TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 20 Sie 2013 22:58 #187418

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Diano kochanie, ze zdrowiem to nie są żarty :teach: zbyt młoda jesteś na takie dolegliwości :jeez:
Może spacjalistę trzeba zmienić :think: choć tam u Was ... :supr: sama wiesz :sick:
Powinnaś cieszyć się letnim słońcem i morzem, a nie kryć się w apartamencie, nawet najpiękniejszym :happy-old: /swoją drogą całkiem sympatyczny ten apartament :) /.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 21 Sie 2013 01:54 #187448

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Jokaer-to samo co jedza konie w calej okolicy-kupuje sie wielkie bale siana z poludniowego Teksasu, gdzie maja wiecej opadow. Ta trawa to tylko na zagryche z nudow, a nie wlasciwy posilek :P :lol:

Elu-jakie badania? Co sie stalo? :hug: Co do host, to maja tam dobre warunki-caly czas bylo chlodno (przynajmniej dla mnie, w granicach do 25C), duza wilgotnosc powietrza, a i opadow maja dobre 60 cali, w porownaniu z nedznymi 19 u nas, ktorych i tak ostatnie lata nie mamy... :think: Bardzo duzo bylo czerwonych i rozowych begonii, posadzonych wszedzie, wliczajac pobocza i pod znakami drogowymi, ale wtedy wlasnie kamera odmowila wspolpracy :hammer:

Jolu-niestety nie da sie zmienic lekarza, a ten jest uznanym specjalista w tej dziedzinie :whistle: Dostalam DVD z filmikiem o tych elektrodach, ale na razie omijam wzrokiem...zreszta on tez woli najpierw wyprobowac leki a nie srodki ostateczne. Tyle, ze po wczorajszej tabletce czuje sie jak na rauszu, zobaczymy jak to bedzie dzialac.

W kazdym razie ciesze sie, ze zdjecia sie podobaly! :hug:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 21 Sie 2013 10:26 #187519

• jokaer
  • jokaer's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
Planta, a jakie będziesz mieć konie?

Jak jesteś z Lublina to może znasz koniki z Janowa Lubelskiego?, na ekstremalne warunki idealne.

Domek na prerii 21 Sie 2013 15:58 #187569

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
planta wrote:
...Potem poszlismy na lokalny deptak na lody-oazuje sie ze na calym wyprzezu w restauracjach i innych miejscach pracuja studenci z Europy-lody sprzedawala Slowaczka :woohoo:...
Za to kelnerka byla bardzo mila Czeszka, ktorej nasza corka prawila komplementy na temat kolczykow i urody i w ogole zagadywala, odrywajac biedna dziewczyne od obowiazkow. Nie spotkalam jednak zadnego studenta z Polski, czyzby problemy z wydawaniem wiz? :think:
Nie wiem jak jest teraz, ale znam kilka osób z Polski, które pracowały w czasie studiów. Moja siostra była na Work End Travel na Cape Cod z koleżanką, a za zarobione pieniądze pojechały zwiedzać Kostarykę. Syn z dziewczyną pracowali w wesołym miasteczku na plaży w New Jersey i potem z drugą parą z Polski wynajęli samochód i przejechali całe Stany. Polecieli do Los Angeles i wrócili samochodem do NY. Prawie miesiąc podróżowali. A córki koleżanka jeździła dwa czy trzy razy, aż poznała tam chłopaka i została w USA na stałe :happy:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2013 16:00 przez olibabka.

Domek na prerii 21 Sie 2013 18:25 #187592

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jokaer-niestety sprowadzenie koni z Polski do US jest nieoplacalne :think: . Na mojej liscie jest Tennessee Walker (ze wzgledu na chod) i arab (ze wzgledu na urode). Mialam mysli o andaluzach, ale przerasta mnie utrzymanie tej dlugiej grzywy i ogona...Tu kokol sa quarter horse i ich mieszanki; czesc jest zadbana i lsniaca, ale w jednym miejscu przy drodze pasa sie dwa konie,z czego jeden to skora opieta na kosciach-zastanawialam sie czy to nie jest jakis adoptowany ze schroniska czy co...Obserwuje czy sie nie pogarsza, bo mysle o zadzwonieniu do Animal Control. Drugi kon wyglada normalnie, wiec na razie czekam...
Koniki z Janowa znam, oczywiscie :lol:

Olibabko-ja tez slyszalam ze wczesniej jezdzili, ale teraz wlasnie nie i nawet nie slyszalam o polskich studentach ostatnio, wiec moze przepisy sie zmienily, albo po prostu taki wyjazd jest dla nich nieoplacalny i wola Niemcy, GB czy Holandie? :think:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 21 Sie 2013 19:09 #187601

• jokaer
  • jokaer's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 333
Planta, tak myślałam, że to za droga impreza. Bardziej byłam ciekawa, czy znasz te koniki.
One mogą zimować na polu, wystarczy im zrobić zadaszenie. Bardzo fajne koniki, na zimę obrastają sporym futerkiem.

No, zabieram się za dalszy ciąg Twoich zmagań z majsterkowaniem :whistle:

Domek na prerii 21 Sie 2013 22:02 #187652

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Dianus-moje badania to nic takiego-po prostu rutynowe ,które trzeba zrobić od czasu do czasu :kiss3:

A jak Twoje psice po rozłące? Bardzo tęskniły? Jak zareagowały na Twój widok?

Ps.

Bardzo lubię ogladać zdjecia z Twoja córcią-jest słodziutka,choć oczy figlarne :evil:

Domek na prerii 22 Sie 2013 16:53 #187781

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Jokaer-tak wlasnie zimuja konie tutaj, wiekszosc ma metalowe zadaszenia (czasem i tego nie), tylko w paru miejscach widzialam stajnie, ale tez otwarte. My bedziemy stawiac czterostanowiskowa stajnie, zeby moc w razie czego postawic konia w swiezym boksie do sprzatania. Tak przynajmniej upiera sie maz :wink4:

Elu-ciesze sie, ze nic ci nie jest :kiss3: . Psice oszalaly-najpierw wyrwaly sie ze smyczami dziewczynie, zaczely szalec po calej recepcji demolujac po drodze i tratujac wszystko, z wyskokami w gore zeby pancie polizac po pysku :wink4:
Wyprowadzone na zewnatrz pognaly do Blackie, a jak otworzylam tylne drzwi od razu wskoczyly do srodka :devil1:

Teraz ju8z lepiej, ale przyzwyczaily sie do nowych rytualow-pobudka o 6 a ni eo 7 jak bylo wczesniej (oduczamy tego starannie :wink4: ), o 9 rano przynosza mi pilke i domagaja sie spaceru, kiedy ja ledwie otwieram oczy przy herbacie...Natomiast na drzemke obie laduja sie do naszego lozka i udaja gluche-o tyle dobrze ze Xena laskawie zostawia mi brzeg koca :devil1:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Sie 2013 19:56 #187823

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Rzucilam sie wiec dzis do odchwaszczania-w czasie naszej nieobecnosci spadl caly cal deszczu i chwasty natychmiast wylazly, glownie ze zwiru . Trzy wiaderka pozniej znalazlam niespodzianke- jedna z weigel, Rubidor zakwitla jako pierwsza w tym sezonie! :garden1:

DSCN6866.JPG

DSCN6865.JPG

Jakby tak jeszcze wyhodowano weigele z zapachem, bylaby pelnia szczescia... :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 22 Sie 2013 23:53 #187952

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Fajne widowisko musiało być w tym psim hotelu :devil1: Pytam,bo mój mały kundelek,jak wyjechałam na parę dni popadł w depresję :blink: Nie chciał jeść,miał biegunkę i inne atrakcje... Mimo,że w domu był syn i synowa,których uwielbia+moja mama...A jak wróciłam ,to oszalał ze szczęścia. :dance: U moich przyjaciłół 2 lata temu owczarek niemiecki dostał zawału z radości,ze wrócili z wakacji. Niestety,nie udało się go uratować :(

Wejgelle teraz zaczynają kwitnienie? :supr3: Nasze kwitną na wiosne,teraz co najwyżej skąpo powtarzają ;)

Domek na prerii 23 Sie 2013 01:24 #187956

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
U mnie weigele zaczynaja kwitnac tak mniej wiecej teraz, az do przymrozkow. Jak buddleja :lol:
Niestety, weigela Dark Horse padla, chyba jednak byla przegrzana w czasie wysylki; dzis doszly do mnie Minuet i Tango, liscie podwiedly, ale wstawilam je do pojemnikow z chlodna woda, spryskalam woda i przycielam czesc galazek, wiec mam nadzieje, ze odzyja :think:
Z tej radosci zamowilam kolejnych kilka odmian weigeli, mam zamiar posadzic je w ogrodzie traw, na samym poczatku-odmiany, ktore zamowilam sa karlowe i bardzo karlowe :lol: i mysle, ze beda ladnie sie komponowaly z miskantami :think:

Przyszla dzis tez paczka z kimonem dla malej-w nastepnym tygodniu zaczynaja sie lekcje! Nie dosc, ze moje dziecko idzie od poniedzialkud o nowej szkoly, do zerowki, to w poniedzielk i srode po poludniu ma gimnastyke, a w czwartek karate-mamunia musi tylko nauczyc sie, gdzie to sie jedzie zeby nie bladzic, nawet z GPSem :oops: Tak wiec w weekend pojedziemy do szkoly zebym wiedziala gdzie to jest, podobnie z lekcjami karate, ktore odbywaja sie w srodmiesciu, a to juz bedzie bol totalny....duzy ruch i drogi jednokierunkowe :sick:

Z tego co uslyszalam, byly osowiale jeden dzien, potem juz bylo lepiej. Gaby usilowala calowac obsluge w usta, a poza tym 4-6 razy dziennie byly wybiegiwane z kims, co raz ktos chodzil je przytulac i gl;askac, a przynajmniej pogadac do nich. Balam sie bardzo traumy, szcegolnie u znerwicowanej Gaby, ale o dziwo przeszly bezbolesnie, zwlaszca porownujac do nocy spedzonej u weta po kastracji-wrocily obie ciezko przerazone, nieufne do obcych i przytulajace mi sie do nog....
Moze jednak powinno sie dawac tabletki uspokajajace zwierzakom, zanim sie je odbierze? Zeby uniknac takich przykrych wypadkow.. :think:

Nie wiem jak u Was, ale ja ciagle mam inwazje myszy polnych w domu. Wczoraj nastawilam lapke, zlapala sie jedna mysz za naszym lozkiem. Kiedy wyjelam ja z lapki (a te ktore kupuje, sa bardzo latwe w obsludze, samonastawialne) zeby wyzucic do kosza...pozarla ja Xena :sick: :sick: . Zostal ogonek.

Dzis nie caluje jej w pyszczydlo :whistle:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2013 01:26 przez planta.

Domek na prerii 23 Sie 2013 18:02 #188039

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
No i czeka mnie kolejne pryskanie-na wielu sosnach zauwazylam zaschniete paki szczytowe-efekt dzialania cmy (pine tip moth), ktorej larwy zywia sie tymi paczkami od srodka. A niby pryskam systemicznymi preparatami od paru tygodni :angry:

Musze poszukac w ksiazkach o skutecznych preparatach-na razie znalazlam tylko rade, by uzywac takich na bazie BT (Bacillus thuringensis), ale nie widzialam ich w okolicznych sklepach. Systemiczne jak widac nie bardzo pomagaja. Cmy wybieraja sosny gestokwiatowe, drobnokwiatowe i thunberga, na razie nie tykaja wejmutek :think:

Za to wsadzilam iglaczki, ktore dostalam dwa dni temu:

Pinus strobus (wejmutka) White Mountain-ma ponoc rosnac szybko, wiec wsadzilam ja na miejsce zdechlego P. abies Frohburg, jako przyszly wiatrochron i cieniodaj :wink4:

DSCN6867.JPG

DSCN6868.JPG

Oraz przyszle niwaki-Pinus thunbergii Torabu Matsu-jakos inaczej wyglada niz zdjecia czy ten moj duzy. Zobaczymy z czasem.. :think:

DSCN6869.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 23 Sie 2013 18:15 przez planta.

Domek na prerii 23 Sie 2013 22:19 #188143

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Mysz to też mięso. Trochę mało dla dobermana, ale zawsze jakas odmiana w menu. :devil1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Za tę wiadomość podziękował(a): planta

Odp: Domek na prerii 23 Sie 2013 23:03 #188161

• dominiś
  • dominiś's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Witam!
Zajrzałam z ciekaowści,zaintrygował mnie ten domek na prerii..:)
Super,super i jeszcze raz super:) Ni jeden facet mógłby pozazdroscic Ci uporu w dązeniu do celu:) Pieknie to wszystko robisz,choc warunki wcale nie są łatwe;) Drzewka rosną,sad się rozrasta..:) Bomba jednym słowem:) I wszystko robisz sama,musisz miec niesamowitą satysfakcje patrząc na to wszystko,że sama swoimi łapkami to zrobiłam:)
Bardzo mi sie u cb podoba,córeczke masz super i te psiaki-ekstra są:) tylko ten wąż mnie trochę przestraszył,musisz uważac bo to takie paskudztwo jak dla mnie i może być niebezpieczne..:(
Jejku naprawdę się zakochałam w Twoim ranczu:))
Kojarzy mi się trochę z Dr quinn:) hehe:) Pozdrawiam:) I duuużo siły w dążeniu do celu:)

Domek na prerii 24 Sie 2013 07:49 #188194

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
planta wrote:

Nie wiem jak u Was, ale ja ciagle mam inwazje myszy polnych w domu.

Na ogół to oznaka zbliżającej się jesieni ,ale skoro u ciebie dzieje się to stale ...? :P Może Was lubią :)

Diano -niesamowite są Twoje reportaże z podróży ! Tak się uśmiałam ze zdjęć w morzu :happy3:
Widzę też ,że bardzo popularne jest u was kąpanie się w koszulkach :) Na plażach widać dużo takich osób. Ochrona przed słońcem ?

Domek na prerii 24 Sie 2013 17:31 #188257

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Dangar-zeby jeszcze na te myszy polowaly, a nie liczyly ze pancia da gotowe do jedzenia! :wink4:

Magdalo-wczoraj wstapilam do Lowe's i kupilam kolejne lapki i odstraszacz w granulkach-mam zamiar wsypac troche wokol domu. Nie wspomnialam wczesniej, ale w domu po podrozy przywital nas upiornys mrodek :sick: W jednej z lapek zlapala sie mysz, ktora tak sobie polezala pare dni przy wylaczonej klimie :sick: :sick: Oj bylo i sprzatania i pryskania preparatami od smrodkow... :whistle:

Co do koszulek-czesc na pewno z powodu slonca, ale jest cieplej w koszulce niz w samym stroju kapielowym-koszulki sa odprowadzajace wode i pot od ciala i szybkoschnace, z jakis sztucznych materialow.

Dominis- Ja jestem kobieta pracujaca i zadnej (no prawie, ta smierdzaca mysz pozwolilam zebrac mezowi :devil1: )pracy sie nie boje! :P Poza tym-jesli cos ma byc zrobione, nie ma co sie ogladac na innych..A tez kocham swoj domek i duzo satysfakcji mi sprawia. Zeby tylko jeszcze ogrod rosl szybciej ! :whistle: :wink4:

A wracajac do opryskow z Tb, znalazlam trzy nazwy preparatow: Thuricide, Bonide i Dipel. Mam zamiar pojezdzic dzisiaj po ogrodniczych i poszukac. Naprawde szkoda mi tych sosen, szczegolnie tych niwaki...
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Sie 2013 21:33 #188305

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kochany maz sam pojechal i przywiozl mi preparat w proszku, ktorym sie obsypuje rosliny:

DSCN6871.JPG

Juz polecialam wyprobowac, ale wieje wietrzyk i zwiewa proszek na boki, wiec musze poczekac na bezwietrzna pogode. Za to lepiej sie czuje, ze dostalam do reki narzedzie walki z tymi obrzydliwymi zarlokami! :flower:

Maz tez kupil buty dla malej do stepowania-pierwsza lekcja za tydzien! Musze obmyslic miejsce, gdzie bede je chowala zaraz po przyjezdzie do domu... :wink4: :rotfl1:

DSCN6870.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 25 Sie 2013 17:08 #188457

• mosewa
  • mosewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 199
Planta mam pytanie z innej beczki.Czy Twoja córka chętnie mówi po polsku? moja szwagierka przyjechała na stałe do Polski w grudniu 2012r. z 4 letnim synkiem. Praktycznie nie znał polskiego, jednak sporo rozumiał w ojczystym języku matki. Teraz po paru miesiącach już zaczął mówić, ale nie bardzo chce, woli po angielsku. Zastanawiam się jak zrobić by dziecko było dwujęzyczne bez większych stresów :think:
Ewa
“Kiedy przeczytam nową książkę, to tak jakbym znalazł nowego przyjaciela, a gdy przeczytam książkę, którą już czytałem – to tak jakbym spotkał się ze starym przyjacielem.”

Dwa Świerki

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.729 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum