TEMAT: Domowe sery

Domowe sery 06 Lut 2021 17:47 #746994

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Aniu Adasiowa fajnie że odświeżasz ten wątek bo myślałam że miłośnicy serów domowych zapadli w sen zimowy lub "siedzą" w rozsadach. Twój serek wygląda apetycznie jak można tak długo bez spróbowania. Ja też coś robię tym razem ser podpuszczkowy do natychmiastowej konsumpcji z czarnuszką taka nn-ka wczoraj zrobiony dziś na poczęty ale zostało serwatki o której zastosowaniu coś napisze w temacie chleba.

IMG_20210205_064247.jpg


IMG_20210205_064247.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sery 06 Lut 2021 18:14 #747001

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Finko, i ja dziękuję za odwiedziny wątku, bo jakoś ... pusto i smutno się zrobiło...

Serki robię cały czas, ale są to w głównej mierze a'la korycińskie lub "Almette", które już pokazywałam. Korzystam z mleka świeżego Łaciatego, ponieważ chwilowo zrezygnowałam z sobotnich wypadów na rynek.
Koniecznie odezwij się, poproszę, w wątku chlebowym - jestem ciekawa, co wymyśliłaś w związku z serwatką :)

p.s. degustacja Stiltona jest przewidziana na koniec lutego :jeez:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina

Domowe sery 06 Lut 2021 18:17 #747003

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Aniu Adasiowa wyobrażam sobie ze taka degustacja to będzie wielki dzień dla domowego serowara.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Domowe sery 06 Lut 2021 19:11 #747010

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ja też cały czas robię serki.W typie Almette co najmniej dwa razy w tygodniu, bo w lodówce zawsze musi być. Od czasu do czasu robię szybki żółty ser. Obydwoma już się chwaliłam :wink4:, więc teraz tylko podziwiam Wasze.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Adasiowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 07 Lut 2021 18:37 #747191

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dziewczyny ale macie piękne serki :bravo:
U mnie dzisiaj wietrzenie i mycie serowej dojrzewalni to i serki załapały się na sesję zdjęciową ;)

IS_DSC_0462.jpg


Od góry z lewej najmłodszy bo raptem tygodniowy ser Colby, w środku Gouda z 18.01 , z prawej strony Parmezanz 21.12. W dolnym rzędzie z lewej pachnący ziołami Appenzeller, w środku połowa Hispnico nacierany oliwą i papryką, z prawej strony najstarsze, bo już trzy miesięczne połówki Ceddar Purple Moon. Wypadek spowodował że Cheddar dojrzewa pakowany próżniowo ale nie zauważyłam żadnych zmian w wyglądzie, zobaczymy jaki będzie po rozpakowaniu.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Adasiowa, Zielona, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, Eleni

Domowe sery 08 Lut 2021 19:48 #747385

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ula imponująca jest kolekcja Twoich serów. Może coś więcej powiesz nam o serze Colby bo może bym się do niego przymierzyła.

Domowe sery 08 Lut 2021 20:26 #747404

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Fina ser Colby to ser amerykański, nazwa pochodzi od miejscowości Colby w stanie Wisconsin. Jest to miękki ser podpuszczkowy z mleka krowiego, dojrzewa krótko od 3-4 miesięcy. Robi się go podobnie jak Goudę z tym że ziarno płukane jest w zimnej wodzie, dzięki temu zachowuje miękkość i w przeciwieństwie do Goudy pożądane są otwory między ziarnowe. Bardzo dobrze się topi (tego jeszcze nie sprawdziłam) :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 22 Lut 2021 19:17 #749691

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Dzisiaj zrobiłam ostatni serek goudę, krowa idzie na "urlop macierzyński i wychowawczy" więc pozostanie tylko robienie camemberków ze sklepowego mleka i czekanie na koniec urlopów ;)
Dziewczyny a jak Wasze serki?
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 22 Lut 2021 19:40 #749696

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W ten weekend pleśniowy Stilton zostanie poddany degustacji - miną trzy miesiące leżakowania, więc jakiś smak już powinien być wyczuwalny. Oczywiście poinformuję szanowne Koło Gospodyń Serowych o efektach - zaznaczam jedynie, że będzie to opinia Mery i Adama :happy:

Z tradycyjnych prac "mlecznych" - korzystam ze świeżego Łaciatego i a'la koryciński gości już regularnie na naszym stole, podobnie jak "almette" z jogurtu greckiego. Pewną innowacją jest dodatek czarnuszki, która jakoś nigdy mi nie podchodziła, ale okazało się, że w serkach ( i chlebie ) jest rewelacyjna :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina

Domowe sery 22 Lut 2021 20:19 #749711

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu trzymam kciuki za Stiltona i namawiam do skosztowania :)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, ewakatarzyna, Fina

Domowe sery 22 Lut 2021 20:50 #749721

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Rozkroilismy goude która dojrzewała prawie 2 miesiące w dosyć niestabilnych warunkach temperatura wahała się od 10 do 16 stopni. Po 3 tygodniach zaczęła trochę puchnać ale smak jest super, wygląda trochę na inny ser. Szybkie serki podpuszczkowe robimy co tydzień najlepsze wychodzą z czarnuszką dla mnie to ser doskonały. Zbieram się do Colby trzeba się spieszyć bo niedługo wiosna w ogródku i czasu będzie mniej.
IMG_20210219_204038.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Adasiowa, bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Domowe sery 22 Lut 2021 21:05 #749727

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Fina u Twojej Goudy wystąpiło "późne wzdęcie serów" dlatego puchła.
Późne wzdęcia są objawem zakażenia sera bakteriami masłowymi Clostridium tyrobutyricum. Nieodpowiednie żywienie krów obfite w kiszonki może wpływać na rozwój bakterii masłowych a te mogą powodować wzdęcia serów w późnym okresie dojrzewania. Z reguły dzieje się to w trzecim tygodniu dojrzewania i przybiera rożną intensywność z zależności od stopnia zakażenia. Niekiedy zdarza się tak , że dopiero po rozkrojeniu sera po 8 miesiącach okazuje się, że ser był zakażony bakteriami masłowymi. Pasteryzacja nie zabija niestety Clostridium, ponieważ bakterie te wytwarzają przetrwalniki. Rozwiązaniem tego problemu jest Lizozym, który jest enzymem o właściwościach bakteriobójczych.
Zwróć też uwagę na "poszarpane dziurki" w środkowej części, gdybyś dojrzewała go dłużej mogła by zrobić się szczelina rozwarstwiająca.

pracowniaserow.pl/pozne-wzdecia-serow/
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2021 21:07 przez bastis.
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Adasiowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Eleni

Domowe sery 23 Lut 2021 17:53 #749843

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Napiszę o wadach serów jakie mogą się nam przytrafić:
Wczesne wzdęcie sera – przyczyną są bakterie z grupy coli i drożdże. Objawy widoczne są już przy krojeniu i osuszaniu, najpóźniej wystąpić mogą do 48godzin.
Późne wzdęcie sera – opisane wyżej.
Gorzki smak – bakterie z grupy coli lub nadmiar podpuszczki.
Ser zbyt miękki – niedobór podpuszczki (lub przeterminowana).
Ser zbyt zwięzły – zbyt długie działanie podpuszczki, zbyt późno krojony skrzep.
Ser kredowy kruszący się- zbyt silne zakwaszenie, wartość pH jest za niska.
Ser spękany – zbyt wysoka temperatura podczas krzepnięcia lub dogrzewania skrzepu, zbyt rzadkie mieszanie podczas dogrzewania i osuszania ziarna.
Oczkowanie i otwory - Różnica polega na tym, że oczka są ładne okrągłe, równomiernie rozmieszczone i tworzy je dwutlenek węgla, otwory lub szczeliny są natomiast efektem prasowania pod niewielkim naciskiem bądź bez obciążenia. Otwory międzyziarnowe są charakterystyczne dla sera Tylżyckiego lecz w serze Gouda te same otwory będą już wadą.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, Adasiowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula, Fina, Eleni

Domowe sery 23 Lut 2021 18:43 #749853

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ula dziękujemy za porcję ważnych informacji. W temacie późnego wzdęcia serów to wyczytałam, że odporne są sery solone w masie, więc chyba będę iść w tym kierunku.
A swoją drogą to póki co to lepiej że my wcinamy bakterie a nie na odwrót :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 24 Lut 2021 18:03 #750013

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Finuś w takim razie zamiast Goudy będą Cheddary :) no i byle do wiosny i zielonej trawki ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Domowe sery 24 Lut 2021 19:13 #750017

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Ula tak czy tak mamy jakieś wyjście z tej opresji,tym czasem wiosna blisko nasz szpak dziś przyleciał i powiało optymizmem, pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, ewakatarzyna, Babcia Ala

Domowe sery 11 Mar 2021 12:36 #752047

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Jak ten czas zleciał ;) , właśnie minęło cztery miesiące od zrobienia Cheddar Purple Moon (a trzy miesiące odkąd uległ "wypadkowi" i dojrzewał zapakowany próżniowo). Pachnie super (zapach sera i wina) a smak... niesamowity, PYSZNY!!! Zastanawiam się czy ten zapach byłby tak samo wyraźny gdyby dojrzewał tradycyjnie. Powiem tak, po mimo że jest trochę zachodu w zrobieniu Cheddara i trzeba trochę na niego czekać to na pewno go powtórzę bo warto :) .

IS_DSC_0468.jpg
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): tija, Krecik stary, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Eleni

Domowe sery 11 Mar 2021 19:22 #752110

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29668
Ale sery, stale podziwiam i nie mogę doczekać emerytury, bo chciałabym spróbować :crazy:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.827 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum