TEMAT: Magnolie

Magnolie 22 Lut 2025 17:32 #872294

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2653
Łatka.
Aniu w tym roku zrobię jej zdjęcia w odpowiedniej fazie i z bliska bo przeglądnąłem swoje foldery i nie znalazłem lepszych zdjęć.A pokrój tak ma taki jak lubię od samego dołu,jak jest w pełni kwitnienia pięknie wygląda taka kopka.

Alu
oglądnąłem na grafikach Susan,łudząco podobna.Moja zaczyna kwitnąć w sprzyjającej pogodzie zwykle ok.10-15 kwietnia.

AniaR.

Tak pachnie i to intensywnie i długo kwitnie.
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2025 17:33 przez Lukmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, AniaR

Zielone okna z estimeble.pl

Magnolie 22 Lut 2025 19:09 #872313

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 86927
Też pomyślałam o Susan, mam ją (a nawet dwie splecione). Tylko wydaje mi się, że kwiaty ciut ciemniejsze, co może być kwestią światła w momencie fotografowania. Albo elektronicznego przetworzenia.

To jest zdjęcie z 28.04 z ubiegłego roku.

Natomiast "moja zaczyna kwitnąć...) nie jest miarodajną informacją, we Wrocławiu bywa, że pierwsze magnolie kwitną w trzeciej dekadzie marca. A te same odmiany w moich górach trzy tygodnie później.
Akurat Susan jest raczej późniejszą odmianą.

Uch, jak ja Wam zazdroszczę, że czujecie zapachy dla mnie nieodczuwalne - dla mojego nosa jedyna jakoś tam pachnąca magnolia to wielkokwiatowa, bardzo kapryśna w naszym klimacie.

Co do powtarzania - spośród moich kilkunastu odmian najchętniej powtarza George Henry Kern, też liliflora. Rośnie w Karkonoszach.

Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2025 19:18 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lukmen, AniaR

Magnolie 22 Lut 2025 19:15 #872314

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31846
Teraz sprawdziłam, w 2022 r. pierwsze zdjęcie jest 16 IV - sam początek kwitnienia, 2023 r. zdjęć brak :dazed: , 2024 r. - sam początek kwitnienia 1 IV, ale wegetacja była przyspieszona o jakieś 2 lub 3 tygodnie.
2022 pełnia kwitnienia zdjęcie z 2 maja, ona w rzeczywistości nie jest taka ciemna, elektronika oszukuje
DSCF00082-2.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2025 19:16 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Lukmen, Klarkia25, AniaR

Magnolie 22 Lut 2025 19:28 #872316

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2653
Tak wegetacja będzie się różnić,ale po Waszych zdjęciach jestem wręcz pewny że to ta odmiana. :)
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala, AniaR

Magnolie 25 Mar 2025 18:42 #874079

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 9632
Zaczyna Stelatta Rosea jest szansa że zobaczę ją całą w kwiatach, przymrozków nie będzie.

MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, AniaR

Magnolie 25 Mar 2025 20:51 #874106

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Moja Stellata też zaczyna kwitnąć:

Trudno uchwycić ostrość tak, by ładnie pokazać całe drzewko z pąkami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda, AniaR

Magnolie 26 Mar 2025 09:08 #874130

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 621
Łatka wrote:
Uch, jak ja Wam zazdroszczę, że czujecie zapachy dla mnie nieodczuwalne - dla mojego nosa jedyna jakoś tam pachnąca magnolia to wielkokwiatowa, bardzo kapryśna w naszym klimacie.
Aj, chyba rozumiem Cię, Aniu: mój zmysł powonienia niestety też jest mocno upośledzony. Być może jednak masz inną odmianę wyglądającą podobnie? Nie wiem, jak pachnie wielkokwiatowa, bo niestety nigdy jej nie wąchałam, ale ta, o której piszemy, jest naprawdę mocno pachnąca. Tyle, że musi być dobrze rozgrzana promieniami słońca, w pochmurny dzień pachnie słabiutko...
A wąchał ktoś drewno magnoliowe po cięciu? Też pachnie. Ciekawe czy każdej odmiany :think: ...
U nas dopiero pąki grubieją: jeszcze sporo czasu do pękania...
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2025 09:09 przez AniaR.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Magnolie 26 Mar 2025 09:50 #874132

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Aniu, drewna nie próbowałam wąchać, choć półtora roku temu miałam okazję - odłamał się ogromny konar mojej pierwszej magnolii "wogle", ponad ćwierćwiecznej pośredniej, wyhodowanej z pudełkowego patyczka. Niestety, w miejsca, gdzie kolejne "odnogi" odchodzą pod kątem wdaje się często chyba grzyb(?), zmiana idzie do dołu i w końcu trrrrrach!

Z wąchaniem Zuzanny jeszcze taki problem, że musiałabym z drabiny - ona walczy o światło z wielkim świerkiem u sąsiadów od południa, a też już ma kobita prawie 20 lat (pamiętam, bo w zasadzie są to dwa splecione drzewka, które dostaliśmy na srebrną rocznicę od przyjaciół). Kwitnie tylko "w grzywie".
Cała nadzieja, że w mojej dzielnicy świerki padają jeden po drugim, z powodu zmian klimatu i susz. :devil1: :devil1: :devil1:

Natomiast wielkokwiatowej nawąchałam się będąc wyjątkowo o nietypowej porze przez tydzień w domu z ogrodem w Abruzji, gdzie kwitną na przełomie maja i czerwca, a nie jak u mnie - schyłkiem lata.

A propos otwierania pąków - to się teraz dzieje w okolicznych ogrodach bardzo szybko, a nawet przedwojennych magnolii w okolicy bez liku.
Z moich kolejna będzie wzmiankowana pośrednia, nie tak szybko, gdyż jak to panie w pewnym wieku i po złamaniach, rusza się z godnością. B) .
Sprzed chwili:

Ręka wlazła w kadr, bo wieje i nie "fokusowało" na pąku.
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2025 09:50 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.875 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum