TEMAT: Jakie iglaki na żywopłoty?

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 14 Gru 2012 09:25 #101623

• Norka
  • Norka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
No mnie też nie. :) Dla mnie ważna jest wysokość, bo np. kosodrzewina pumilio to
maleństwo.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 14 Gru 2012 09:34 #101624

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Myślę, że to moje raczej nieodmanowy gatunek.
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 14 Gru 2012 21:22 #101953

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Może przyda się taki przykład :lol:

Żywopłot ten ma ok. 7 lat, drzewka (Swierk kłujący - Picea pungens) mają ok. 2 m wysokości.
zywoplot_2012-12-14.jpg

A tak wyglądają jeszcze starsze - ok. 15 lat

iglaki-identyfikacja_2012-12-14.jpg

Tak wyglądają z większej odległości

picea-pugens.jpg
Ostatnio zmieniany: 14 Gru 2012 21:26 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Norka

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 02 Sty 2013 16:46 #106807

• kryonka
  • kryonka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 183
piku wrote:
Ja dla odmiany polecam żywopłot z kosodrzewiny. Jedyny mankament, że potrzeba dla niego więcej miejsca. A poza tym jest prawie bezobsługowy :)

Mój żywopłot we fragmentach

witam, dzisiaj po raz pierwszy weszłam na to forum i zachwycił mnie ten żywopłot, jaką ma szerokość? i jakie o kosodrzewiny , podstawowy gatunek, mam posadzone dwie w ogrodzie i każda jest inna. :) no i najważniejsze, ile lat trzeba czekać na taki efekt?
Ogród pod lasem -ogrodowa terapia
pozdrawiam Krysia
Ostatnio zmieniany: 02 Sty 2013 16:49 przez kryonka. Powód: dopisałam wyrazy

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 03 Sty 2013 08:02 #107078

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Odmian kosodrzewiny niestety nie znam jest to jakiś podstawowy gatunek. Żywopłoto ma już 12 lat i od trzech lat jest nieco formowany, bo zbytnio się rozrósł. Powinnam to chyba robić wcześniej ale zmotywował mnie dopiero do takich działań przepis na syrop z pędów sosnowych i od tej pory wykorzystuję wiosenne pędy właśnie w ten sposób. Obecnie żywopłot ma szer. ok.1,5 do 2m

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 04 Sty 2013 05:51 #107466

• kryonka
  • kryonka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 183
dziękuję za szybką odpowiedź, i jeszcze jedno, na zdjęciu wygląda,że ma około 1,5 metra wysokości? czy się mylę? kosodrzewiny to niskie iglaki a tu taki piękny mur.
Ogród pod lasem -ogrodowa terapia
pozdrawiam Krysia

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 04 Sty 2013 07:57 #107469

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Płot ma 1,5m a one już są wyższe ;) Wybierz się kiedyś w Tatry to zobaczysz jak potrafią wybujać :lol:

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 06 Sty 2013 21:19 #108532

• Norka
  • Norka's Avatar
  • Expert Boarder
Ja też długi czas myślałam, że kosodrzewina dorasta do ok. jedego metra.
W zeszłym roku sąsiadowi tak śmignęła kosodrzewina do góry, że musiałam zmienić zdanie. :lol:

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 14 Lip 2013 22:10 #178871

• Norka
  • Norka's Avatar
  • Expert Boarder
Wracam do kosodrzewiny - czy ona z czasem łysieje od dołu? Czy jest ona na tyle gęsta, że
zwierzaki przez nią nie przejdą? Mam psicę-uciekinierkę a działka w tym miejscu jest nieogrodzona,
stąd moje pytanie.
Jeżeli nie kosodrzewina, to czy są jakieś iglaki, nadające się na żywopłot, które nie rosną wyżej niż 2-3 metry?

Odp: Jakie iglaki na żywopłoty? 17 Lip 2013 21:35 #179757

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Może jakieś tuje o kulistym pokroju by się nadały, tuja 'Mini szmaragd' też rośnie wolno, po 10 latach nie przekracza 1 m.

Jakie iglaki na żywopłoty? 25 Lip 2013 23:23 #181886

• Norka
  • Norka's Avatar
  • Expert Boarder
Dzięki Hiacynto, ale tuje odpadają - działka na wsi i nie pasują one do otoczenia.
Chyba posadzę zwykłe świerki i będę ciąć, chociaż to też nie będzie wyglądać zbyt naturalistycznie. ;)

Jakie iglaki na żywopłoty? 26 Lip 2013 00:56 #181900

• Krzysiek
  • Krzysiek's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 34
Wracając do kosodrzewin: jest to najprawdopodobniej siewka. Formy Mughus, Montana i Pumilio odpadają zostaje Rotundata albo Uncinata (Sosna hakowata) wątpliwości rozwieje zdjęcie pędów a zwłaszcza szyszki.

Oczywiście w żywopłocie można zastosować bardziej szlachetne odmiany jak np. Columbo, Andrzej

Pięknie wyglądają szlachetne odmiany kolumnowych Sosen czarnych, dla niższych żywopłotów odmiana Scholz i Green Tower, Komet lub szybciej rosnących odmiany Sylfyt i Molette.
Pokrojowo przypominają Smaragda wszystkie odmiany rozmnaża się przez szczepienie więc wiąże się to z większymi wydatkami. Dla mniejszego portfela dobra będzie odmiana Pyramidalis chociaż siewki powinny być selekcjonowane bo nie zawsze oddają cechy rośliny macierzystej.

Jeśli chodzi o Świerki od dawien dawna w moich oczach króluje Świerk serbski. Tworzy piękne nieformowane szpalery, jest bardzo łatwy w uprawie. Ważna czachą jest fakt, że pędy nawet bardzo starych drzew sięgają do samej ziemi. Wzrost bardzo szybki, ustępuje miejsca tylko Świerkowi sitkajskiemu.

Innymi polecanymi gatunkami jest Świerk czarny, Meyera, chiński, Engelmanna, kłujący, Wilsona.

W założeniach żywopłotowych pięknie prezentuje się wiele odmian szlachetnych jak choćby
Świerk pospolity Cupressina, Świerk kłujący Iseli Fastigiate i inne formy Columnaris

Żywotniki, Thuje : od dawna na europejskich rynkach króluje odmiana Smaragd, wszystkim doskonale znana.
Dobrą alternatywą są ostatnio coraz częściej pojawiające się odmiany o żółtym wybarwieniu łudząco przypominające Smaragda : moim znaniem na uwagę zasługują trzy : Jantar, Golden Smaragd i Maria. Wszystkie o regularnym, gęstym stożkowym pokroju, nie rudziejące na zimę i z tego co zaobserwowałem nie są przypalane przez słońce.
Najtańsza w zakupie będzie odmiana Maria bo nie jest objęta licencją producenta, co pewnie niedługo się zmieni. Ciekawa jest też odmiana Smaragd Variegata udekorowana białymi centkami, ale efekt widoczny jest tylko z bliska.
Podobny pokrój do Smaragda ma odmiana Columna, stara sprawdzona odmiana o nieco większych łuskach i ciemniejszej barwie.
Osobą, które znudziły się barwą i pokrojem typowym dla Smagarda polecam polską odmianę Kórnik III, tworzy piękne, szerokie, gęste formy.

Należy pamiętać, że obecnie na runku mamy setki odmian nadających się do założeń żywopłotowych, mniej lub bardziej sprawdzonych w określonych warunkach. Na pewno każdy znajdzie gatunek i odmianę , który spełni jego oczekiwania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, kokoryczka, waldek727, Norka

Jakie iglaki na żywopłoty? 26 Lip 2013 12:40 #182001

• Kalmia
  • Kalmia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 209
A jeżeli chodzi o cis na żywopłot, to jaka odmiana byłaby najlepsza? Zaciekawił mnie 'Wojtek'.

Jakie iglaki na żywopłoty? 27 Lip 2013 07:45 #182168

• Krzysiek
  • Krzysiek's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 34
Nigdy nie byłem entuzjastą tego gatunku, chyba z uwagi na to , że u mnie często cierpi od późnych, majowych przymrozków, mimo rozmnożenia wegetatywnego często trudno uzyskać równy materiał. Należy też pamiętać o jego toksyczności, wszystkie części rośliny pomijając tylko czerwone osnówki są śmiertelnie trujące, słyszałem opinie, że mała gałązka potrafi powalić konia. Oczywiście nikt z Cisa sałatki robić nie będzie ale to dość istotna informacja.

Wracając do pytania: żywopłot można uzyskać z wielu odmian : najczęściej używany jest gatunek : Cis pospolity wymaga on jednak częstego cięcia.
Bardziej polecane są formy kolumnowe :

Odmiany cisów pospolitych Taxus baccata

zielone
Hessei , Erecta, Fastigiata, Overeynderi, Fastigiata Robusta,

złote
Semperaurea, David, Fastigiata Aurea, Fastigiata Aureomarginata,

cuspidata , japoński

Culumnaris,

media, pośredni

jak Hicksii, Hillii czy wspomniany Wojtek

pozdrawiam :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalmia, kryonka

Jakie iglaki na żywopłoty? 09 Paź 2013 19:44 #197445

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ciekawie o tej porze roku prezentuje się żywopłot z cisa :woohoo:

Te czerwone kuleczki nie są jadalne :tongue2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): kryonka

Jakie iglaki na żywopłoty? 09 Paź 2013 19:54 #197448

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
Marysiu, jagódki cisowe są pyszne ;) ja się nimi zajadam co roku namiętnie :) Ale inne części -igły, nasiona- są toksyczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Jakie iglaki na żywopłoty? 19 Lut 2014 13:00 #225966

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Na początku naszej działkowej przygody powstał żywopłot z Brabanta. Jest cięty od góry, w tej chwili ma jakieś 3,5 m

W innym miejscu mamy kawałek żywopłotu ze Szmaragda,

w ubiegłym sezonie dosadziliśmy jeszcze kilka szt i z przodu daliśmy różne odmiany krzewuszek. Ten żywopłot ma nas trochę osłonić od drogi, bo całe podwórko widać jak na dłoni ;)

Ewa
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2014 13:04 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): Anika

Jakie iglaki na żywopłoty? 19 Lut 2014 13:43 #225971

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ewa, a Brabanta z boków nie przycinacie? Tylko górę?
- pytam, bo ja też mam go w żywopłocie i do tej pory cięłam i boki.
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.432 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum