TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 20:22 #347202

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Kasiu, ja porządkowałam w ubiegłym roku lawendy i grupowałam, bo odkryłam u siebie chyba 6 lub 7 różnych odmian :supr3: Teraz już są tak jak trzeba (prawie) i konieczne było wyeliminowanie części odmian, które miały nieciekawy pokrój i słabiej kwitły. W zasadzie pozostałam przy 3 odmianach.
Widzę, że masz w donicach ten bluszcz, co ja? Posadziłam te bluszcze w donicach 3 lata temu - kupione jako roślina domowa, a tymczasem zimuje w donicach w ogrodzie i znosi to doskonale! Czy Twoje również zimowały? Piękne masz krokusy i przebiśniegi na rabatach :thanks:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 20:23 #347203

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
I tak nie wiem Moja Droga jak Ty to wszystko ogarniasz......... bo ja nie ogarniam już niczego. :crazy:
Aaaaaa, wiem! :idea2: Masz florystkę, kucharkę dla sikorek, pluton ogrodników, majordomusa, 3 pokojówki, masażystę, i młodzieńca do drapania pleców. :tongue2:

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 20:51 #347230

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Cześć Flora! Wiesz, ja działam na baterie słoneczne, więc jak tylko pojawi się słonko, mam powera jak stado króliczków duracell'a :garden:
Może wybierzesz się w przyszłym roku na Gardenię? Byłoby mi bardzo miło poznać Cię osobiście :dance: Oczywiście przy kawce ;-)
Monia, sadzę tego bluszcza (jakaś odmiana hedery) od kilku lat. Te sadzonki wytargałam z doniczek cisowych, bo przerosły bryłę niemiłosiernie i wymagają podzielenia co jakiś czas. Od 3 lat mam je w donicach na zewnątrz i zimują doskonale. Lepiej w cieniu, niż w słońcu. Fajnie uzupełniają wiosenne dekoracje, więc stosuje je w tych kompozycjach regularnie. Do skrzynek balkonowych też trafiły.
Lawendę mam w ok. 3-4 odmianach, tyle że mocno wymieszaną..muszę zrobić z tym porządek. Z której jesteś zadowolona najbardziej? Mnie zachwyca ta długokwiatowa, która niestety nie powtarza, ale świetnie wygląda cały rok..ale nie pamiętam nazwy.
Pozdrawiam!
ps. widziałam Twój wianek, faktycznie podobny ;-)
constancja wrote:
(....) i młodzieńca do drapania pleców. :tongue2:

I to ostatnie się zgadza :P
Poza tym w ogrodzie mam sporo pracowitych chochlików, które odwalają czarną robotę gdy ja siedzę w pracy ;-)
Jak to nie ogarniasz Kochana, mam przyjechać z odsieczą i sekatorem??
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 21:07 #347248

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
Chyba masz na myśli te, które rosną u mnie - to właśnie 3 najlepsze wg mnie odmiany - dwie o ciemnoniebieskich kwiatach: Grappenhall i Grosso (moja ulubiona) oraz jaśniejsza, jeszcze dłuższe kwiaty Provence - niesamowity aromat! Polecam :)
A bluszcze, faktycznie - lepiej się mają od strony cienistej.

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 21:42 #347280

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
Chochliki powiadasz? To spakuj mi mały zastęp razem z zawilcami, a ja je przyuczę do pracy w domu, bo w ogrodzie to sobie jeszcze radzę. Ostatnio odkryłam, że sekator to moje hobby i nie wiem czym to się skończy. :happy3:

A na lawendę Grosso chciałabym zamienić te, które rosną u mnie wzdłuż ściany domu.

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 21:52 #347289

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
Kasiu, z Grosso robiłam wianek - wyszedł ładnie, choć miałam obawy, bo kwiatostany są naprawdę długie. Grappenhall jest z kolei świetna na bukiety ;)
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2015 22:22 przez Monika.

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 22:20 #347314

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, tak to ta sama - Grosso. Również zrobiłam z niej wianki, fantastycznie się trzymają.
Na rabacie zjawiskowa, muszę się przyjrzeć jeszcze tej drugiej, ciekawa odmiana!
Ewa, a co tak ciachasz namiętnie? Może odkurzysz z pajęczyn wątek i się nieco pochwalisz??
Chochliki wysyłam, a co M i Cyryl już nie dają rady? :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 22:25 #347315

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
Jeśli chodzi o odmianę Provence - jest jasnolawendowa, ale piękna! Grappenhall polecam - jest niemal identyczna jak Grosso (mogą rosnąć obok siebie), tylko po bliższym przyjrzeniu można zauważyć, że Grosso ma zwężające się kwiaty, a Grappenhall nie, są całe grube.
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 22:37 #347327

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
Machnęłam róże, lawendy, rozplenice, dzwonki poszarskiego, nawet szafirków nie oszczędziłam. Podcięłam te walające się szczypiorki i teraz stoją ślicznie na baczność.

Eeee..... te chochliki (chochoły raczej) przechodzą okres buntu i mają całą masę ważniejszych zajęć :coffe: niż pomaganie gosposi. :evil:

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 23:31 #347357

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
A gdzie można kupić tę odmianę lawendy Grosso?
Obejrzałam w necie -jest bardzo ładna.

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 00:53 #347368

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
Kasieńko!
Pewnie, że przyjadę do Ciebie z aparatem, nawet dzisiaj myślałam o Tobie ;) Sama robisz piękne zdjęcia, ale z wielką przyjemnością wybiorę się do Ciebie, bo u mnie nie ma już co pstrykać. Na róże wybiorę się na 100%.
Ja też przycięłam lawendę, moje krzaczki już się starzeją, pewnie w przyszłym roku będzie podmianka. Za to mam kilka dzieciaczków od niej, ładnie się rozsiewa. Mam najzwyklejszą wąskolistną. Chyba muszę rozejrzeć się za odmianami wspomnianymi przez Was...
Pięknie Ci kwitną krokusy, mam słabość do białych - niezmiennie ;)
Jeśli chodzi o ciemierniki, to poczekam na te od Zymona, zwykłe już mam. Nawet mi jeden pięknie przezimował w donicy, liście ma zdrowe i dorodne, a teraz kwitnie.

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 06:47 #347379

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
magdala wrote:
A gdzie można kupić tę odmianę lawendy Grosso?
Obejrzałam w necie -jest bardzo ładna.
Bywa w sześciopakach w LM i OBi na wiosnę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 07:10 #347383

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
I do nas dotarła ładna pogoda, więc podziałałam wczoraj w ogrodzie. Co prawda na miejscach odsłoniętych przez śnieg :whistle: ale zaraz wygląda to znacznie lepiej :D A ja czuję się znakomicie. Było co prawda tylko 6 stopni, ale mnie było gorąco :woohoo: Słońce robi swoje :wink4: Z całej obsługi, wymienionej przez dziewczyny, przydałby mi się teraz masażysta :happy3:
Do cięcia lawendy nie dotarłam, ale patrząc na nią myślałam właśnie o Tobie :D Może miałaś czkawkę?
PS. Pochwalę się :D Po dwóch sezonach sadzenia, co najmniej kilkunastu cebulek, mam JEDNEGO rannika. Ale mam :D

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 10:16 #347443

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Witam Cię Kasiu wiosennie. Przyszłam się przywitać po długiej nieobecności (wcześniej byłam 'tulipanką' ;) )
Uwielbiam spędzać wolny czas w Twoim ogrodzie i choć każda pora roku w nim cudowna, to nie mogę doczekać się różanego festiwalu :)
Z zainteresowaniem przeczytałam o lawendzie. Uwielbiam ją i też mam jej sporo i też kilka wymieszanych odmian. Najbardziej podoba mi się a o długich kwiatostanach. Ona ładnie wygląda nawet teraz, po przycięciu. Pozostałe jakieś przyschnięte , nieciekawe ...
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 13:34 #347488

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasik, witam wiosennie i bardzo słonecznie!
Jaka pogoda w Posen?
Mam nadzieję, że równie uskrzydlająca jak w stolycy ;-)

Przyznaję, że wpadam w kompleksy oglądając całe łany Twoich wiosennych kwiatów.
Obiecałam sobie, że tej jesieni nie popuszczę i kupię wór cebulowych.
Wspaniale to wygląda i jak cieszy oczy!
Do ciemierników mam wyjątkową słabość. Trochę nowości pojawi się na mojej północnej rabacie :)

Pozdrawiam gorąco!

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 20:17 #347607

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kasiu ,zrobiłaś bajeczne zdjęcia z bajecznego ogrodu. Zawsze się zastanawiałam ,jak Ty ze wszystkim nadążasz . Na szczęście Ewa-Constancja wszystko wyjaśniła. :happy: Nowe ciemierniki niezwykłej urody ,bukiety tulipanów i irysów również. Sikorki-baletnice niesamowite. :)

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 20:36 #347616

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Monika wrote:
Bywa w sześciopakach w LM i OBi na wiosnę :)

Bardzo dziękuję za informację :) Wiem już o które sześciopaki chodzi , często bywam w LM,
te sadzonki mają opisaną odmianę na opakowaniu?
Ja mam w ogrodzie lawendę z własnego wysiewu ,na torebkach jest napisane "lawenda lekarska" :unsure: .
Ale jestem z niej zadowolona , zimy znosi świetnie ,ładnie się rozrasta, tylko ,że może
właśnie nie jest jakaś specjalnie piękna, ot taka zwykła lawenda.

Natomiast nie powiódł mi się eksperyment przezimowania lawendy tzw. francuskiej ,tej z dużymi kwiatami.
Wykopałam ją z ogrodu i zimowałam na klatce schodowej na oknie.
Wygląda na zupełnie uschniętą...
Po prostu będę co roku kupować sadzonki.

Ogródek Robaczka 10 Mar 2015 20:48 #347628

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
Francuska nie zimuje. Problem w tym, że nie pamiętam, czy był opis odmiany, chyba nie.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.806 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum