TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 19:45 #56292

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł nie wiem już co mam powiedzieć :whistle: współczuję :think: zazdroszczę :think: deszczu z pewnością, od czasu do czasu, ale nie ciągłych prawie opadów :jeez:
Mam nadzieję, ze jutro u nas pogoda będzie sprzyjająca, mam nadzieję maluchy uziemiać :funnyface: przed wyjazdem.
Sucho strasznie, jeszcze muszę wyskoczyć część donic podlać :crazy:
Glauca Piramidata :woohoo: ciekawska wielce, tak piramidiata potrzebna u mnie od zaraz :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2012 12:02 przez pamelka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 20:52 #56313

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Być może z tym opryskiem Promanalem to racja - u mnie w tym roku zdecydowanie mniej strat niż w ubiegłym - w tym roku pryskałam - w zasadzie dopiero teraz pierwszy iglak żegna się z tym swiatem .... jak głupia wierzę, ze jeszcze się uda ale coś mi rozum podpowiada, że raczej nie .... w ubiegłym roku o tej porze to już kilka było uschniętych ...

Iglaczki przecudne, poczekaj na sylvestriskę cierpliwie to się pojawi coś ciekawego :wink4:

PS. U nas zimno i leje cały tydzień.... dopiero dzisiaj dało sie coś porobić w ogrodzie ;)
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2012 20:54 przez Joyce.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 20 Lip 2012 21:12 #56324

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Pawle, wszystkie widoczki piękne, ale ten z liliami - najładniejszy :flower2:
Na fotkach, na szczęście ani zimna, ani wilgoci nie widać :)
U nas, na południu tez dosyć chłodno, ale w ciągu dnia jest ok. 20, 22 stopnie, więc można wytrzymać! Deszcz pada, ale grzecznie - dopiero wieczorami :whistle: No i wczasowicze i turyści chyba zrezygnowali z morza, bo u nas zrobiło się ich baaardzo dużo...Po górkach fajnie się chodzi w taką pogodę ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 00:12 #56387

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Widoczki przepiękne, widać, że twojemu ogrodowi deszcz nie przeszkadza, ale masz rację, już się mierznie taka pogoda - przyjechałam do domu a tu ciągle pada :mad2: Ale u mnie choć dużo cieplej 23 stopnie

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 20:22 #56484

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Jolu - zanotowałem dziś znacząca poprawę pogody! Nie pada już od 14:00 :eek3: Nawet trawnik udało mi się skosić :woohoo: No i jutro ma nie padać, więc będzie dobrze :)

Aga - od dwóch lat pryskam Promanalem i widzę znacząca poprawę jeśli chodzi o 'przeżywalność' roślin. Może to przypadek, ale różnica w stosunku do poprzednich lat jest znacząca. Mi także udało się wyskoczyć na chwilę do ogrodu i nawet posadziłem parę rzeczy :)

Dalu - czekam jeszcze na kwitnięcie lilii orientalnych. Na razie są w pąkach, ale już niedługo :) Z wczasowiczami to masz chyba rację, bo dzisiaj rano jechałem do Pucka i w drodze na Hel było PUSTO! Za to w przeciwnym kierunku korek chyba z 10 km. Normalnie wygląda to odwrotnie ;)

Iwa - nawet nie wiesz ile ja się namocuję z aparatem zanim uchwycę taki kadr, żeby chwastów nie było widać :lol: A najgorsze są takie centymetrowe trawki :evil: Dorastają do takiej wysokości i kwitną! Rozprzestrzeniają się więc błyskawicznie i rabaty pokryły się zielonym dywanem. Jedyna metoda na nie to tylko roundup, bo nie nie mam zdrowia wyrywać każdego ździebełka ;)

Z rana niebo zachmurzone, perspektywy na ładną pogodę marne (jak się później okazało nie miałem racji), więc dla poprawy humoru, a jakże, wybrałem się na szkółking i spotkanie z iglakowym maniakiem mieszkającym niedaleko :) Na tle lubelskich szkółkingów to ledwie przejażdżka, ale każdy orze jak może :rotfl1: Jak dobrze porozmawiać z kimś, komu nie trzeba tłumaczyć swojego zboczenia :rotfl1: Marcinie - jeśli to przeczytasz to dziękuję za miłe przyjęcie i pozdrowienia dla Mamy :flower1:

Zmaterializował się mój nowy bzik - cyprysiki :woohoo:

Kilka z nich

Chamaecyparis obtusa Mariesii

Chamaecyparis obtusa Yellow Tip

Chamaecyparis pisifera Curly Tops

Chamaecyparis lawsoniana Rimpelaar

Nie mogło skończyć się tylko na cyprysikach :whistle:

Cryptomeria japonica Kilmacurragh ...

... i jej piękne staśmienia

W bagażniku znalazło się też trochę zielska

Carex Rekohu Sunrise

Dicentra Burning Hearts
Ostatnio zmieniany: 21 Lip 2012 21:05 przez rispetto.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 20:48 #56493

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Oj, coś mi się nie chcą zdjęcia otwierać, ale to, co widziałam wystarczy, żeby się pozachwycać. Ta Kryptomeria to też jakaś miniaturka? Bo chyba sam gatunek rośnie wysoko... :unsure:

A moje iglaki niestety chorują, choć promanalem pryskałam. Świerki chyba złapały w dodatku szarą pleśń. A ogromne dęby mają jakiegoś szkodnika, nie mam bladego pojęcia, jak sobie z tym poradzić... :(
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 20:56 #56495

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Coś Imageshack strajkuje. Już poprawiam

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 21:12 #56499

• Joyce
  • Joyce's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Piękne :woohoo: coś czuję, że i mnie dopadnie z czasem ten bzik, choć dwa z nich już mam :ouch:
a Rimpelaar jest na mojej liście od dawna tylko jakoś go trafić nie mogę ...

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 21:13 #56500

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
rispetto wrote:
Picea orientalis Barnes - pierwszy raz udało mi się sfocić go z góry :)
A na czym polegała trudność? ;) Nie jest on specjalnie wysoki! :rotfl1:
Paweł, idziesz w cyprysiki? :eek3: Nie boisz się, że będą wymarzały? Obtusa to może i nie... Choć o Nana Gracilis różnie się mówi...
A może w związku z aurą jednak w cypryśniki? :rotfl1:
No deszcz też powinien znać umiar... Turystów wymiata, niedobrze...
Burning Hearts bardzo dobry pomysł! U mnie kwitnie już ze dwa miesiące i nie zamierza przestawać!

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 21:24 #56503

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba nie przedstawiłeś wszystkich cyprysików, bo coś mi się zdaje, że w skrzynce jest ich więcej ;)

Chyba też mam tę trawkę oraz kilka takiego badziewia, którego nie potrafię ani nazwać ani skutecznie usunąć. Właśnie wróciłam do domu bo na dworze już za ciemno. Dziś nie popracowałam, bo u nas w Głuchołazach dziś międzynarodowy festiwal muzyki turystycznej KROPKA. Występowała córka i mąż mojej kuzynki, podziwialiśmy a potem spędziliśmy razem miło czas. Do ogrodu więc mogłam się dorwać dopiero po 19-tej - za dużo to nie zrobiłam :flower: ostatnio zacięcie walczę z tymi paskudnymi ślimakami bezmuszlowymi - zniszczyły mi prawie wszystkie funkie :mad2:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 21:40 #56513

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Fotki już poprawione.
Agato - Kryptomeria nie taka znowu mikruska, ale z tych mniejszych. Mam u siebie taką zwykłą i ma w tej chwili niecałe półtora metra.

Agnieszko - szkoda, że nie zerknąłem na Twoją listę, bo cena za cyprysika była naprawdę niezła. Szkółka posiada raczej absurdalne ceny z punktu widzenia przeciętnego ogrodnika, ale można tam trafić takie perełki :)

Marto - Barnes może niewysoki, ale ja do wielkoludów też się nie zaliczam :P Powoli na sesje zdjęciowe do ogrodu będę zabierał drabinę :rotfl1:
Obtusy zimują u nas świetnie. Z tymi mam dodatkową gwarancję, że były rozmnażane na miejscu i poradziły sobie świetnie bez okrycia pomimo młodego wieku. Jeśli już jest o co się martwić to o tego lawsona, ale skoro inne zimują, to czemu ten miałby mieć problemy? Na wszelki wypadek dostanie na pierwszą zimę kołderkę. Cypryśniki za to u nas nie zimują :( Z trzech padły dwa i dałem sobie spokój. Dziwne, bo błota nie brakuje :rotfl1:

Iwa - jak posadzę do gruntu to pokażę resztę, bo naprawdę są piękne. Najlepsze w nich jest to, że rosną bardzo wolno. U mnie ślimaków też zatrzęsienie, ale jakoś host się nie imają. Może to kwestia tego, że mają utrudniony dostęp, gdyż zasypałem rabatę zrębkami drzewnymi. Trochę za szorstko dla nich ;) Zjadły tylko jednego dzwonka, ale w porę zauważyłem i zabrałem im paśnik.
Gratuluję muzycznie uzdolnionej rodziny. Ja to mam pierwszy stopień umuzykalnienia - słyszę muzykę :rotfl1:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 21:46 #56516

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobre :rotfl1: :rotfl1: Zapomniałam zapytać - przez tą pogodę znowu pokazał mi się mączniak na azaliach wielkokwiatowych, nie wiesz czasami co z tym zrobić?

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 21:48 #56518

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Odpukać, ale mnie do tej pory jakieś większe grzybowe szaleństwa omijają. Nawet czarci krąg na reszcie trawnika jakby wyhamował ;)
Pryśnij np Amistarem lub Topsinem.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 21 Lip 2012 22:09 #56530

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki. A u mnie wysyp grzybów - jutro zrobię fotkę

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Lip 2012 08:25 #56591

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Zakupy wypasione, cyprysiki fajne, chyba sama zaczynałam od groszkowego :whistle:
Czy promanal jest tylko na owady, czy generalnie ogranicza dostęp?
Piszę, bo mi po wyjeździe zbrązowiał Picobello :placze: prawdopodobnie zalany od tej deszczowej, a i tak miał najluźniejszą glebę... Może gdybym go wcześniej prysnęła. Czy jest sens resztę czymś zapobiegawczo potraktować? na innych na razie nie widać żadnych niepokojacych...
Pozdrawiam :kiss3:
pozdrawiam
ankha

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Lip 2012 10:18 #56606

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, na cyprysiki Ci się zebrało :D :D no ale w Twoim wydaniu to jak zwykle skrzynka odmian musi być :D :D będą stanowić fajne akcenty w Twoim ogrodzie ;) nie pakuj tylko wszystkich w jedno miejsce ramach 'kolekcyjnych' podziałów, zestawień ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Lip 2012 10:48 #56614

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Kochani wielbiciele iglaków (a głównie oczywiście Ty, Paweł), czy możecie mi polecić jakieś fajne towarzystwo dla jodły nikkońskiej? Przenoszę świdośliwę, która za bardzo mi się nei podoba, mam ochotę zastąpić ją iglakiem. Na razie w kompozycji mam 3 cisy klumnowe, ustawione w trójkącie, za nimi po prawej jest właśnie ta jodła nikko, świdośliwa była po lewej. Jakieś iglaste chcę tam posadzić, raczej nie miniaturkę, bo zginie. Myślałam o czymś jajowatym w kształcie, ale niekoniecznie (wypatrzyłam sosnę Watereri, niektóre żywotniki tez tak rosną, ale jeszcze nie mam przekonania, chyba nie chcę tam niebieskawych)...
...any suggestions? :search:
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 22 Lip 2012 12:03 #56638

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Sylweste wrote:
Paweł, na cyprysiki Ci się zebrało :D :D
:lol: :lol:

Chamaecyparis pisifera Curly Tops cudaczny wielce :bravo: ciekawe jak będzie mu się rosło :whistle:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.542 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum