TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 13 Lip 2012 22:15 #54489

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Liliowce, lilie, róże... Jak kolorowo! Szkoda tylko, że dalii już nie ma! :rotfl1: Bo nie ma? Ale malwą to mnie zaskoczyłeś... :eek3: Jakoś tak bym się po Tobie nie spodziewała... ;)
W kwestii taczki, przyznaję, że czasem przydałyby się dwie! ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 00:05 #54756

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Paweł ależ u Ciebie kolorowo :woohoo: przyznam szczerze, że jestem zaskoczona :whistle:
Wspaniałe ogromne kępy liliowców, lilii, bardzo lubię i jedne i drugie :P Floksy tez niczego sobie B) :P
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2012 00:06 przez AGNESS.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 00:20 #54761

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
A róże z zakątka różanego to .....?
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 08:35 #54787

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Marto - miskant ma już ponad dwa metry, a pewnie jeszcze urośnie. W zeszłym sezonie dociągnął do niemal trzech i do tego pierwszy raz zakwitł :)

Marzeno (darob66) - dziękuję za zaproszenie :) Zamówiłem u Darka parę szczepów, więc na pewno skorzystam z zaproszenia :)

Aga (Joyce) - no wiem :lol: Zaczynam żałować, że nie dojechałem do tej szkółki, ale jak mieszka się za siedmioma górami i siedmioma lasami to wszędzie jest tak cholernie daleko :rotfl1:

Marto - a wiesz, że ostatnio zastanawiałem się nad ponownym posadzeniem dalii? :rotfl1: Na koniec opowiem dlaczego. Malwy to nawet nie wiem skąd się wzięły. Sieją się gdzie popadnie podobnie jak ostróżki. Zaliczę je chyba do ogrodowych chwastów podobnie jak brzózki, goździki i tawułki. Ostatnio sporą szansę na członkostwo mają także siejące się samodzielnie tujki :) Drugą taczkę już dawno bym kupił, ale nie mam jej gdzie trzymać, a poza tym podejrzewam, że wtedy dwie miałbym zajęte i problem dalej by istniał :rotfl1:

Aga (AGNESS) - witaj w Hanutkowie :) Liliowców jeszcze trochę stoi w doniczkach, ale nie mam koncepcji gdzie je posadził ;) Kępy lilii jeszcze się powiększą, bo kiedyś utykałem cebule po różnych kątach i teraz niekiedy ledwo je widać :oops: A floksy ciągle wycinam, wykopuję, a te z roku na rok coraz większe! Zupełnie jak walka z hydrą :rotfl1:

Marzeno - te róże to Polka i Eden. Nie wiem jak nazywa się pnąca rosnąca przy płocie. Byłbym wdzięczny za pomoc w identyfikacji :flower1:

I na koniec dawno nie prezentowana panorama :)

Teraz widzicie jaka pogoda panuje u nas od paru tygodni :rotfl1: Czasami zastanawiam się, czy to nie jesień, a do tego dzisiaj przez Pomorze przeszła trąba powietrzna :blink:
Przyznam, że wczoraj toczyła się gorąca dyskusja nad likwidacją rabaty różanej widocznej w półkolu na trzeciej fotce :whistle: Może ja po prostu nie potrafię ich uprawiać, ale nawet jak kwitną to ich kwiatki są gdzieś pochowane i niezbyt mi się to podoba. Nie można jej odchwaścić, bo wejść w te kolce to ja na pewno nie wejdę. Roboty z nimi co niemiara, a to przycinanie, ciągłe opryski, kopcowanie, na co mi taka udręka, gdy tyle bezproblemowych roślin stoi w doniczkach? :rotfl1: Przypomniały nam się nawet dalie jako ewentualna zamiana :crazy: Proszę wybaczyć - późno było :rotfl1:
Na razie 'gorącym' typem są tawułki i (a jakże) iglaki na wysokich sztamach :)
I na koniec częsty ostatnio widok:

Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2012 09:08 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 09:48 #54808

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Jak zobaczyłam na jednej z fotek pusty plac za Twoją siatką to aż żal się robi, że nie może to być Twoje:) tyle jeszcze wolnej pustej nie zagospodarowanej ziemi :):)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 10:56 #54822

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł zdecydowanie bardziej podoba mi się ta tęcza na Twojej fotce od prezentowanych wczoraj filmów przetaczającej się powietrznej trąby :jeez: Dobrze, że ominęłą Hanutkowo :hug: Gdzie byś szukał tych doniczek czających się na rożankę :rotfl1:
A Magda jaką ma opinię o likwidacji róż? .....czy aby nie odmienną :silly:
Pięknie w Hanutkowie i kolorowo, z góry nie widać całego, cennego ogormu kulek :lol:
Hakuro tak kwitnie? Moje jakieś chore, nie wiesz dlaczego listki szarzeją, brązowieją?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 14:02 #54864

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jak dziś rano zobaczyłam wiadomości o trąbach powietrznych zaraz pomyślałam o was - czy to było blisko was? Człowiekowi brak słów w obliczu takich tragedii :(

Jak dobrze, że byliście bezpieczni

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 17:35 #54888

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula - kiedyś molestowaliśmy właścicielkę, żeby nam sprzedała tą ziemię, ale jedyną reakcją było to, że się ogrodziła :crazy:

Jolu - jak juz pewnie pisałem wiatry to u nas raczej norma, niż ewenement, więc musi naprawdę solidnie dmuchać, żebyśmy zwrócili uwagę :rotfl1: Może gdzieś tu w okolicy wiatry zawracają i stąd jest jak jest? :rotfl1: Doniczki wszystkie zabezpieczone, ale wichura wywiała mi znacznik z iglaka przywiezionego z ostatniej wycieczki i już prawie straciłem nadzieję, gdy znalazłem go ze dwa metry dalej w korze :woohoo: Całe szczęście, że był czerwony, bo inaczej nie dostrzegłbym go.
Magda zgodziła się na eksmisję róż i pomysł z przesadzeniem tam wszystkich tawuł bardzo przypadł jej do gustu :) Wreszcie byłoby widać jakieś inne kolory, niż zielony, bo z góry kwiatki dostrzec bardzo trudno. Co prawda kulek z góry też nie widać, ale to 'insza inszość' :rotfl1:
Ta wielka biała kula to Hakuro. Brązowe listki to może być wynik działania albo chrząszczy, albo jakiś grzyb się przyplątał.

Iwa - do Kopytkowa, gdzie szalała trąba od nas jest kawałek, coś około 80 km. U nas wiało tak sobie, co w innych regionach kraju można uznać za silny wiatr :rotfl1:
Patrzyłem na zdjęcia po przejściu nawałnicy i pozostaje tylko współczuć tym ludziom. Parę dni temu grad, powódź, teraz trąba. Ciekawe co nas jeszcze czeka? I najgorsze w tym wszystkim jest to, że właściwie nic nie można przeciwko temu zrobić :(

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 17:55 #54891

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
:search: A wiesz, że dopiero teraz zobaczyłam, że tęcza podwójna jest :oops: :jeez:
Normalnie starość i oczy już nie te :rotfl1:
Wierzbę zatem prysnąć muszę :think:
Jeszcze pytanko, czy zgodnie z obietnicą spakowałeś trochę deszczu :rotfl1: u mnie nic nie pada :mad2:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 18:40 #54900

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapakowałem. Pewnie przez to paczka taka ciężka :rotfl1:
Oto Hakuro z bliska

I szał kolorów :)

Jeszcze jedna malwa :)

Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2012 18:42 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 19:00 #54902

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
W tej feerii barw dostrzegłam kwitnącego rozchodnika i przypomniałam sobie, z eteż jakiegoś od Ciebie chciałam... tylko jaki to był? :unsure:

Pięknie wygląda wszystko a hakuro bardzo zdrowo szczególnie w porównaniu z moją! Jakieś robale, albo grzybki mi ją zaatakowały i ją opryskałam i ogoliłam. Nie bardzo chce wypuszczać nowe pędny, ale dam jej jeszcze szansę...
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 15 Lip 2012 20:37 #54931

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Nie wyrzucać róż! Nie sadzić dalii! A tym bardziej tawuł! Idźmy dalej, wyrzucić tawuły! :rotfl1: Magda, walcz! :rotfl1:
Paweł, Twój ogród jest tak ciekawy przez to, że jest różnorodny! I nawet różanorodny! :rotfl1: I to jest jego największy atut! Ja kocham iglaki, ale po okresie przyrostów, to one są ciągle takie same, a barwy, kwitnienia, zmiany w ogrodzie są konieczne!
Róże kłują, ale za to pachną, kwitną! Czy ja bronię róż? :supr3: :crazy: :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 16 Lip 2012 07:53 #55004

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - ja też nie pamiętam. Będziesz musiała przyjechać jeszcze raz :P Zapraszam :)

Marto - z luźnego planu na przyszły rok nagle zrodził się plan na "za chwilę" :rotfl1: Chyba jeszcze dam rok czasu różom, ale co można z nimi lepiej zrobić poza nawożeniem i opryskami? Im po prostu jest źle u nas! A może tylko tak to sobie tłumaczę? :rotfl1: Na dowód tego, że do końca tak nie jest powiem, że wczoraj wywiozłem dwie pełne taczki (wreszcie pusta była!) suchych gałęzi z róży pnącej. Stała tak od wiosny i nie miałem samozaparcia, żeby się za nią zabrać, bo były bardziej interesujące zajęcia w ogrodzie :rotfl1: Ręce całe podrapane i na co mi to?! Dla tych pięciu kwiatków? No ale na trejaż nie mam alternatywnego pnącza, które by nie wymarzało ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 16 Lip 2012 09:47 #55025

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł ja się nawet nie nastwiam na pnące i pienne :evil: nie w naszych warunkach :think:
Ale jakiś może niższe ... patio .... :happy4:
I potwierdza się to, o czym już wcześniej pisaliśmy :lol:
Szkoda, że nie dojechałeś na ostatnie spotkanie, na różanym polu już byś coś wybrał :happy4:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 16 Lip 2012 09:53 #55027

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Pienne to podarowałem sobie po pierwszej próbie i lekturze forum, a pnące to, jak być może pamiętasz, przez wiele lat z powodzeniem u mnie rosły :dry:
Widziałem Wasze wycieczki po różanym polu. No właśnie! Jeszcze coś by mnie podkusiło i teraz bym się martwił gdzie to posadzić i jak zabezpieczać! A tak to sumienie mam czyste :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 16 Lip 2012 10:26 #55030

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: no tak sumienie czyste, ale co straciłeś :happy4:
Nawet Marta sie odgniewała na różyczki :lol:
A u Was sucho nareszcie? podobnie jak u nas :rotfl1: w nocy lekko pokropiło, nawet nie podłało :think:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 16 Lip 2012 10:37 #55032

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Znając moją słabą 'silną wolę' ogrodniczą to pewnie tez nie wyszedłbym z pustymi rękoma :rotfl1:
Na polu pogodowym mały sukces. Jak przestało padać wczoraj ok. 16:00 tak do tej chwili nie pada :supr3: Może wreszcie uda mi się prysnąć na grzybowe, bo już czas najwyższy!

Edit: No i skończyło się dobre. Od 11:30 znowu pada :lol:
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2012 11:49 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 16 Lip 2012 13:12 #55054

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Paweł a może zamiast pnącej róży na pergolę włoskie powojniki???
U Ciebie zbyt mokro, u mnie zbyt sucho :unsure: ziemia dosłownie popiół, nocą odrobinę popadało, dla ogrodu prawie niezauważalnie....pod drzewami i krzewami nawet gleby nie zrosiło ....pustynia....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.567 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum