TEMAT: Uwaga na wirus HVX !!!

Uwaga na wirus HVX !!! 26 Wrz 2015 17:24 #404335

• adjapa
  • adjapa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Polu.Ta ze zdjęcia to rainfrost z funkii.pl kupiona w sierpniu 2014. A plamki pojawiły się na yellow polka i striptease od Jana. Wszystkie rosną obok siebie-niecały 1m.
pozdrawia Kasia

Zielone okna z estimeble.pl

Uwaga na wirus HVX !!! 26 Wrz 2015 21:31 #404395

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Elu ,dziękuję za opinię .
Obejrzałam dzisiaj moje inne hosty , na pierwszy "rzut oka " wyglądają dobrze.
Tylko ta Beauty Substance ,taka piękna duża hosta... :(
Coś mi się wydaje ,że trzeba się będzie pożegnać. Zrobiłam dzisiaj jeszcze nowe zdjęcia,
wszystkie zmiany są na tej jasnej brzegowej części liścia.
Nie wiem czy czekać i obserwować czy raczej to jest ten wirus ?

IMG_7967.jpg

IMG_7968.jpg

IMG_7969.jpg

IMG_7971.jpg

Uwaga na wirus HVX !!! 27 Wrz 2015 09:41 #404452

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Magda, raczej wirus...., przykro mi...... obejrzyj jeszcze blaszkę liściową od tyłu - sprawdź, czy ma jakieś wypukłości, wklęśnięcia.
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

Uwaga na wirus HVX !!! 27 Wrz 2015 12:50 #404493

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Właśnie jadę na działkę , sprawdzę te liście od spodu .
A czy ziemia po takiej chorej hoście jest skażona wirusem?
Mozna posadzić inną w to samo miejsce ?

PS.
Przeczytałam początek wątku , juz wszystko wiem:-)
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2015 12:54 przez magdala.

Uwaga na wirus HVX !!! 09 Paź 2015 19:53 #406717

• Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 89
Mam ogromną prośbę o radę.W tym roku kupiłam zawirusowaną hostę.Niestety zupełnie nieświadoma istnienia wirusa HVX i zagrożenia jakie z sobą niesie mogłam go przenieść na inne hosty.Postanowiłam w następnym sezonie obserwować moje hosty i eliminować te chore.Nowe nabytki będę sadzić w zupełnie innym miejscu.Mam jednak pewne obawy.Czy szpadel,którego używałam do sadzenia,przesadzania zawirusowanych host może stanowić zagrożenie jeśli był już wielokrotnie używany np.w warzywniku.Czy też trzeba go zdezynfekować albo kupić nowy.A jeśli dezynfekcja to czym,żeby była skuteczna.Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Aga

Uwaga na wirus HVX !!! 09 Paź 2015 20:16 #406728

• Jaga14
  • Jaga14's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 89
Pola,bardzo Ci dziękuję.Chodziło mi o to czy po wielokrotnym użyciu szpadel może być nadal nośnikiem wirusa.Ale skoro trzeba go opalić...opalarkę mam.Będę spokojniejsza,bo za nic nie zrezygnuję z uprawy moich ukochanych host.Jak dobrze,że trafiłam na to forum.

Odp: Uwaga - HVX !!! 20 Sty 2016 13:11 #426993

• cleo
  • cleo's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 116
witajcie,
ja tez mialam w moich zbiorach zarazona hoste! Kupilam ja w renomowanym gospodarstwie ogrodniczym pod Norymberga. Przy zakupie nie kierowalam sie nazwami, lecz wygladem. No i wpadla mi w oko tak troszke inna hosta. Nazywala sie Sum and Substance i miala ciekawe nacieki na lisciach. Kupilam ja latem 2014 wraz z innymi zlotolistnymi. Poniewaz miala byc bardzo duza i okazala, to wsadzilam ja do wielkiej donicy. I tak sobie rosla . Na wiosne 2015 miala jednak znacznie zmienione liscie. Byly wielkie, ale zaczelam miec podjerzenie, ze jest chora. Juz wtedy slyszalam o tym wirusie...
poczytalam na forum, poogladalam zdjecia i skontaktowalam sie ze sprzedawca. :club2:
P1420626.jpg

P1590736.jpg

Oddalam hoste wymieniajac ja na piwonie.
CHcialabym tutaj zamiescic dwa zdjecia mojej funki. Podobno Sum and Substance raczej nie jest podatna na wirusa HVX. Sprzedawczyni byla zdziwiona. A ja szczesliwa, ze rosla ona u mnie w donicy i inne hoje sa bezpieczne.
A propos, ja moj sekator dezynfekuje - przecieram papierowym recznikiem kuchennym denaturatem.
Oto moje zdjecia- z 2014 i 2015 roku

P1420626.jpg
Przepraszam, ale moja klawiatura nie posiada polskich znaków.

Pozdrawiam. Cleo
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2016 13:55 przez . Powód: wstawienie emotki

Odp: Uwaga - HVX !!! 20 Sty 2016 13:22 #426995

• cleo
  • cleo's Avatar
  • Senior Boarder
wlasnie przeczytalam o denaturacie, ze nic nie daje:( no to mam szczescie, ze nie mialam do tej pory zarazonych host-poza ta jedna. Od ubieglego roku-czyli pozbycia sie zakazonej hosty, na pozostalych nie pojawily sie zadne zmiany. Szczescie w nieszczesciu, ze byla osobno, w donicy.

Wiele ladnych host kupilam niedaleko Poczdamu, w Golm. Jest tam przepiekny ogrod pokazowy. Moze w nablizszym czasie uda mi sie zamiesci kilka zdjec z tamtej wizyty.

Pozdrawiam. Cleo
Za tę wiadomość podziękował(a): , Jo37, Jacekop71, Amarant

Uwaga na wirus HVX !!! 05 Lut 2016 09:52 #432002

• krzysztof.k
  • krzysztof.k's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Pytanie trochę z innej strony, gdzie można kupić testy na hvx i jaka jest orientacyjna cena.
Pozdrawiam Krzysztof

Uwaga na wirus HVX !!! 05 Lut 2016 11:24 #432044

• krzysztof.k
  • krzysztof.k's Avatar
  • Senior Boarder
Tą stronkę właśnie znalazłem, ale zniechęciła mnie rejstracja, aby poznać cenę. Cena faktycznie wysoka, miałem nadzieję, że po kilku latach cena będzie nardziej przystępna. Dziękuję za info, trzeba czekać wiosny i obserwować
Pozdrawiam Krzysztof

Uwaga na wirus HVX !!! 05 Lut 2016 16:43 #432151

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11965
krzysztof.k wrote:
Cena faktycznie wysoka, miałem nadzieję, że po kilku latach cena będzie nardziej przystępna.

Nie liczyłabym na to. Od kilku lat interesują mnie tematy hostowe i z tego co pamiętam, to cena testów zawsze była wysoka i jakoś nie ma tendencji zniżkowej. :whistle:
Pozdrawiam. Jola

Uwaga na wirus HVX !!! 05 Lut 2016 16:58 #432156

• krzysztof.k
  • krzysztof.k's Avatar
  • Senior Boarder
W zasadzie tej ze zdjęcia to nie ma co chyba diagnozować :). Trochę mnie dziwi, że siedziała u mnie kilka ładnych lat i nagle wylazło. To jedna z pierwszych moich host kiedy jeszcze kupowałem z przypadku, 90% kupowałem w zielonych progach i o te jestem spokojny, że nie były zarażone, mam nadzieję, że nie przeniosłem na pozostałe.

DSC_0084.jpg
Pozdrawiam Krzysztof
Za tę wiadomość podziękował(a):

Uwaga na wirus HVX !!! 05 Lut 2016 17:05 #432160

• krzysztof.k
  • krzysztof.k's Avatar
  • Senior Boarder
Wylazło po 6 latach, zniszczę wiosną, strata niewielka, jeśli się nie przeniosło :evil:
Pozdrawiam Krzysztof

Uwaga na wirus HVX !!! 19 Lut 2016 16:11 #436710

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Czy ktoś z was kiedyś próbował spryskiwać zawirusowane hosty srebrem koloidalnym? Podobno srebro koloidalne działa na wirusy roślin. Nie jest to tani środek. Taniej pewnie wyniesie kupić nową roślinę.

Odp: Uwaga - HVX !!! 09 Mar 2016 14:42 #443048

• cleo
  • cleo's Avatar
  • Senior Boarder
witam Was wszystkich i Wszystkie :hug:
o wirusie juz napisalam i zamiescilam zdjecie. Z ubieglego roku pozostala jednak nierozwiazana zagadka. U nowo zakupionej hosty pojawily sie rdzawe plamki. Mam juz podnosci alarm, czy czekac jak bezdie wygladala w tym roku? Sprzedawczyni poradzila mi odczekac do wiosny- uwaza, ze to stres rosliny na nowym miejscu. A co Wy powiecie? Dodam tylko, ze kupilam u niej kilka host i 2 - obie z zoltymi liscmi maja podobne zmiany:(
No i sie martwie. Z gory dziekuje za pomoc i podpowiedzi.

IMG_0206.jpg

Pozdrawiam. Cleo

Uwaga na wirus HVX !!! 13 Mar 2016 17:44 #444581

• jugo
  • jugo's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
Myślę że nie masz się o co martwić to nie jest HVX raczej jakieś zmiany grzybowe,powinny zniknąć same.
Miałam to samo dwa lata temu,na wiosne wyszła czyśćiutka.Gdyby się powtóżyły te zmiany zrób oprysk przeciwgrzybowy :silly:

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2016 17:47 przez jugo.

Uwaga na wirus HVX !!! 05 Maj 2016 16:54 #465389

• mira
  • mira's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
20160505_161628-2.jpg

20160505_1619011.jpg

dzisiaj na mojej hoscie czy wywalic
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2016 17:04 przez mira.

Uwaga na wirus HVX !!! 05 Maj 2016 18:23 #465420

• mira
  • mira's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
nie wiem czy była podmrozona choc jako jedna z pierwszych wyszła,jest 3 sezon wczesniej nic jej nie bylo,moze słonce ale nie wiem,była od funkia.pl

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.693 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum