TEMAT: Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 30 Lip 2018 14:50 #620237

  • gazela
  • gazela's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 386
  • Otrzymane dziękuję: 2628
Chciałam Wam polecić przepis na paprykę z miodem i goździkami, otrzymany kilka lat temu. Od tamtego czasu nie robię innej :)

PAPRYKA Z MIODEM I GOŹDZIKAMI:
składniki: 2 kg papryki
zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
1 łyżka soli

przyprawy na każdy słoik ( u mnie są to słoiki "po dżemie")
1-2 ząbki czosnku
1 mały listek laurowy
2 goździki
2 ziela angielskie
2-3 ziarenka pieprzu
10 ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki oleju

Zalewę zagotować i ostudzić.Paprykę ułożyć z przyprawami w słoikach i zalać zimną zalewą. Na wierzch dać 1/2 łyżeczki oleju. Zamknąć, pasteryzować 17 minut.
Smacznego :bye:
Pozdrawiam, Małgorzata
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Sie 2018 08:13 #622269

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Emalio gdzieś w jakimś wątku czytałam ,że robiłaś olej z papryczkami i nabrałam chęci na taki paprykowy olej, ale nie wiem czy ja dobrze to zrobiłam :think:
Nalałam oleju do butelki i włożyłam do niej paprykę JOE'S LONG całą, nie przekroiłam jej.Olej zwykły Kujawski -czy taki może być
Jak długo ma stać taki olej aby nabrał swojej mocy?
Wygląda to tak

20180814_140120.jpg
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2018 08:28 przez Pestka.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Sie 2018 11:55 #622280

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Jak najbardziej moze być, ale na zimowe zapasy tzn na długie przechowywanie to wysusz, Jae's lon świetnie i szybko się suszy. Jednak suszony lepiej się trzyma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, Szczypiorek

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Sie 2018 14:33 #622287

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
SOS PAPRYKOWY wg receptury Krecika Starego REWELACJA
Już na etapie gotowania jest pyszny i pachnie bosko,a po zmiksowaniu aksamitny ,gęsty ,a w smaku ach nie do opisania -przepyszny ,lekko ostry -dałam papryczki :pomarańczowe cayenne i trakijską shipkę .Dodałam ,tak jak radziła Ania,mniej cukru i jedną główkę czosnku :kiss3:
Po prosty trzeba go mieć w swojej spiżarni.

20180816_141358.jpg


Teraz tylko do słoiczków i zimą będziemy się zajadać.

JÓZIU dziękuję za wspaniały przepis
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 16 Sie 2018 15:55 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, Szczypiorek

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Sie 2018 19:29 #622292

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Grażynko, zaręczam, że zimą, po otwarciu słoiczka, będziesz żałować, że zrobiłaś tak mało :happy: , dlatego zawczasu przygotuj dodatkową partię składników i słoików.
Ten sos jest zaiste wspaniały.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Sie 2018 22:03 #622311

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Aniu ,masz rację ,stanowczo mam go za mało,dlatego też wkrótce powtórka.
Wyszło mi tyle słoiczków.

20180816_215754.jpg
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 25 Sie 2018 06:04 #623156

  • UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 461
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Adasiowa wrote:
Nasz przepis na paprykę marynowaną - słodkawą, lekko octową, delikatną, miodową, w smaku ... pychotka:)

Papryka marynowana z miodem

6-7 dużych papryk pokrojonych wzdłuż na cztery części
zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 30 g soli
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżka miodu
- ewentualnie olej - po łyżce na słoik


Kochani, poratuje mnie ktoś :comp: ? Ile to będzie 30 g soli? I 100 g cukru? Czy to pół szklanki? Sól najwygodniej na łyżki mierzyć. Waga mi się zepsuła, a zanim coś kupię :ouch: , papryka już pokrojoną czeka.
Zrobiłam już sos z papryki z czosnkiem, rewelacja, dziękuję :thanks:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 25 Sie 2018 21:49 #623222

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Uleczko, dopiero teraz doczytałam...
1 płaska łyżka soli waży 22g, a cukru 18g.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 26 Sie 2018 07:45 #623241

  • UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 461
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Dziękuję Aniu, w międzyczasie znalazłam wagę, ale zapiszę sobie, będzie na przyszłość :drink1:
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Wrz 2018 09:29 #625188

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 294
  • Otrzymane dziękuję: 815
Emalia112 wrote:
Reniu wrzuć przepis na pindżur w kulinarny.
Ja do zrobiłam parę słoików ajwaru parę marynowanych po grecku, a reszta na bieżąco. Tyle bakłażanów co w tym roku to nie zjedliśmy przez całe życie. Jutro tez będzie szakszuka Z bakłażanów.

Przy robieniu Pindżur'u inspirowałam się przepisem z tego bloga mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-past...w-baklazana-papryki/
ostatnią serię jednak zmodyfikowałam z powodu prozaicznego braku czasu :jeez: .

papryka słodka (dużo, wykorzystałam tu cały padron łagodny od Ani, który jak z czerwieniej ma dość twardą skórkę) + papryka ostra (wg. uznania) zmiksowałam w blenderze takim kielichowym. Pulpę przelałam do garnka do odparowania.
Bakłażany - dużo- (połówki posmarowane oliwą i posypane przyprawami - sól, tymianek, papryka ostra czosnek granulowany) upiekłam w piekarniku, wyjęłam te "ścięgna" z pestkami i resztę miąższu wrzuciłam do papryki.
Pomidory (mało - 4 mięsiste polish linquisa) pozbawiłam skórki i pestek i pokrojone dorzuciłam do odparowującej się pulpy.
Dorzuciłam duzo czosnku zmiażdżonego i posiekanego
przypraw nie dawałam więcej bo ma być smak warzyw :)
do smaku dodałam cukier i ocet,
na koniec jeszcze zblendowałam sos bo się jednak nie przyłożyłam do drobnego posiekania pieczonych bakłażanów i pomidorów.
Gorący sos przelewałam do gorących, wyparzonych w mikrofali słoików, zakręcałam i pasteryzowałam 15 min.
:flower2: :drink1:
Pozdrawiam, Renia :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, UllaM

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Wrz 2018 22:07 #625244

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Adasiowa wrote:
Polecam tę drugą pastę - właśnie na bazie papryki ...

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...leba?start=18#524177

Wpis usunięty?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 18 Wrz 2018 22:18 #625245

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 12 Paź 2018 06:40 #627392

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
A jak zrobić paprykę żeby była jak najbardziej przypominająca świeżą?
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 12 Paź 2018 08:03 #627400

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zamrozić pokrojona w kostkę.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 12 Paź 2018 08:29 #627403

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Tylko że zamrażarka pęka w szwach ;)
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Paź 2018 09:31 #627744

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Papryka faszerowana kiszoną kapustą w zalewie miodowo-octowej

Proporcje na 3 słoiki ca. 600 ml

6 ostrych papryczek czereśniowych
6 malutkich słodkich papryk
kiszona kapusta do nadziewania ( wykorzystałam własną, ale może być też doprawiona surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki )


Z papryk wykroić ogonek z gniazdem nasiennym, dokładnie oczyścić z pestek, umyć.
Zblanszować w osolonej wodzie przez 1-2 minuty, po czym natychmiast przełożyć do zimnej wody. Wystudzone papryczki nadziewać dość ściśle drobno pokrojoną kapustą.

Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
30g soli
100 g cukru
1 czubata łyżka miodu

Składniki zalewy ( OPRÓCZ MIODU ) zagotować, ostudzić. Dodać miód, wymieszać do rozpuszczenia.

Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, dwa ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu i szczyptę gorczycy. Układamy papryki ( do każdego słoika dawałam papryczki ostre i słodkie ), zalewamy zalewą i pasteryzujemy około 20 minut.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): carbon, Betula, Zielona, UllaM, Jaedda

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 16 Paź 2018 09:37 #627747

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Anulka ciekawy przepis ,zapewne go wykorzystam :lol:
A robił ktoś paprykę nadziewaną ząbkiem czosnku ?
Baaardzo prosiłabym o przepis.

Sprawdzone przepisy na przetwory z PAPRYKI 20 Paź 2018 10:21 #628036

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ostre papryki zakiszone na sos wg Carbona ( kolorowy mix i jednolity Habanero ) - Marcin, dziękuję za inspirację.



Ostre czereśniowe i słodkie NN nadziewane domową kiszoną kapustą w zalewie miodowo-octowej ( własny ocet owocowy ).

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Betula, pszczolka, Barborka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.370 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum