TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Sie 2012 23:01 #62804

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ja nie używam w ogóle włókniny, między innymi właśnie dlatego o czym pisze Jola
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 08:06 #62830

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Nie będę wam opisywać co było u mnie pod powierzchnią włókniny. Powiem tylko, ze nigdy więcej!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 08:48 #62835

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Marto - u mnie też głównie obtusy, a z innych to tylko wyjątki. Czasami można trafić na prawdziwe perełki! No i wszystko jest kwestią czasu. Jak swego zobaczyłem tak na oko 20-letniego Nana Gracillis to oniemiałem :eek3:

Iwa - no przecież, że masz rację! :rotfl1: Promieniście rozchodzą się szlaki kolejowe! A Koluszki w środku! :rotfl1:

Jolu - wygląda na to, że masz kwaśną ziemię, więc nie bardzo jest jak udowodnić. Może gdybyś chciała to na wiosnę spróbuj ze Sport Tit? Od samego zakwaszenia nic mu nie będzie. Tylko pamiętaj! Nie obcinaj żadnych gałązek! :rotfl1:
No i jak z tym tapanerem? :rotfl1:
Co do włókniny - ja jestem jej przeciwnikiem. Zaburza obieg wody, ogranicza dopływ tlenu, żeby coś posadzić to za każdym razem musisz wycinać dziurę, brzegi (jeśli są niezarobione) zawsze się rwą i później te nitki wszędzie wystają i ... mógłbym tak bez końca. Z resztą Aga/Joyce chyba jest właśnie w trakcie pozbywania się włókniny ze swojego ogrodu. A Ty chyba tez kiedyś pisałaś o pięknie rozwijającym się perzu?

Doroto - no i potwierdzasz moje słowa! Jak dla mnie stosowanie takich włóknin ma jedynie sens np w przypadku takich ogrodów:

*Zdjęcie pochodzi ze strony: www.users.pjwstk.edu.pl/~s5252/ogrody/rodzaje-hiraniwa.html
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2012 08:49 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 09:44 #62843

• Roma
  • Roma's Avatar
Też mam złe doświadczenie z włókniną na wrzosowisku.Krety i nornice tak poryły, że siedzę i zastanawiam się co dalej. :(

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 09:59 #62846

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Ciekawe co jeszcze marketingowcy wymyślą, żeby sprzedać jako "niezbędne w ogrodzie" ;)
Jak słyszę, to ostatnio hitem jest plastikowa siatka pod trawnik przeciwko kretom. :crazy:
Biorąc pod uwagę ostatnie lata to, przynajmniej na Wybrzeżu, można sobie spokojnie podarować także wszelkie systemy nawadniania :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 11:54 #62873

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Co do zakwaszania podłoża to ja mam trochę dziwne doświadczenie. Mam rododendron, juz spory, niewątpliwie rośnie w kwaśnym torfie, a połowę liści ma w paski, reszta całkiem zielona. :ohmy: Co mi doradzicie? Wyciąć część zieloną? ;)

Paweł, dobrze, że te zaprezntowane wyżej iglaki są z poprzednich sezonów, bo ja juz myślałam, że strasznie się zagapiłam w Opocznie i czegoś nie zauwazyłam. :rotfl1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2012 11:56 przez Dangar.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 12:27 #62880

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Pawle, Cupressina pewnie z biegiem czasu wykształci główny przewodnik.
Włókniny też nie stosuję tylko sypię korę bepośrednio na glebę.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 14:48 #62914

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Pawle, jak będziesz gdzieś widział cyprysiki szczepione na wyższych sztamach - takich powiedzmy od 40cm w górę to ja się piszę ;)
Co do "dywanu" jak to mawia Mirek - nigdy więcej :club2: aktualnie jestem w trakcie usuwania 100m2 - robota idioty, że też to ustrojstwo położyłam :ouch:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 20:59 #62986

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu - to wstaw swojego rododendrona do watku o 'być może nowych odmianach' :) Link masz w mojej stopce. Może coś nowego z niego wyrośnie?

Romku - mam nadzieję, że to nie będzie zwykła Cupressina, bo na taką miejsca zdecydowanie nie mam. W razie czego pójdzie na opał do kominka :lol:

Aga - będę pamiętał :) W zeszłym roku sporo tego stało w Krzywaczce, ale tylko do oglądania :( Może w tym roku coś będzie w sprzedaży :)

Clethra alnifolia

Magnolia ma więcej kwiatów, niż na wiosnę :lol:

No i to właściwie wszystkie gatunki, które kwitną aktualnie w ogrodzie ...

W iglastej części dzisiaj znalazło się miejsce dla

Picea abies Cisar - na początku niezbyt mi się podobał, ale to iglak z gatunku tych, dla których trzeba dużo czasu, żeby się do nich przekonać :lol:

Cunninghamia lanceolata przetrwała już dwie zimy :)

i kilka czarnych sosenek

Birte

Hornibrookiana WB

Pitchounet

Reni

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Sie 2012 21:25 #62995

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł Cunninghamia'ę lanceolata zimujesz pod donicą? U mnie już także niewiele widocznych zimowych przemrożeń :silly:
No popatrz, nie sprawdziłam co to za pąki na magnolii :jeez: Może także zakwitną :funnyface:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Sie 2012 10:33 #63109

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Wpadłam z rewizytą i zdziwiłam się ogrodmnie, że jeszcze nie zwiedziłam Twojego ogrodu, jest pięknie zagospodarowany :bravo: Na razie zwiedziłam połowę, ale jeszcze tu wrócę B)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Sie 2012 11:17 #63137

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Jak miło z rana zajrzeć do bazy żurawek i zobaczyć, że ktoś wkleił fotki . Paweł :thanks: może inni wezmą z Ciebie przykład :happy4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Sie 2012 11:49 #63157

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - w ostatnią zimę była już tylko lekko kryta w największe mrozy i nie było na niej nawet jednej brązowej igły :) A magnolia ma jeszcze sporo pąków! Żeby tyko z tego rozpędu zdążyła wyhamować przed zimą ;)

Wiesiu - miło, że wpadłaś :) Zapraszam na dłuższy spacer :)

Igor - powoli będę wklejał co mam, ale już widzę kilka nieścisłości w oznaczeniach :( Oaza naszym wspólnym dobrem :)
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2012 11:49 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Sie 2012 19:58 #63521

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Zrobiłem mały spacer po ogrodzie i ... ilość chwaściorów po raz kolejny mnie załamała. Nie dałem rady udźwignąć tego ciężaru i na fotkach się skończyło :lol:
Dzisiaj coś dla Marty

Jak widać spacer zakończył się na pięterku

i trochę nostalgicznie zza płota :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Sie 2012 20:05 #63525

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
rispetto wrote:
... ilość chwaściorów po raz kolejny mnie załamała. Nie dałem rady udźwignąć tego ciężaru i na fotkach się skończyło :lol:

E tam, e tam zaraz załamala :lol: U mnie skończyło się podobnie :rotfl1:
Powiem szczere, że szkolenie na którym przebywam jest długie i bardzo intensywne, znacznie bardziej mnie męczy, niż ilość rzeczonych chwastów :rotfl1:
Nie damy rady wszystkiemu więc po co się martwić ;)
U mnie rdeścik jakiś się nasiał :jeez: borowy, kwiatki żółte i jakby ktoś nie wiedział pomyśli, że bylinka :funnyface:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Sie 2012 21:06 #63553

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Pawle, a mnie dzisiaj wręcz odwrotnie - zachwaszczone rabaty, mnóstwo suchych liści i jabłek na trawniku w końcu zmobilizowały do pracy; zmęczyłam się okrutnie, ale samopoczucie od razu lepsze :)
Fajnie się ogląda takie widoczki i szerszą perspektywę z pięterka ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Sie 2012 21:15 #63558

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł u mnie tak samo chwasty rosną jak szalone , już nie ma miejsca w kompostowniku .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Sie 2012 21:52 #63582

• Roma
  • Roma's Avatar
Pawle-bardzo efektywny ten spacer a z takiej perspektywy :screem: chwaściory są niewidoczne :devil1:
Nawet nie wiesz jak bardzo przydałoby mi się to co leży u Ciebie za płotem :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.545 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum