TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 17 Lip 2012 19:36 #55470

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, domyślam się, że po opublikowaniu w jednym poście (nie wiem czy to możliwe nawet) zdjęć wszystkich odmian jakie mieści Twój ogród, serwer zapewne odmówiłby posłuszeństwa :D :D a tak, małymi kroczkami teraz rabata po rabacie i wszystko gra ;) Fagus sylvatica Ansorgei jakoś mnie ciągle męczy i męczy, nawet w sobotę dwa razy robiłem podejście i teraz w sumie żałuję, że się nie zdecydowałem, bukowe, czerwone akcenty w ogrodzie są moim zdaniem wyjątkowo cenne i piękne !
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 17 Lip 2012 21:00 #55489

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
A ja jestem szczęśliwym posiadaczem 'Ansorgei ' na wiosnę nie kupiłam i bardzo żałowałam ...ale teraz już jest ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 17 Lip 2012 21:26 #55502

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A mój Kramer byłby taki piękny, gdyby go jakiś grzyb jesienią nie dopadł...Ale u mnie rośnie pięknie! Przynajmniej ta część, która mniej ucierpiała ;) Jest to, moim zdaniem, najpiękniejsza veitchii i się nie zgadzam, ża zła z niej jodełka! :silly: :rotfl1:
Dążenie do liczb okrągłych ;) uważam za przejaw dążenia do doskonałości! :bravo: I najfajniejsze jest to, że potem wystarczy kupić jedną i zaczyna się od nowa! :rotfl1: :rotfl1:
Czy mi się zdaje czy zrobiłeś się marudny? ;) To przez ten deszcz pewnie! :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 19 Lip 2012 21:54 #56059

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Sylwek - mam kilkanaście buczków, ale mało który dorównuje urodą Ansorgei. Wbrew pozorom póki co nie rośnie zbyt szybko. Chciałem nawet coś uciąć z niego zimą, ale tak łąziłem dookoła i stwierdziłem, że nie ma co :lol:

Ewa - widziałem Twój zestaw zakupowy, ale Ansorgei nie dojrzałem. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że było mnóstwo rzeczy, które mnie rozpraszały :lol:

Marto - veitchii złą jodełką? :eek3: Jak widać krążą o iglakach opinie, o których nie mam zielonego pojęcia. Z veitchii póki co najładniejsza w Hanutkowie Heddergott, ale maleńki Drevenak ma szansę zepchnąć ją z pierwszego miejsca ;)
Jak tu nie być marudnym skoro od ostatniego wpisu nadal nie było dnia bez deszczu? A dzisiaj znowu burza. To może ja już lepiej zdjęcia pokażę, które udało mi się pstryknąć pomiędzy kolejnymi ulewami.

Dawno nie pokazywałem wejścia :)

Mała panoramka - tym razem z poziomu gruntu

Koniec panoramki

I takie tam kolorowe:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 19 Lip 2012 22:44 #56091

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
O, udało Ci się coś sfotografować, super! I w dodatku śliczności. A tych lilii to masz mnóstwo, gdzie się to wszystko mieści? :)
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 19 Lip 2012 22:49 #56097

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jak tu nie być marudnym jak znów popadało 10 minut, a ziemia dalej jak skała :evil:
Dlaczego to takie niesprawiedliwe, Ty masz nadmiar, a lubelszczyzna schnie :pinch:
Za to widoczki bujne, zielone, roślinki szczęśliwe :P

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 07:57 #56158

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
bo Ty byłeś w piątek a 'Ansorgei' przyjechał w niedzielę ...
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2012 07:58 przez evastyl.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 07:58 #56160

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
rispetto wrote:
Ewa - widziałem Twój zestaw zakupowy, ale Ansorgei nie dojrzałem. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że było mnóstwo rzeczy, które mnie rozpraszały :lol:

wiem wiem ...żurawki :happy4:

i co i dubel :club2:
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2012 07:59 przez evastyl.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 08:36 #56164

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
A cóż to za Excalibur tkwi w ziemi na drugim zdjęciu? :lol:
Na nożyk do szczepienia jakby... przyduży :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 09:04 #56167

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - dużo pstryknąć się nie dało, bo znowu zerwała się ulewa :lol: Jest jeszcze w ogóle jakaś inna pogoda?

Marto - o tak, roślinki rosną bardzo bujnie. Oczywiście najszybciej z nich przyrastają chwasty, a ja nie mam możliwości ich wyrwania. Jak tak dalej pójdzie to będą wyższe niż to co ma rosnąć ;) Z chęcią pozbyłbym się tego deszczu, podobnie jak cała masa turystów będących nad morze :lol:

Ewuś - nie tylko żurawki :lol: U Ciebie to trudno znaleźć coś nieinteresującego. No może poza zielonymi żurawkami, które mnie jakoś nie mogą do siebie przekonać pomimo usilnych prób :lol: Może ja jeszcze nie dojrzałem do miłości do nich :lol:

Gosiu - to nie Excalibur, ale Szczerbiec :rotfl1: Do szczepienia faktycznie trochę za duży, szczególnie do tych gigantycznych dąbków :rotfl1: A tak naprawdę to stojak na wąż do podlewania.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 09:31 #56170

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Piękne te wyrośnięte już iglaczki pokazałeś ;)
U mnie Ansorgei na sztamie 1,7 m więc już się doczekać nie mogę tego jak podrośnie :wink4:
Aktualnie płaczę nad przepiękną sosenką (duża cembroides), którą mi grzyb dopadł - dosłownie miałam łzy w oczach jak to zobaczyłam.... nie wiem czy uda się ją uratować mimo podlania środkami na grzyby :( Dobrze, ze mój mąż nie widzi tego typu rozpaczy bo na pewno kolejne pukanie w głowę bym ujrzała ;)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 09:36 #56173

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Grzyby jakieś wyjątkowo zjadliwe w tym roku :jeez:
Wszystko zależy od rośliny, nie da się ustalić jednolitej zasady dla wszystkich.
Jedne po interwencji się podnoszą, inne niestety .... :cry3: Coś o tym wiem :think:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 11:16 #56195

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga - mój Ansorgei ma na razie nie więcej, niż metr wysokości, więc gdzie mu tam do Twojego ;)
Jak na ilość wody, która leje się z nieba to chorób grzybowych stosunkowo mało. Zmartwiłem się tylko kępą grzybów, która wyrosła niedaleko sosenki koreańskiej Spring Grove. Ostrożnie je wyciąłem, zlałem Amistarem i mam nadzieję, że dalej nie pójdą ...

Jolu - oprócz grzybów pojawiły się znowu mszyce :eek3: Jak one przeżywają w takich ulewach? Może w weekend uda mi się coś prysnąć, bo znowu osiedliły się na bukach. I do tego coś dopadło sporą Conicę przy wejściu i z jednej strony cała zrudziała. Wypuszcza co prawda drugi przyrost, ale nie wiadomo czym to się skończy. W sumie to żadna strata :lol: Jest tyle ładniejszych iglaczków :lol: Jedyne co ją tak naprawdę trzyma to fakt, że była prezentem ślubnym ;)
Podpytam jeszcze o te Twoje chorujące iglaki. Robiłaś jakieś opryski wczesną wiosną? Jakiś Promanal, albo coś podobnego?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 11:34 #56201

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł niestety z Promanalem się nie uwinęłam :oops: cała flaszeczka stoi w gospodarczym :jeez: Najpierw deszcze, potem wichury, a potem było już za późno. Zdołałam zrobić oprysk na przedziorki /już chyba ze dwa razy/ a potem interwencyjne opryski i podlewanie na grzyby i wełnowce :blink:
Teorii mam kilka ...wilgotna bardzo wiosna, Roundap, zainfekowane cebule tulipanów /z Obi, zepewne holenderskie z odrzutów :hammer: / no i jest jeszcze jeden ogrodowy szkodnik :think:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 11:48 #56209

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem, czy to jest skutkiem, ale odkąd stosuję wiosną Promanal mam zdecydowanie mniej strat w ciągu roku. Może coś w nim jednak jest? Cebule to raczej bym wykluczył, ale pozostałe czynniki ...
Aha, pewnie Was zaskoczę, że u nas deszcz pada i rześkie 16 stopni. Morsy chyba zapomniały zamknąć sezon :rotfl1: Tylko prawdziwi twardziele kąpią się w Bałtyku :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 12:36 #56229

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
PAWEŁ u mnie też pochmurno i chłodno ale dobrze pracuje się w ogrodzie .
Też pryskałam Promanalem i nawet ten złoty Pineus mungo Dezember Gold jest piękny zdrowy ,ale wypadł mi jeden Pineus Strobus Green Twist i nie wiem dlaczego?
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2012 12:37 przez e-genia.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 17:36 #56278

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
No to mnie .... nie uradowałeś :blink: dziecie najmłodsze dzisiaj na obóz do Chłapowa wysłałam :think: wypadałoby, zeby choc trochę pogody dziecko miało :jeez:
U mnie 24, słonecznie, sucho i bez spodziewanego deszczu :search:
Z Promanalem ... wina moja ... nie głównie pogody :hammer:
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2012 17:37 przez pamelka.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 19:13 #56288

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Z tą pogodą to szkoda gadać. Marta powie, że znowu jestem marudny :lol:, ale jak tu nie być, skoro w końcu, pierwszy raz w tym tygodniu wróciłem po pracy do domu bez deszczu, przebrałem się, pełen nadziei wyskoczyłem do ogrodu i po niecałej godzinie już musiałem wracać, bo znowu zaczęło padać :blink: Żeby chociaż było ciepło, a tu 16 stopni. Druga połowa lipca :crazy:
Lepiej pooglądajmy fotki, bo zacznę jeszcze mięsem rzucać na tą pogodę :evil: Kontynuacja rabatki, którą zacząłem prezentować :)

Picea abies Van Bemmel's Dwarf

Picea omorika Miriam

Picea orientalis Barnes - pierwszy raz udało mi się sfocić go z góry :)

Picea pungens Mrs. Cesarini

Picea pungens Tokarz lub jak kto woli Glauca Piramidata - to chyba Gosi powinno się podobać :)

Pinus sylvestris Wittchenau - rósł jakoś tak dziwnie i miałem nadzieję, że urodzi się jakiś odszczepieniec, ale wszystko wróciło do normy i z pinus sylvestris Hanutkowo nici :rotfl1:

Pinus mugo Mops Midget - chyba najbardziej podoba mi się z wszystkich posiadanych Mopsów :)

Pinus parviflora Venus

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.335 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum