TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 15 Maj 2013 08:43 #157056

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Daniela wrote:
Co do trwałości, to jeszcze trudno ocenić, mam je parę lat dopiero. :think:
No nie wiem... nie wiem ;)
Ja urzęduję na piaskach... i szpadel damski F nie przetrzymał jednego sezonu :sick:
Już wiem! Zawsze to podejrzewałam! Nie jestem... damą! :happy3:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 15 Maj 2013 10:50 #157113

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Gosiu-wykończyłaś szpadel F w czasie jednego sezonu ? :happy: Może to nie był szpadel damski,tylko szpadel -zabawka? ;) :happy:

Ładna dyskusja wywiązała się na temat narzędzi ogrodniczych. Generalnie F jest może niezły ,ale drogi-słowem ,kiepski stosunek jakości do ceny :happy-old: Miałam też okazję używać krótko sekatora F. Okropny !!! Zaleciłam koleżance natychmiastowe wyrzucenie go do studni! :happy-old: Nie potrafiłam nim ciąć zupełnie.Ja mam sekator Felco 2(prezent gwiazdkowy ) ,jest wprawdzie cięzki dość,ma nienowoczesny kształt,ale tnie wszystko jak marzenie . Stary sekator Gardeny też używam czasami i nie narzekam na niego.

Planto-Twoje widły robią wrażenie-jednak co kute,to kute. Myślę,że spokojnie mogłyby stawać w zawody z widłami dziadka Romy.Ja wideł amerykańskich używam tylko do wykopywania warzyw,mam jakieś stare ,dość marne,ale do tych trochę warzyw nie opłaca sie kupować nowych.

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:13 #157124

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Gorzej... bo pojawia się obawa, że ja z tych osobników wagi ciężkiej :silly: a ja naprawdę... niewielka ;)
Jednak to, jak szpadel wyglądał zapakowany pod choinką - bezcenne! :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:16 #157125

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Narzekacie na szpadle F :think: to spróbujcie narzędzia do usuwania miszków :sick: masakra jakaś :jeez: Po kilku użyciach do wyrzucenia, a mniszki, jak były, tak są :mad2:
Nie polecam.
I u mnie wspomniany szpadel nie dotrawał połowy sezonu :crazy:

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:18 #157126

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Pamelko, ty za silna kobita jesteś chyba :-) Ja mam to narzędzie do mniszków od 5 lat, nie udało mi się go zepsuć :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 15 Maj 2013 11:19 #157127

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aaaa to nie ja go zepsułam :funnyface: mój M taki mężny :rotfl1:
Opieka nad trawnikiem należy do niego :wink4:
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2013 11:20 przez pamelka.

Domek na prerii 15 Maj 2013 12:39 #157153

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Co to za narzędzie do mniszków? Właśnie wróciłam z ogrodu kosiłam trawnik a raczej mniszkotrawnik. Potem trochę starałam sie wydłubywać te mniszki przy pomocy łopatki, i efekty takie że mam pęcherz na środku dłoni.

Domek na prerii 15 Maj 2013 12:42 #157154

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 15 Maj 2013 14:45 #157184

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Jaka ciekawa dyskusja sie wywiazala! :bravo:
Fiskarsa kupuje glownie jak sa przeceny, ostatnio udalo mi sie trafic maly sekator za pol ceny. Jak kupuje narzedzia, patrze glownie na solidnosc wykonania, a nie marke, ale z tym roznie bywa.

To ustrojstwo do mniszkow mam. Zaraz na poczatku mielismy zamiast tylnego podworka pole ostow, nawet nie bylo trawy. W przerwach miedzy robotami domowymi uzywalam go i przyznam ze trzy lata pozniej mamy tylko pojedyncze. Wyrywalo wszystko z korzeniami. Teraz kupilam nowy z nieco zmienionym designem i to juz nie jest to samo, jakos nie wyciaga tak dobrze, choc niby zeby ma tak samo dlugie.
Zaleta niewatpliwie jest zostawianie niewielkich dziurek w trawie, w porownianiu z lopata no i czlowiek sie tak nie meczy. wbija sie two ziemie centralnie nad chwastem, naciskajac nogan a stopke, a potem przechyba w kierunku stopki i zeby zaciskaja sie wokol chwasta, a ruch w strone stopki wyrywa korzen z ziemi. Potem tylko zarepetowac jak karabin i gotowe :lol: Uzywalam na osty, mniszki i wszystko co rosnie kepiasto i da sie wyrwac :rotfl1:

Podsumowujac-warto. Rekomendacja Hamerykanki :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2013 16:15 przez planta.

Domek na prerii 15 Maj 2013 18:36 #157206

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
Pęcherz mam na pół dłoni od wyrywania łopatką tych mniszkow. Obrodziły dorodnie mam same mniszki i zero trawnika. Teraz muszę poszukać tego ustrojstwa tylko pewnie sporo też będzie kosztowało, a ja spłukana jestem ( we wrześniu mam wesele syna)

Domek na prerii 15 Maj 2013 19:52 #157214

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Cypryda wrote:
Pęcherz mam na pół dłoni od wyrywania łopatką tych mniszkow. Obrodziły dorodnie mam same mniszki i zero trawnika. Teraz muszę poszukać tego ustrojstwa tylko pewnie sporo też będzie kosztowało, a ja spłukana jestem ( we wrześniu mam wesele syna)
Super :) ja w sierpniu mam ślub córki, dzięki Bogu- bez wesela :dance:

Fiskars jest dobrą firmą, mam piłkę do cięcia gałęzi na długim trzonku-super się sprawdza :bravo:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Domek na prerii 15 Maj 2013 22:50 #157302

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Cypryda wrote:

O ile pamietam z forum gazetowego, w OBI byly po 180 zl...moze na Allegro beda tansze? U nas to kosztuje 27 dolarow.. :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 16 Maj 2013 01:20 #157356

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Cypryda wrote:
Pęcherz mam na pół dłoni od wyrywania łopatką tych mniszkow. Obrodziły dorodnie mam same mniszki i zero trawnika.

Ewo to masz mnóstwo materiału na gnojówkę poprawiająca wygląd i kwitnienie roślin. :wink4: :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Domek na prerii 16 Maj 2013 08:36 #157385

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosia wrote:
Cypryda wrote:
Pęcherz mam na pół dłoni od wyrywania łopatką tych mniszkow. Obrodziły dorodnie mam same mniszki i zero trawnika.

Ewo to masz mnóstwo materiału na gnojówkę poprawiająca wygląd i kwitnienie roślin. :wink4: :lol:

Nie wiedziałam że z mleczy też można,sądziłam że tylko z pokrzyw.Daje sie cale mlecze z korzeniem czy tylko liście? jak długo to musi stać zalane wodą?
Narazie i tak nic nie wydłubię muszę poczekać ż e pęcherz wsiąknie

Planto:
Znalazłam to ustrojstwo na allegro najtaniej z przesyłką 140 zł. Niestety muszę poczekac do przyszłego miesiąca na kasę wtedy zamówie.

Domek na prerii 16 Maj 2013 19:02 #157486

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Posadzilam dzis wiekszosc pomidorow, cukinie i oberzyne. Zostala jeszcze okra, fasole, warzywa korzeniowe..
ale zeby to zrobic, musze najpierw przeniesc maliny rosnace w jednym rzedzie do reszty malin i skopac duzy kawalek ogrodu. A juz teraz, kolo poludnia, jest +30C i slonce piecze skore :whistle:

spryskalam tez obrzeze ogrodu z trawami Roundupem, oraz chwasty miedzy trawami, poszly mi dwa galony. Najgorsze jest to, ze wiejkszosc z nich to wilce, a wyrywanie ich powoduje tylko odrastanie od korzeni wiekszymi kepami :mad2:

Przy okazji uratowalam trzy male horned toads, maluchy od 1-3 cm wielkosci. Szkoda byloby zeby cos im sie stalo-zywia sie mrowkami, ktorych jest tu mnostwo :lol:

Wszystko teraz zarasta w oczach :supr3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 16 Maj 2013 22:22 #157580

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
update: dostalam tez chyba porazenia slonecznego :sick: .
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 16 Maj 2013 22:43 #157597

• Roma
  • Roma's Avatar
Dziewczyno ! uważaj trochę na siebie bo jak nie to :hammer: :club2: ja jutro zabieram się za sadzenie Twoich ogórków,pomidorów,papryki i okry

Domek na prerii 16 Maj 2013 23:42 #157620

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Za duzo na sloncu bylam :whistle:

Wlasnie w ramach sprawdzenia, jak posadzone pomidory zyja pod tym sloncem, przeszlam sie po ogrodzie z aparatem...

Oberzyny:

DSCN5341.JPG

Pomidory, posadzone na mijanke :lol:

DSCN5340.JPG

Moja tona slicznego kompostu :dance:

DSCN5342.JPG

Cos mi sie zdaje, ze trafilo mi paulownie tej wiosny, odbijaja od korzenia :think:

DSCN5337.JPG

Moje pole bambusow.. :supr3:

DSCN5331.JPG

DSCN5332.JPG

A moj slubny taki byl pewny, ze nie przejda przez siatke :devil1:

DSCN5335.JPG

W ciagu ostatnich dwoch dni wisteria wypuscila listki-a myslalam ze przemarzla :think:

DSCN5334.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.636 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum