TEMAT: Róże 2025

Róże 2025 13 Lis 2025 14:12 #885189

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 91878
Jeszcze kilka, choć u sąsiadów więcej B) .

Mandarine

Lady of Shalot ma dwa kwiatki.

The Poet's Wife, dzielna bardzo.

Charlotte, też dwa kwiaty.

A Crown Princess Margaretha wyprodukowała na sam koniec takie cudo.

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Jagoda254, Jan4, Marlenka, MARRY, Nimfa, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Róże 2025 19 Lis 2025 12:10 #885523

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3926
W tym roku wzięło mnie na kwiaty w ogrodzie, konkretnie na róże. Na wiosnę posadzilam około 30 krzaków. Juz wybrałam kolejne miejsce na bujną rabate i bede szukała w tym wątku inspiracji na odmiany.
Poniżej Modern Art z dnia 30 października. Kupiłam 2 sadzonki w doniczce w maju.
Liście w plamkach ale potencjał kwitnienia super :hearts:

A tu przed domkiem chciałabym na całej szerokosci zrobić rabate, wysunięta do przodu na 1-1,20 m. Jesli macie propozycje odmian, chętnie wysłucham.
Ostatnio zmieniany: 19 Lis 2025 12:12 przez PaulaPola.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Marlenka, MARRY, Nimfa

Róże 2025 19 Lis 2025 14:24 #885527

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10495
Ekstra pomysł :flower2:
Wysunięta do przodu na 1-1.2 ale wzdłuż werandy/domku, super miejsce na róże parkowe czyli wysokie do 1.5 m, pachnące i najlepiej powtarzające kwitnienie.
Proponuje moje ulubione - angielkę The Pilgrim - cytrynowa np. w środku a obok Mme Luise Pererie albo Rose de Resht - głęboki róż, to są historyczne powtarzające kwitnienie a z drugiego boku Pilgrim białą np. Bouquet Parfait albo czerwoną - na czerwonych się nie znam :)

A najlepiej wejdź sobie na stronę "Róże ogrodowe" i po kolei sobie przeglądaj - sama tak zaczynałam. Tworzysz kolekcję swoich róż.
Powodzenia.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Jagoda254, PaulaPola, Marlenka, Nimfa

Róże 2025 19 Lis 2025 18:00 #885544

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie myślałam o róży cytrynowej, ale ta którą wymieniłaś MARRY dziś mnie prześladuje :) moze to znak. Większość odmian mam w roznych odcieniach róży, znajdzie sie coś białego i czerwonego. Zachwycił mnie orezentowany w tym wątku Amadeus :hearts:
Nie moge się zdecydować czy sie oprzeć na różach w 2 kolorach czy zaszaleć i zrobic mix kolorow. Muszę zaznaczyć, ze to nowe miejsce jest mocno naslonecznione. Od rana do 17 patelnia. Ziemia na działce jest dość ciężka i długo trzyma wilgoć. Myślałam o posadzeniu wyższych róży, przed nimi coś niższego i po między niższe wciśnięte okrywowe. Czy nie za dużo chce na tak małym kawałku? :club2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, MARRY, Nimfa

Róże 2025 20 Lis 2025 15:28 #885592

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10495
Paula już pewnie wiesz że jest kilka rodzajów róż o różnej wysokości, sposobie krzewienia i potrzebie miejsca - pochodź z metrem bo jak ciasno posadzisz to nie będzie przepływu powietrza, będą chorowały i będziesz przesadzać :flower1:
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Nimfa

Róże 2025 20 Lis 2025 18:17 #885610

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 12549
PaulaPola wrote:
Zachwycił mnie orezentowany w tym wątku Amadeus :hearts:

'Amadeus' piękny jest, kwitnie do mrozów, ma bardzo trwałe kwiaty, ale... to wielka róża, pnąca.

I taka mała wskazówka: jeśli Twoja ziemia jest z tych ciężkich, to bierz poprawkę na wzrost róż, podawany na stronach szkółek. u Ciebie będą wyższe. Przykład : 'Novalis' katalogowo 120 cm, u mnie na ciężkiej glebie, dorosły egzemplarz 190 cm w tym roku. :woohoo:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2025 18:21 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, Nimfa, Klarkia25

Róże 2025 20 Lis 2025 19:12 #885616

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu zrobiłaś mi dzień :wink2: nie miałam pojęcia jak ciezkosc ziemi wpływa na wzrost róż, ale bardzo mnie ta zależności cieszy. Dla Amadeusa znajde miejsce w innym miejscu, nie przy domku. Dostanie własną pergolę.

Czy sadzicie jeszcze róże z gołym korzeniem czy czekacie do wiosny?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, MARRY, Nimfa, Klarkia25

Róże 2025 20 Lis 2025 19:26 #885620

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Potwierdzam, mój Amadeus rosnący w Karkonoszach ma z pewnością ponad 3 m wysokości, prędzej zbliża się do 4, szeroki zapewne na jakie dwa z hakiem, a to tylko dlatego, że temperuję jego ekspansję. Wisi na balustradzie tarasu wyniesionego mniej więcej do poziomu pierwszego piętra.
Jest z tych róż "żelaznych", choć podatny na CP, to zrzuca chore liście i kwitnie dalej.

Również Pilgrim godny polecenia, to angielka, lecz z tych wigornych, rośnie może nie aż tak, ale do 2 m spokojnie.

A dziś w pośpiechu pracowałam nad główną rabatą, gdzie rosną róże (między innymi). W kieszeni miałam telefon...

Wedgwood Rose, kwiat na wysokości moich oczu, nie umiałam się oprzeć.

I dużo niżej, ale śliczniejsza niż w sezonie Tranquillity.

Mają przyjść noce naprawdę zimne, więc to chyba pora zamykać wątek?

Paula - ja sadziłam róże z gołym korzeniem w listopadzie, ale w wrocławskim ogrodzie.
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2025 19:27 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, PaulaPola, Marlenka, MARRY, Nimfa, Klarkia25

Róże 2025 20 Lis 2025 19:49 #885624

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 12549
PaulaPola wrote:

Czy sadzicie jeszcze róże z gołym korzeniem czy czekacie do wiosny?

Dopóki ziemia nie zamarzła, śmiało sadź. Po posadzeniu, usyp kopczyk i wszystko będzie OK. Termin jesienny jest zdecydowanie lepszy niż wiosenny.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, MARRY, Nimfa, Klarkia25

Róże 2025 20 Lis 2025 20:12 #885628

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo Wam dziewczyny dziękuję. Bardzo sie cieszę, że będę mogła w tym dziale gościć częściej. :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, MARRY, Klarkia25

Róże 2025 20 Lis 2025 20:21 #885630

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
My też się cieszymy i liczymy na relację z nowej różanki. :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marlenka, MARRY, Nimfa, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Łatka
Wygenerowano w 0.362 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum