TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 26 Wrz 2015 17:55 #404345

  • nati6
  • nati6's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 652
Dzielę się aromatycznym przepisem na przecier domowy.

Składniki;1kg pomidorów,2cebule,garść świeżej bazylii,1/2 szklanki oliwy,sól.


Przygotowanie; umyte pomidory pokroić na ćwiartki,cebulę pokroić na plastry,
dodać trochę wody i mieszając dusić do rozgotowania.Przetrzeć przez sito.
Dodać oliwę i posiekaną bazylię.Dusić na małym ogniu,stale mieszając,
aż masa zgęstnieje.Przelać do wyparzonych słoików,zamknąć,
ustawić do góry dnem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, viola, Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 26 Wrz 2015 19:10 #404354

  • nati6
  • nati6's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 652
świeże pomidory na zimę

Składniki3kg małych pomidorków,3łyżki grubej soli,4 liście laurowe,
kilka ząbków czosnku,po 4gałązkibazylii i natki pietruszki,2 litry wody.

Przygotowanie;-umyć i wyparzyć słoiki i pokrywki.Zagotować wodę z solą.
Obrane ze skórki pomidory ułożyć w słoikach,dodać przyprawy i zalać gorącą wodą z solą.
Słoiki zamknąć i odstawić do przestudzenia.Wstawić do garnka z wodą sięgającą 3/4 wysokości
słoików i gotować 20 minut na bardzo małym ogniu.Wyjąć,obrócić do góry dnem do ostygnięcia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, marzusia, UllaM

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 26 Wrz 2015 19:24 #404357

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Violiś, no coś ty, jaki tam ze mnie master chef? :devil1:

To może ja jeszcze zapodam przepis na (idealny do potraw typu spaghetti lub jako baza sosu do zrazów, bitek)

AROMATYCZNY PRZECIER POMIDOROWY.

1 kg pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
oliwa z oliwek
estragon
bazylia
sól
pieprz
cukier

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć je do rondla. Dodać do nich obraną cebulę i czosnek drobno posiekane. Dodać jeszcze listek laurowy, estragon oraz bazylię. Wymieszać i trzymać na małym ogniu około 1 godziny do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wówczas wyjąć listek laurowy i całość przetrzeć przez sito (ja pomagam sobie blenderem). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Gorący przecier przełożyć do wyparzonych słoików. Na wierzch każdego słoiczka wlać łyżkę oliwy z oliwek i szczelnie zakręcić. Ustawić dnem do góry i pozostawić tak aż do ostygnięcia.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2015 20:47 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 11 Paź 2015 12:26 #407039

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Zielona adżika

zielone pomidory 1,2 kg
zielona papryka 1 kg
cebule 0,5 kg
chili zielone 1 szt
zioła (pietruszka, kolendra, mięta) spora garść
mielona kolendra 2 łyżki
Chmeli sunelli 3 łyżeczki - to tradycyjna przyprawa gruzińska, z powodu braku użyłam kozieradki i majeranku.
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
mielony czarny pieprz 2 łyżeczki
Ocet 9% 60 ml
olej roślinny ok. łyżki.

Wszystko poddusić, zmiksować, przełożyć do słoików, a następnie pasteryzować.
Za tę wiadomość podziękował(a): , Emalia112, Kalina

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 10 Lut 2016 22:12 #434012

  • Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 719
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Koktajlówki według przepisu Tuli

Kaktajlówki myję i pakuję w całości do słoików. Dokładam bazylię, obrany czosnek, posiekane pikantne papryczki. Zalewam zmiksowanymi, posolonymi pomidorami. Zakręcam i pasteryzuję 30 - 40 minut.

Kotajlówki w słoikach według przepisu Kozuli.

2,5kg pomidorów
3 - 4 duże cebule
zalewa:
10dag żelatyny
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
7 łyżek octu
1 litr wody
ziele angielskie, liście laurowe, czosnek do smaku
W 0,5l przegotowanej ostudzonej wody rozpuścić żelatynę, wlać do zalewy. Cebulę pokroić w dużą kostkę i na chwilę posolić (lub zblanszować). Pomidory i cebulę układać na przemian w słoikach, zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut. Do większych pomidorów użyć 1,25l wody.
Pozdrawiam, Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): besia, Emalia112, Maniaa

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 10 Lut 2016 23:39 #434051

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zrobiłam dwa słoiki koktajlowych Tuli i powiem Ci, że na przyszłość zaleje przetartymi pomidorami, bo jak otworzyłam słoik i nie zużyłam w całości momentalnie pestki fermentują, nawet w lodówce.. Zalewałam paprykę przetartymi pomidorami i mogła parę dni postać w lodówce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marysia80

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 18 Lip 2016 13:41 #491189

  • Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3980
  • Otrzymane dziękuję: 747
jako, że niedługo sezon pomidorowy się zacznie to wrzucam przepis taki dość nietypowy, ale ja za tymi pomidorami przepadam, szczególnie do kotletów :yummi:

Kiszone pomidory
składniki:
2 kg małych twardych pomidorów (lima)
10 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu ok. 3-5 cm
koper - baldachy; łodyżki; listki
zalewa: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na 1 l wody (potrzebujemy ok. 1-1.5l zalewy)
Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po trochę kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy. Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też pasteryzować.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Ave, Adasiowa, otojolka, rozalia, Marysia80

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 25 Lip 2016 14:29 #492783

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Marzusia :)

Pieprz ziołowy dodaję w ilości 20 g na podstawową ilość zalewy ( 200 g cukru, 1/2 szkl. octu, 1 szkl. oleju, 2 łyżki soli )

Przepis na pomidorki zabrała ze sobą pewna osoba opuszczając Forum, ale przytomnie zapisałam go w "Przepiśniku" - dla Ciebie wszystko.... :happy:

Pomidory z czosnkiem w delikatnej zalewie

1 kg twardych pomidorów pokroić w plastry
6-8 ząbków czosnku
3 średnie cebule pokroić w plastry
natka pietruszki

zalewa: 1 l wody
3 łyżki stołowe cukru
1 łyżka soli
1 łyżka octu

Składniki zalewy zagotować i gotować 3 minuty.

W słoikach układać plastry pomidorów na przemian z cebulą, czosnkiem i natką. Zalać warzywa OSTUDZONĄ zalewą i pasteryzować 10 minut.

Z tej proporcji wychodzą 3 słoiki po 400 ml.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, EWA1, rozalia, janinka-n, marzusia

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 31 Lip 2016 15:07 #494006

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Ketchup I

2 kg pomidorów
1/2 kg jabłek
3 cebule
łyżka gorczycy
szklanka cukru
1/2 szklanki octu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki soli
Rozgotować. Przetrzeć przez sito. Odparować do odpowiedniej gęstości. Zamykać na gorąco.


Ketchup II.
3 kg pomidorów
25dkg cebuli
Udusić pod przykryciem

20 dkg cukru
łyżka soli
3/4 szkl octu
pół gałki muszkatołowej startej
kilka goździków
kilka ziaren pieprzu
nieco cynamonu
Przyprawy aromatyczne zagotować z octem. odstawić pod przykryciem do ostudzenia
Pomidory przetrzeć dodać sól i cukier, wlać przecedzony wywar octowy.
Ketchup odparować do pożądanej gęstości i gorący zamykać w słoiki.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2016 15:21 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Ave, Emalia112, Majkowy

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 31 Lip 2016 16:13 #494020

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
U mnie keczup bez papryczek nie znajdzie wzięcia.Ten drugi chyba bardziej nadaje się na ostro. Zrobie go z dodatkiem papryczek.W ubiegłym roku robiłam z przepisu Mietka ten z dodatkiem żelfiksu. Nie wiem jak z trwałością tych przetworów, bo wszystko znikło do świąt. A był mocny bo dodawałam Bohuty.

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 02 Sie 2016 07:07 #494340

  • marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 102
Jest tu w tym wątku taki, nie wiem, czyj to, bo bez podpisu:

Zielone pomidory, słodko- kwaśne
2 kg zielonych pomidorów
3 cebule
1/4 szklanki soli
1l wody
1/2 l octu 6%
30dkg cukru
pieprz ziarnisty, ziele angielskie.goździki.
Mielone przyprawy: imbir,cynamon,kolendra i estragon
1 łyżka gorczycy
2 strąki czerwonej papryki

pomidory zanurzyć we wrzątku,potem w zimnej wodzie.Obrać ze skórki.pokroić w plastry.
Cebulę obrać ,pokroić w plastry, wymieszać z pomidorami i przesypać solą.
Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godz.
Następnie dokładnie odsączyć na sicie.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.
Zagotować wodę z octem,cukrem,pieprzem,zielem oraz goździkami, dodać po szczypcie imbiru, cynamonu,kolendry i estragonu.
Gotować na małym ogniu 10-15 min.Przecedzić.
Dodać odsączone pomidory z cebulą.
Gotować na małym ogniu do 10-ciu minut.
Gorące pomidory z cebulą przełożyć do słoików dodać pokrojoną paprykę i gorczycę.
Natychmiast zamknąć i studzić pod kocem.


Robiłam ją, jest bardzo smaczna, jeśli ktoś lubi sałatki lekko "zalatujące" orientem. W przeciwnym wypadku zrezygnowałabym z imbiru i cynamonu. Ale ogólnie przepis bardzo polecam.
Pozdrawiam, Marzena :)
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2016 07:16 przez marzusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 08 Sie 2016 11:25 #495476

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
czy nie pasteryzujemy słoiczków?




"Dżem z zielonego pomidora

1 kg zielonych pomidorów
1/2 kg cukru
sok z połowy cytryny

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękły i studzimy. Następnie miksujemy za pomocą blendera i ponownie wrzucamy na patelnię. Dodajemy cukier i sok, często mieszając smażymy, aż cukier się rozpuści, a sok z pomidorów odparuje i dżem zgęstnieje. Gotowy przelewamy do wyparzonych słoików "
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2016 11:27 przez EWA1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 09 Sie 2016 17:02 #495651

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
U nas przetwory z octem mają małe wzięcie, ale wszystko, co jest utopione w sosie pomidorowym znika bez problemów :)

Ponieważ na działce urosła fasolka szparagowa, zebrałam dojrzałe pomidory, trochę pomidorów dokupiłam, żeby nie zabrakło, zerwałam też garść różnych ziół i do roboty :)
Wieczorem 6 kg pomidorów pokroiłam w kawałki, wrzuciłam do gara i wstawiłam na najmniejszy płomień małego palnika dodatkowo zabezpieczony metalową siateczką przeciw przypalaniu się. Przez całą noc powoli bulgotało i odparowywało się, aż rano w garnku została połowa zagęszczonego sosu. Dorzuciłam na koniec do sosu posiekane oregano, bazylię i cząber, główkę czosnku i odrobinę soli oraz ostrą papryczkę 'Cayenne Yellow', która w charakterze bonsai rośnie na balkonie :)

Kilka garści fasolki szparagowej pocięłam w mniejsze kawałki, lekko podgotowałam, aby była trochę twardawa, ale nie surowa.
Całość wymieszałam, przełożyłam do słoików, wstawiłam do pasteryzacji na 25 min. Powstało 5 słoików fasolki szparagowej w pikantnym sosie pomidorowym :) Idealne na szybkie obiady lub jako dodatek do zupy jarzynowej :)

sos-pomidorowo-fasolkowy.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2016 00:16 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Terri, nati6, Adasiowa, rozalia, UllaM, Emilia

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 14 Sie 2016 10:13 #496513

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Joleńko, aleś dziergatka przetworowa!! Super dzielna kobitka. Brawo!!! :bravo: :bravo: :bravo:


Malami, ja niestety nie mam, ale może ktoś z forumowiczów wyszpera taki przepis w swoich zapiskach domowych. Ewentualnie możesz spróbować znaleźć taki przepis w necie. Ja taki znalazłam i wydaje się być ciekawy i smakowity. Oto on:


SOS CUKINIOWO-POMIDOROWY

(wystarczy dodać ulubione mięso i już gotowy gulasz lub sos do makaronu. Idealny, gdy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu) ;)


Składniki:

ok. 3 kg cukinii (u mnie były to trzy dość duże sztuki)
3 cebule (na 1 cukinię przypada 1 duża cebula)
ok. 1,5 l dobrego przecieru pomidorowego (można dać więcej, jeśli będzie Wam się wydawało, że sos jest zbyt gęsty...)

przyprawy:
sól, pieprz - 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki,
papryka słodka w proszku - ok. łyżeczki (może być szczypta ostrej, jeśli ktoś lubi ogniste sosy),
curry - 1/2 łyżeczki,
kilkanaście ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
ok. 1 szkl. octu
30-50 dag cukru

Cukinię obieramy ze skórki (choć niekoniecznie, moje cukinie miały miękką skórkę, więc zostawiłam ją), wydrążamy wnętrze (nasiona) i ścieramy cukinię na grube wiórki (ja ścierałam w szatkownicy - przystawce do maszynki do mielenia mięsa - duża oszczędność czasu).
Cebulę obieramy i również ścieramy.
Mieszamy cukinię z cebulą i dobrze solimy (tak, aby puściły sok). Później dokładnie odciskamy warzywa.
(można osobno zetrzeć, nasolić i odcisnąć w/w warzywa, ale ja wszystko robiłam na szybko ;) ).

Do dużego garnka wlewamy przecier pomidorowy, ocet, wsypujemy cukier. Zagotowujemy.
Dodajemy cukinię z cebulą oraz przyprawy (możemy delikatnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość przypraw - doprawiamy wyżej podanymi przyprawami, ale według swojego uznania).
Gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
Sos jeszcze ciepły wlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 8-10 minut.

Już następnego dnia dodałam zawartość jednego słoiczka do podsmażonego kurczaka - powstało słodko-kwaśne curry w sam raz do ziemniaczków, makaronu czy ryżu..... ;)
(przepis jest ze strony: natusiowawkuchni.blogspot.com/2013/08/so...nii-i-pomidorow.html )
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2016 09:48 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 14 Sie 2016 17:50 #496586

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
A oto moje efekty wczorajszej pracy , sos słodko -kwaśny a na kuchence przecier pomidorowy.


20160813_204621-2.jpg



I mała prośba czy możecie podrzucić przepis na sprawdzoną sałatkę z zielonych pomidorów taka lekko ostra - kwaśna , strasznie mi zaraza bierze i szkoda by się zmarnowały.
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2016 18:16 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 15 Sie 2016 21:54 #496875

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mogę polecić z czystym sumieniem sałatkę z patisonów/cukinii z pieczarkami, cebulką i ostrą papryczką, na którą przepis podała Emalka; jest tutaj Zrobiłam dwie wersje: łagodniejszą bez papryczki i ostrzejszą z Cayenne Yellow.
Jedyne, czego żałuję, to brak wystarczającej ilości własnych patisonów, więc dodałam młodziutkie cukinie.
Sałatkę spróbowaliśmy po tygodniu od zrobienia i jest pyszna. W sumie to mało powiedziane - jest przepyszna !


I pozwoliłam sobie wstawić przepis autorstwa Pomodoro na keczup z pomidorów z suszonymi śliwkami ...
Cytuję:

"Ja zestawiałem porcję 2 kg. 1 kg dobrze zagęszczonego przecieru pomidorowego, 25 dkg zeszklonej i zmiksowanej cebuli, 0,5 kg zmiksowanych suszonych śliwek, 1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego 6 %, 20 dkg cukru, sól do smaku oraz 2 opakowania Żelfixu 3:1 . Z przypraw goździki, mielony cynamon, biały pieprz, mielona gałka muszkatołowa. Postępuje się z tym sosem tak, jakbyśmy przygotowywali dżem owocowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu Żelfix'u z tym, że dajemy mniej cukru niż do dżemu, bo tylko 20 dkg na porcję 2 kg ."
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2016 22:06 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Agusiak

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 16 Sie 2016 19:02 #496988

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Michał, spróbuj z poniższego przepisu, ale bez cebuli i ziół oraz oliwy. Same pomidorki i sól.
Bez maszynki do przecierania będziesz potrzebował silnej ręki i gęstego sita, aby przetrzeć pulpę i usunąć skórki i pestki, chyba, że lubisz takie "paproszki" w przecierze :)
nati6 wrote:
Dzielę się aromatycznym przepisem na przecier domowy.

Składniki;1kg pomidorów,2cebule,garść świeżej bazylii,1/2 szklanki oliwy,sól.


Przygotowanie; umyte pomidory pokroić na ćwiartki,cebulę pokroić na plastry,
dodać trochę wody i mieszając dusić do rozgotowania.Przetrzeć przez sito.
Dodać oliwę i posiekaną bazylię.Dusić na małym ogniu,stale mieszając,
aż masa zgęstnieje.Przelać do wyparzonych słoików,zamknąć,
ustawić do góry dnem.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): edek86

Sprawdzone przepisy na przetwory z POMIDORÓW 16 Sie 2016 20:56 #497036

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Michał. Ja pomidory zwyczajnie rozgotowuję. Wycinam tylko głąba przy szypułce. Jak się rozgotują przecieram przez gęsty plastikowy cedzak, taki do makaronu, przy pomocy drewnianego wałka do ucierania masy w donicy. Przetarte pomidory jeszcze gotuję pół godziny. Zlewam przy pomocy lejka do słoików. Pasteryzuję jeszcze pół godziny w słoikach, bo kiedyś zamykałam tylko na gorąco i potrafiły fermentować. Masz taki przecier jak w butelkach z Biedronki, bez soli i cukru. Można też wstawić do piekarnika na pół godziny w 120 stopni.
Pozdrawiam. Jolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, edek86


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.526 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum