Pięknotki wywodzą się z ciepłych rejonów świata (z Australii, z subtropikalnych terenów leżących w Azji i Ameryce Północnej oraz Środkowej), zatem są one wrażliwe na zimowe mrozy.
W naszych ogrodach najczęściej spotykanymi pięknotkami są: pięknotka Bodiniera (C. bodinierii), pięknotka japońska (C. japonica) i pięknotka amerykańska (C. americana).
Pięknotka Bodiniera (Callicarpa bodinierii),
Niewysoki krzew pochodzący z Chin, osiąga wysokość 2-3 m., posiada luźny, nieregularny pokrój, rozgałęzione pędy. Liście mają eliptyczny kształt i ząbkowane brzegi oraz zieloną, gładką blaszkę, na spodzie nerwy pokryte są delikatnym meszkiem. Pięknotka Bodiniera zakwita drobnymi, liliowymi kwiatami, zebranymi w niewielkie, baldachowate kwiatostany. A jesienią z kwiatów rozwijają się bardzo oryginalne, błyszczące, liliowo-fioletowe owoce.
Odmiana pięknotki „Profusion”, charakteryzuje się niższym wzrostem, dorasta do ok. 2 m., większą ilością owoców oraz liśćmi, które mają wiosną kolor czerwono-brązowy i są wówczas bardzo dekoracyjne.
Pięknotka japońska (Callicarpa japonica) zwana czasem poradnią lub kalikarpą) jest bardzo niskim krzewem, dorasta do ok. 1,2-1,5 m. wysokości i tworzy gęstą, wzniesioną formę. Spośród kalikarp jest ona najbardziej odporna na niskie temperatury.
Duże, lancetowate, piłkowane, zielone liście jesienią przebarwiają się na intensywny, różowo-fioletowy kolor. Zakwita latem białymi lub różowymi kwiatami, zebranymi w niewielkie, baldachowate kwiatostany. A jesienią, jej ozdobą są liliowo-fioletowe owoce, błyszczące jak perły. Owoce opadają dopiero po silnych mrozach.
Odmiana pięknotki japońskiej „Leucocarpa” posiada owoce białe.
Pięknotka amerykańska dorasta do ok. 2-2,5 m. wysokości. Liście ma duże, jajowate, delikatnie owłosione, zielone. Zakwita również latem, a jej owoce są być liliowo-fioletowe lub białe. Sok z owoców i zmiażdżone liście uważane są za doskonały środek odstraszający owady. Owoce są jadalne, wykorzystuje się je do robienia galaretek.
Wszystkie pięknotki kwitną na pędach rocznych, warto to uwzględniać, planując cięcie formujące.
Lubią żyzną, próchniczą glebę o pH lekko kwaśne, zbyt dużo wapnia w glebie sprawia, że owoce nie będą się ładnie przebarwiać. Pięknotki trzeba systematycznie nawozić, zapewnia to obfite kwitnienie i owocowanie.
Obok takiego widoku w szkółce nie sposób przejść spokojnie, nazwa "pięknotka" naprawdę oddaje jej urok. Szkoda tylko, że jest wrażliwa na mrozy, zimą wymaga miejsca ciepłego, zacisznego i starannego okrywania.