TEMAT: Ogórki, ogóreczki ....

Ogórki, ogóreczki .... 30 Lip 2021 18:21 #772061

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Trzy dni nie byłam na działce i skutek jest taki, że przywieźliśmy wiadro ogórków. Niektóre bardzo duże. Czy jest jakiś przepis na przetwory z ogórków bez octu w składzie, oczywiście oprócz kiszonych. U mnie nikt nie lubi przetworów z octem. Z kurkumą, curry i musztardą mam w piwnicy jeszcze sprzed dwóch lat.


Zielone okna z estimeble.pl

Ogórki, ogóreczki .... 30 Lip 2021 20:08 #772065

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Jeśli jecie zupy ogórkowe to ukiś tarte ogórki, te duże będą w sam raz a zimą będzie jak znalazł.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Ogórki, ogóreczki .... 30 Lip 2021 21:47 #772069

  • tysia25
  • tysia25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 240
  • Otrzymane dziękuję: 866
Ja też nie przepadam za takimi z octem robię sałatkę podawałam niedawno przepis w wątku że sprawdzonymi przepisami. Ocet nie jest bardzo wyczuwalny bo też go nie lubię.
Martyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Ogórki, ogóreczki .... 30 Lip 2021 21:54 #772071

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Starte i ukiszone mają inny smak, nie wiem czemu. Zupa z takich ogórków jest trochę inna. Najlepiej wypróbować obie metody, część zetrzeć i ukisić a drugą część ukisić normalnie ,potem zetrzeć i zapasteryzować. Porównać obie zupy. :yummi:
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Kornik

Ogórki, ogóreczki .... 30 Lip 2021 22:32 #772076

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Właśnie te największe starłam i się kiszą. Pozostałe tradycyjnie kiszą się w słoikach. Po ukiszeniu zastosuję przepis KaLO. Starte zrobiłam wg przepisu: 2 kg ogórków, 50 g soli, czosnek, koper i dołożyłam kawałek chrzanu, chociaż w przepisie nie było. Bardzo mi się to podoba, bo z góry przerośniętych ogórków wyszły tylko cztery słoiki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Ogórki, ogóreczki .... 31 Lip 2021 16:04 #772153

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
anaka wrote:
Dzisiaj przypomniał mi się przepis na ogórki z kurkumą,ale trochę inny niż Agnieszki.
Ogórki z kurkumą.
3kg poszatkowanych ogórków gruntowych ze skórką
3 czerwone papryki pokrojone w kostkę
3 poszatkowane cebule
1 pęczek pokrojonej natki selera
3 czubate łyżki soli
1 opakowanie gorczycy (napisałam sobie póżniej niecałe)
2 szklanki cukru (dałam 1,5 i wydawały się za słodkie,ale każdy musi spróbować)
1 opakowanie kurkumy
1 główka czosnku drobno posiekanego
0,5 litra octu 10%

Wszystko razem wymieszać i odstawić na 2 godziny.Gotować w słoikach około 3 min. od zagotowania.Są pyszne,otwieramy do obiadu i grilla.Wyrażne w smaku,ale nie przebija się czosnek.Słodko-kwaśne.

Następne zebrane ogórki będą właśnie zrobione według tego przepisu :bye:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Ogórki, ogóreczki .... 31 Lip 2021 16:11 #772155

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Kaja wrote:
...z góry przerośniętych ogórków wyszły tylko cztery słoiki.
Takie starte lepiej pakować w słoiczki bo słoik to na kocioł zupy. :happy4:
U mnie przerośnięte kończą albo w mizerii albo w zupie ze świeżych ogórków.
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2021 16:14 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Kornik

Ogórki, ogóreczki .... 31 Lip 2021 17:05 #772161

  • Lukas79
  • Lukas79's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1444
  • Otrzymane dziękuję: 3307
a ja robię tak:

trę a w zasadzie grubo szatkuję mam maszynkę do mięsa z przystawkami różnymi i walę na grube - dodaję najróżniejsze warzywa - papryka, czosnek, marchew, rzodkiewka i co tam mam pod ręką + przyprawy (zazwyczaj pierz ziołowy, jakaś bazylia, czy co koto tam lubi)

i postępuję, jak z kiszoną kapuchą - na kilo towaru lyżka soli

jak puści sok do słoików - jak już jest odpowiednio ukiszone pasteryzuję

PERFEKTO !!!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Bea612, Kornik, Janta

Ogórki, ogóreczki .... 21 Lip 2022 10:27 #809507

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
koma wrote:
Zerwałam sporą ilość przerośniętych ogórków.Na zupę mam już wystarczającą ilość,więc zrobiłam z ziołowym pieprzem.

Ok.3,5-4 kg ogórków
-3 cebule
-sól
Zalewa
-2 łyżki miodu
-1,5 szklanki cukru
-2 szklanki octu
-1/2 szklanki oleju
-1,5-2 torebki pieprzu ziołowego

Ogórków nie obieramy.Kroję je wzdłuż na 4.Dodaję do nich pokrojoną w piórka cebulę,solę i zostawiam na godzinę.Nie zlewamy powstałej wody.
Do garnka daję wszystkie składniki zalewy,podgrzewam,nie doprowadzając do wrzenia.Ostudzoną zalewę daję do ogórków i zostawiam na noc.Pionowo ogórki układam w słoikach,dodaję zalewę i pasteryzuję ok.5 min.


20200805_174339.jpg


20200806_095459.jpg

Dzisiaj dzień ogórków.
Właśnie robię z tego przepisu i mam pytanie

Marysiu ile soli dać do ogórków?
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Ogórki, ogóreczki .... 05 Sie 2022 17:05 #810877

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Zrobiłam te ogórki w pieprzu ziołowym i są super!
Moje smaki!

Posolilam 1 łyżkę stołową.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kornik

Ogórki, ogóreczki .... 09 Sie 2022 22:09 #811233

  • Kornik
  • Kornik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1005
  • Otrzymane dziękuję: 2856
To i ja pokażę co zdziałałam już drugi dzień w kuchni, krokodylki z przyprawą chili , kompot z renklod i sałatka z fasolką szparagową. Wszystko z działeczki.
Pozdrawiam. :) Spokojnej nocki.
DSC06139.jpg


DSC06140.jpg
Pozdrawiam serdecznie,wcześniej Paulina, a od niedawna Małgosia


Koń jaki jest każdy widzi, ale kim jest ogrodnik i co w nim drzemie, tego nie wie prawie nikt . I niech tak zostanie

Między miastem i wsią - wszystkiego

Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2022 22:58 przez Kornik.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 10 Lip 2023 08:15 #837724

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Forumowa Żabula wrote:
Ponieważ czas ogórków się jeszcze nie skończył, to chciałabym Wam podać
fantastyczny i sprawdzony przepis na:

SAŁATKĘ OGÓRKOWĄ NA OSTRO"
(słoik z sałatką po staniu w lodówce ''kruszeje'', i ogórki stają się chrupiące)

4 kg ogórków
5 sztuk cebul
0,5 kg białej kapusty
0,5 kg czerwonej słodkiej papryki (2 duże sztuki)
3 łyżki soli
1/2 łyżki mielonego pieprzu
1/2 łyżki papryki ostrej
1 garść posiekanego koperku
1 garść posiekanej natki pietruszki

Składniki zalewy:

2 szklanki cukru
1 szklanka octu

Przygotowanie:

Ogórki dobrze umyć (ja nie obieram, ale jeżeli ktoś woli obrane, to nie ma przeszkód) i poszatkować na plasterki. Cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w paski. Wszystko posypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1/2 godziny.
Po tym czasie mieszankę warzywną lekko odcisnąć, dodać pieprz, ostrą paprykę, natkę i koper. Wymieszać.
Składniki na zalewę zagotować, lekko ostudzić i zalać ogórki.
Wkładać do słoików i pasteryzować 5-10 minut.

U nas już poszły 3 słoiki o poj. 0,9 litra. Mniaaaam i Pyyyycha!! :yummi: :yummi: :yummi:

Robiłam w ubiegłym roku i zeszła jako pierwsza, po prostu przesmaczna!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Janta

Ogórki, ogóreczki .... 16 Lip 2023 15:27 #838366

  • malinaa
  • malinaa's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 80
  • Otrzymane dziękuję: 189
Ta zalewa to sam ocet i cukier? Bez wody?
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 16 Lip 2023 18:30 #838380

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Tak Elu!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): malinaa

Ogórki, ogóreczki .... 17 Lip 2023 18:11 #838469

  • papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 595
  • Otrzymane dziękuję: 1178
W przepisie jest lekkie odciskanie płynu ale po odcedzeniu bez wyciskania to potem tego płynu brakuje -testowane w sobotę lepiej pewno by było z całym płynem (smakiem) ale z mniejszą ilością soli lub jednak z dodatkiem wody .Taka moja myśl a sałatka jeszcze nie spróbowana zobaczymy po czasie.
Staszek

Ogórki, ogóreczki .... 14 Sie 2023 09:12 #840769

  • Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Posty: 1156
  • Otrzymane dziękuję: 4631
kryswdow wrote:
Mizeria na zimę

Mam dwa sprawdzone przepisy
5kg.ogórków
6cebul(średniej wielkości)
Ogórki obierz pokrój w plasterki nieco grubsze niż zazwyczaj na mizerię.Cebulę obierz
ZALEWA
o,250 octu 10%
0,250 oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 łyżeczki soli
ZALEJ ogórki i cebulę marynatą wymieszaj i odstaw na4-5 godz.następnie przełóż mizerię do czystych słoików dobrze ją ugnieć dopełnij zalewą. Gotuj 5min.
DRUGI PRZEPIS
1 kg.ogórków
1 czubata łyżka soli
1/2 szklanka wody
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
piórka koperku
obrane pokrojone ogórki zalewamy solą wodą i kwaskiem.wymieszać i odstawić.Gdy puści sok w takiej ilości że przykrywa ogórki,nakładamy do słoików wraz z sokiem na wierzch wkładamy koperek i szczyptę pieprzu,można dodać1/2 łyżeczki cukru.gotujemy 10 min.Gotowanie zawsze liczymy od chwili zagotowania

Czy ktoś z was robi jeszcze mizerię do słoików ? U nas jada się mizerię ze śmietaną, rozumiem, ze również jak ją dodam do tej mizerii że słoików to będzie prawie podobny smak jak świeżej mizerii?

Czy olej z pierwszego przepisu jest konieczny, w jakim celu się stosuje ?
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2023 09:13 przez Grzebuła.

Ogórki, ogóreczki .... 18 Sie 2023 12:28 #841111

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ubiegłoroczne zapasy ogórasów: ogórki w pomidorach, ogórki na zakąskę, następnie w zalewie gyros i w pomidorach z ziołami prowansalskimi.
Jeśli będziecie mieli ochotę na przepis na w/w, to śmiało piszcie :)

soikigaj.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 18 Sie 2023 12:30 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula, Grzebuła

Ogórki, ogóreczki .... 20 Sie 2023 21:28 #841371

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Salatka z ogórków na zimę do słoików
IMG_20190725_1713292.jpg

Odstawić na 12 godzin.
Mimo, że bez pasteryzacji przechowuje się bardzo dobrze. Dwuletnia dalej smakuje dobrze
IMG_20230820_111450-3.jpg

Ja dodaję drobno pokrojoną ostrą paprykę.
Ostatnio zmieniany: 20 Sie 2023 21:29 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.446 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum