TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 15:29 #61106

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
rispetto wrote:
O kurcze, chlapnąłem i teraz muszę pospieszyć się z wkopywaniem :rotfl1:
e tam, z gruntu też da się wykopać :wink4:
Fajne te kolejne przyrosty - iglaki tak wyglądają najpiękniej :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 20:38 #61138

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
rispetto wrote:
Cały dzień jeździłem z taczką po ogródku i nie udało mi się znaleźć miejsca :dry:
To wysiudać ;) te liliowce koło taczki, już przecież przekwitły! :rotfl1:
wkrótce może się okazać, że trzeba oczko zasypać! :rotfl1:
Ja tam pamiętam, że kiedyś gdzieś koleżanka Kasia już Ci tego anafalisa zidentyfikowała! ;)
Nawiązując do wypowiedzi Joli... Nie przyjeżdżamy, ktoś w naszym związku ;) musi być rozsądny! :happy-old: :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 20:52 #61142

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Buty... jak ci żołnierze z Westerplatte... czwórkami :lol:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 21:17 #61149

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu, Marto - wielka szkoda! Rozumiem, że temperatura wody w Bałtyku nie była w stanie Was przekonać, szkółking u nas też marny, ale może to Was jeszcze przekona? :rotfl1:

Jolu - buty uporządkowane, bo i na działce czas porządków :lol: Tylko wypastować zapomniałem :oops:

Aga - właśnie czeka mnie przekopywanie takich trzymetrowych iglaków, więc będę miał wprawę :lol: Kolejne kulki pokazują przyrosty. Dzisiaj zobaczyłem na orientaliskach :)

Marto - co ciekawe znaleźli się chętni na sadzonki tych liliowców :woohoo: Oczka nie zasypię, bo prędzej samo zarośnie. Powoli nie mam już gdzie karmić rybek, bo całą powierzchnię zajmują lilie :lol:
A tych anafalisów nakopałem na wiosnę chyba ze 20 i znacznik mi zginął

Gosiu - w takich trzewikach to by siedmiu dni nie wytrzymali :rotfl1:

Marta wspomniała o zasypywaniu oczka, a ja mam dylemat, czy tego nie zrównać z ziemią ... Toczę walkę wewnętrzną :rotfl1: Już czasami jestem zdecydowany, a po chwili znowu zastanawiam się. Zupełnie jak kobieta :rotfl1:

To też ma iść w ogień. Już nawet przymiarki z nowymi iglakami robiłem :lol:

Tak zimują katalpy na Pomorzu ;) Glicynia musi się pospieszyć w zarastania nieboszczyka, bo niedługo wszystko runie

Klonik japoński mówi, że czas szykować cieplejsze majtki

Gdy byłem w podstawówce to takie jabłuszka nie uchowałyby się 5 minut :lol:

i oczywiście nie może zabraknąć iglastego zakątka

Larix kaempferi Blue Kroc

Picea pungens Jablonec

Picea abies Aurea WB - wreszcie udało mi się uchwycić kolor

Picea pungens Walnut Glen

Tsuga canadensis Moonfrost
Ostatnio zmieniany: 13 Sie 2012 21:18 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 21:24 #61153

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, wierzby chyba nie da się zasuszyć na amen. Zrobiłem kiedyś na jesieni podpórkę do roślin z wierzbowego patyka. Był już zasuszony więc zdziwiłem się ogromnie, gdy wiosną zaczęły wyrastać z niego młode listki i gałązki. Trzeba było jednak w końcu kupić bambusowy kijek. :rotfl1:

Dziś pobiłem chyba rekord. Posadziłem w końcu do gruntu trzy iglaki, które czekały na swoje miejsce w donicach od 2008 roku. :club2: Z tego zakupu jeszcze dwa nadal rosną w donicach. :jeez:

Piękne te nowe, bylinowe nabytki. Powoli gonisz Martę w tym temacie.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 21:24 #61154

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzisz i nie grzmisz! :jeez:
Zrównać takie zdrowe róże z ziemią? Dla jakich to, wyższych, jak mniemam, celów?
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 21:25 #61155

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Picea pungens Walnut Glen przepiękny - czekam kiedy mój tak podrośnie ....
A rybkę poproszę naszykować na sobotę ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 21:29 #61157

• Debra
  • Debra's Avatar
Nigdy nie widziałam Twojej posiadłości, dzisiaj pierwszy raz tu zajrzałam - jest co podziwiać. Twoje iglaki są jak zabaweczki, takie słodkie. Rozumiem, że nad różą chcesz się znęcać z braku miejsca?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 21:32 #61159

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
A przepraszam bardzo, cóż to znaczy "zupełnie jak kobieta"? Posiadanie wątpliwości czyni nas istotami bardziej świadomymi, czyż nie? ;) Nas w sensie ludzi... ;)
Dlaczego chcesz się zamachnąć ;) na tę sosenkę? Bo co stara jest i brzydka? :rotfl1: A są młodsze i ładniejsze? :rotfl1:
I jeszcze róże z ziemią zrównać! Gosia, dla nizszych celów, bo kulki niższe są chyba... :rotfl1:
Ja już tylko zapytam, co to za dziwny grill? :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 21:43 #61167

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Tak sobie spaceruję po ogrodzie i tak się przyglądam twoim iglaczkom ....są piękne .....masz naprawdę zamiłowanie do nich...ale jak zobaczyłam taką tłuściutką rybkę to już dalej nie szłam...bo narobiłeś mi smaku ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 22:06 #61174

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku - 4 latka to niezły czas :rotfl1: Ale z drugiej strony rozsądnych ludzi cechuje to, że 10 razy pomyślą, a raz zrobią, a nie odwrotnie :rotfl1: Z wierzbą miałem podobnie, ale posadzoną w doniczce udało mi się zasuszyć :oops: Wykopana na jesieni i wsadzona do donicy Pendula też padła, ale tu chyba winne były przemarznięte korzenie ...

Gosiu - 'widzisz i nie grzmisz'??? A co mam na niebie od półtora miesiąca? Ciągłe burze! :rotfl1: Tak teraz myślę, czy to aby tylko zbieg okoliczności :whistle:

Aga - Walnut nie taki wielki ;) Sama zobaczysz. A sezon łososiowy w pełni :woohoo: Nie 'nadanżam' - łososie kupuję w cenie śledzi :crazy:

Debra - witaj w Hanutkowie :) Plan eksmisji róż ma dwa powody - brak miejsca i nakład pracy, jaki trzeba im poświęcić. Ciągłe opryski, przycinanie, a spróbuj powyrywać spośród nich chwasty! Póżniej zakopcować, znowu obciąć, na wiosnę odkopać ... nie chce mi się...

Marto - znasz opowieść o kobyłce (a może osiołku?), która stała nad żłobem i nie mogła się zdecydować co zjeść? :rotfl1: Wątpliwości więc nie zawsze kształcą :lol:
Sosenka straciła moją miłość po tym, jak co wiosnę muszę wyciąć połowę gałęzi, bo zasychają. Kształt świetny, igiełki również, fioletowe szyszki bajeczne, ale te powycinane gałęzie powodują, że wygląda jak strach na wróble. W zeszłym roku identyczną już wyciąłem, więc mam wprawę :whistle:
Grill????? To ja już nic nie mówię :rotfl1:

Alu - dziękuję za miłe słowa :) Iglaki, a szczególnie ich miniaturowe odmiany to mój konik. A co do rybki - ślina mi cieknie patrząc na zdjęcia :lol: Szkoda, że już tak późno, bo jeszcze kawałek został :oops:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 22:23 #61181

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Marto - znasz opowieść o kobyłce (a może osiołku?), która stała nad żłobem i nie mogła się zdecydować co zjeść? :rotfl1:
No dobra, to już lepiej zjedz tę sosenkę niż róże... ;) A najlepiej zjedz ten kawałek ryby i odczep się od roślin! :rotfl1:
Paweł, weź mnie oświeć w kwestii tego grilla, bo zdaje się, że jakieś faux pas popełniłam i chciałabym mieć pełniejszą tego świadomość! :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 22:31 #61187

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
No bo to właściwie nie grill (choć ponoć można w nim grillować), ale wędzarnia. Nie chcieliśmy stawiać jakiegoś betonowego grzmota na działce (zawsze to ze 2 m2 terenu stracone :rotfl1: ), więc wybór padł na takie przenośny :) Spisuje się REWELACYJNIE.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Sie 2012 23:27 #61208

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Paweł, ta wędzarnia jest rewelacyjna. Muszę m. pokazać. Mnie też byłoby szkoda tych 2m na budowlę marnować.
Rany, jak mnie by tak róże kwitły to ja bym w życiu ich nie tchnęła.
No, ale co kto woli :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Sie 2012 08:10 #61229

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Posunę sie do małej nadinterpretacji zjawisk atmosferycznych :rotfl1: ale działanie w imię wyższych celów w pełni mnie usprawiedliwia :whistle:
Grzmi? Proszę wyciągnąć z tego wnioski! Wycinać sosenkę! :rotfl1:
Dodam tylko od siebie, że gdyby najpiękniejsza z moich róż wyglądała choć w połowie tak imponująco jak te, które zaprezentowałeś na zdjęciu - byłabym w siódmym niebie! :oops:
A tłumaczenie się ilością zabiegów pielęgnacyjnych, niezbędnych do wykonania przy różach, zupełnie mnie nie przekonuje... czyżby iglaki były bezobsługowe? :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Sie 2012 08:31 #61234

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu Margo - jakoś nigdy nie przekonywały mnie murowane wędzarnie. Po pierwsze - tak jak i sama zauważasz, szkoda przestrzeni w ogrodzie. Po drugie musiałaby stać w jakimś oddaleniu od domu. Oznacza to nie mniej, ni więcej, że przez cały cza musisz tam regularnie dreptać i doglądać, czy wszystko jest w porządku. A tak ustawiasz sobie na tarasie i masz cały czas na oku. A na 2 m2 ile roślin można posadzić! Takich na przykład iglastych kulek to wejdzie przynajmniej kilka! :woohoo:

Gosiu Gorzatko - a myślisz, że zamontowanie piorunochronu nad rabatą nie wystarczy? :rotfl1: Żeby wilk był syty i owca cała to mam też w zanadrzu pomysł, żeby zostawić po dwa krzaki z każdej odmiany, a resztę eksmitować ;) Będą miały trochę luźniej, łatwiej będzie o pielęgnację, a i miejsca na dodatkowe nasadzenia przybędzie :whistle:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Sie 2012 08:55 #61236

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
artam wrote:
Dlaczego chcesz się zamachnąć ;) na tę sosenkę? Bo co stara jest i brzydka? :rotfl1: A są młodsze i ładniejsze? :rotfl1:
Samo życie chyba :rotfl1: U mnie Umbraculifera padła po pierwszej zimie :blink: Może i dobrze :silly:
Paweł da mnie Twój ogród jest największą zachętą do wyjazdu, ale jak Martę przekonać :whistle: Może kaszaneczki trochę na grilla rzuć :rotfl1:
Że jestem nierozsądna :whistle: a myślałam jeszcze wyjazd do Krzyśka zaproponować :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 14 Sie 2012 09:42 #61240

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Że niby co? Ze zamiana na nowszy model to coś niecodziennego? :rotfl1: Takie czasy proszę Pani .... :rotfl1:
Kaszanka mówisz? Pomyślimy :rotfl1: A może kalafior? :rotfl1:

W każdym razie zapraszam :)
Co do Umbraculifery to jest piękna i bardzo mi się podoba, ale te zasychające gałęzie ... To chyba jednak nie jest klimat na densiflory :( Już wcześniej pożegnałem Oculus-Draconis i Pendulę.
A u Krzyska byłem tydzień temu :lol:

Nowa strona to można i nowych fotek zapodać :)

W zakątku iglastym zagoszczą dziś:

Picea abies Czadeczka

Cryptomeria japonica Rasen

Picea pungens Olo

Zachody słońca u nas nie takie jak na Lubelszczyźnie (a niby jesteśmy dalej na zachód :blink: ), ale czasami zbliżamy się do ideału :P
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2012 09:43 przez rispetto.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.533 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum