Joleńko, aleś dziergatka przetworowa!! Super dzielna kobitka. Brawo!!!
Malami, ja niestety nie mam, ale może ktoś z forumowiczów wyszpera taki przepis w swoich zapiskach domowych. Ewentualnie możesz spróbować znaleźć taki przepis w necie. Ja taki znalazłam i wydaje się być ciekawy i smakowity. Oto on:
SOS CUKINIOWO-POMIDOROWY
(wystarczy dodać ulubione mięso i już gotowy gulasz lub sos do makaronu. Idealny, gdy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu)
Składniki:
ok. 3 kg cukinii (u mnie były to trzy dość duże sztuki)
3 cebule (na 1 cukinię przypada 1 duża cebula)
ok. 1,5 l dobrego przecieru pomidorowego (można dać więcej, jeśli będzie Wam się wydawało, że sos jest zbyt gęsty...)
przyprawy:
sól, pieprz - 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki,
papryka słodka w proszku - ok. łyżeczki (może być szczypta ostrej, jeśli ktoś lubi ogniste sosy),
curry - 1/2 łyżeczki,
kilkanaście ziaren kolendry (roztartych w moździerzu)
ok. 1 szkl. octu
30-50 dag cukru
Cukinię obieramy ze skórki (choć niekoniecznie, moje cukinie miały miękką skórkę, więc zostawiłam ją), wydrążamy wnętrze (nasiona) i ścieramy cukinię na grube wiórki (ja ścierałam w szatkownicy - przystawce do maszynki do mielenia mięsa - duża oszczędność czasu).
Cebulę obieramy i również ścieramy.
Mieszamy cukinię z cebulą i dobrze solimy (tak, aby puściły sok). Później dokładnie odciskamy warzywa.
(można osobno zetrzeć, nasolić i odcisnąć w/w warzywa, ale ja wszystko robiłam na szybko
).
Do dużego garnka wlewamy przecier pomidorowy, ocet, wsypujemy cukier. Zagotowujemy.
Dodajemy cukinię z cebulą oraz przyprawy (możemy delikatnie zmniejszyć lub zwiększyć ilość przypraw - doprawiamy wyżej podanymi przyprawami, ale według swojego uznania).
Gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
Sos jeszcze ciepły wlewamy do słoików i pasteryzujemy ok. 8-10 minut.
Już następnego dnia dodałam zawartość jednego słoiczka do podsmażonego kurczaka - powstało słodko-kwaśne curry w sam raz do ziemniaczków, makaronu czy ryżu.....
(przepis jest ze strony:
natusiowawkuchni.blogspot.com/2013/08/so...nii-i-pomidorow.html )