TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 07 Mar 2015 21:02 #346505

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Kasiu, dzisiaj jestem z takim praktycznym pytaniem - jakiej grubości są pręty w Twoich różanych podporach?,
chodzi o szkielet, a nie ozdobniki. Zauważyłam, że wdzięczne za dokarmianie ptaszki, nie szanują Twojej ławki ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 07 Mar 2015 21:13 #346513

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Kasiu :)
Mnie powaliły na kolana te hiacynty z tulipanami, takie niskie grubaski - cudne!!
Robisz prześliczne aranżacje, zazdroszczę zapału i talentu!
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Robaczka 07 Mar 2015 21:37 #346541

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Kasiu,ilość przebiśniegów powala na kolana . :eek3: Dobrze ,że ostatnio przesadziłem kilka mniejszych kępek w jedno miejsce to od razu je widać z daleka .Mam nadzieję ,że za kilka lat zrobi się z nich duża,biała plama.Nasadzenia w donicach i ozdoby wyglądają bosko .Czy to jakiś specjalny sposób pędzenia ,że tulipany nie wypuściły długich łodyg ?

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 06:02 #346676

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Obcięłam wczoraj roże, bo juz wypuszczały u mnie listki. Moje hortensje ogrodowe już mają liście.....wiosna na całego
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 20:50 #346890

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No właśnie, Kasiu, miałam pytać, czy to te same tulipany, które już dawno u Ciebie widziałam... Czy jesteś pewna, że one nie są sztuczne? ;) :lol: Niska temperatura je hibernuje? ;)
A te pozostałe, hiacynty, szafirki to też podpędzone ze sklepu czy Ty już masz naprawdę masz taką wiosnę?
Bo u mnie takie rzeczy to jeszcze nawet się nie wychylają... :(
Dobrze wiedzieć, że z cebulami nie tylko ja tak mam :)
A nie niepokojone ręką ogrodnika przebiśniegi cudne!

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 21:24 #346919

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Chyba padłaś po pracach, bo Cię w ogóle nie widać
Ja dzisiaj też popracowałam :dance:

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 22:42 #346961

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Dobry wieczór!
Jak Wam minął weekend? Pogoda była u nas fantastyczna, więc spędziłam ostatnie dni bardzo pracowicie!
Codziennie przybywa kwitnących krokusów, dzień się wydłuża o kolejne, cenne minutki, róże zaczynają puszczać młode listki, pączki na krzewach pęcznieją, a tawuły zaczynają się okrywać zieloną mgiełką...jest cudnie :fly:
Ptaki śpiewały i szalały w karmnikach, słonko przygrzewało do 19 stopni, a w powietrzu czuć wszechobecną wiosnę! :dance:
Udało mi się przyciąć większość róż (ufff....), pozostały tylko pnące na froncie i w altanie. Przycięłam też hortensje i większość bylin.
Nie zdążyłam ściąć lawendy, ale może jedno popołudnie w tygodniu wystarczy, żeby się z tym uwinąć. Przede mną wciąż cięcie żywopłotów (pilne!) i później topiary z cisa i bukszpanu, gdy już się nieco ustabilizuje temperatura. Poza tym jeszcze oprysk promanalem i pielęgnacja trawnika, który wymaga radykalnej wertykulacji, grabienia i piaskowania :jeez:
Poza tym wyskoczyłam wczoraj na giełdę i dokupiłam trochę bratków do donic :dance:
Posadziłam też ciemierniki i azalię z Gardenii, jak również...umyłam jedno okno :lol:
Mogę więc spokojnie odpocząć w poczuciu dobrze wykorzystanego weekendu :lev:

Zaległe odpowiedzi:

Gosiu, moje ciemierniki też rosną w cieniu, ale termin kwitnienia zależy również od odmiany. Niektóre jeszcze mam w ciasnych pączkach, a inne kwitną od jesieni.
Nowe odmiany, z serii Double Ellen, które kupiłam na Gardenii są nieco podpędzone, aby kwitły na wystawę - normalnie byłyby jeszcze w pączkach.

Cześć Oluniu! Ja również dziękuję za spotkanie! Fajnie, że jesteś częściej na Forum, z przyjemnością wpadnę na kawkę :kiss3:
Widziałam jak błyskaiwcznie pgarnęłaś ogród na wiosnę, jestem pod wrażeniem! Ja przepadam na cały dzień i ledwie pół rabaty posprzątam :laugh1:
Ale ciemierniki Gardeniowe dzisiaj posadzone! Pamiętasz nazwę swojej odmiany? Kupiłam dzisiaj na giełdzie białe z zielonym środkiem, podobne do Twoich, ale nazwa mi umknęła.. :think:
A to moje nabytki już w ziemii:

Pozdrawiam serdecznie!

Dziękuję Iwonko :kiss3: Komplement od TAKIEGO fotografa brzmi wyjątkowo!
Cebulki przebiśniegów kupowałam w dziesięciopakach, sporo dostałam od Forumek..myślę, że jest więcej nic setka ;-)
Taką drobnicę warto sadzić masowo, bo inaczej zginie. Zwłaszcza, że zależało mi na uzyskaniu plamy koloru. Cieszę się, że się udało!

Ino, sikorki dostały kolejną porcję jedzonka i dzisiaj też dzielnie pozowały:

Wykorzystałam foremki na świąteczne ciasteczka, więc sikorki zjadają bałwanki, mikołajki i choinki :laugh1:

cdn. ;-)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 22:44 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, VERA, majowa

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 22:52 #346965

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Piękne ciemierniki :) ja mam tylko zwykłe białe. Ja już przestałem dokarmiać działkowe ptaki, stwierdziłem że to już najwyższy czas aby znowu radziły sobie same :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 23:14 #346974

• bozunia
  • bozunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 145
O raju! Piękne te ciemierniki! Mogłam się trzymać z Wami, a nie łazić swoimi drogami :mad2: Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będą w ofercie dla mas ;) Pięknie dzisiaj było i niech już tak zostanie ;)
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 23:14 przez bozunia.

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 23:21 #346975

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Sweety, ani śladu zimy nie widać. Gdy kilka dni temu w różnych regionach kraju były lekkie opady śniegu, u nas przeszły deszcze (nawet jedna burza!), ale temperatura w dzień nie spadała poniżej 5, a nocą bywały tylko drobne przymrozki (-1/-2). Dzisiaj było wyjątkowo ciepło w całym kraju, więc śniegi pewnie stopniały również u Was?
Pozdrawiam wiosennie :bye:
Ewelinko, te przebiśniegi to jesienne nasadzenia..sama jestem zdumiona ilością kwiatów!
Bozuniu, widziałam Twoje kwiatuszki i radosne, umorusane pyłkiem bzyki :hearts: Cudna sesja!
Moje sikorki dzisiaj również dzielnie pozowały, a ciasteczka znikają w zaskakującym tempie! :woohoo:
Witaj Januszu! Bardzo dziękuję za przemiły wpis. Weekend upłynął pod znakiem prac ogrodowych, ach, jak ja lubię się TAK zmęczyć!
Ledwo żyję, ale dużo udało się zrobić, więc jestem bardzo zadowolona.
Czytałam, że Ty również spędziłeś ostatnie dni przyjemnie, szkoda tylko, że weekend dobiegł końca... :oops:
Pozdrawiam!
Aguś, weekend ledwie się zaczął...a już się skończył :(
Czytałam, że ostro popracowałaś i niemal cały ogród ogarnięty! Super :dance: Ja też aktywnie spędziłam ten wolny czas i już planuję następne prace na kolejny weekend.
Perspektywa prac w ogrodzie trzyma mnie ostatnio przy życiu..i choć po pracy wracam skonana (głównie mentaknie) to odzyskuję siły witalne jak tylko się wyrwę w zielone ;)
Magia :lev:
Udanego tygodnia!
Elu, pręty z żelaza są różnej średnicy - od 10 do 17 mm, w zależności od przeznaczenia (powojniki, róże, drzewa). To solidne pręty, wbite głęboko w ziemię i dzięki temu utrzymują różane krzewy nawet podczas silnych wiatrów.
Zgadza się, ławka czeka na wiosenne mycie, muszę tylko odpalić sprzęt ;-)

cdn ;-)

Wczoraj na giełdzie skusiłam się też na tuliany i irysy do wazonu...nie mogłam się oprzeć, sami zobaczcie:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 23:24 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): elsi, chester633, Amarant, VERA

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 23:32 #346977

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Trochę śniegu stopniało, ale do stanu a la Wielkopolska obawiam się, że dojdziemy za jakieś kilka tygodni. Ostatnie opady śniegu niestety nie poprawiły sytuacji, bo odśnieżałam i to 2 razy, a napracowałam się solidnie. Niech to będzie za miernik ilości opadów. W tej sytuacji każdy krokus, czy przebiśnieg cieszy jak nie wiem :happy3: Poza nimi, lekko błękitniejącymi pąkami przylaszczki i słodkimi kapustkami lepiężnika japońskiego wszechobecny śnieg. I jak go lubię, na ten rok mam go zwyczajnie dość. Ale dziś po raz pierwszy na termometrze wieczorową porą zanotowałam dodatnią temperaturę. Cały plus 1 stopień. W nocy zatem będzie lekki mrozik, ale powoli, powoli ... Idzie ku lepszemu.
Twoje ciemiernikowe nabytki są po prostu przepiękne. Żadnemu bym się nie oparła :dance:
A irysowy bukiet przypomniał mi o moim ślubnym. 22 lata temu to była czysta awangarda nazwana przez kwiaciarkę bardziej przyziemnie - ekstrawagancją.
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 23:34 przez Sweety.

Ogródek Robaczka 08 Mar 2015 23:38 #346978

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Cześć Aguśka! Kompozycje donicowe nieco przypadkowe, ale miało być przede wszystkim kolorowo i to się udało. Te tulipanku kupiłam w połowie stycznia na giełdzie - dasz wiarę? Jeszcze nigdy tak długo nie miałam tulipnaów w donicach :eek3: Pozdrawiam serdecznie!
Andrzejku, to moje pierwsze przebiśniegi, więc nie wiem jak szybko się namnażają, ale ponoć nie są trudne w uprawie. Większa grupa będzie wyglądać imponująco, słuszna decyzja!
Te miniaturowe tulipanki kupiłam na giełdzie, w styczniu. Myślę, że nie wykształciły normalnych łodyg ze względu na niskie temperatury, ale za to kwiaty trzymają niesamowicie długo!
Madżen, czytałam, że szalałaś z sekatorem i nawet Louis został skasowany do połowy :lol:
Moje hortensje ogrodowe też zaczęły puszczać zielone listki, aż widać buzujące w roślinach życie..wiosna!
Marta, tak, to te same zahibernowane mutanty :laugh1: Już drugi miesiąc kwitną :happy4:
Szafirki i hiacynty też kupne z giełdy, ogrodowe jeszcze w pączkach :)

Spadam do spania, dobranoc!

Ogródek Robaczka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, VERA

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 06:22 #346998

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Ufff Kasiu rozgrzeszyłaś mnie z cięcia róż, bo mnie całe forum chciało zlinczować :)
Marka sekatora zapożyczona od Ciebie :)
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 07:46 #347006

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Kaśka, ale masz powera! Mnie udało się jedynie w sobotę wykroić 4 h na prace ogrodowe. Z pomocą mamy oskubałam róże, przycięłam hortensje i zaczęłam porządkować rabaty. Wczoraj niestety spędziłam cały dzień na Uczelni :mad2: . Słońce widziałam jedynie za szybą, a jak już wreszcie wyszłam, to ono zaszło :P . Ciemierniki prezentują się zjawiskowo :hearts: . Moje jeszcze wciąż zdobią balkon. Zastanawiam się, gdzie je posadzić :happy:.
Poprzycinałaś róże? Ja wciąż się trochę waham.... Mówisz, że już można :think: ... Miedzianem już pryskałaś?
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2015 07:47 przez asia2.

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 17:54 #347130

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kasiu ależ u Ciebie wiosennie :woohoo: Ja na swoje krokuski ,to muszę jeszcze trochę poczekać .Ale i tak jest cudnie ,słonko świeci ,ptaki śpiewają a robota w rękach się pali .Chciałoby się wszystko na raz zrobić ,a tu figa z makiem .Ręce podziurawione i bolące plecy .Ale jest świetnie .Zazdroszczę Ci pobytu na Wystawie .Ja na swoją muszę czekać do września .Ale może i dobrze ,bo skąd tę kasę brać.
Trzymaj się Kasik ,pozdrawiam :hug:

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 19:17 #347155

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
3/4 moich krokusów to jeszcze szczypiorki, ale niektóre juz rozwinęły pąki i mogę się nimi cieszyć
Ciemierniki faktycznie cudne

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 20:06 #347187

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie!
Kolejny piękny, słoneczny dzień za nami..jaka szkoda, że słońce widziałam tylko za oknem :(
Ale po pracy złapałam jeszcze 40 min światła i przycięłam część lawendy. Zauważyłam wyraźną różnicę w jakości krzewinek z dwóch różnych odmian. Niby wszystkie kupowałam jako wąskolistną, klasyczną, ale część to na pewno odmiana 'Hidcote' i ta jest w zdecydowanie lepszej kondycji.
Krzewy są wciąż srebrne i gęsto ulistnione, nawet po przycięciu. Inne niemal łyse i po przycięciu wyglądają jak suchotniki ;-)
Planuję więc pogrupować odmiany w żywopłocie przy rabacie tarasowej i posadzić 'Hidcote' w miejsce tych niewydarzonych.Mam je rozrzucone w innych częściach ogrodu, więc będzie okazja uporządkować całość.
Róże na froncie jeszcze nietknięte, a już puszczają młode liście! Muszę się za nie zabrać w ten weekend. Jak się uwinę z frontowym ogródkiem, większość prac będzie odhaczona ;-)
A jak u Was postępy prac ogrodowych?

Piotrze, sikorki wciąż dokarmiam, bo czytałam, że nie można je nagle odciąć od pożywienia w karmnikach, zanim na dobre zacznie się sezon. Marnują masę energii aby przylecieć w dobrze znane miejsca w poszukiwaniu pożywienia, ale zdaję sobie sprawę, że czas je usamodzielnić ;-)
Mam nadzieję, że zabiorą się teraz za larwy szkodników :devil1:
Bozuniu, myślę, że Zymon będzie je miał w ofercie, oby jak najszybciej. Zwykłe odmiany są do kupienia na giełdzie, nawet kilka ciemnych podwójnych widziałam.
Ach jakie cudne zdjęcia zrobiłaś w weekend! :woohoo: Przyjedziesz do mnie kiedyś z aparatem? :oops:
Madżen, i tak Cię podziwiam jak cierpliwie każdemu z osobna tłumaczysz specyfikę mikroklimatu w swoim ogrodzie. Wiesz co robisz, a rośliny same dyktują terminarz prac.
Poza tym, podobnie jak ja, masz tylko weekendy na ogrodowe szaleństwa, więc trzeba rozsądnie rozplanować.
Inna rzecz, że wykonałaś te prace w błyskawicznym tempie - jesteś prawdziwym robokopem! :woohoo:
Witaj Asieńko! Korzystam z weekendów na maksa, bo wiesz jak jest, w tygodniu wiele nie zdziałam. Poza tym metraż i ilość róż mobilizuje skutecznie.
Dasz radę, spokojnie, w dodatku z pomocą mamusi! Obskoczysz działeczkę w 2 dni :hug:
Kiedy się widzimy na kawkę? Ciemierniki zawsze możesz posadzić ... u mnie :happy3:
Miedzianem pryskałam na razie te posprzątane rabaty, czyli jakieś połowę ogrodu. Reszta w kolejny weekend.
Róże tnę, bo już ruszyły, nie mam na co czekać. Korekty będą później, ale zasadnicze cięcia muszę przeprowadzić jak najszybciej.
Cyknę fotki może w tygodniu pędów różanych, sama zobaczysz jakie zaawansowane. W ubiegłym roku o tej porze już miałam przycięte, wniosek: obijam się albo starzeje :tongue2:
Buziaki!
Nowinko, witaj! Wiosenka zaczęła się nam na całego, wszystko ruszyło i codziennie rozwijają się kolejne kwiaty, a w ogrodzie każdego dnia dzieje się coś nowego!
Uwielbiam tą wczesno sezonową ekscytację, gdy cieszy każdy zalążek listka :dance: Chociaż odczuwam trudy pracy, pokaleczone ręce i obolały kręgosłup, entuzjazm nie gaśnie!
Miłego!
Gosiu, ciemierniki faktycznie cudne, muszę je obfocić już na rabacie bo prezentują się zjawiskowo. Podziwiam je codziennie, przy wejściu do domu.
Posadziłam też kolejne między przebiśniegami, ale to jeszcze maleństwa. W przyszłym roku dadzą czadu!

I jeszcze trochę weekendowej wiosny:

..i cyrk tresowanych sikorek :silly:

Stołówka zyskała też dekoracje kwiatowe w donicach na stojakach:

Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2015 20:41 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Amarant, VERA

Ogródek Robaczka 09 Mar 2015 20:12 #347190

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
No, w ogrodzie Robaczka to dopiero można naładować akumulatory przed porządkami w ogrodzie :) Jaka wiosna :hearts: Panny sikoreczki bardzo fotogeniczne. Muszę przyznać, że trochę Wam zazdroszczę spotkań na Gardenii :flower1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.843 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum