TEMAT: Zapraszam do Hanutkowa

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Lip 2012 11:56 #56841

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
W związku z Twoimi nowymi zakupami: jakbyś na II zdjęciu widoczkowym zlikwidował "ząbek"
trawiastej ścieżki po lewej stronie, to mógłbyś tam zmieścić 1 lub 2 cyprysiki obtusa. :P :evil:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Lip 2012 13:48 #56853

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Iwa - na mączniaka to jakiś preparat przeciwgrzybiczny. Nie podaję niczego konkretnego, bo tak dużo jest tych środków, że na pewno coś znajdziesz :)

Aniu - Promanal 'zalepia' larwy owadów lub jajeczka dzięki temu duszą się. Może mało humanitarne, ale skuteczne :lol: Zamieść fotkę Picobello to może coś wspólnie zaradzimy.

Sylwek - zakup był bardzo okazyjny, więc nie wypadało wychodzić z mniejsza ilością ;) Wszystkie już posadzone i siedzą w trzech miejscach, więc 'nudzić' swoim widokiem nie będą :lol:

Aga - ja tam w takim doradztwie nie jestem najlepszy, ale jeśli miałbym coś doradzić to żurawki, ewentualnie jeśli byłoby trochę cienia to może funkie lub tawułki? jeśli miało by być coś wyższego i bardziej pokrojowego to może jakaś kulista tuja? Są zarówno zielone, jak i żółte. Może jakaś niska sosenka?

Jolu - jeśli Curly Tops będzie w miarę szybko rósł, to zastąpię nim ogrodowe Boulevardy :) Coś mi się wydaje, że to pod względem pokroju i tempa wzrostu bardzo podobne odmiany.

Danusiu - każdy cm2 ewentualnej rabatki na wagę złota, więc uwzględnię to w swoich planach :lol:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Lip 2012 14:32 #56856

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem, czy w hanutkowym wątku gościły hosty :)

Cherry Berry

Dream Weaver

Enterprise

June

Lacy Belle

nn

Scooter

Undulata

Warwick Comet

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Lip 2012 14:55 #56859

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Myślisz, że da się jeszcze coś zrobić?
W każdym razie dzięki... Fotki wysyłam na priv.
pozdrawiam
ankha

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Lip 2012 21:04 #56896

• darob66
  • darob66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Paweł,ta hosta NN bardzo mi się podoba...Daj ją do identyfikacji...jestem ciekawa jak się zwie :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Lip 2012 21:05 #56898

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Strona bez iglaczków? Nie może być! :devil1:
Urywki z fotograficznego remanentu na rabatkach, najpierw kilka koreanek

Arbor's Hexe

Cis

Green Carpet

Holub

Kristallkugel

Luminetta - przesadziłem w cieniste miejsce i tak jej się porobiło :)

Maj - dalej ewoluuje

Silberlocke - odkąd zyskała więcej miejsca rośnie jak szalona

Silver Show - jak dla mnie jedna z najładniejszych koreanek średniej wielkości

i kilka świerków sitkajskich

Christine Berkeau

Peve Wiesje

Renken

Tenas

Miłego oglądania :bye:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 23 Lip 2012 21:08 #56900

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Pawełku Twoje kulki zawsze oglądam z czystym zachwytem , taka ogromna kolekcja tych śliczności :woohoo:

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 14:58 #57100

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
AGNESS wrote:
Pawełku Twoje kulki zaw
sze oglądam z czystym zachwytem , taka ogromna kolekcja tych śliczności :woohoo:

Święta racja!! :lol:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 17:04 #57111

• Roma
  • Roma's Avatar
Zaglądając Pawle do Twojego wątku, co raz biję się z myślami coby posadzić u siebie iglaki, tylko zastanawiam się czy mieszkając w lesie nie przesadzę z igłami. wokoło mam drzewa iglaste.Mam nawet przygotowane miejsce i chyba potrzebuję dobrego kopa aby wreszcie zacząć działać bo jak na razie to tylko chwastami teren zarasta.Jeśli zechcesz mi doradzić to wstawię fotkę w moim wątku a Ty ewentualnie spojrzysz co mogłabym z tym zrobić.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 17:27 #57114

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
rispetto wrote:
Aga - ja tam w takim doradztwie nie jestem najlepszy, ale jeśli miałbym coś doradzić to żurawki, ewentualnie jeśli byłoby trochę cienia to może funkie lub tawułki? jeśli miało by być coś wyższego i bardziej pokrojowego to może jakaś kulista tuja? Są zarówno zielone, jak i żółte. Może jakaś niska sosenka?
Właśnie koniecznie wyższego, bo to przy grodzeniu i ma też za zadanie zasłonić brzydką siatkę i robić tło. Na razie upchnęłam mnóstwo bylin na rabacie pod dębami, będą zdobić, zanim krzewy się nie rozrosną. Jodła nikkońska też spora rośnie, powinien być to iglak, który będzie przy niej widać. Odpadają świerki serbskie, bo mam ich już dużo... mam też s. bośniacką i różne czarne. Może coś fajnego z gęstokwiatowych? Mam już Oculusa, odżył w tym roku, ciekawe, czy coś jeszcze nie jest miniaturką, powinno mieć 2 m lub więcej... :unsure:
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 20:40 #57122

• Poll
  • Poll's Avatar
darob66 wrote:
Paweł,ta hosta NN bardzo mi się podoba...Daj ją do identyfikacji...jestem ciekawa jak się zwie :)

Marzenko, raczej tego nie robię, ale tutaj ... z wiadomych powodów... :oops:
Tę hostę NN Paweł otrzymał ode mnie. Ja z kolei- 3 lata temu- w ramach wymiany,otrzymałam ją, jako maleństwo od pewnego Duńczyka , jako h.Celebration.
Nie jest tą hostą, jak widać, ale w ciągu tego czasu nie udało mi się jej zidentyfikować. Wygląda nieco,jak Cherry Berry, ale ma ciemniejsze, bardziej kontrastowe barwy, sporo szerszy margines i bardziej wzniesiony, choć 'płaczacy' pokrój kępy . Mam nadzieję,Pawle,że wybaczysz mi wstawienie zdjęcia , jeśli nie, usunę zaraz :flower1: :

Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2012 20:45 przez Poll.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 21:20 #57134

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, Maj wygląda genialnie !!
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 21:52 #57149

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, Danusiu - nie jesteście same - ja też ilekroć wyjde do ogrodu to oglądam je z zachwytem :)

Roma - ja wręcz myślę, że to jest wymarzone miejsce dla iglaków! Sąsiedztwo lasu będzie jak najbardziej korzystnie wpływało na nowe nasadzenia. Wstaw fotkę - zobaczymy :)

Agato - densiflory odradzam w naszym klimacie. U mnie co roku któraś wypada i systematycznie je eliminuję. Zerknij może na sosny drobnokwiatowe? Negishi? Glauca? Rosną dosyć spore i wyglądają wspaniale :)

Polu - bardzo dziękuję za fotkę i jeśli można to niech zostanie :) Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek dalsze sugestie co do nazwy. Nie dałem jej do identyfikacji, bo jak Ty nie wiesz to kto ma wiedzieć ;) W każdym razie wygląda pięknie!

Sylwek - to zdjęcie aktualne. Od samej wiosny jest taka żółta :) Mam nadzieję, że to cecha odmiany, a nie wynik braku jakiegoś składnika :lol: Dla przypomnienia tak wyglądała na wiosnę

Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2012 21:55 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 22:02 #57158

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, a może tak w jednym poście udałoby się zamieścić wszystkie Hanutkowe czarcie miotły? Ile tego już jest?
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2012 22:03 przez rm27.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 22:39 #57182

• Roma
  • Roma's Avatar
Dziękuję :hug: jutro zrobię fotkę, wymierzę i wstawię.Jak tak mówisz, to od dzisiaj oglądam dokładniej Twój wątek z nastawieniem na iglaki :)

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 23:10 #57194

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Nie sądzę by to był jakiś psikus z racji niedoborów czegoś w glebie itd. ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 24 Lip 2012 23:55 #57210

• Poll
  • Poll's Avatar
rispetto wrote:

Silberlocke - odkąd zyskała więcej miejsca rośnie jak szalona
Co miałeś na myśli pisząc 'zyskała więcej miejsca'? Moja,kupiona jakieś 5 lat temu w Kórniku bardzo słabo rośnie i nadal jest wzrostu... siedzącego psa. :blink:
Ostatnio zmieniany: 24 Lip 2012 23:56 przez Poll.

Odp: Zapraszam do Hanutkowa 25 Lip 2012 07:58 #57232

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Romku - jeśli masz na myśli znalezione przeze mnie i poszczepione to na razie dwie. Pstryknę aktualne fotki :)

Romo - zerknij także do innych iglastych ogródków i na pewno wybierzesz coś dla siebie :)

Sylwek - też mi się tak wydaje, bo inaczej to na początku sezonu nie miałaby takiego koloru. Ciekaw jestem kiedy zacznie blednąć, bo poprzedniej jesieni była zupełnie zielona ;)

Polu - jakoś nie pomyślałem przy jej sadzeniu i w pierwszym momencie posadziłem ją na rabacie wśród wielu innych kulek. Od dwóch lat rośnie w nowym, przestronnym miejscu, w którym ma dużo więcej słońca i od tamtego czasu przyrosła ponad 30 cm. Daj swojej czas, bo iglaki po posadzeniu do ziemi zachowują się bardzo różnie. Może Twoja w tej chwili 'inwestuje' w korzenie ;) Jeszcze zależy jaki ten pies? Ratlerek, czy dog? :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2012 07:59 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Poll

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.567 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum