TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 03 Wrz 2017 11:36 #563185

  • Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 370
  • Otrzymane dziękuję: 484
Właśnie pasteryzują mi się słoiczki z sosem Barbecu według przepisu od Pomodoro. Sos był tak gęsty, że musiałam dodać odrobinę więcej przecieru, a nie dawałam żelfixu. Smak po prostu bajeczny. Rzadko mi się zdarza, że nie mogę oderwać się od łyżki z garnkiem, nic się nie zmarnowało - wszystko wylizane :oops:
Niedługo zrobię jeszcze raz z podwójnej porcji.
Dzięki serdeczne za ten przepis :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 03 Wrz 2017 13:23 #563195

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Miluś, ja to staroświecka kobieta jestem ... pomidorki obieram ze skórki, kroję na kawałeczki i razem z odrobiną soli powolutku gotuję .... i tak od kilkunastu dni, zazwyczaj po pracy, wieczorami ;-)
Inna sprawa, że to lubię :hearts:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 03 Wrz 2017 15:57 #563214

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1745
  • Otrzymane dziękuję: 1907
A u mnie 3 salsa.Tym razem najostrzejsza.Coś mi się zdaje że będę płakać zimą jak nie będzie Hot Banana na kanapkę,ostatecznie Furilli :placze:
Moja salsa tym razem z czerwonych pomidorków z Cayenne Yellow,Agneto Gold i słodkimi:Montaną,Zorzą i De Sirią
20170903_111840.jpg

Przepyszna!I moja ukochana patelnia z serduszkiem do odparowywania.Idealna.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2017 15:59 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 04 Wrz 2017 09:40 #563337

  • danaa
  • danaa's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 12
  • Otrzymane dziękuję: 29
Chciałam podzielić się moim sposobem na "zagęszczanie' przecieru pomidorowego.
Pokrojone pomidory (ze skórką), solę wkładam do dużego gara postawionego na gazie na dodatkowej specjalnie do tego celu przygotowanej płytce żeliwnej i gotuję na małym ogniu do momentu aż wypłynie z nich sok. Potem wsadzam (zagłębiam w masie) duże sitko (oczywiście częścią wypukła do spodu :)) i chochlą wybieram sok do słoików, do czasu aż zostanie go wystarczająco mało.
Taki sok można zużyć do dokwaszania np. zup, czy bigosu ale można po schłodzeniu w lodówce traktować jako napój. Nadwyżki zagotowuję z przecierami.
Do pozostałej masy daję liście selera, bazylię i mielony pieprz. Jeszcze podgrzewam ok. 20-30 min na gazie. Następnie wyjmuję liście selera i całość blenduję dosyć dokładnie.Dawniej całość przecedzałam przez sitko ale doszłam do wniosku, że jest to niepotrzebne bo nikomu nie przeszkadzają trafiające się czasami pestki, a roboty znaczniej mniej :) .
Polecam ten sposób, bo szybki, łatwy i skuteczny!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Jagoda254, Adasiowa, Kaja, Emalia112, Armasza, Horti

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 06 Wrz 2017 18:22 #563710

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Ponieważ sezon pomidorowy nadal trwa, polecam przepis, który nadesłała mi Sierika :kiss3: . Jest o tyle oryginalny, że łączy pomidorki z jabłkami.
Zrobiłam pierwszą partię z podanych proporcji wykorzystując pierwsze lepsze jabłka ze straganu na rynku i keczup ten okazał się na tyle pyszny, że zabieram się do drugiej tury. Tym razem jednak kupię antonówki ( już są ), które bardziej nadają się do przetworów za względu na smak, kruchość i kwaskowatość - zmniejszę wówczas ilość octu z przepisu.

KECZUP Z POMIDORÓW I JABŁEK

4 kg pomidorków, pokroić w "Ósemki"
1 kg jabłek, obrać i również pokroić w ósemki
0,5 kg cebuli pokroić w kostkę

Składniki wsadzić do piekarnika i piec 2 godziny, u mnie w temp 170 stopni z termoobiegiem.

Przetrzeć ( zmiksowałam blenderem ), dodać:
2,5 szklanki cukru,
6 łyżeczek soli
6 łyżeczek ostrej papryki
3 łyżeczki pieprzu
1 szklankę octu - dałam niecałą szklankę octu jabłkowego 6%

Całość gotować 30 minut, do zgęstnienia, nałożyć w słoiki i pasteryzować - u mnie zazwyczaj trwa to 20-30 minut w zależności od pojemności słoików.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Betula, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 08 Wrz 2017 12:42 #563920

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 597
  • Otrzymane dziękuję: 729
Zrobiłam wczoraj sos barbecue z przepisu Miecia. Bardzo smaczny wyszedł. Musiałam tylko trochę zmienić sposób wykonania, bo suszone śliwki w sklepie były z ubiegłego roku, więc dość suche i blender sobie z nimi nie radził. Dodałam śliwki i zeszkloną cebulę do przecieru pomidorowego i podgotowałam. Jak śliwki zmiękły zblendowałam i przetarłam przez sito. Wyszedł bardzo gęsty bez żelfiksu. Będzie idealny do kaczki, gęsi i burgera. Fajnie by też było wymieszać go z majonezem jako sos do wędlin, serów i sałatek. Pomodoro dziękuję za podzielenie się przepisem.
Jedyny feler to taki, że musiałam użyć kupnych pomidorów, bo moje idą na przeciery do zup i sosów. Smak przecieru z kupnych pomidorów to tragedia. W przyszłym roku zrobię z własnych, na pewno będzie jeszcze lepsze. I zostawię sobie trochę wędzonych śliwek do tego sosu, też powinny wzbogacić smak.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 10 Wrz 2017 07:47 #564129

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
Przypomniał mi się przepis na RATATOUILLE do słoików na zimę
Przepis pochodzi od łobuzki z innego forum, robiłam w 2014 i 2015 roku. Naprawdę dobre. Zrobię w tym roku zamiast Liutenicy, bo ta została mi z zeszłego roku.
1 kg cukinii
1 kg bakłażanów
1,5 kg pomidorów
3 średnie cebule
5 ząbków czosnku
Sól, tymianek

Warzywa pokroić: cebulę, cukinię w kostkę.
Bakłażany na cztery i każdą część w mniej więcej 5-cio milimetrowe plasterki.
Wszystkie warzywa posolić, odstawić na kilka godzin. Osuszyć na ręczniku.
Warzywa po kolei przesmażać na oleju, podlewać odrobiną wody ( jeśli pomidory są różne, nie tylko przerobowe to tej wody nie trzeba) i przekładać do garnka.
Dodać pomidory (pokrojone, bez skórki), przeciśnięty/pokrojony czosnek.
Dusić na małym ogniu, doprawić solą, tymiankiem, odrobiną chilli ( ja tu daję kilka Cayenek ).
Przekładać do wyprażonych słoików. Pasteryzować 40 min.
Beata
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2017 07:51 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kasionek, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 12 Wrz 2017 11:46 #564487

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11709
  • Otrzymane dziękuję: 7081
Na samej górze, tuż pod forumowym logo znajduje się klawisz 'Szukaj'. Gdy wpisze się w forumowej wyszukiwarce słowo adżika, wyskoczy parę stron z postami na ten ten temat:

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/s...hildforums=1&limit=5

Dodam jeszcze, że jeśli przepis pokazuje czerwone pomidory, można je zastąpić innymi. Ale wtedy trzeba się liczyć, że kolor będzie nieoczekiwany :) U mnie zielona adżika wyszła bardziej musztardowa :) Przepis wymaga więc jeszcze dopracowania :)
Zachęcam do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów :)

U mnie też zostanie pewnie trochę zielonych pomidorów, w ubiegłym roku robiłam też z nich dżem. Teraz chodzi mi po głowie pomysł, aby do takiego dżemu dodać ostrej papryczki i zrobić słodko pikany dżemik :)

Do dżemu z brzoskwiń też dodałam trochę ostrej papryczki 'Yellow Cayenne', zimą jest wciąż zimno, a taki lekko pikantny dżem odrobinę rozgrzewa :)
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2017 11:51 przez Hiacynta.

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 20 Wrz 2017 08:22 #565457

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
kiwi422 wrote:
Dżem z zielonego pomidora

1 kg zielonych pomidorów
1/2 kg cukru
sok z połowy cytryny

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękły i studzimy. Następnie miksujemy za pomocą blendera i ponownie wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier i sok, często mieszając smażymy, aż cukier się rozpuści, a sok z pomidorów odparuje i dżem zgęstnieje. Gotowy przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i studzimy do góry dnem.

Znalazłam w naszej przepisowni taką recepturę na wykorzystanie zielonych pomidorów w wersji słodkiej. Czy ktoś z Was ma może przepis na konfiturę z takich pomidorków ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 22 Wrz 2017 16:24 #565719

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12408
Zamiast konfitury z zielonych pomidorów popełniłam sałatkę wykorzystując przepis z książki z 1984r :happy-old:

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

2 kg zielonych, niedojrzałych pomidorów pokrojonych w cienkie plasterki
2 nieduże kolorowe papryki słodkie pokrojone w krążki
2 średnie cebule również pokrojone w krążki
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz czarny w ziarenkach

Zalewa octowa - według własnego uznania, ja wykorzystałam tę, którą robię do ogórków czy papryk, czyli łagodną, na bazie octu jabłkowego; woda, ocet, cukier i sól w ilości około 1 l.

Wszystkie warzywa mieszamy w sporej misce i zalewamy zalewą na 24 godziny. Następnie odcedzamy, warzywa pakujemy do słoików, a płyn razem z przyprawami zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z pomidorkami i pasteryzujemy około 20 minut ( poj. słoika 0,5l ).

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 25 Wrz 2017 20:35 #566277

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2015
  • Otrzymane dziękuję: 1989
zebrałam jeszcze dziś pół wiadra zielonych pomidorów i papryki Ramiro teraz szukam dla nich zastosowania. Może coś takiego ktoś robił i może się wypowiedzieć czy smaczna

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki

2 kg zielonych pomidorów
3 sztuki większej cebuli
3-4 sztuki czerwonej papryki
1 l wody
1 szklanka octu
6 płaskich łyżeczek soli
12 łyżek cukru
do każdego słoika: liść laurowy, ziele angielskie (2-3 kulki), ząbek czosnku, pieprz ziarnisty (2-3 kulki)
> 6 os.
60 min
łatwe
tanie
Przygotowanie

Pomidory i paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę w paski grubości ok 2 cm.
Cebulę pokroić w półplasterki. Pokrojone warzywa wymieszać na dużej misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut.
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:43 przez Adasiowa.

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 30 Wrz 2017 20:55 #567175

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 480
  • Otrzymane dziękuję: 422
To jest przepis Emalia112

Salsa z zielonych pomidorów


Sos składa sie z czterech głównych składników po równej częci.
1 część oczyszczone zielone papryki (w zależności czy to są ostre czy słodkie papryki sos wyjdzie mniej lub bardziej ostry)
1 część pomidory
1 część pokrojona w grube plastry cebula
1 część pure z dyni ( odmiany maxima o smaku kasztanowym lub orzechowym) Kawałki dyni gotujemy 4-5 minut i miksujemy.
Przyprawy zastosowałam wszystkie które miałam na działce,. Pocięta natka pietruszki, selera, estragonu, oregano. paprykę, pomidory cebulę upiekłam w piekarniku wraz z zieleniną ok 25-30 min
Zmiksowałam przetarłam przez sito i w garze na wolnym ogniu odparowywałam, po godzinie dałem pure z dyni, jeszcze raz zmiksowałam
i gotowałam jeszcze ok 1/2 godziny cały czas mieszając.
trzeba dodać 1 -2 łyzki cukru i dwie łyżki dobrego octu na 1 litr, to w czasie gotowania sosu Trochę posolić.
Wlac do małych słoików. ja pasteryzuje jeszcze 15 minut.
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2017 21:01 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Sprawdzone przepisy na przetwory Z POMIDORÓW 06 Paź 2017 17:30 #568191

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 308
  • Otrzymane dziękuję: 411
Po wczorajszej wichurze sprzątnęłam pomidory z tunelu, niestety część popękała. Znalazłam przepis na ostry dżem z dojrzałych pomidorów, wygląda pysznie i rozgrzewająco.

Pikantny dżem z dojrzałych pomidorów


1 kg dojrzałych pomidorów
kawałek imbiru (lub trochę suszonego)
2-4 papryczki chili, rodzajem i ilością papryki regulujemy sobie stopień ostrości
2-4 ząbki czosnku
2 "gwiadki" anyżu gwiazdkowego
0,6 kg cukru
0,2 l octu winnego

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i siekamy, imbir obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, papryki pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, mieszamy delikatnie, aż rozpuści się cukier, a całość zagotuje się. Potem podgrzewamy na malutkim ogniu, aż osiągniemy pożadaną gęstość. Dżem przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20-30 minut.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2017 17:30 przez Horti.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.145 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum