TEMAT: Działka Igora - sezon 2012

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 08:06 #60232

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
A ja ostatnio nie mam czasu na chandry , depresje i doły :wink4: :wink4: ............. i na ogród tez nie :placze: :placze: wracam do domu ok 21 już jest ciemno i wyruszam rano przed 6 ............. i tak przez ten tydzień i połowę następnego ........... mam nadzieje , że oddech złapię po 15.08 .............. juz sobie wyobrazam co trzeba będzie zrobic ogrodowo :jeez: :jeez:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 08:22 #60236

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ostatnie dwie żurawki bombowe :bravo:
Przemek chyba z serca rozdzielał lilie, bo moja też rośnie jak szalona :)
Patrząc na Twój ogród zastanawia mnie jedna rzecz, szczególnie w kontekście zbliżającej się jesienie, o której piszesz. Co robisz z taką ilością ściętych bylin? :supr3: Mój kompostownik pęka w szwach, choć mam ułamek tego co Ty ;)

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 09:32 #60260

• Roma
  • Roma's Avatar
Igorze, trochę mnie uspokoiłeś bo już myślałam, że dopadła mnie starość :placze: od kilku dobrych dni, nic mi się nie chce robić w ogrodzie i tak jak Ciebie męczy mnie monotonność i dlatego chyba zabiorę się za przesadzanie i tworzenie nowych miejsc dla roślinek.

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 10:02 #60266

• dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
To będziesz sobie śpiewał..idę na działkę, na działkę,idę... :rotfl1:
Już mi coś odbija od siedzenia w domu :crazy:

Wyszedłem przed chwilą by zobaczyć jaka pogoda, a tam chłodno jak..
Trzeba założyć bluzę i heja! Samo się w końcu nie zrobi :oops:

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 10:05 #60267

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Oj... bez marudzenia! :teach:
Fajnie, że chłodniej... po co się pocić? ;)
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 10:13 #60268

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Pewnie, ze fajnie :silly: u mnie nawet bluza nie jest potrzebna 24 :blink:
Igorku trzeba dogladać ogródka, a jak się juz na ogląd wyjdzie :whistle: zaraz człowiek sie schyli to tu, to tam :silly: i robota się sama zaczyna ;)
U mnie podlewanie obowiązkiem codziennym jest ... niestety :mad2: Wciąż nie pada :jeez:

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 20:53 #60361

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja właśnie w tych temperaturach mogę wreszcie pracować :woohoo:
Wczoraj spędziłam dzień w ogrodzie kosząc, pieląc, podlewając jakieś 8 godzin non stop, a potem z rozpędu poszłam umyć sobie samochód, bo mi się tak dobrze pracowało :rotfl1: :crazy:
Jeszcze jakby zechciało troszkę popadać, to byłaby już pełnia szczęścia :P

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 21:51 #60403

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
A ja chyba odmieniec jestem. Zaległości w ogrodzie niewiele, tylko skopać jakieś 1,5 m między grillem a kompostownikiem, miejsce po jaśminie i forsycji. Ale to nie na moje łapki. Za to wczoraj zaczęłam malowanie siatki - koszmar.

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 22:21 #60419

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Igor, niech Cię nic nie dopada, do roboty! ;) :rotfl1: 20 odmian jeżówek trzeba dokupić, miejsce dla nich zrobić, zarobić! :rotfl1:
Żadna jeżówka Ci po zimie nie padła? :eek3: A jaką Ty masz glebę? Bo ja o swoje straty mają ziemię piaszczystą obwiniam...
Okolice przyoczkowe pięknie się prezentują, ale rosną u Ciebie żurawki! :eek3:

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 23:14 #60434

• lucy09
  • lucy09's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 445
Igorze a może tobie trzeba było te taczki gruzu pchać? Wtedy chęć do pracy byś miał? :teach:
A tak poważnie, pokaż całą FQ. Pochwal się.

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 23:21 #60436

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Słuchajcie, początek sierpnia a ja jakby za porządki jesienne się wziąłem :rotfl1: :rotfl1:
Pościnałem pędy kwiatowe liliowcom, bo suche straszyły , to i liście poszły pod sekator. (tak do połowy)
Jedna w miarę duża rabata a prawie same liliowce, i w rezultacie jest teraz tam strasznie pusto.
Gdybym tych liści nie obciął to bym nie zobaczył,że aż się prosi o przesadzenie wszystkiego.
Liliowce upchnę w dwie duże kępy po dwóch stronach rabaty, a środek zostanie na jakieś inne jezówki itd.
3 letnie kępy już prosiły się o rozdzielenie, aż się zdziwiłem, że takie dorodne.
Tak sobie przesadzam, z myślą o nowych nasadzeniach i przypomniało mi się o 20 liliowcach od Emila jakie zamówiłem :rotfl1:
nie wspominając o 23 irysach, które prowizorycznie rosną w szklarni- do wiosny.
Czyli w rezultacie miejsca nie ma na nic, a jeszcze brakuje. Muszę się chyba pogodzić z tą pustką po liliowcach....
Jak na powierzchni 200m rośnie 50 liliowców to musi to zajmować trochę miejsca, nie wspominając o innych roślinach.
Jedynym ratunkiem są żurawki, które dają kolor. Na tę rabatę muszę posadzić jakieś wysokie "coś" - klona może.....
Żeby tak pusto nie było :ohmy: tak stworzy się drugie piętro i będzie lepiej.
Po wczorajszym przebudzeniu o 19:30 - przebudzeniu z tego okresu nic nie robienia dzisiaj z samego rana stawiłem się na działce.
Do domu wygnał mnie deszcz, który jak przyjechałem zamienił się w piękne słońce :lev: i zachowaj człowieku spokój.

Na wstępnie miodunka 'Rachel Vernie' - po prostu ideał- nawet jej nie zjadły ślimaki ( próbowały, ale po oprysku amistarem przestały- ciekawe czy coś to ma wspólnego )

'Fragrant Angel'- zwykła, biała- też piękna.

Gorzatko- nie da się ukryć, widać jesień w ogrodach bylinowych.
Jak ktoś ma iglaki, drzewa i krzewy to nie widzi tego tak drastycznie jak ja.
Jesień wchodzi drzwiami i oknami :rotfl1: Dobrze, że jeżówki kwitną długo, a żurawki nie blakną.
Kamienie koło oczka też mi się podobają, tylko w sumie to miała być kaskada w fontanna jest włożona do oczka :rotfl1:

Dawid- ja w domu całe dnie to nie siedzę, wychodzę ze znajomymi tu i tam,ale w sumie trzeba się brać do roboty.
Chciałem się wziąć do nauki trochę, w tej 3 klasie więc wolę nie planować jakiś rewolucji większych jesienią i wszystko zrobić teraz.

Gosiu-Margo no dokładnie! mam tak samo. Teraz gdy wszystko już kwitnie i na nic się nie czeka człowieka jakieś jesienne myśli nachodzą.
Nie wiem czy to zmęczenie, ale może znudzenie codziennością. Trzeba trochę odpocząć i ochota wróci.
Ja kilka dni temu zupełnie się rozleniwiłem i nawet fotek nie robiłem. Teraz mam znów nowe plany na małe zmiany itd.

Mireczko- pracowałem co prawda tylko 2 tygodnie- ale od 5 do 19 i to była praca fizyczna - ciężka.
Zakładanie ogrodu od podstaw w lesie. Noszenie kamieni, wożenie żwiru, piasku i inne takie. Przychodziłem bez życia.
Najlepsze było,że jak po tygodniu takiej pracy całą sobotę mogłem na działce siedzieć i znów robić to samo i to z przyjemnością.

Paweł- żurawek fajnych mam więcej, tylko wielkości podobnej i na sesję się jeszcze nie klasyfikują.
Mam nadzieję, że przezimują ładnie. Ty na pewno masz lepsze warunki dla lilii niż ja- w lato w wannie a w zimę w piwnicy w wiaderku. Aż cud , że jeszcze żyje i kwitnie.
Przemek taki był dobry, że aż ta lilia u niego cała padła i sam nie ma, znaczy kupił sobie nowe odmiany, ale był czas, że się śmiał, że tyle rozdał i sam został bez. :rotfl1:
Z kompostownikiem jakoś idzie... na dzień dzisiejszy jest pełen, aż wylatuje z niego :happy4: sypię tym "przyśpieszaczem" leję wodę i się szybko ubija.
Staram się wrzucać tylko zdrobnione części zielone- one się bardzo szybko rozkładają.

Romciu- jaka starość, po prostu przesilenie letnie i każdy ma chwile, w których mu się nic nie chce.
Przesadzanie i jakieś nowe pomysły są bardzo wskazane. B)

Jolu- u mnie podlewania wielkiego nie ma. Ostatnia burza tak podlała, że do dzisiaj starczyło.
Ja najbardziej lubię jakież zmiany i poważne prace, więc ciągle coś wymyślam a przy okazji chwasty wyrywam :cool3: :cool3:

Markita- ja też w takich temperaturach najlepiej pracuję !!! w takie upały z domu nie wychodziłem. Lubię taki lekki chłodek, w czasie pracy i tak gorąco.
To podlewanie jest najgorsze- leje się i leje a w rezultacie głębiej i tak susza. Nie ma to jak solidny deszcz.
U mnie ostatnia burza obfitowała w opady i bardzo podlało na szczęście.

Ula- malowanie siatki to tylko sprężarką - ja nie na widzę takich żmudnych prac.
Ja w sumie też nie mam zaległości na działce, tylko wciąż nowe pomysły i tak to się dzieje :happy3:
Jeszcze teraz jaj wykorowałem rabaty to nawet nie mam gdzie chwastów wyrwać,

Martuś- u mnie gliniasta ziemia, ale bardzo żyzna. Tyle co tam kompostu było sypane :blink:
na ziemię nie mogę narzekać, może trochę za długo trzyma wilgoć w cieniu i brunnery gniły...
ale przesadziłem je do doniczek i tam zostają, pewnie by w zimę padły a tak zadołuję w szklarni :silly:
Jeżówki wszystkie po zimie żyją, dasz wiarę? a połowa roślin mi padła. Przykryłem je co prawda lekko gałązkami z tui.
Hot Papaya i inne odmianowe pięknie się rozrosły.
Co do zarobienia to gorzej, bo ciągle wydatki jakieś :rotfl1: i to w jednym miesiącu mam dwa chrzty w tym na jednym byłem
chrzestnym, więc mój budżet mocno się zachwiał. :crazy:

Lucynko- szkoda mi wakacji na takie prace, jeszcze przyjdzie na to czas :devil1:
FQ pokażę.... za jakiś czas jak będzie się nadawała, dopiero puszcza liście więc niedługo będzie już wyglądała lepiej,

Na dobranoc hortensja , jutro dzisiejsze fotki wgram, bo teraz już nie mam siły zgrać z aparatu

Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2012 23:24 przez Igor.

Odp: Działka Igora 09 Sie 2012 23:49 #60440

• dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
Ja się do nauki biorę od kilku lat :rotfl1:
Ale w tym roku już technikum i moja architektura więc się zacznę uczyć :idea1:
W końcu jak mnie coś interesuje, to lepiej to wchodzi ;)

'Rachel Vernie' piękna :woohoo:
Fajnie by wyglądała obok mojego bodziszka korzeniastego 'variegata' :whistle:

Odp: Działka Igora 10 Sie 2012 07:03 #60443

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Igor ja podobnie jak Ty wojuję z liśćmi od liliowców i irysów bo inaczej brzydko by było u mnie problem gdzie to wszystko wyrzucić ,w kompostowniku już nie ma miejsca .
Dziś upchane 3 worki wrzuciłam do śmietnika ,powinni rano zabrać ,jeden wór do sąsiadów śmietnika , zlitowali się i u siebie włożyli .

Ale z przesadzeniami czekam do wrześnie , będę pod płot przesadzać azalie i rododendrony , sporo ciężkiej pracy mnie czeka .
Będę miała w końcu trawniczek w ogrodzie , wąski , ale zawsze trawnik.

Odp: Działka Igora 10 Sie 2012 09:13 #60468

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu- do niedawna u mnie był piękny busz a teraz po ścięciu liści jest tak pusto.
Coś za coś, najpierw pięknie , potem niekoniecznie. Ja też nie mam gdzie już upychać, kompostownik pełny.
Tak, trawniczek musi być. Ja też mam wąskie paski, ale bez niego nie byłoby tak fajnie.

Dawid- nie nastawiaj się za bardzo na tę architekturę. Nie wiem jak u Ciebie będzie, ale u mnie to
nauczyciele nie znają się za bardzo na temacie. Pewnie z roślin będziesz więcej wiedział od samych nauczycieli.
Oni znają tylko te z książki, a jak zabłyśniesz czymś innym to się dziwnie patrzą. :think:
Ale trzeba się zgodzić, szybciej czas w szkole leci jak się ma lekcje o roślinach itd i to sporo bo z 10 zawodowych tygodniowo.

Odp: Działka Igora 10 Sie 2012 09:36 #60475

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Igorku a ja podczas wczorajszego spaceru po ogrodzie doszłam do wniosków, o jakich wspominałeś :whistle:
Czy nie nudzę tym zdjęciami? Mam wrażenie, że w kółko te same fotki wstawiam :oops:
Zauważyłam, że mam miejsca w ogrodzie, które mogę nieustannie focić i inne, te mniej lubiane :blink:
Cóż począć :whistle:

Odp: Działka Igora 10 Sie 2012 09:47 #60478

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu- ty porównujesz moje widoki do twoich :rotfl1: u ciebie to można nawet oglądać to samo- choć nie mam takiego wrażenia.
Masz przepięknie. U mnie to same byliny (jeszcze) i działka kilka razy mniejsza :think:
Jak bym już chciał mieć działkę pod budowę domu i wtedy to będzie ogród przez duże O :happy4:

Starałem się pokazać rzadziej focone fragment, ale w sumie chyba nie wyszło.

Sweet Sensation kwitnienie drugie :dance:

Odp: Działka Igora 10 Sie 2012 10:25 #60491

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja u Ciebie wciąż coś nowego oglądam :woohoo: przy takich kolekcjach to się nigdy nie znudzi ;)
Piekne kępy jeżówek, jak ja lubię te kwiaty :hearts:
O żurawkach nawet nie wspominam, bo nie przystoi :oops: nasz forumowy specjalisto :flower1:
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2012 19:43 przez pamelka.

Odp: Działka Igora 10 Sie 2012 13:26 #60508

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Sweet Sensation przepiękna odmiana i jak na drugie kwitnienie bogato wygląda :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.386 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum