TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 15 Maj 2013 00:13 #157008

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 898
Roma, zapewne masz rację. Tylko że takich wideł już się dziś nie da kupić. Ale może się mylę, może ktoś/gdzieś ma takie kowalskie hobby? Zobaczysz jutro/pojutrze, gdy przesyłka wylicytowana dojdzie, że dobre rzemiosło jeszcze nie całkiem zginęło ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 15 Maj 2013 00:30 #157016

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Siberia wrote:
planta wrote:
musze na tych swoich plaskich widlach poskakac i przekrecac je w obie strony, zeby weszly w ziemie. Lopata? Zapomnij!

I już wiemy, gdzie i dlaczego wymyślono widły amerykańskie ;-)

:rotfl1:

Tomku,mam wrażenie ,że Fiskars jest ciut przereklamowany. Niedawno zauważyłam,że moja prawie nowa ;) siekiera F jest wyszczerbiona :supr3: Mam natomiast jakiś "bezrasowy" szpadel od kilku lat i nachwalić się go nie mogę. Od czasu do czasu jest ostrzony szlifierką i mam wrażenie,że dałby radę nawet skałom Planty. Trzonek metalowy,więc nie do złamania. Kosztował jakieś 5 lat temu chyba 70 zł

Diano,swoją drogą podziwiam Cię-uprawa takiej ziemi,to spore wyzwanie :supr:
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Domek na prerii 15 Maj 2013 00:36 #157018

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
Elu, ja niczego nie reklamuję. Wręcz przeciwnie , poszukuję producentów, jeśli jeszcze istnieją :-(
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 15 Maj 2013 01:23 #157027

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Ja kupilam teraz widly kute, w Sutherlands. Kosztuja ok 30 dolarow. Przedtem mialam z Lowe's ale zuzywam okolo dwoch na sezon, wyginaja sie. Mimo wszystko latwiej jest wsadzic widly w ziemie niz lopate, mniejsza powierzchnia.

DSCN5320.JPG

Fiskars jest drogi...i nie powiedzialabym zeby taki super :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 15 Maj 2013 08:30 #157051

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Ja też używam wideł amerykańskich, dostałam kiedyś jakieś "rasowe", gdy rodzice sprzedali swoją działkę. Są nie do wykończenia. Muszę się im przyjrzeć czy mają jakąś nazwę. ;) To one najwięcej były używane, gdy z chwastowiska powstawał nasz ogród. To zdecydowanie narzędzie pionierskie. Jak Diana napisała, łatwiej się wbija, bo mniejsza powierzchnia "ataku", z kolei po wbiciu, można wykonać ruch wahadłowy - na boki przecina różne perze i inne ciągnące się rozłogi, a przód-tył odrywa je. Taki myk. ;)
Co do F to mam szpadel ostry, kupiłam go gdy moja koleżanka nieomal się nie zabiła przy pomocy przedwojennego szpadla Tadzia (zresztą jego ulubiony :P ), gdy miała sobie coś wykopać. Powiedziała wtedy, że przy F nie trzeba używać tyle siły, no i faktycznie jakąś ma ergonomię lepszą (te wersje z profilowanymi trzonkami), bo potrafię ukopać sporo w moim dość twardym gliniano omalże betonowym terenie. Nie muszę o wszystko prosić męża, a kolana już mam zdewastowane. Co do trwałości, to jeszcze trudno ocenić, mam je parę lat dopiero. :think:
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2013 08:32 przez Daniela. Powód: Literówka

Domek na prerii 15 Maj 2013 08:35 #157054

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Daniela wrote:
Co do trwałości, to jeszcze trudno ocenić, mam je parę lat dopiero. :think:

Danielo tu nawet nie chodzi o wiek rzeczonego szpadla ale o intensywność jego użytkowania. Myślę, że prawdziwy test wytrzymałości przeszedłby w moim a tym bardziej Planty ogrodzie, wtedy o jego walorach użytkowych można by mówić. :rotfl1: :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Domek na prerii 15 Maj 2013 08:38 #157055

• Daniela
  • Daniela's Avatar
No racja, ja raczej ogrodnik ozdobny. Szpadel to taki gadżecik, który przywieszam sobie do paska. :rotfl1: No i ja używam go tylko w weekendy, to tak jak niedzielny kierowca... :rotfl1: Ale coś w nim jest, skoro Tadziu do zadań trudnych podbiera mi go, pozostawiając swój stary, przedwojenny szpadel. ;)

Domek na prerii 15 Maj 2013 08:43 #157056

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Daniela wrote:
Co do trwałości, to jeszcze trudno ocenić, mam je parę lat dopiero. :think:
No nie wiem... nie wiem ;)
Ja urzęduję na piaskach... i szpadel damski F nie przetrzymał jednego sezonu :sick:
Już wiem! Zawsze to podejrzewałam! Nie jestem... damą! :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Domek na prerii 15 Maj 2013 10:50 #157113

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Gosiu-wykończyłaś szpadel F w czasie jednego sezonu ? :happy: Może to nie był szpadel damski,tylko szpadel -zabawka? ;) :happy:

Ładna dyskusja wywiązała się na temat narzędzi ogrodniczych. Generalnie F jest może niezły ,ale drogi-słowem ,kiepski stosunek jakości do ceny :happy-old: Miałam też okazję używać krótko sekatora F. Okropny !!! Zaleciłam koleżance natychmiastowe wyrzucenie go do studni! :happy-old: Nie potrafiłam nim ciąć zupełnie.Ja mam sekator Felco 2(prezent gwiazdkowy ) ,jest wprawdzie cięzki dość,ma nienowoczesny kształt,ale tnie wszystko jak marzenie . Stary sekator Gardeny też używam czasami i nie narzekam na niego.

Planto-Twoje widły robią wrażenie-jednak co kute,to kute. Myślę,że spokojnie mogłyby stawać w zawody z widłami dziadka Romy.Ja wideł amerykańskich używam tylko do wykopywania warzyw,mam jakieś stare ,dość marne,ale do tych trochę warzyw nie opłaca sie kupować nowych.

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:13 #157124

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Gorzej... bo pojawia się obawa, że ja z tych osobników wagi ciężkiej :silly: a ja naprawdę... niewielka ;)
Jednak to, jak szpadel wyglądał zapakowany pod choinką - bezcenne! :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:16 #157125

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Narzekacie na szpadle F :think: to spróbujcie narzędzia do usuwania miszków :sick: masakra jakaś :jeez: Po kilku użyciach do wyrzucenia, a mniszki, jak były, tak są :mad2:
Nie polecam.
I u mnie wspomniany szpadel nie dotrawał połowy sezonu :crazy:

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:18 #157126

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
Pamelko, ty za silna kobita jesteś chyba :-) Ja mam to narzędzie do mniszków od 5 lat, nie udało mi się go zepsuć :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:19 #157127

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aaaa to nie ja go zepsułam :funnyface: mój M taki mężny :rotfl1:
Opieka nad trawnikiem należy do niego :wink4:
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2013 11:20 przez pamelka.

Domek na prerii 15 Maj 2013 12:39 #157153

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Co to za narzędzie do mniszków? Właśnie wróciłam z ogrodu kosiłam trawnik a raczej mniszkotrawnik. Potem trochę starałam sie wydłubywać te mniszki przy pomocy łopatki, i efekty takie że mam pęcherz na środku dłoni.

Domek na prerii 15 Maj 2013 12:42 #157154

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 15 Maj 2013 14:45 #157184

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Jaka ciekawa dyskusja sie wywiazala! :bravo:
Fiskarsa kupuje glownie jak sa przeceny, ostatnio udalo mi sie trafic maly sekator za pol ceny. Jak kupuje narzedzia, patrze glownie na solidnosc wykonania, a nie marke, ale z tym roznie bywa.

To ustrojstwo do mniszkow mam. Zaraz na poczatku mielismy zamiast tylnego podworka pole ostow, nawet nie bylo trawy. W przerwach miedzy robotami domowymi uzywalam go i przyznam ze trzy lata pozniej mamy tylko pojedyncze. Wyrywalo wszystko z korzeniami. Teraz kupilam nowy z nieco zmienionym designem i to juz nie jest to samo, jakos nie wyciaga tak dobrze, choc niby zeby ma tak samo dlugie.
Zaleta niewatpliwie jest zostawianie niewielkich dziurek w trawie, w porownianiu z lopata no i czlowiek sie tak nie meczy. wbija sie two ziemie centralnie nad chwastem, naciskajac nogan a stopke, a potem przechyba w kierunku stopki i zeby zaciskaja sie wokol chwasta, a ruch w strone stopki wyrywa korzen z ziemi. Potem tylko zarepetowac jak karabin i gotowe :lol: Uzywalam na osty, mniszki i wszystko co rosnie kepiasto i da sie wyrwac :rotfl1:

Podsumowujac-warto. Rekomendacja Hamerykanki :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2013 16:15 przez planta.

Domek na prerii 15 Maj 2013 18:36 #157206

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Pęcherz mam na pół dłoni od wyrywania łopatką tych mniszkow. Obrodziły dorodnie mam same mniszki i zero trawnika. Teraz muszę poszukać tego ustrojstwa tylko pewnie sporo też będzie kosztowało, a ja spłukana jestem ( we wrześniu mam wesele syna)

Domek na prerii 15 Maj 2013 19:52 #157214

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Cypryda wrote:
Pęcherz mam na pół dłoni od wyrywania łopatką tych mniszkow. Obrodziły dorodnie mam same mniszki i zero trawnika. Teraz muszę poszukać tego ustrojstwa tylko pewnie sporo też będzie kosztowało, a ja spłukana jestem ( we wrześniu mam wesele syna)
Super :) ja w sierpniu mam ślub córki, dzięki Bogu- bez wesela :dance:

Fiskars jest dobrą firmą, mam piłkę do cięcia gałęzi na długim trzonku-super się sprawdza :bravo:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.773 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum