TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 27 Sie 2012 20:32 #64746

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Joppi - cud, miód i .... wszystko, co najpiękniejsze :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Sie 2012 09:17 #64838

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dorotko - nie mam zielonego pojecia na czym polega fenomen tego Moneta. Nie jesteś pierwszą osobą od której słyszę, że rośnie kiepsko i nawet szkółkarze wypowiadają się o niej nieciekawie. Swoją po prostu posadziłem i rośnie :) Może jakiś szczęśliwy egzemplarz mi się trafił? W razie czego jedną gałązkę mam ukorzenioną :lol:

Danusiu - nie chcę Cię martwić, ale to zderzenie ze ścianą braku miajeca przyjdzie szybciej, niż się spodziewasz :lol: No i wtedy zacznie się chodzenie po ogrodzie i dumanie:"Gdzie by tu jeszcze coś wcisnąć?" :rotfl1: I tak z 10 kółek po ogrodzie i w końcu wszystko wciśniesz :rotfl1:
Z dachem dobry pomysł :) Na razie w ramach testów mogę zagospodarować zadaszenie tarasu, bo jest prawie płąskie :rotfl1:

Aniu - w zeszłym roku byłem chyba właśnie o tej porze i było pustawo. I wtedy też usłyszałem, że dopiero będą wystawiać nowy towar. Ludzi to tam potrafi najechać. Słyszałem, że na wiosnę był taki ruch, że policja musiała ruchem kierować :rotfl1: W końcu to droga krajowa, więc powinna być przejezdna ;)

Jolu - może trochę skoryguję Twoją wypowiedź - każda pora jest dobra na zakup kulek, ale nei zawsze jest z czego wybierać :rotfl1:

Marto - nie słuchaj złych podszeptów nastepnym razem :rotfl1: Bierz Moneta i próbuj :rotfl1: Tylko pamiętaj! Posadź i zapomnij o nim! Wtedy rośnie najlepiej :rotfl1:

Aneto - no ba! :) Po wsadzeniu do gruntu nie dość, że przestała chorować to i nabrała kolorków oraz zagęściłą się :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 28 Sie 2012 10:57 #64875

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
rispetto wrote:
Swoją po prostu posadziłem i rośnie :)
u mnie też Monet rośnie bezproblemowo - w pełnym słońcu bez przypaleń ;) ale zrobiłam jak Paweł - wsadziłam i zapomniałam - nawet kwiaty teraz były ;) uwieczniłam :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Sie 2012 19:45 #65191

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - no i taką empiryczną wiedzę cenię sobie najbardziej :) Nauka i teoria swoje, a realia swoje ;)

Tym razem zabieram Was na wycieczkę do przepięknej wioski, której mieszkańcom się chce ...

Czyż nie przyjemniej czeka się na autobus w takich okolicznościach przyrody? Ręce same składają się do oklasków. Fajnie, że są tacy ludzie, którzy robią coś nie tylko do własnego płota ;)

A ta wioska w drodze nad morze, którego obraz Wam przesyłam

Co odważniejsi nawet się kąpali :crazy:

Tradycyjnie iglakowo na koniec

Cyprysik nutkajski Strict Weeper

Sciadopitys verticilatta Green Parasol

Abies koreana Cis
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 29 Sie 2012 20:01 #65196

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A za rok znów murem staniemy w obronie róż! :rotfl1:
Joppi faktycznie ślicznie się zagęściła, a Moonfrost wybielił ;)
Zaintrygowała mnie ta pinus parviflora siewka z poprzedniej strony... Twoja?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Sie 2012 10:49 #65361

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł po tylu podróżach po kraju sam najlepiej wiesz, że są w Polsce jeszcze takie miejsca, gdzie się chce ;)
Ja nawet z ciekawością zmierzam do takich zakątków, zastanawiając się co w tym roku :lol:
Jedno trzeba stwierdzić, społeczeństwo w tym zakątku jest uczciwe :woohoo:
Nam ostatnio skrzynkę pelargonii z 'pracowego' okna ktoś zakosił :club2: Nie można to było szczepek sobie uszczknąć :jeez:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Sie 2012 11:40 #65374

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto - róże zniknęłyby już w tym roku, ale nie było nikogo, kto by je przygarnął ;) W przyszłym sezonie już będzie i miejsce się zwolni :) Wszystkich jednak nie wyrzucę. Zostawię po dwa krzaczki każdej odmiany, żeby nie zanudzać Was tylko iglakami :rotfl1:

Jolu - widzę wręcz, że takich miejsc, gdzie ludziom się chce przybywa i bardzo mnie to cieszy. Ludzie biorą sprawy w swoje ręce nie czekając aż im gmina lub powiat coś podarują. Tak się chyba tworzą małe ojczyzny :) Ludzie zaczynają patrzeć trochę dalej, niż za granicę swojego pola i dbają o to co wspólne. Jeśli chodzi o tą konkretną wioskę to jest tam tak od lat. Wioska ma ledwie kilka domów i może z 500m długości. Region nie należy do bogatych, a powiedziałbym, że wręcz do biedniejszych w kraju z wyjątkowo dużym bezrobociem, a jednak ludzie dowodzą, że nie ma to związku z tym jak może wyglądać okolica. Super! Trzymam kciuki, żeby dalej tak im się chciało.
A to co piszesz o pelargoniach dowodzi, że 'miastowi' muszą się jeszcze dużo nauczyć od 'wieśniaków'.

Tym razem fotki wakacyjne :)

DSC_0851_resize.JPG

DSC_0852_resize.JPG

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Sie 2012 11:55 #65379

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Pawle, wspaniałe są takie zakątki, gdzie ludziom chce się chcieć!
Muszę przyznać, że w moim miasteczku też jest piękna zieleń i mnóstwo kwiatów (chociaż wszystko finansuje gmina)- w skrzynkach i w gruncie. I to ktoś musi ładnie projektować, a gminie nie szkoda pieniędzy :supr3: Na początku się nawet dziwiłam, że nie ma "chętnych" na odmianowe róże, dorodne pacioreczniki, czy inne pelargonie, begonie, a nawet byliny. Ludzie się chyba przyzwyczaili i polubili taki wizerunek Sobótki :)
Oglądam tak to Twoje morze i zaczynam tęsknić za plażą, szumem fal...W tym roku nie udało mi się dotrzeć nad morze, mimo że już prawie tam byłam, zaproszona przez koleżankę (tę z Twojej miejscowości). Tylko bilety lotnicze były kupione w OLC Express :happy4:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 30 Sie 2012 13:26 #65406

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
dala wrote:
Tylko bilety lotnicze były kupione w OLC Express :happy4:
Faktycznie niefart :blink: Dobrze, że linie chociaż tanie ;)
Moja siostrzyczka miała lecieć do Egiptu z jednym takim ... biurem podróży :jeez: też nie poleciała niestety :(
A dzisiaj ciekawe doniesienia o kolejnej taniej linii Ryanair z cyklu na wszystkim można zarobić :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 02 Wrz 2012 18:48 #66240

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Witaj Paweł :comp: :coffe: zazdroszczę Ci tych wakacji , piękne krajobrazy :bravo: .

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 11:38 #66425

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Cześć Paweł :)

Chciałam Cię zapytać o klony ,bo widzę ,że rosną w Twoim ogrodzie.

Wszędzie znajduję informacje ,że palmowe przemarzają w Polsce ,w zamian proponują Klony japońskie
(czym właściwie one się różnią?).
Jak to wygląda u Ciebie? Mój ogród leży w podobnej "strefie klimatycznej" co Twój , za obwodnicą :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 13:51 #66459

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
A wakacje to gdzie ??? góry ...morza ...czy doliny ...wygląda na doliny

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 17:33 #66481

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu - widoków morza mamy chwilowo pod dostatkiem, ale muszę przyznać, że w samym Trójmieście na plaży byłem chyba z 10 lat temu lat dawniej ;) Przeraża mnie wizja 'wypoczywania' leżak przy leżaku i koc przy kocu przy ciągłych wrzaskach, ryczącej muzyce i temu podobnych 'atrakcjach'. Teraz, gdy zaczął się rok szkolny panuje tu zupełna cisza, dookoła panuje pustka, ludzi jak na lekarstwo - to mi się podoba :)

Jolu - ja do tej pory nie uważam za normalne, żeby taka kupa żelastwa mogła unieść się w powietrze. Gdyby Natura chciała, żebyśmy latali to wyposażyłaby nas w skrzydła :rotfl1:

Geniu - toteż staram się pokazywać te widoki forumowiczom :)

Magdo - z klonami to w sumie trudno coś konkretnego powiedzieć. Jak do tej pory wypadły mi dwa, ale poległy w ciągu roku, a nie wiosną. Był to więc raczej wynik chorób, niż przemarznięcia. Reszta ma się dobrze i jakoś szczególnie o nie nie dbam. Klona japońskiego też mam, ale to jakiś mutant ledwo wyrastający z ziemi :rotfl1:

Ewa - 60 km od Gdańska to na pewno nie góry :rotfl1: No chyba, że Wieżycę uznać za góry :rotfl1: A miejsce to konkretnie Jantar :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 17:46 #66482

• Poll
  • Poll's Avatar
Pawle, pamiętam Jantar z lat 70-tych. Często jeździłam do Stegny a to rzut kamieniem.
Cóż to była- jak dziś oceniam, bo wtedy byłam odmiennego zdania :P - cudowna wiocha. Cisza i spokój.Zero jakichkolwiek rozrywek.Stopem się jeździło do Sztutowa, bo tam sprzedawali prawdziwy 'Okocim'. :drink1: Tylko zatoka nie taka bardzo czysta. :( Jak to wygląda dziś?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 18:10 #66486

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Teraz po sezonie wygląda to pewnie podobnie. Zniknęły budy z tańczącymi pieskami i sprzedawcy płyt z ryczącym disco-polo. Tyle, że Okocimia nie ma :rotfl1: W Stegnie byliśmy dwa lata temu, ale w Jantarze jest, jak dla mnie, lepiej. Przede wszystkim do morza jest dużo bliżej. Pewnie różnicą jest to, że w każdej z tych miejscowości jest przynajmniej jedna świetna droga do samej plaży i nie trzeba przedzierać się przez las.
Zatoka w miarę czysta, woda w każdym razie przezroczysta :rotfl1: Tylko ten zapach ... jak nieraz zawieje to paść można :rotfl1:
No i dla mnie istotna sprawa - kolejka wąskotorowa ciągle jeździ :woohoo: I to nie tylko po linii wzdłuż wybrzeża, ale także ze Stegny do Nowego
Dworu Gdańskiego. Prędkość ma taką, że dziecko na rowerku trójkołowym by go przegoniło, ale przecież nie to się liczy :woohoo:

A z ogrodniczych wieści to znalazłem bardzo fajną paprotkę. Rosną tego całe łany. Ma z 10-15 cm wysokości i teraz nie wiem, czy to wczesne stadium jakiejś większej, czy jakaś "lokalna" odmiana. Tylko, że te większe nie rosną nigdzie w pobliżu. Jutro idę na 'wykopki' uzbrojony w nóż kuchenny i łyżkę :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2012 18:13 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 18:15 #66488

• Poll
  • Poll's Avatar
Zrób ładne foteczki tych paprotek, dobrze? :flower1: Przydadzą się w wątku " Paprocie w naturze".
Mnie przygnębiały tamtejsze cmentarze... Tyle grobów młodych ludzi zabranych przez morze

...Co jo godom...co jo godom! :hammer: nic smutnego, skoro wakacje. Wypoczywajcie, nabierajcie siły i ... rozgladajcie sie za innymi zdobyczami roslinnymi. ;)
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2012 18:21 przez Poll.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 18:46 #66492

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jutro będę pstrykał :)
Mnie tu najbardziej smucą stare domy chylące się ku upadkowi. Tak niewiele zabytków zostało na Żuławach, a te które jeszcze się ostały na naszych oczach zamieniają się w kupę gruzów. Trochę starej architektury jednak zostało :)

DSC_0861.JPG

W lasach trwa festiwal wrzosów :)

DSC_0864.JPG

I lokalne smaczki :rotfl1:

DSC_0870.JPG

DSC_0860.JPG
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2012 18:53 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 03 Wrz 2012 20:03 #66518

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Hmmmm.... ostatni baner mówi jakie jest zapotrzebowanie w okolicy :silly:
Nie wpadłabym na ten pomysł :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula