TEMAT: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 16 Sie 2012 22:28 #61934

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Moja kolekcja to jest dopiero wielka- zero :rotfl1:
Fajnie by było, jakbyś podpisywała fotki, bo np. mam ochotę i nie wiem czego szukać, :happy4:

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Sie 2012 07:46 #61974

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Hmmm... A może bym tak wyskoczyła, pod osłoną nocy, w kierunku południowo zachodnim, na małe łowy...
" Na początku był Smok..."
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2012 07:47 przez Pani Bestia.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Sie 2012 09:12 #61984

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Miotły mówisz :rotfl1:
A mi te miotły wpadły w oko w ubiegłym roku :silly: i w tym dokupiłam :P
Wdzięczne to, to wielce :lol:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Sie 2012 21:38 #62115

• wanda7
  • wanda7's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Te języczniki są niesamowicie do siebie podobne. Ile ich właściwie pokazałaś? Czy każde zdjęcie to inna odmiana? Jak ty je rozróżniasz :woohoo:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 30 Sie 2012 21:44 #65531

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Bardzo dawno mnie tu nie było ...strasznie zaniedbuję swój wątek :club2:

Martuśjęzyczniki rosną po jabłonką a że ładnie się pochyla to i troszkę cienia jest , żywotniki 'Barabant' też zaczęły rosnąć więc cienia będzie coraz więcej , a i w zeszłym roku posadzone klony też ładnie podrosły ale one to może za dwa lata dadzą cień ...radzę sobie jak mogę , nawet brzozy mam ;) dwie małe bo małe ale są .
Teraz jeszcze z pod jabłonki wyemigrują floksy ...bo jakiś gamoń je tam posadził nie wiadomo po co ...chyba żeby tylko cieniste miejsce zajmowały :happy:

Igor fajnie by było je podpisać ale nie zawsze wiem co mam ...a jakoś nie mam weny aby je ponazywać , ale na niektóre zdjęcia jak najedziesz myszka powinna pokazać się nazwa rośliny ...na zbiorowych tego nie będzie .

Pani Bestia jak się nie boisz po nocy skakać ...

Pamelkojak się tak głębiej zagłębiłam w temat "mioteł " to stwierdziłam że wypadało by mieć kilka dzielżanów w ogródeczku ...akurat pora na ich kwitnienie ...i kolorki maja ładne ...a i niektóre nie rosną "miotlasto " , tak więc myślę że te roślinki zagoszczą u mnie .

Wandziu w języcznikach to ja nie jestem asem wiem że to zwyczajny ...ale rożnie one wyglądają a od czego to zależy to niestety nie wiem ...jutro będę u specjalisty to się dowiem .

Dzisiaj przeglądając rabatkę kulkową trafiłam na takie coś ...jak to kiedyś ktoś powiedział ...nie pamiętam kto .."czy to czarcia miotła na czarciej miotle" pewno gałązka nie zdążyła urosnąć .

Picea sitchensis 'Papoose'

PiceasitchensisPapoose.jpg

PiceasitchensisPapoose1.jpg

Dzisiaj kilka żurawek w kolorach jesieni ...bardzo lubię takie kolory .

Caramel30-08.jpg

Sweet Tea
CherryCola30-08.jpg

Kasandra30-08.jpg

Kira-AutumnLeaves30-08.jpg

Marmalade30-08.jpg

MaroonBlush30-08.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2012 22:52 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 30 Sie 2012 22:36 #65555

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No Ewa, teraz tylko to znalezisko poszczepić i będziesz bogata! :lol: Hm, ciekawe, oby to nie był niedorozwój gałązki ;) tylko to, co lubimy najbardziej! Czarcie miotły na czarcich miotłach! :woohoo:
A dlaczego kiedy wgłębiasz się w temat czarcich mioteł, wychodzi Ci na to, że trzeba mieć dzielżany? :rotfl1: Miotły! :hammer: Piękne dorodne byliny późnego lata! Trzeba mieć! :)
A żurawki to takie właśnie i w moich ulubionych kolorach, szkoda tylko, że nie wszystkie te kolorki znoszą dobrze słońce!

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Wrz 2012 14:52 #66204

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś szczepić nie będę bo się nie znam ...wyślę Pawłowi .Co do dzielżanów to ładne to to ale w grupie bo pojedynczo już nie miotła ale badyl ...były takie w Berlinie . Jakaś niska odmiana owszem .
Co do żurawek to może kiedyś wymyślą aby rosły w słońcu .

Byłam wczoraj Berlinie szkoda że nie wiedziałam że będzie Pola ...prawie udało się jej zrobić Mi zdjęcie ...ale wózeczek został uwieczniony :happy:
Kilka zdjęć z wycieczki ...też telefonem ...zapomniałam naładować baterię w aparacie

201209011329.jpg

201209011334.jpg

201209011337.jpg

201209011342.jpg

201209011345.jpg

201209011347.jpg

201209011348.jpg

201209011346_2012-09-02.jpg

201209011349.jpg

201209011353.jpg

201209011354.jpg

a z tych skrzyneczek sporo wylądowało w moim koszyku .
201209011355.jpg

Dlaczego mogę wstawić tylko 8 zdjęć ???
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 02 Wrz 2012 14:56 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Wrz 2012 17:11 #66224

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Proszę raz dwa pochwalić się berlińskimi zakupami :flower2:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Wrz 2012 20:48 #66279

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Raz dwa!!!

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Wrz 2012 21:05 #66294

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Ewo ,te czerwone to też ostróżki?

Gdybym była to kupiłabym do swojej kolekcji to nic że kosztowały 11 euro .

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Wrz 2012 21:11 #66299

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo- może wstawiasz za duże, jeśli zrobisz 640x480 to wstawisz jeszcze raz tyle.Ciekawa jestem Twoich zakupów

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Wrz 2012 22:08 #66323

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewcia, ale w nowym poście możesz spokojnie kolejne osiem wrzucić! ;) No nie daj się prosić, my mniej w świecie bywali ;) też choć na monitorze chcielibyśmy te cuda zobaczyć! :)
A z Polą to się spotkałaś w końcu czy nie? Bo zgaduję, że z jej wózeczkiem tak... Co tam miała? :rotfl1: Przy okazji powiedz albo lepiej pokaż, co Ty miałaś w swoim! :rotfl1:
Mogłabym w zasadzie zgadywać! :rotfl1: I wiele bym się pewnie nie pomyliła! ;) A Agnieszka była? Bo tu zawartość wóżeczka mogłabym obstawić bankowo! :lol:
To skoro o żurawkach ;) Moje bystre oko ;) :rotfl1: wypatrzyło chyba pomyłkę w opisie... Jak się kliknie w zdjęcie Sweet Tea, to pojawia się napis Cherry Cola, no sama zobacz...

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Wrz 2012 22:45 #66351

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj dziewczyn nie da rady tak raz dwa ...trzeba przy nich troszkę posiedzieć :comp:
Najwięcej kupiłam roślinek na skalniak , to teraz moje nowe zainteresowanie oczywiście żurawki wiodą prym ale można powiedzieć że nie było nic co bym mogła kupić ...wszystko już mam :(

Androsacehelvetica.jpg

Campanulafragilis.jpg

Ranunculustraunfellneri.jpg

Tracheliumasperuloides.jpg

SileneacaulisFloribunda.jpg

Campanulaaucheri.jpg

Dianthushaematocalyxv.ventricosus.jpg

Edraianthusgraminifolias.jpg

Geniu tak to ostróżki a obok nich były takie bordowo-fioletowe ...teraz się zastanawiam czemu ich nie kupiłam ...ale nic się nie stało będą w przyszłym roku u nas w sprzedaży .A tak naprawdę to byłby problem z posadzeniem ...muszę się najpierw pozbyć roślin których jest już za dużo .

Roma wstawiłam mniejsze zdjęcia ...dalej mogę tylko 8 sztuk no chyba że z edytuję to wtedy mogę więcej .

MartuśPoli nie było w Berlinie tylko jej znajomy , zrobił jej zakupy i zdjęcia , a na zdjęciach u Poli jest mój wózeczek i Małgosi koszyk , w wózeczku były różności ale chyba wszystkiego nie pokaże bo troszkę tego dużo zwłaszcza tych maluszków , zakupy udane choć już coraz mniejsze , sporo kasy zostało ...będzie na wiosnę , a tak właściwie to już za wiele nie ma co kupować .
Z żurawek to trafiłam tylko jedna odmianę której nie mam , jednego zieleńca ale zapomniałam jakiego jeszcze wszystko nie spisane i tyle .Agnieszka nie pojechała i dobrze bo nie miała po co ona tylko żurawkowa .
A zdjęcie fakt jest źle podpisane zaraz zrobię podpis .

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 03 Wrz 2012 07:47 #66379

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
evastyl wrote:
oczywiście żurawki wiodą prym ale można powiedzieć że nie było nic co bym mogła kupić ...wszystko już mam :(
Mam tak samo z iglakami :rotfl1: Coraz ciężej trafić coś interesującego :rotfl1: Fajne te miniaturowe skalniaczki :)
Obserwuj tego dziwnie rosnącego sitkaja! Ciekawe, co w przyszłym roku z tego będzie :)

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 03 Wrz 2012 08:14 #66382

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Ładne, ale ich pełny urok pokażą w przyszłym roku.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 03 Wrz 2012 16:56 #66479

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
evastyl wrote:
Geniu tak to ostróżki a obok nich były takie bordowo-fioletowe ...teraz się zastanawiam czemu ich nie kupiłam ...ale nic się nie stało będą w przyszłym roku u nas w sprzedaży .A tak naprawdę to byłby problem z posadzeniem ...muszę się najpierw pozbyć roślin których jest już za dużo .

Ewo ja tak bardzo w to nie wierzę że w przyszłym roku będą u nas, gdybym tylko gdzieś spotkała to kupiłabym i te czerwone i bordowo fioletowe .

Genia

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Wrz 2012 21:36 #67358

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełtym razem do mojego koszyczka trafiło najwięcej takich malutkich "skalniczek" jakoś tak mnie wzięło ostatnio a właściwie dlatego że na duże jakoś tak już miejsca nie ma ...trzeba będzie sadzić na ścieżkach .
Cały czas obserwuję sitkaja ...jak nigdy się na niego nie gapiłam to teraz codziennie :happy3:

Lucynko pewno nie wszystkie zakwitną bo jeszcze małe ale może :garden1:

Geniujak w tym roku pokazały się pełne to w przyszłym będą inne kolorki , prawdopodobnie u Adrianica .

Dzisiaj moje paprocie nie jest ich wiele i nie wiem jak się niektóre nazywają ale może ktoś coś zna to poproszę o identyfikację.

Papro01.jpg

Papro02.jpg

Papro03.jpg

Papro04.jpg

Wietlica01.jpg

Wietlica02.jpg

Wietlica-AthyriumDresDagger.jpg

Wietlica.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Wrz 2012 21:44 #67362

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ooooo :) Paprotki :) Jakoś nie rzuciły mi się w oczy w Twoim ogrodzie ;) Jakoś tak ostatnio mocniej się im przyglądam :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.693 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum