TEMAT: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 29 Wrz 2012 07:52 #73305

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
I kilka zdjęć z nowej części

1122.jpg

1123.jpg

1124.jpg

1126.jpg

1128.jpg

1130.jpg

1131.jpg

1129.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 29 Wrz 2012 08:28 #73309

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Na takich rabatach najbardziej szokuje mnie czysta gleba, bez nawet najmniejszego chwaścika. Jak oni to robią :eek3:
Skalniak niesamowity!

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 29 Wrz 2012 08:56 #73320

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełku akurat wczoraj było tak jak by odchwaszczanie ...pani z glebogryzarką śmigała między tymi roślinami a spokojnie mogła to robić bo miejsce było ale i tak nie było widać chwastów . A z tego się dowiedziałam to robią opryski na chwasty . Między różami pani z długimi pazurkami wzruszała ziemię i wybierała ziele ale też nie było tego za wiele ...ale jak super ziemia fakt podmokły teren wcześnie rosła tam kukurydza . Trawnik super bardzo bym chciała taki mieć ...sekret to dobra trawa i opryski na chwasty a do tego maszyna kosząca cały czas no i oczywiście nawozy .
Pracy ogrom włożone ale było warto no i jeszcze mnóstwo miejsca do nasadzeń a rośliny czekają między innymi od nasze Marzenki . Właściciele lobują się w piwoniach i magnoliach . Szkoda tylko że sporo starych drzew im pomarzło.

Jeszcze kilka zdjęć ....

troszkę buraków
1132.jpg

A tu taka niespodzianka tak ładny zakwitł
1133.jpg

Róże były przepiękne i zdrowe ta dosłownie cudo taka zielonkawa była z Berlinie tylko 50 euro ;)
1134.jpg

Ta też liczna ale końcówki płatków albo przymarzły albo słońce przypaliło ...koloru płatków jednak aparat nie oddaje ... :(
1135.jpg

1136.jpg

DeepInpression.jpg

niezłe poletko
Sino-ornata.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 29 Wrz 2012 09:25 #73325

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Ewcia skalniak masz rację rewelacyjny :bravo: Ile by trzeba czasu, żeby wszystko obejrzeć :think:
Twoje zdjęcia potwierdzają, nasze ogrodowe fascynacje :woohoo: iglakowe założenia są trendy :happy4: i różanki, jak najbardziej :lol:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 05 Paź 2012 22:04 #75355

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A po co im takie boisko w środku? :lol: Te białe kamienie śliczne, ale jakoś tak z tą czarną ziemią zbytnio kontrastują... Świeże założenie, z czasem to się jakoś zharmonizuje...
A może teraz coś od siebie? ;)
O tej porze roku żurawki bardzo łatwo udowadniają swoją przydatność w ogrodzie! Tylko trzeba je sfotografować i pokazać! ;)

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 05 Paź 2012 22:41 #75373

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakieś straszne lenistwo mnie dopadło nic mi się nie chce robić ale co się dziwić kiedy znowu pada ...a najgorsze jest to że w dzień pada a w nocy nie , może by tak przerzucić się na nocny tryb życia tylko mały problem brak świata a bez tego nici z roboty :angry: i tak źle i tak nie dobrze ...oj coś mi się ta jesień dale w e znaki :happy:

Pamelko starą część ogrodu już znam byłam w nim ze trzy razy i to o różnych porach roku , ale jeszcze jakoś nie trafiłam na kwitnienie piwonii a tego mają najwięcej tak samo jak i magnolii. Może w przyszłym roku pojadę w czesaną wiosną mają bardzo dużo przeróżnych odmian i to sporych okazów .
Nowa część ogrodu dopiero jest zagospodarowywana tylko to są wielkie połacie i nie wszystko widać z daleka no chyba że w przyszłości porobią jakieś alejki .

Martuś fakt trawnik jest olbrzymi a po co im może będą w piłkę grali a może za jakiś czas powstaną wyspy z roślinami tak jak w starej części ogrodu . Co do ziemi to myślę że ją zapełnią nasadzeniami , wszędzie po kątach stoi mnóstwo doniczek z roślinami ale to i tak kropla w morzu , zresztą takie ogrody to się zakłada latami a co roku nowości przybywa . Tylko że i rośliny ubywają w tym roku bardzo dużo starych egzemplarzy im pomarzło musieli wyciąć a w stare miejsca coś dosadzić . Tak jak ta magnolia to było piękne wielkie drzewo a co z niego zostało...
DSC_0017_2012-10-06.jpg

Żurawki o tej porze roku fakt są bardzo ładne tylko jakoś tak wyszło i ostatnio nie ma kto zrobić i m zdjęć ... :hammer: :hammer: muszę z tym zrobić porządek ...to jest niedopuszczalne :happy:

Kilka zdjęć tegorocznych zakupów :
Amber Lady niby ta sama odmiana a jakie inne wszystko zależy od stanowiska , gleby , miejsca z którego pochodzi ...chociaż strasznie duża różnica w kolorze bo pokrój i kształt liści ok .
DSC_0134.jpg

Pinot bianco
DSC_0002_2012-10-05.jpg

Orange Blush
DSC_0052.JPG

Circus
DSC_0133.jpg

Silver Blush
DSC_0037_2012-10-05.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2012 08:31 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Paź 2012 09:01 #75429

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
To jeszcze coś z żurawek w kolorze srebrnym
Sliver Light
DSC_0075.jpg

Silver indiana
DSC_0085.jpg

Silver Lode

Attachment DSC_0152.jpg not found

Silver Scrolls jesienna szata taka nie bardzo silver
DSC_0045.jpg

Prince of silver to prawdziwy srebrny książę ;)
DSC_0031.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Paź 2012 20:33 #75621

• Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 147
Pozwoliłam sobie na odwiedziny. Jestem pod ogromnym wrażeniem. Skąd siły i czas na pielęgnację tych *hektarów*?
Naprawdę pięknie, aż trudno wyrazić to słowami

A ja w powijakach, no i oczywiście nigdy nie dorównam.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Paź 2012 21:19 #75667

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Silver rozpracowane! A ja wolę Gold... ;) I nie o kartach mówię, żeby wszystko było jasne! :rotfl1:
Edit! Czy Marzenka była grzeczna w szkole? I czy w ogóle była? :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2012 21:20 przez artam.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Paź 2012 21:31 #75678

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Silvery ładne są :bravo: :bravo: ........ nawet te co nie maja w nazwie 'silver' np Sugar Plum czy Spellbound ja tam lubię :hearts: :hearts:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Paź 2012 22:25 #75735

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu hektary nie moje tylko zaprzyjaźnionego niemieckiego ogrodu ...pracuje tam sporo osób zwłaszcza kobiet i to takich jurnych co z glebogryzarka pomyka jak z kosiarką .
Ja mam 550m na działeczce i 120 w ogródku i już nie daję rady w zeszłym roku M pomagał i mobilizowała w tym roku już sobie odpuścił teraz tylko przychodzi coś zjeść lub o róże zadbać .
...i wcale nie musisz dorównywać każdy ma taki ogród na jaki ma czas .

Martuś tak jeszcze przeglądałam to z silver została mi jeszcze żuraweczka 'Silver Streak'.
Z gold to mam tylko dwie Big Top Gold
DSC_0292.jpg

oraz żuraweczkę 'Gold Strike' ale jakoś brak zdjęcia -to niedopuszczalne .
Najwięcej gold to w "kulkach "

Abies cephalonica 'Barabits Gold'
AbiescephalonicaBarabitsGold01.jpg

Picea abies 'Gold Drift'
abiesGoldDrift.jpg

Picea glauca 'Dendrofarma Gold'
glaucaDendrofarmaGold.jpg

Picea glauca 'Goldilocks'
glaucaGoldilocks.JPG

Picea orientalis 'Early Gold'
PiceaorientalisEarlyGold.jpg

Picea orientalis Tom Tumb Gold
OrientalisTomTumbGold02.jpg

Pinus mugo 'Golden Glow'
PinusmugoGoldenGlow.jpg

Marzenka oczywiście była w szkole / osobiście po nią pojechałam / i była grzeczna i ma ksywę Marzenka zwariowana zresztą sam się tak przedstawiła " jestem Marzenka i jestem zwariowana "
Jest OK bardzo nam się podoba ...co ja piszę normalka :happy4:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 06 Paź 2012 22:47 #75751

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Miruś fakt sporo odmian żurawek ma srebrny kolorek na listkach . Teraz jest najfajniejsza pora dla żurawek jak one się teraz przebarwiają :eek3: :eek3: :eek3:

Autumn Blush
DSC_0052.jpg

Cajun Fire
DSC_0137.jpg

Cherry Cola
DSC_0056_2012-10-06.jpg

Christa
Christa30-08.jpg

Fire Chief
DSC_0145.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 14 Paź 2012 22:06 #77952

• renatas
  • renatas's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2
Ewo,
przydreptałam tu w zupełnie innym celu,ale widzę ,że ostatnio jakoś mimowolnie wszędzie znajduję żurawki,żurawki i .... żurawki i kocham je coraz bardziej...

Twój ogród powalił mnie na kolana :thanks: wielki szacun,to naprawdę niesamowite tyle kolekcji: sasanki,irysy,liliowce,hosty,róże :supr3: nawet nie miałam pojęcia o istnieniu wielu z nich.

A żurawki oczywiście najpiękniejsze ;) oj ,będę tu wracać!... chyba dziś nie zasnę z wrażenia...
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 22:07 przez renatas.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 14 Paź 2012 22:39 #77975

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
O, ta Christa na przykład bardzo w moim stylu... A na słoneczko się nadaje?
Renatka, kolekcjoner trafił na kolekcjonera? ;) Zdradzę Ci, że Ewa nie dość, że nie ma żadnego skrętnika, to jeszcze w dodatku nie uważa, że to źle! :rotfl1: :rotfl1: Dobrze mówię, Pani Ewo? ;) :P

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 15 Paź 2012 12:55 #78073

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Renatko witaj w moich włościach ...tak tak żurawki są wszędzie w jednym ogródku więcej w drugim mniej u mnie dużoooooo ich jest , a warto je mieć bo to wspaniały wypełniacz do słońca jak i do cienia .
Kolekcji jest kilka albo i więcej powinnam uczepić się jednej albo dwóch a ja to bym chciała mieć wszystko a tak się nie da :( ale tylko ze względu na brak miejsca . Taka Martusia to ona może sobie pozwpolić ...choć myślę że w tempie jej zakupów i u niej się ono skończy :rotfl1:
To tak jak obiecałam ...

Mini Mouse tak wyglądała w czerwcu ...miało być mini a wyszło maxi :happy:
MiniMouse12-06.jpg

a jak już M to polecę dalej ...
tegoroczny zakup Magic Color
DSC_0113_2012-10-15.jpg

Magnum
DSC_0069_2012-10-15.jpg

Mahogany ta dopadła starość ale ją uratowałam albo raczej sklonowałam :laugh1:
DSC_0093.JPG

Malachitetaka zielona kapustka
DSC_0053_2012-10-15.jpg

Marmalade
Marmalade30-08.jpg

Maroon Blush to to co miesiąc to inny kolor
DSC_0003_2012-10-15.jpg

Mars
Mars10-05.jpg

Martuś no tak Christa bardzo ładna ale nie dość że słabo przyrasta to jeszcze nie chce się dzielić ...w zeszłym roku po podzieleniu prawie mi "zeszła"
Co do skrętników to jesteś w błędzie ...jakoś tak je ostatnio polubiłam ...napatrzyłam się na Renatki śliczności i stwierdzam że warto mieć takie cudne maluszki a niech i w domu będzie kolorowa ...no cóż kobieta zmienną jest ;) . Do tego pozazdrościłam Twojego stojaczka i będę miała podobny :happy: Bo to co na stojaczku to jakoś słabo widać a Ty nie bardzo się chwalisz /no chyba że coś przeoczyłam / :hammer:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 15 Paź 2012 14:27 #78077

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Magic Color przepiękna, bardzo, bardzo :bravo: Na taką to bym się jeszcze skusiła :lol:
Ewa, a jak Ty poznajesz te wszystkie silvery :think: Ja zupełnie nie mam głowy do zurawek, chyba wziąć się muszę :oops:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 19 Paź 2012 09:44 #79147

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamelko nie rozpoznaje mam wszystkie podpisane oraz zrobione rożne zdjęcia o różnych porach roku i jak coś to biorę liść do porównania albo biegam z laptopem .
Magic Color ładna zresztą jak wszystkie 'Color' każda inaczej wygląda ale charakteryzuje je taka specyficzna obwódka w koło liścia .
Color Dream ma na przykład różową
DSC_0128.jpg

Color Beauty ma zielonkawą
DSC_0111.jpg

Magic Color też ma zieloną
DSC_0113_2012-10-19.jpg

A teraz coś z innej beczki ...idzie zima więc trzeba pomyśleć o coś co kwitnie w domku ...nowe nabytki
DSC_0042.jpg

DSC_0041.jpg

DSC_0039_2012-10-19.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 19 Paź 2012 10:35 #79166

• Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 147
Naprawdę piękne. A ten storczyk? Cudowny.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.553 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum