Zawsze uważałem ,ze doradzanie komuś co ma posadzic w ogrodzie jest podobne do odpowiedzi w co ma sie ubrac , czy jaka wybrac glazurę do łazienki...
Z tego co widze na Twoich fotkach to juz sporo nasadziłaś
Z uwagi na mała powierzchnie Twojego Zielonego zakątka , ze szczególna staranoscia nalezy dobrać rosliny ,po pierwsze aby go nie "przeładować" a po drugie ,żeby cieszyły przez cały sezon.Zaproponuje Ci pare roslin, które ja by posadził w takim zakatku..
Tulipan Tarda / z grupy botanicznych/ ,bezproblemowy i nie trzeba co roku wykopywać .
Z cebulowych na lato Eucomis comosa / długi okres kwitnienia, tylko trzeba wykopac na zimę/
Jeżowka-Echinacea /odmiana w zaleznosci od ulubionych kolorów/ dla mnie najładniejsza nowoscią z ostatniego roku jest "Aloha" oraz "Green Envy"/przy sadzeniu dadaj troche dolomitu lubi wapń/
Dalia np.Jescott Julia / kaktusowa, niewysoka , o pieknym brzoskwiniowym kolorze /
Wypadało pomyśleć o trawach .. jakis niewysoki miskant, który by troche rozproszył swiatło przed hostami.Pamietaj ,ze hosty nie znosza za bardzo bezposredniego nasłonecznienia.
Ciermiernik cuchnacy/Helleborus foetidus/ nie bój się nie smierdzi...
/
Bodziszek /Geranium/
Przy scianie oprócz winobluszczy /które bardzo lubię/ mozna pomyślec o hortensji pnącej /Hydrangea petiolaris/ bezproblemowa ,nieprzemarazajaca ./ może jeszcze, gdzieś w zacisznym zakatku zmiesci się paproć.
Rozchodnik okazały / sedum spectabile/ np. odm.Matrona.
Tawulec pogiety/Stephanandra incisa/, bardzo ładny, nadal niedoceniany krzew .
Jak juz wspomniałem, najlepiej by było zakryc blaszana sciene panelem drewnianym, ewentualnie krata.Miedzy winobluszcze mozesz jeszcze puscić powojnik z grupy botanicznych /bardzo proste w uprawie ,nie wymagają cięcia , bardzo wczesne kwitnienie np. Rubens montana ,Markham's Pink czy Blue Bird w zależnosci od ulubionego koloru.
Zawsze jeszcze mozesz , dołozyć donice/raczej ceramiczne/ i tutaj tez duze pole do popisu...
Powodzenia!