TEMAT: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 17 Lis 2012 20:04 #89589

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
I co tam wymiętosiłyście z tych kwiatków? ;)
No i przypomniałaś mi o sośnicy... Jakoś na balkon ostatnio nie zaglądam, a ona tam wciąż... Chyba kolejną zimę jednak na balkonie spędzi...
Louie chyba tak na początku się powoli zbiera... Moja ma jakieś dwudziestocentymetrowe przyrosty na pewno...
Kto by to pielił... No właśnie... ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Lis 2012 18:21 #89981

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Kasiu teraz jest najlepsza pora aby kulki pokazywać , najładniej wyglądają . Większość moich iglaczków pochodzi od Marzenki . Sośnica zostanie okryta na zimę ale poczekam do mrozów .Roślinki skalne obsypuję kamykami nie tylko przed chwastami ale np. prymule nie mają bezpośredniej styczności z ziemią .
Jeszcze nic nie planuję ale najwięcej roślinek kupię na pewno w Berlinie i będą to w przeważającej ilości roślinki skalne . Za wiele nie mogę kupować bo już nie bardzo jest gdzie sadzić .

Geniu szkoda że już takich widoczków nie ma ...ostatnio u mnie szaro buro i ponuro .

Martuś miętoszenie odbywało się wczoraj i dzisiaj coś tam żeśmy stworzyła ale zdecydowanie za mało materiału a i niektóre dziewczyny kompletnie nie szanują tego materiału .

Wczorajsza grupowa kompozycja
201211171415.jpg

i dzisiejsze wypociny ale już indywidualne / dzisiaj robiłyśmy z tego co zostało z wczoraj a po nas kwiatki były jeszcze miętoszone przez kolejna grupę

Moja
201211181428.jpg

Marzenki / mam nadzieję że się nie pogniewa /
201211181430.jpg

201211181431.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Lis 2012 18:29 #89985

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo ładnie obie umiętosiłyście! :lol: Ewa, a co to takie igiełkowe z tej kompozycji grupowej?

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 18 Lis 2012 18:44 #89994

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś to gerbera ...robimy z tego co nam kupią , kasy nie jest za wiele a osób sporo bo chyba z 80 ...
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2012 18:48 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 21 Lis 2012 22:10 #91435

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
To tam niezła walka o kwiaty musi się odbywać... ;) I mam nadzieję, że w tej kwiaciarni, co to sobie już niedługo kupicie, to klienci też tak się będą bić o wasze kompozycje! :)

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 21 Lis 2012 22:15 #91439

• Danka1970
  • Danka1970's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 147
Piękne kompozycje. Niejeden klient będzie zachwycony. Nie każda ręka potrafi takie cuda wyczarować :flower1:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 21 Lis 2012 23:16 #91460

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
I przyda się jak znalazł do domowych kompozycji :happy4:
Oczywiście nader wszystko życzę biznesowego spełnienia :hug:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 22 Lis 2012 11:04 #91564

• tulipan363
  • tulipan363's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Ewuniu czytałam ,że chcesz otworzyć kwiaciarnię?
To na pewno będzie strzał w dziesiątkę!

KASIA

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 22 Lis 2012 12:27 #91616

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Tak szczególnie,że to będzie moja kwiaciarnia :rotfl1: ;)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2012 12:28 przez marzenaF.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 22 Lis 2012 13:11 #91632

• tulipan363
  • tulipan363's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Marzenko to sory ,że tak się wygłupiłam :oops:
Dochodzę do wniosku ,że się nie nadaję do forum ?

KASIA

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 22 Lis 2012 13:16 #91636

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Coś Ty Kasiu nadajesz się ,tylko takiego zwariowańca jak ja to ciężko zrozumieć :rotfl1: To wszystko żarty takie nasze ,co nie zmienia faktu ,że jak obiecała to i niech kupuje :silly: :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 22 Lis 2012 21:50 #91848

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś a żebyś wiedziała przychodzą dziewczyny i podbierają a ja potem muszę zrobić bukiet z jednego goździka i trzech liści i to jeszcze skrętolegle ...no to ja jak ten pies stoję i "warczę" i pilnuję kwiatków grupowych :happy3: :happy3:

Na paliła się ta Marzenka na tą kwiaciarnię a niech tam ma ...ona i moje dziecko będą pracować a ja kierować i naganiać klientów :happy:

Danuś czy ja wiem ...mi się wcale takie piękne nie wydają ...nie ma z czego robić ...ale trudno jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)

Pamelkopowiem Ci że tu masz rację bardzo dużo wiedzy się przyda ...chociaż i jest taka która nijak się ma do tego zawodu ale cóż taki maja plan lekcji .
A co do tego własnego biznesu to jeszcze nie wiem nie bardzo mamy sprzyjające czasy a mnie jednak bardziej kręci ogród albo wręcz mała szkółka .

Kasiu to MarzenkaF takie ploty rozsiewa :hammer: ale skoro mówi że ja mam jej otworzyć kwiaciarnię to może tak ma być :rotfl1:

Marzenko no i namieszałaś :hammer: w głowie Kasi ...
...no obiecałam ale to było wymuszone ... :club2: :club2:

ale ostatnio coś mi Marzenka wspominała że ma jakiegoś sponsora ...

W ogrodzie i na działeczce królują iglaczki reszta już szykuje się do snu zimowego . Z prac ogrodowych pozostało już tylko zabezpieczyć roślinki na zimę ale to jeszcze troszkę poczekam na pierwsze przymrozki .
Jedynie paproty całkiem nieźle wyglądają

Języczniki
201211221441.jpg

201211221442.jpg

DryopterisaffinisCrispaCongesta.jpg

DryopteriserythrosoraProlifica.jpg

201211221447.jpg

201211221448.jpg

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 22 Lis 2012 22:35 #91878

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
evastyl wrote:
Pamelkopowiem Ci że tu masz rację bardzo dużo wiedzy się przyda ...chociaż i jest taka która nijak się ma do tego zawodu ale cóż taki maja plan lekcji .
A co do tego własnego biznesu to jeszcze nie wiem nie bardzo mamy sprzyjające czasy a mnie jednak bardziej kręci ogród albo wręcz mała szkółka .
Ewcia na żadych studiach, w studium mają takie tematy :jeez:
Po co to komu :blink:
Tak się nam wydaje, jednak nie wiadomo czym nas życie zaskoczy, uwierz ;)
Ostatnio odbywałam kursy dla rodzin zastępczych, ja matka dorosłych już prawie dzieci :lol:
Myślałam sobie .... 'co mi tam jeszcze mogą powiedzieć ...o czym bym nie wiedziała' :jeez: Czasu żal ...
Jednak po ukończeniu stwierdziłam, że każdy przyszły rodzic powinien takie szkolenie odbyć lub chociaż posiąść takie informacje :teach:
Prawda to także, że czasy na zakładanie biznesu nie są sprzyjające, ale kto zagwarantuje, że za rok, dwa będą :think:
Do tej pory może się już interes rozwinąć i nieco rynku można pozyskać :lol:
Biznes to jest ryzyko niestety i nikt, kto takowego nie podejmie nigdy się nie przekona, jak można zarobić :think:
To się opisałam :oops: :rotfl1:

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 26 Lis 2012 22:36 #93691

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Zawsze z przyjemnością zaglądam do Twoich ogródków :) W czym siedzą Twoje języczniki, że takie ciemne? Moim chyba coś przeszkadza, bo przez cały sezon były raczej jasnozielone.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 27 Lis 2012 09:57 #93781

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
evastyl wrote:
Jednego stałego klienta już miałabyś :) Myślę, że powoli robi się u nas rynek na takie specjalizowane szkółki, bo ludzie coraz częściej szukają czegoś więcej, niż Brabanty i Szmaragdy ;) To jest chyba nisza do zapełnienia, bo wielkim szkółkom nie opłaca się bawić w rozmnażanie takich rarytasów. Take mega biznesy wolą produkować milion sztuk jałowców lub berberysów, które sprzedadzą do zieleni miejskiej lub na pobocze autostrady ;)

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 30 Lis 2012 21:53 #95426

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Otóż to! Paweł dobrze mówi! Szkółkarstwo niszowe to jest to! Ja już od dawna się uskarżam ;) , że nie ma u nas gdzie kupować łyszczaków, epimediów i wielu innych fajnych rzeczy... No ktoś się musi za to wziąć! :idea1: No a kto, jeśli nie ktoś, kto tego dobra tyle u siebie zgromadził? I ma blisko do Berlina na targi? :rotfl1:
Zebrałaś nasionka z łyszczaków? jeśli nie, to w przyszłym roku Ci przypomnę! :)
Jutro też miętosicie kwiaty czy co? Oczekujemy na relację! :)

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 01 Gru 2012 22:20 #95800

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamelko no nic nie poradzimy ...zbędne rzeczy mózg sam wykasuje , szkoda że tak mało podają tych bardzo potrzebnych ...trzeba samemu się douczyć .
Mi już takie szkolenie nie potrzebne no chyba ze dla wnuków ale jakoś się na to nie zanosi :happy:
...fakt cały wykład napisałaś ;)

Z tym biznesem to jeszcze w " lesie " ale taka mała malutka czemu nie ...może z kulkami tylko miejsce ???
no i ten kręgosłup daje mi do wiwatu :(

Ewuśmoje języczniki rosną w ziemi przywiezionej z lasu spod paproci ,widać im pasuje no i dużo cienia .

Pawle Szczecin jest bardzo ubogi w takie szkółki a rynek ma potrzeby ,jest sporo kolekcjonerów którzy by kupili coś ładnego i rzadko spotykanego ale to bym musiała ściągać z innych szkółek ja nie jestem taka zdolna jak Ty ale byliny owszem zwłaszcza te skalne .

Sprzedaż jak sprzedaż wiele osób się nie zna i bierze to co mu polecają ...jeden się nauczy a inny nie .
Najbardziej przeraża mnie to co sadzą brak słów ...przy naszej nowo wyremontowanej ulicy posadzono ' Brabanty' ze 'Szmaragdami' i to żeby jeszcze na przemian to 20 'Brabant' i 4 'Szmaragd" a do tego posiali trawę która całkiem ładnie wyrosła i można ją było już kosić ale znalazł się jakiś idiota któremu się nie spodobała i teraz kładą trawę z rolki ...brak słów jak oni to robią i w jakim ona jest stanie :club2: :club2:

Martuś no bardzo bym chciała ale czy dam radę ...troszkę sił już brak i nie zawsze się chce " żeby mi się chciało tak jak mi się nie chce "
Ale łyszczaki i epimedia czemu nie ...zobaczymy na wiosnę . Nasionka zebrałam choć nie wszystkie niektóre same się wysiały a inne poszły do ziemi ... auricule odmianowe leżą w lodówce i czekaj na wysianie :hammer: może w poniedziałek .

Miętoszenie kwiatków odbyło się dzisiaj ...robiłyśmy tzw. pogrzebów kę a o to efekty robiłam z moim dzieckiem ...dostałyśmy 6

20121201_163653.jpg

i ewa udaje że pracuje :laugh1:
20121201_163741.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2012 22:21 przez evastyl.

Odp: Ogrodowe i działkowe kolekcje Ewy 02 Gru 2012 21:14 #96191

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, no bardzo ładna pogrzebówka! :rotfl1: Ja tam bym nic przeciwko nie miała, by.... :rotfl1:
Nie udaje, nie udaje... Pracuje... Ale ja bym chciała zobaczyć zdjęcia z poniedziałkowej pracy przy wysiewaniu auriculi... ;) A najchętniej tak za miesiąc kiełkujące... A wiosną kwitnące! Nie da się? No to następnej wiosny! :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum