TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 17 Sie 2012 23:05 #62184

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Zaglądam do Twojego ogrodu już od dłuższego czasu (hmmm ... tak od prawie 2 lat :oops: ) i zawsze reaguję podobnie :search: :eek3: :woohoo: . A po każdej wizycie od mojego M dostaję :club2: gdy przedstawiam mu listę nowych chciejstw. To dzięki Twojemu ogrodowi zakochałam się w iglakowych kulkach i wypełniam nimi każdą wolną przestrzeń.

Gratuluję całej kolekcji :bravo: Cryptomeria japonica Rasen jest powalająca.
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 17 Sie 2012 23:07 #62185

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
rispetto wrote:
Wcześniej pisaliśmy o zakwaszaniu ziemi jako czynniku wywołującym 'paskowatość'
u mnie się sprawdziło, paski się pojawiły ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 17 Sie 2012 23:07 #62186

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
rispetto wrote:
Wcześniej pisaliśmy o zakwaszaniu ziemi jako czynniku wywołującym 'paskowatość' i na swoim egzemplarzu mam zamiar udowodnić, bądź obalić tą tezę :rotfl1:
Mówisz, że coś jest na rzeczy ;)
Moja Kokarde także skąpi pasków :club2: ale Burke's już nie :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 17 Sie 2012 23:08 #62187

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Aniu - po pierwsze witaj oficjalnie :kiss3: ,a po drugie - lejesz miód na moje serce :woohoo: A co do zapełniania ogrodu - dzisiaj wyciąłem wiecznie chorującą wierzbę i znalazło się miejsce na kolejną kulkę :woohoo:

Aga - u mnie pojawiły się na densiflorce Oculus-Draconis :woohoo:

Jolu - nie wiem, czy to nie zbieg okoliczności, ale coś za dużo tego przypadku ;) Moja Kokarde pasków nie poskąpiła, ale za to się przypaliła :lol:
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2012 23:11 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 19 Sie 2012 21:53 #62511

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Hanutkowo wygląda pięknie na zdjęciach ale rzeczywistość przekracza piękno każdego zdjęcia :) Nie zdążyłam dokładnie obejrzeć wszystkiego bo za krótko trwała moja wizyta - ale to co zobaczyłam ciągle gdzieś siedzi w mojej głowie ;) ogrom przepięknych kulek, dąbki i buczki i kloniki .... ech .... Przecudny ogród :) można tam siedzieć i podziwiać godzinami. A Magda i Hania - naprawdę bardzo się cieszę, że mogłam Was poznać :hearts: (Paweł przekaż)
Chłodnik rewelacyjny po tych moich ubogich wczasach odchudzających - a łosoś .... cóż .... ciągle mi ślinka cieknie na wspomnienie jego smaku :wink4: Jarek bardzo dziękuje, też jest zachwycony smakiem i zakup wędzarni to tylko kwestia czasu ;)
Mało tego, gdy wysłuchał już wszystkich zachwytów - powiedział, że następnym razem wybierze się z nami :rotfl1: i nawet bez problemu przełknął powrót z wczasów razem z kilkoma roślinkami :happy4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 19 Sie 2012 22:46 #62539

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Przekazane :) Nam również było bardzo miło Was gościć, a będzie jeszcze milej, jak wpadniecie w komplecie i na dłużej :) Byłoby więcej czasu, żeby przystanąć przy każdej roślince, a nie tak jak z wycieczką w muzeum :rotfl1: Doskonale rozumiem ten pośpiech, bo ja też chciałbym dłużej posiedzieć w Twoim ogrodzie, czy pogadać z właścicielami szkółek, ale jak pomyślę, że każda chwila oznacza późniejszy powrót do domu, to ... Żeby to jeszcze było 100 km to pół biedy, ale jak masz do przejechania 400, albo więcej, to już nie jest tak różowo ;)
Moje kobietki również przekazują pozdrowienia. Dzisiaj wędzarnia znowu dymiła łososiem :rotfl1: I dojadaliśmy chłodnik :rotfl1:

Oczko tak zarosło liliami, ze powoli nie mam miejsca, aby karmić rybki :lol:

Będzie z czego robić ludziki :woohoo:

W kąciku iglastym gościmy dzisiaj:

Tak, tak - pokrakę! Ale dzisiaj to juz nie brzydkie kaczątko, ale piękny łabędź! I do tego postanowił ozdobić się pierwszą szyszką!

Abies procera Blue Wonder

Pinus strobus Golden Candle

Pinus mugo Maria

Picea abies Buchlov

Picea abies Lendo

Chamaecyparis obtusa Golden Ceramic

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 19 Sie 2012 22:53 #62540

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
No proszę, a pisąlę pokraka :rotfl1: Szyszka na konkurs jak znalazł ;)
Piękna ta procerka, jaka docelowo będzie?
Paweł, a ja ostatnio, jak zawodowy szofer w tę i w tamtą :jeez: A teraz mnie jeszcze tydzień codziannych dojazdów do Zamościa czeka, no żesz ty :mad2:
Dzisiaj, kiedy pośród lasów w tłumie aut przywoziłam rodzinkę z jezior moja córcia stwierdziała /oczywiście w nawiązaniu do natężonego ruchu ;) / .... cyt. "mniejsza szansa na spotkanie z sarną :think: '.
Jesteśmy chyba jedynymi z towarzystwa, którzy nie dołączyli do tzw. kółka łowieckiego :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 08:26 #62576

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł masz mnóstwo wspaniałych iglaczków , ale ten mnie zauroczył Pinus densiflora Burke's Red Variegated .
I znowu trzeba będzie szukać, czy to tez karłowy?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 11:42 #62617

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Sylweste wrote:
Spring Fire'a dalej na rynku jak na lekarstwo :D :D ale dorwę go :D i jak Mirek stwierdził - zrobię sobie jego portretowe fotki w czerwieni wiosennych przyrostów i przez resztę roku będę podziwiać :D :D a co sobie będę żałować B) B)

W lipcu był jeszcze w Opocznie. Kupiłam. Nie był jedyny. Jeszcze coś zostało. Warto zadzwonic i zapytać.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 12:11 #62625

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - właściwie to już nie powinienem pisać 'pokraka' ;) Miałem jeszcze ambitny plan przycięcia go tak, żeby tworzył idealny stożek, ale ciągle czasu brak :( Za to szyszka totalnie mnie zaskoczyła, bo to pierwsza na jakimkolwiek pungensie :woohoo:
A na drodze do Zamościa żadnych szkółek nie ma :rotfl1: Sarny to lepiej omijajcie ;)

Geniu - niestety Burke's rośnie dosyć mocno i musisz liczyć się z nawet półmetrowymi przyrostami w ciągu roku.

Danusiu - to już informacje nieaktualne po mojej wizycie :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 14:41 #62653

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
rispetto wrote:
Jolu - właściwie to już nie powinienem pisać 'pokraka' ;) Miałem jeszcze ambitny plan przycięcia go tak, żeby tworzył idealny stożek, ale ciągle czasu brak :( Za to szyszka totalnie mnie zaskoczyła, bo to pierwsza na jakimkolwiek pungensie :woohoo:
A na drodze do Zamościa żadnych szkółek nie ma :rotfl1: Sarny to lepiej omijajcie ;)

Geniu - niestety Burke's rośnie dosyć mocno i musisz liczyć się z nawet półmetrowymi przyrostami w ciągu roku.

Danusiu - to już informacje nieaktualne po mojej wizycie :lol:

Można sie było tego spodziewać, że nie podarujesz maluszka. :lol:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 19:58 #62699

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ciekawy ten Wasz eksperyment z przywracaniem pasiaków! To jest, nie bójmy się powiedzieć ;) , odkrycie! I warto o tym szerzej mówić, bo może znikanie pasków to zjawisko szersze... U mnie nie ma tego problemu, ja mam kwaśną ziemię, po chwastach widzę...
Paweł, a co to za kulka wśród wrzosów na zdjęciu pod dąbkiem? Czy to nie kulka tylko hebe jakieś?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 20:24 #62707

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - przyznam, ze sam jestem zaskoczony efektem eksperymentu. Teraz przypomniało mi się, że w zeszłym roku cieszyłem się jak dziecko z pasków na Fukai'u i skojarzyłem, że pojawiły się one po grubym wyściółkowaniu korą i intensywnych deszczach, więc może też zakwaszenie gleby było powodem moeje radości. Myślę jednak, że stanowczo za wcześnie na odtrąbienie sukcesu. Fajnie byłoby, gdyby do eksperymentu dołączyło więcej osób, którym 'wyparowały' paski. Korci mnie, żeby jeszcze wykonać próbę z gingko California Sunset, ale już trochę za późno na kombinowanie z nawozami. W zanadrzu mam jeszcze pinus ponderosa Agnieszka, na której w zeszłym roku paski były bardzo intensywne, a teraz są ledwo widoczne. Pobawię się jeszcze w przyszłym roku :)
A ta kulka to świerczek Little Gem :)

Danusiu - nie było innej możliwości :lol:

Jako, że główny serwer, na który wrzucam zdjęcia ma problemy techniczne to skorzystamy z Imageshacka. Dostałem informację, że zdjęcia będą dostępne w ciągu najbliższych kilkunastu godzin.
Dzisiaj miłośnicy kwiatków i liściaków nie znajdą nic interesującego ;)

Picea abies Cupresssina, a właściwie jakiś jej mutant o nie do końca sprawdzonych cechach. Ma rosnąć niby kolumnowo, zupełnie inaczej niż gatunek. Ano zobaczymy

Picea abies Luua Parl - wynalazek z Estonii

Larix decidua Bajer - wynalazek z Koluszek :)

Pinus flexilis Navajo

Picea omorika Hradec Kralove

Picea mariana Blue Teardrop

Pinus mugo Jirka Sourek

Pinus nigra Marie Bregeon

Chamaecyparis obtusa Gitte

Picea pungens Blue Pearl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 20:32 #62712

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, u mnie paski na Agnieszce są cały czas, za to na Californian Sunset nie widziałam ich od trzech lat chyba... Może tam akurat ziemia mniej kwaśna? ;) I tu chętnie wezmę udział w eksperymencie! I zacznę jeszcze w tym roku, tak żeby na wiosnę już był efekt! :lol:
Fajny ten cyprysik Gitte! To ten, co w tamtym roku przywiozłeś taki malutki? Pięknie wyrósł, jeśli to on ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 20:45 #62716

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Gingko to taki farbowany iglak, więc wyniki nie do końca będą adekwatne :rotfl1: Za efekty stosowania nawozów jeszcze w tym roku odpowiedzialności nie biorę! :rotfl1:
Gitte kupiłem już dosyć dużego chyba dwa lata temu. Może miałaś na myśli ten zeszłoroczny nabytek?

Chamaecyparis obtusa Lycopoides Aurea

Też piękny :) Cyprysiki w natarciu!
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2012 20:46 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 20:48 #62717

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Cyprysiki w natarciu? Hm... Jeśli już to tylko obtusa, jeśli chodzi o mnie :) Też ładnie wyrósł! :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 22:23 #62777

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Zaciekawił mnie wynalazek z Koluszek - Larix decidua Bajer - naprawdę wygląda jak węzeł kolejowy :rotfl1:

Nie mam wprawdzie iglaków w paski, ale mam w ciapki - taki ciapciasty żywotnik Spiralis - u mnie dość kwaśno i nie ma problemu z kolorkiem

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 22:35 #62788

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
To może ja się wtrącę w kwestii Californian Sunset :oops: Jak wiecie u mnie są paski, podobnie jak na Variegacie. Oba gingko nie nawożone, grubo zaś obsypane korą, która może mieć nieco wpływu na zakwaszenie gleby :whistle: Zaś Spot Tit zupełnie bez pasków :jeez: never, rośnie podobnie :whistle:
Paweł, a ja od wczoraj dumam nad innym tematem ... i nie jest to tapaner :rotfl1:
Jaka masz opinię o włókninie na iglakowych rabatach?
Coraz częściej mam wrażenie, że iglakom nie jest dobrze w takim środowisku. Taka wyściółka, mam wrażenie nie umożliwia normalnego obiegu materii organicznej ...., izolując procesy w zachodzące przyrodzie, sprzyjając rozwijaniu się korzeni chwastów, perzu zaś głównie, pod powierzchnią wyściółki oraz grzybów poprzez hamowanie naturalnego parowania ziemi ....
Powiem szczerze, że jestem bliska od zdjęcia tego ustrojstwa :jeez: i dosypania dodatkowej warstwy kory jako izolatora.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.468 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum