Danusiu.
Cieszę się, że podoba Ci się moja wizualizacja Twojego ogródka. Jest to tylko optyczne zestawienie roślin a sam wybór należy do Ciebie. Na Twoją prośbę opiszę pokrótce jak ja to widziałem. Zauważ, że jest zmieniony kolor elewacji budynku gospodarczego.
Dwie łukowato poprowadzone alejki które utworzyły 3 różne rabatki można zrobić z polnych kamieni które już posiadasz. Po zdjęciu wierzchniej warstwy ziemi należy je luźno ułożyć na podsypce z piachu i cementu 10:1 na szerokość ok 50 cm. Następnie puste miejsca między kamieniami obsypać grubym wypłukanym żwirem. Po skończonej pracy zwilżyć całość wodą. Ścieżka musi być położona nieco wyżej gruntu (ok 3 cm).
Rośliny jakie miałem na myśli tworząc wizualizację:
*Z tyłu budynku należy posadzić szybko rosnące pnącze, tak aby przerosło płaszczyznę dachu i od strony ogródka tworzyło przewieszający się zielony baldachim ( winobluszcz pięciolistny, trójklapowy japoński, lub winorośl japońską )
*Na elewacji przy rogu ( kiwi kolomikta, trzmielina Fortunea, róża pnąca ,,Westerland" lub ,,Polka", albo w formie wyższego drzewka perukowiec podolski )
*Prawa ściana-clematis w niebieskim odcieniu ( crystal fountain, fujimusume, Ewa )
Lewa ściana-clematis Dr.Ruppel
*Pod budynkiem dowolne niskie rośliny osłaniające system korzeniowy powojników. Z prawej strony dwie żółte trawy hakonechloa macra.
*W rogu przy drzwiach trawy ozdobne do wyboru: spartyna grzebieniasta, sadziec, miscanthus flamingo lub krater.
Obok morning light (3 szt), rozplenica i konwalnik.
*Po lewej i prawej stronie, tuż przy nawierzchni niski formowany w delikatny klin żywopłot z bukszpanu lub po siedem żórawek- electric lime.
* W rogu przy stoliku-dowolny jałowiec pośredni lub ( cis aurea decora, akant lub bez koralowy plumosa aurea )
Po bokach ( jałowiec łuskowaty, sabiński, blue carpet, green carpet lub golden carpet ). Po jednej sztuce na stronę.
Za iglakami tam gdzie szachownica cesarska (rubra maxima ) dowolne byliny kwitnące o różnych porach roku plus tawułka golden princess lub flame.
*Przy ścianie z blachy w zależności od długości nasłonecznienia ( cis pospolity, thuja occidentalis lub podobne iglaki kolumnowe ).
Przed nimi azalie wielkokwiatowe w odmianach lub jeżówki.
*Drzewo to wiąz wredei.
Danusiu. Odpocznij sobie przez zimę, na przedwiośniu użyźnij glebę i pomalutku do dzieła. Nie śpiesz się i mierz siły na zamiary. To co Ci przedstawiłem to tylko projekt na którym jak będziesz chciała to możesz się wzorować.
Powodzenia - Waldek.