TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 20 Sie 2017 19:36 #561257

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 936
  • Otrzymane dziękuję: 1272
Sos pieczony inaczej smakuje- moim (i rodziny) zdaniem jest lepszy. No i nie wymaga stania przy garze. Pomidory, z których dało się ściągnąć skórkę obrałam. W następnej partii daruję sobie obieranie. Fajny, gęsty, kawałeczki pomidorów.
Zdjęcia z lampą, więc nie oddają cudnego koloru:

IMG_2393.jpg


IMG_2398.jpg
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Betula, Zofix, Agusiak


Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 20 Sie 2017 20:51 #561283

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Dołączę do Was dziewczyny :) ze składników podanych przez Dorotkę muszę dokupić cebulę i czosnek, pozostałe składniki mam z własnych grządek. Jutro pakuję w słoiki przecier pomidorowy jako bazę na zupy i sosy, a może we wtorek zacznę pieczenie, zastanawiam się nad niewielkim dodatkiem ostrej papryczki w ilości nie zagrażającej uduszeniu. Się. ;-)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 20 Sie 2017 21:27 #561298

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 936
  • Otrzymane dziękuję: 1272
empuzka wrote:
SAŁATKA Z POMIDORÓW

1kg twardych pomidorów
1 duża główka czosnku (6-8 ząbków)
3 średnie cebule
natka pietruszki
ZALEWA:
1L wody
3 łyzki cukru
1 łyzka soli
1 łyżka octu
Pomidory umyć i pokroić w poprzek w grubsze plastry.
W słoikach ułożyć pomidory przekładane czosnkiem, cebulą i posiekaną pietuszką.
Przygotować zalewę,wymieszać,doprowadzić do wrzenia,gotować 3 min.
Schłodzić, zalać pomidory. Pasteryzować 10 min. Potem tylko odlewamy zalewę i wykładamy na stół.


2igkieu.jpg
Ania Adasiowa przypomniała przepis w innym wątku. Ponieważ przed zapowiadanym deszczem trzeba było zebrać pomidory, to oprócz sosu machnęłam jeszcze te pomidorki. Podoba mi się zalewa, szczególnie mała ilość octu.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 21 Sie 2017 19:06 #561402

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Ha! W garnkach pasteryzują się przeciery pomidorowe na zimowe zupy, a w piekarniku "dochodzi" sos Dorotki - musiałam zrobić go w dwóch wersjach: z czosnkiem i z ostrą papryczką. Piekę ów sos w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem, od godziny 16, więc siedzi już w piecu 3 godziny i zamierzam zostawić go tam na jeszcze 30 minut. Niech sobie odparuje, a potem, już na gazie, dosmaczę ziołami, vegetą i pieprzem.
Ten zapach jest obłędny :hearts:

Przede mną jeszcze sos pomidorowy z suszonymi śliwkami i Żelfiksem Z TEGO PRZEPISU, ale muszę trochę poczekać na dojrzałe pomidorki.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2017 19:09 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 21 Sie 2017 22:01 #561427

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Emalka, poczekaj do czwartku z robieniem papryk z serkiem , proszę .... powinny dojść te ode mnie: jalapeno i sierrano ( dla mnie bardzo ostre ) , zrobisz ciut więcej ;-)

Moje Padronki wszystkie łagodne, a dzisiaj schrupałam dojrzałą, czerwoną - ma świetny, owocowy smak. Kilka takich padronów, kozie rogi i artisty poszły do tegoż sosu od Horti.
Sam sos wyszedł zaje... fajny ;-), pomidorki miałam wszystkie swoje, w większości słodkie, więc i sos jest w sam raz, nawet dodałam ociupinkę octu jabłkowego. Zamiast soli wrzuciłam vegetę, trochę zmielonego czarnego pieprzu, szczyptę greckiego oregano i parę kropli Maggi. Do swojej wersji z czosnkiem dołożyłam natkę pietruszki i lubczyk.

Cóż .... ło matko , ale pycha :hearts: W tym tygodniu powtórka z pomidorowej rozrywki.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 21 Sie 2017 22:34 #561434

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Nie ma takiej ilości której byśmy nie zjedli. W czwartek ,piątek robię następna partie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 22 Sie 2017 11:20 #561472

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11977
  • Otrzymane dziękuję: 7307
Do sosu pomidorowego koniecznie dodawajcie pod koniec odparowywania garść siekanego koperku :) Zaręczam, że warto :)
Zastanawiam się nad żółtą pastą do kanapek z żółtych ostrych papryczek i z żółtych pomidorów z dodatkiem czosnku. Pewnie jeszcze kilka mirabelek do zakwaszenia całości by się przydało :) Robił ktoś coś takiego?

Przy okazji mam pytanie o trwałość papryczek faszerowanych serkiem feta. Na razie po odstaniu w lodówce są zjadane na bieżąco, ale chciałabym ze 2-3 słoiczki zachować do świąt. Czy muszę je trzymać w lodówce, czy można zanieść do piwnicy?
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 22 Sie 2017 13:14 #561481

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1992
  • Otrzymane dziękuję: 2230
Hiacynto ja zrobiłam 2 dni temu salsę z pomarańczowych,żółtych pomidorków i żółtej Aji i Guindilli.Pycha,ale wyszło raczej ciemny pomarańcz jak żółte.
Nie wiem czy to przepis z tego wątku czy z netu.Wklejam jakby co,może się przyda.

Żółta salsa,mocno ostra

5kg żółtych pomidorów,pokroić odparować,przetrzeć
2kg Aji i Piqueny,pokroić bez pestek.Zalać 300ml octu balsamicznego lub jabłkowego,cała główka czosnku i łyżka imbiru i 1/2 sosu sojowego
Włożyć do pomidorów,zblendować,odparować godzinę lub dłużej.Musi być gęste.Rozlać, pasteryzować 20 min.
U nas będzie do kanapek.
Córcia wczoraj spróbowała,łyżki oddać nie chciała,wylizała do czysta a potem ziała :dance:

I dzięki Ani zrobiłam dziś pomidorki w plasterkach.Zaraz pasteryzacji.Wyglądają smakowicie.
20170822_125111.jpg
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:37 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Horti, Betula, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 22 Sie 2017 13:54 #561485

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Cayenne Yellow jest ostrzejsze jak Aji Imbambura , więc Alina weź to pod uwagę. 2 kg cayenne Yellow to jest trochę ostrości.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2017 13:56 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 27 Sie 2017 14:18 #562184

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Zrobiłam parę słoiczków sosu barbecue z suszonymi śliwkami na bazie przecieru z własnych pomidorków. Gdzie ja byłam, że nie próbowałam nigdy takiego przetworu :jeez:
Jeśli macie jeszcze nadwyżki pomidorowe i dostęp do niedrogich suszonych śliwek, zróbcie koniecznie - poezja to mało powiedziane :hearts:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 27 Sie 2017 18:31 #562240

  • mala_miki2
  • mala_miki2's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 2
  • Otrzymane dziękuję: 1
Adasiowa Czy mogę Cie prosić o podanie dokładnego przepisu na ten sos barbecue z suszonymi śliwkami na bazie przecieru z własnych pomidorów? Chętnie bym go wypróbowała :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 27 Sie 2017 18:36 #562243

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1834
  • Otrzymane dziękuję: 2238
A ja cytuję Anię ;)
I pozwoliłam sobie wstawić przepis autorstwa Pomodoro na keczup z pomidorów z suszonymi śliwkami ...
Cytuję:

"Ja zestawiałem porcję 2 kg. 1 kg dobrze zagęszczonego przecieru pomidorowego, 25 dkg zeszklonej i zmiksowanej cebuli, 0,5 kg zmiksowanych suszonych śliwek, 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego 6 %, 20 dkg cukru, sól do smaku oraz 2 opakowania Żelfixu 3:1 . Z przypraw goździki, mielony cynamon, biały pieprz, mielona gałka muszkatołowa. Postępuje się z tym sosem tak, jakbyśmy przygotowywali dżem owocowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu Żelfix'u z tym, że dajemy mniej cukru niż do dżemu, bo tylko 20 dkg na porcję 2 kg ."[/quote]
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2017 18:37 przez Agusiak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 27 Sie 2017 21:57 #562316

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1834
  • Otrzymane dziękuję: 2238
Masz Aniu w zupełności rację, typowo przecierowych odmian nie mam typu Lima czy Korean Long ale tym razem spróbuję pieczonych w nowym garze. Wybiorę nasionka i takie bez soku upiekę
Pozdrawiam
Aga

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 27 Sie 2017 22:07 #562320

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Agusiu, ja też nie wrzucam do garnka wybitnie przecierowych odmian, bo nie uzbierałabym tylu pomidorków. Red Pear dopiero dojrzewa, Korean Long nie zebrałam na tyle, żeby zrobić z nich dużo słoików, więc wykorzystałam odmiany, które oprócz smacznego soku mają sporo miąższu, a więc Fatimę, przejrzałe Malachitowe Szkatułki, idealnie nadaje się Mata Hari, Czekista ( tych mi szkoda, ale jeśli ktoś ma nadwyżkę, to super ), większość odmian malinowych też będzie o.k.
A nawet, jeśli masz sporo soczystych odmian, to po prostu dłużej będziesz je odparowywać, i naprawdę - radzę Ci wówczas rozłożyć gotowanie w czasie; tak zrobiłam ostatnio z przecierem z baaardzo wodnitych pomidorów, gotowałam na małym gazie trzy dni po godzince, a w efekcie końcowym otrzymałam piękną, gęstą , pachnącą pastę :)
Co Ci zależy ? Spróbuj :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 28 Sie 2017 08:48 #562367

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6723
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Agusiak wrote:
zamówiłam na necie oto taki www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-GRANITOWY-7....F-MARMO-KH-3767/2550 szukałam takiego z sitem, wkładem ale nic nie znalazłam. Zrobię w końcu porządnie ten cholr.... przecier ;)

Superancki, mnie też by się taki przydał. Wreszcie miałabym przyzwoity gar do robienia przetworów. Muszę pogadać ze swoim starym.

Zeszłego roku spróbowałam wykonać słodki sos chili i dzisiaj po otwarciu stwierdzam że ma niezłą moc i jest smacznisty. Idealny będzie do takich wyrazistszych mięs jak karkówka czy np do gulaszu na ostro. Nie pamiętam czy już podawałam na niego przepis (gdyby się okazało że tak, to proszę, niech Anulka Adasiowa zmoderuje post i usunie zdublowany przepis).
Ja swój sos zapasteryzowałam.

SWEET CHILI SAUCE/SŁODKI SOS CHILI


Składniki:

1 szklanka wody
½ szklanki octu ryżowego (może być też ocet jabłkowy lub ocet winny)
½ szklanki cukru
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
6 sztuk – czerwone papryczki chili
¼ łyżeczki soli

Do zagęszczenia:

½ szklanki wody
2-3 łyżeczki mąka ziemniaczana/ skrobia ziemniaczana


Płuczemy papryczki i odcinamy tylko ogonki, kroimy drobniej wraz z pestkami i wrzucamy do blendera kielichowego, wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy ząbki czosnku i dokładnie miksujemy.
Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, ocet ryżowy, cukier, jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku to mielony czosnek, sól i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy zmiksowane papryczki, całość gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy powoli przez 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli sos za gęsty lekko go rozrzedzamy wodą.


Ten azjatycki słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsnąć kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem, a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Smacznego!
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2017 15:08 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 28 Sie 2017 20:01 #562409

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Żabulka, nie pamiętam w tej chwili, czy istnieje już taki przepis, ale jeśli podczas szukania inspiracji kulinarnych natknę się na identyczny, to zmoderuję, nie ma sprawy :kiss3:

Zamieszczam zdjęcia tegorocznych przetworów pomidorowych, które tym bardziej mnie cieszą, że zrobione są z własnych plonów :dance: Korzystałam z przepisów z tego wątku.

Te trzy receptury powinien zapisać w kajeciku każdy wielbiciel i smakosz pomidorowych delicji :) Naprawdę, szczerze polecam.

Przecier pomidorowy ( w jednym ze słoików widoczne są kawałki pomidorków, które "zatopiłam" w zagęszczonym przecierze ) - obrane ze skórki pomidorki gotowałam z odrobiną soli do odparowania wody, nakładałam w słoiki na przemian z kawałkami pomidorów lub koktajlówkami, a następnie zapasteryzowałam.



Sos barbecue - na bazie przecieru pomidorowego z suszonymi śliwkami.



Sos z pieczonych pomidorków

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2017 20:02 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Edyta D, Miragoral, Pestka, dordar, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 28 Sie 2017 20:39 #562419

  • dordar
  • dordar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 362
  • Otrzymane dziękuję: 433
Przecier pomidorowy robiony tradycyjną metodą: pomidorki gotowane i przecierane przez drobne sito.
DSCF3174.jpg

Pomidorki koktajlowe w zalewie włoskiej:
DSCF3178.jpg

Sałatka z zielonych ogórków, marchewki, papryki, cebulki:
DSCF3177.jpg

Dżemik z jagody kamczackiej i jabłuszek:
DSCF3179.jpg
Pozdrawiam
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa, Horti, Miragoral, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 28 Sie 2017 21:40 #562431

  • dordar
  • dordar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 362
  • Otrzymane dziękuję: 433
Przepis znalazłam w internecie ;)

Pomidorki koktajlowe w zalewie włoskiej


Składniki :

kilka garści pomidorków koktajlowych
4-5 liści świeżej bazylii na słoik
1 duży ząbek czosnku na słoik
1 płaska łyżeczka ziaren pieprzu na słoik ( słoik około 300 ml )
1 łyżka oleju , także na słoik

Zalewa :

1 l wody
1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
2 szklanki cukru
1 łyżka soli
Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia . Pomidorki pozbawiamy zielonych szypułek , myjemy i układamy w słoikach , przekładając listkami bazylii oraz pociętymi ząbkiem czosnku . Dodajemy pieprz , olej i zalewamy do pełna zimną zalewą . Pasteryzujemy w garnku z woda ,około 5 minut od zagotowania . Po wyjęciu , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Przed degustacją , pozwólcie im przejść zalewą, przez przynajmniej tydzień . Gotowe
Pozdrawiam
Dorota
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:41 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Edyta D, Agusiak

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.841 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum