TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 17 Maj 2013 00:03 #157627

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Pinus sylvestris Barrie Bergman

DSCN5333.JPG

Picea omorica White Tops-rzeczywiscie biale :lol:

DSCN5339.JPG

Picea x tromnerii - krzyzowka swierka klujacego z serbskim bodajze, tez sie pospieszyl..

DSCN5338.JPG

...podobnie jak sosna thunberga

DSCN5336.JPG

Czesc klonow palmowych odbija, nie wszystkie stracone :whistle:

DSCN5329.JPG

DSCN5330.JPG

A ja siedze i pije litrami napoje, wzielam tabsa od migreny ale nie bardzo pomogl..Chyba jutro glownie w domu bede siedziec, zwlaszcza ze ma byc +37C :jeez:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 17 Maj 2013 00:20 #157629

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Nie widzę zdjęc z ostatniego postu ?
Fajnie mają Twoje warzywka pod kołderką ze ściółki... Ja też dzis sadziłam pomidory hamerykańskie,( i rodzime )ogórki długaśne,melona i arbuza. Ciekawa jestem niezmiernie co z tego wyrośnie . Boćwina popikowana,czeka na wysadzenie do gruntu. Ja będę ściółkować warzywka przeschniętą trawą. Napisałam ogłoszenie,że przyjmę świeżo skoszoną trawę i sąsiedzi mi chętnie dostarczają. Oprócz swojej mam w tygodniu kilkanaście worków,które rozsypuję na chwasty i trawę za płotem- świetna sprawa,chwasty nie rosną pod trawą,nawet perz wymięka. . A kiedy trawa podeschnie zabiorę ją na grządki pomidorów i ogórków.

Cyprydo- z tym mleczem to wszyscy walczymy-też mam go zatrzęsienie,ale pocieszę Cię,że już niedługo przestanie kwitnąć i będzie prawie niewidoczny w trawie. Urządzenie do chwastów sprytne,zachorowałam na nie,szkoda,że takie drogie. Może napiszę list do św Mikołaja ? Przyniósł sekator,to moze i wyrywacz chwastów ma w swoich zasobach ?

A gnojówki do zasilania roślin można robić i z pokrzywy i z mniszka i ze skrzypu... Robią się ok 2 tyg,zależy od temperatury. Ja właśnie dziś podlewałam miksturką z pokrzywy i mniszka rosliny w ogrodzie. Ale uprzedzam-śmierdzi to okrutnie!Obornik to przy tym francuskie perfumy ! :))

Domek na prerii 17 Maj 2013 00:23 #157630

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
Juz widzę :lol: Coś wcisnęłam nie tak i nie mogłam wstawiać emotek w poprzednim poście :think: Jednak one bardzo pomagają wyrazic emocje-część słów zbędna :evil:

Domek na prerii 17 Maj 2013 00:38 #157632

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-u mnie trawy prawie nie ma :lol: To, co maz skosil, od razu kosiarka rozsypala po trawie; preria jest martwa i brazowa, nie ma co ciac :whistle: U mnie nie tyle mlecze sa problemem, co osty, dranstwo nasiewa sie wszedzie i rosnie mimo suszy. Jajwiecej chwasciorow mam na obrzezach sciolkowisk, gdzie maja szanse skorzystac z wody z podlewania moich roslinek. Troche nasiewa sie na macie z kamykami, ale w wiekszosci latwo je wyciagnac bez uszkodzenia maty, a reszte pryskam Roundupem :devil1: .

Gnojowki nie mam wiec z czego robic :devil1: Ciesze sie za to z tego kompostu, bo jest o wiele lepszy niz to co kupowalam w workach w sklepie, no i teraz przy robieniu warzywnika sobie podjezdzam taczka, rozkladam, przekpouje i ziemia jest pulchniutka!

Co do ustrojstwa do wyciagania chwastow, to warto prosic Mikolaja, a moze wczesniej przyjdzie ? :wink4:

Heh, do meza Mikolaj juz przyszedl-wpadl w miedzyczasie powiedziec, ze wlasnie sobie kupil nowe Subaru Outback! :lol: :silly: W sobote jedziemy po Tundre dla mnie :fly: :dance:

Moj upatrzony model wyglada tak :lol:

crewmax.jpg

I ma dosc miejsca w srodku by wyciagnac nogi nawet dla takiego duzego faceta jak moj maz (bedzie siedzial z tylu :wink4: )

19_10_Tundra_CrewMax_Platinum_Pkg.jpg

21_10_Tundra_CrewMax_Platinum_Pkg-prv.jpg

Moze pociagnac 5 ton, wiec spokojnie pociagnie przyczepe z konmi lub ze zwirem :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2013 03:26 przez planta.

Domek na prerii 17 Maj 2013 08:18 #157652

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Śliczna ta Tundra! :whistle:
Też będzie czarna? (czarny charakter w czarnym samochodzie?) ;) Mniodzio! rzeczywiście przestronny. Ostatnio Tadziowi mówiłam, że mi się by Nissan Navara podobał - co zostało skwitowane kąśliwym - Ty zmień sobie koleżanki! :bad-idea: :crazy: :cool3: W moich warunkach wystarczy jakiekolwiek maleńkie autko (no oczywiście nie Matchbox!). :laugh1: :funnyface:

Uważaj z tym słońcem, szalejesz a potem nie ma komu pisać tu najciekawszej story zza oceanu. ;) :teach:

Domek na prerii 17 Maj 2013 08:47 #157663

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Diano usuń ten przyrost paulinki od korzenia, bo będziesz miała krzaczor, jako i ja mam :lev: Liście wielgachne, ale nijak to nie przypomina drzewa :crazy:
Takie crossover'y to są super furki, pojemne, wygodne i pomieszczą wiele, wiele towaru. Mają tylko jedną wadę, na zakrętach co bardziej ostrych mają słabą przyczepnosć. Proponuję uważać zwłaszcza zimą.
Miałam Toyotę Hilux i służyła dzielnie domowi jak i służbowym obowiązkom :rotfl1:
Szef nie musiał się martwić o przewózką melbli, dywanów, roślin i czego tam jeszcze :happy3:

EDIT.
Sosna tunberga ma wielkie przyrosty :supr3: u siebie musiałabym chyba 2/3 skrócić :cool3:
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2013 08:49 przez pamelka.

Domek na prerii 17 Maj 2013 16:34 #157837

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Danielo-mam wybor miedzy niebieskim metalikiem, zielonym i grafitowym. na razie jeszze mysle. Majac Blackie przez tyle lat, postanowilam, ze zaden moj nastepny samochod nie bedzie czarny-w lecie moge smazyc na nim bekon :rotfl1:
Co do przestronnosci to wlasnie dlatego mysle o CrewMax, kosztem loza. Ma najwieksza kabine ze wszystkich wersji, a w sumie bede ja miala przez co najmniej 10 lat, wiec warto wybrac cos co ma rece i nogi-bede wozic swoje dziecko do szkoly i na zajecia, wiec odpadaja te modele, gdzie ledwie mozna nogi zmiescic siedzac z tylu.
Wlasnei mysle tez pomiedzy pakietami Rock Warrior, Off -Road a zamowieniem z tzw TRD performance. Chcialabym lepsze niz standardowe zawieszenie, sway bar, lepsze hamulce itp.

Jolu-Tundra to rasowy pickup :wink4: Natomiast mozna zamowic bude, ktora stawia sie na loze zeby przypominala SUVa i Dave wlasnie nad tym mysli, zeby psice wozic wlasnie tam :devil1:
.
Co do paulowni to jeszce poczekam, bo nie wiem czy te drzewka wymarzly calkowicie czy nie; te przyrosty zawsze mozna wyprowadzic na drzewko zostawiajac jeden i podkrzesujac dolne liscie iw ylamujac boczne przyrosty-tak wlasnie robilam z moimi drzewkami.
Co do sosen to wlasnei czekam na to, zeby zaczela pokazywac nowe igly i wtedy wylamie; tunberga maja najwieksze przyrosty ze wszystkich moich sosen, choc densiflora tez sie staraja, ich przyroasty nie sa jednak tak grube :supr3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 17 Maj 2013 16:37 #157838

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Planto, miałem ten sam problem z samochodem 4 lata temu. Wybrałem samochód w kolorze brudu, czyli szarozielony metalik. Dzięki temu jest zawsze czysty :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2013 16:40 przez TeBe.

Domek na prerii 17 Maj 2013 16:41 #157839

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Poczytałam historię twojego ogrodu i muszę przyznać że odwaliłaś kawał dobrej roboty ogrodniczej. Pomyśleć że ja narzekam że mam ogródek od południowej strony i w lecie mam na słońcu ponad 40 st. C. :club2: U ciebie to dopiero wyzwanie w tym klimacie.
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2013 16:42 przez Bozi.

Domek na prerii 17 Maj 2013 16:45 #157840

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Planto, gdybyś zdecydowała się na Tundrę, to polecam Ci moją ulubioną wersję ;-)

tundra.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Domek na prerii 17 Maj 2013 19:02 #157861

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Bajerancki :lol:
Wczoraj patrzylam na przednie zderzaki do off-roadu, ale maz sie nie zgodzi na wymiane w nowym samochodzie :whistle: Chociaz wyciagarka fajna rzecz :lol:
Ma zalozona bude tak jak Dave chce kupic :think: Kola 17" Rock Warrior? Ja mysle o 20" :wink4: Poza tym to jest Double Cab, wiec ma mniej miejsca w srodku :P

Bozi-witam w skromnych progach :hug: :drink1: U nas dzisiaj jest +37 i ma byc jeszcze cieplej :whistle: Ale po wczorajszym przegrzaniu dalej zle sie czuje, wiec dzis spedzam czas w domu, malujac sciany garderoby corki :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2013 19:30 przez planta.

Domek na prerii 18 Maj 2013 23:51 #158253

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No wiec wrocilismy z zakupow :lol:

W Tojocie spedzilismy ponad 4 godziny ustalajac liste akcesoriow. Koncowy efekt bedzie bardzo podobny do tej fotki od ToBe :P Pokazalam im zdjecie pytajac czy jest szansa na taki zderzak; ponad godzine trzej faceci spedzili nad kompem szukajac. Fotka wszystkim bardzo sie spodobala i slyszalam ze wszystkich stron "sweeet rig" :devil1: i ze ta maszyna wyglada zabojczo. No wiec zderzak bedzie indywidualnie robiony na zamowienie, za ok 4000$, winch (wyciagarka0 dodatkowe poltora tysiaca, o mocy 7 ton :woohoo:, z swiatlami w pasku LED jak na zdjeciu :devil1: . Zawieszenie terenowe TRD performance, z podwojnym wydechem, dodatkowym airflow itp kolejne 10 0000. Buda z bagaznikiem kolejne 4 000, wliczajac power outlet do podlaczania czegos.
W sumie z 45 tysiecy za samochod, wliczajac przerobki i akcesoria, dobilam do 70 000$ :whistle:
W miedzyczasie sprzedawca dostal ataku padaczki i zabralo go pogotowie. Moj maz o dziwo nie dostal ataku serca, choc suma, na ktora byl przygotowany byla jakies 15 tysiecy nizsza :whistle:
Samochod do odebrania za pare dni, a na zderzak poczekam dluzej. Kolor grafit z czarnym zderzakiem, grilem, kolami i nadkolami.

A wszystko przez Ciebie, ToBe! :devil1: :rotfl1: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 00:12 przez planta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jo37

Domek na prerii 19 Maj 2013 07:41 #158300

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
I znając życie to Ty nim będziesz śmigała

Domek na prerii 19 Maj 2013 13:08 #158375

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale będziesz miała super brykę! :thanks: Gratuluję ! Ten Twój ślubny to anioł chyba,że dał się naciągnąć na to całe dodatkowe wyposażenie :devil1: Autko prawie pancerne- z fotki Tomka to mi się z czołgiem kojarzy :supr3: Będziesz budzić respekt w okolicy,kiedy będziesz nim pomykać po prerii :happy:

Czekamy na fotkę amazonki w jej nowym mustangu :P

Domek na prerii 19 Maj 2013 17:13 #158418

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Oczywiscie, ze to ja bede nim jezdzila! Moj maz ma swoje Subaru :devil1: :rotfl1:
Odbiore w nastepnym tygodniu jak wymienia zawieszenie, zaloza bude itp, a na zderzak bede musiala poczekac, jezdzac ze zwyklym.
Moj maz prawie dostal ataku serca, kiedy zobaczyl liste dodatkowego wyposazenia z cyfra 24 9costam set, a koncowa suma z podatkiem siegnela 74 000, musialam cos obciac wiec zostalam przy standardowych hamulcach (-3600$)i grillu nie wypasionym (-550$).
Do tego poprosilam o dobry system antywlamaniowy, z czujnikiem rozbijanego szkla, bo nie chce stracic nowej milosci :wink4: :devil1:

Za to zakupy beda niezapomniane, bo gosc, ktory robil mi zestawienie z wycena, nagle dostal ataku padaczki i wyladowal na podlodze, a potem zostal zabrany przez pogotowie. Moja corka zapytala czy on nie zyje, wiec powiedzialam jej ze on jest tylko chory. Moj maz zabral ja na zewnatrz, corka glosno powiedziala, mijajac tlumek, ze teraz trzeba go bedzie pochowac! :oops: :rotfl1: :rotfl1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 17:52 przez planta.

Domek na prerii 19 Maj 2013 21:08 #158486

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Diano,
przeczytałam Tadziowi o Twoim zakupie samochodu - uśmialiśmy się oboje. :rotfl1:
Ale cacko będziesz miała! TeBe to powinien jakieś tantiemy od tamtego sprzedawcy (jak wydobrzeje oczywiście) dostać za taki biznes. ;)

Domek na prerii 19 Maj 2013 21:17 #158491

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Zakup niesamowity. Wyobrażam sobie jak to było. Poczekam cierpliwie na fotki nowego nabytku.

Domek na prerii 19 Maj 2013 21:20 #158492

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Tak w ogole to byla pewna niezgodnosc decyzji, bo moja corka upatrzyla sobie czerwonego vana z automatycznymi drzwiami TV zwieszajacym sie z dachu. I uparla sie ze tez potrzebuje TV w moim potworze :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

To zdjecie od To Be rozeszlo sie byskawicznie. Wzielam swoj tablet zeby pokazac o co mi chodzi, z tym zdjeciem, facet blyskawicznie przekopiowal do swojego telefonu i w pewnym momencie bylo trzech facetow stojacych nade mna, skromnie siedzaca na krzeselku, kazdy z telefonem w reku otwartym na tymze zdjeciu i glosno dyskutowali jakiej to moze byc firmy :devil1: ), potem zdjecie poszlo dalej w ludzi. Kiedy mialam wlaczony tablet z powiekszonym zdjeciem jakis gosc o wygladzie harleyowca pochylil sie nad stolem i z podziwem w glosie zapytal czy to bedzie moja bryka :devil1:

A dealer chce zrobic duzo zdjec na pamiatke ze cos takiego skompletowal i pewnie bedzie pokazywal klientom co mozna zrobic ze zwyklego pickupa :P :rotfl1:

Zadzwonilam tez rano do rodzicow pochwalic sie, ale moj ojciec raczej byl zazdrosny niz szczesliwy dla mnie :dry:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.614 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum