TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 13 Sie 2017 10:47 #560225

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 603
  • Otrzymane dziękuję: 737
Bardzo podobnie suszę pomidory. Dodam tylko, że gdy wystawiam je na tarasie to w rogach stawiam cztery cegły i narzucam dużą gazę. Pomidory suszone na słońcu bardzo przyciągają muchy, a ja nie znoszę jak te siadają mi na jedzeniu.
I nie kładę ręcznika papierowego, a suszę na kratce z piekarnika (z blachą pod spodem, żeby nie kapało).
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Armasza, zanetatacz, agabeata, Agusiak


PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 15 Sie 2017 18:53 #560498

  • Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 73
  • Otrzymane dziękuję: 106
Ostatnio cały czas spędzam w kuchni. Ogórki, przeciery pomidorowe, a dziś wspaniała sałatka z kapusty na zimę. Ogród niestety zarośnięty. Wszystko obrodziło (oprócz bakłażanów, które dopiero teraz zawiązały pierwsze owoce) i szkoda wyrzucać. Najbliższe koleżanki i rodzina zaspokojone, a teraz dalsze zaopatruję w dary ogrodu. W przyszłym roku o połowę mniej.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Betula, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 16 Sie 2017 18:44 #560604

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 603
  • Otrzymane dziękuję: 737
:happy: Też sobie co roku powtarzam, ze w przyszłym sezonie sieję mniej warzyw. I tak z roku na rok ubywa mi trawnika na rzecz warzywnych grządek :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 16 Sie 2017 19:32 #560608

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
Tak Beatko, znam te podchody względem własnego trawnika, jak i obietnice, że w przyszłym roku na pewno oszczędzę sobie pracy. ... I tak od kilku lat ;-)
Za moment ruszam z przetwórstwem pomidorów i szczerze mówić, nie mogę się doczekać :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 21:35 #561726

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
Qurcze jestem ze wszystkim do tyłu, dziś zebrałam 30 l pomidorów, wrzuciłam do gara i się przypaliły. Mogłam tu wcześniej zajrzeć i zrobić pieczone. No nic jutro dodam przypraw, ziół, warzyw i może ten zapach spalenizny jakoś zniknie :(
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 21:50 #561732

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Od kilku lat mam mega gar (8 kg pomidorów wchodzi do niego bez problemu) z granitową powierzchnią. Do tego jeszcze podkładka z metalowej siateczki i spokojnie mogę zostawić na gazie przecier na cały dzień lub na noc. Dżemy też w nim robię. Nic się nie przypala, mieszać i pilnować nie trzeba. Naprawdę polecam, jest o niebo lepszy, niż brytfanny emaliowane, powłoka jest też twardsza, niż w garnkach teflonowych. Teraz powoli wszystkie teflonowe patelnie i rondelki wymieniam na granitowe :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 21:51 #561735

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
Też muszę taki kupić, bo wszystko przypalam
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 22:02 #561739

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
Jak wrzucę teraz to mi sfermentują pomidory, spróbuję pod koniec jak zgęstnieją i jeśli dalej będzie czuć to wtedy wrzucę :jeez:
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 22:08 #561744

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
Przelałam w trzy nowe garnki :happy: bo tamten chyba był 15 l i do niego już nie będę lała może mąż mi kupi jutro w mieście nowy taki jak ty masz ;)
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 16:42 #562207

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
Ja to tak się zniechęciłam do sosów pomidorowych, nic mi ostatnio nie wychodzi. Ten przypalony w końcu zrobiłam nie czuć nic a nic spalenizną ale gotowałam go 4 dni i dalej miał konsystencję soku typu Kubuś. I ostatecznie tak go wlałam do buteleczek, będzie zupa pomidorowa ale nie o taki przecier mi chodziło. Chciałam gęsty a tu masz babo placek. Ten przepis Mietka poczytam i się zastanowię bo pomidorów jest dużo.
A co do gara Hiacynty to mąż odwiedził wszystkie sklepy i nie znalazł. Hiacynta zlituj się pokaż fotę może na necie znajdę ;)
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:10 #562222

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
Aguś, a jakich odmian używasz do sosów czy przecierów ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:13 #562224

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
wszystkich wiem, że to źle ale moja siostra w ub. roku też robiła z każdych i super jej wyszedł tylko pewnie tajemnica tkwi w tym że ona używała do tego zabiegu kuchni kaflowej
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:25 #562226

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6598
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Dodaj zelfix ( dzięki Mietku za podrzucenie pomysłu). Ja do czerwonych nie daje bo mi nie zależy na gęstosci alee do zielonej salsy dodaje i jest gęsta. Wręcz można kroić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:47 #562228

  • Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 56
  • Otrzymane dziękuję: 23
Ja robię zwykły keczup wg Mietka -Pomodoro i też jest bardzo dobry. Polecam też keczup "włoskiej mammy" też jest wspaniały,tylko trzeba poczekać z miesiąc na degustację-warto.Ilona
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 21:34 #562310

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
Nie czekając na zdjęcia z gara Hiacynty zamówiłam na necie oto taki www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-GRANITOWY-7....F-MARMO-KH-3767/2550 szukałam takiego z sitem, wkładem ale nic nie znalazłam. Zrobię w końcu porządnie ten cholr.... przecier ;)
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 21:53 #562314

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
Jestem w tyle za nowościami ... przeciery pomidorowe gotuję w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem, ale tak planuję ich robienie, aby mieć czas na pilnowanie; przeważnie przyrządzam je w ciągu trzech dni, codziennie po godzince. Podobnie robię powidła lub sos z pieczonych pomidorów, ale w tym przypadku korzystam ze starej, emaliowanej brytfanny ( w piekarniku ) lub żeliwnej patelni, równie starej ;-) - na gazie.
W ciągu wielu lat pichcenia w/w sposobem, nigdy niczego nie przypaliłam, choć, jak mówią, "nigdy nie mów nigdy"....
Acha, i zawsze staram się dobierać owoce czy warzywa przeznaczone do przerobu, chyba, że od razu wiem, że zrobię z nich sok, a nie przecier.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 22:08 #562321

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Aguś, zasięgnęłam języka u męża, co mi kupił :) To garnek z powłoką marmurkową BergHoff, pojemność 7 litrów. Z powłoką granitową mam inne garnki i 2 patelnie, też są świetne. Mąż twierdzi, że każda firmowa brytfanna z powłoką granitową lub marmurkową będzie dobra, kupił tę, bo akurat sklep miał po drodze i miejsce na parkingu było :)

Są też garnki z powłoką ceramiczną, wykończyłam taki po 3 latach, dno mu się wytarło i porysowało, bo w sezonie warzywno-owocowym brytfanny są u mnie wykorzystywane nieustannie po 6-10 godzin dziennie :)

Z tym, że dla pewności pod taki garnek na gaz kładę kółeczko z drobnej siatki, tak więc garnek bezpośrednio gazem nie jest podgrzewany.
Tutaj jest ta brytfanna w akcji z przecierem pomidorowym i warzywami:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...wdzone-smaczne#65649
A tu z owocami:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...twory-owocowe#382577
A tutaj pomidory na dżem smażę:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...cowe?start=54#509705

Ma jeszcze szklaną pokrywkę, ale do odparowywania przecieru pomidorowego jej nie używam. Teraz na fotkę jest za ciemno, a jutro od rana wyjeżdżam, ale zdjęcie z postu dość dobrze pokazuje, jak ten garnek wygląda. Wnętrze tego garnka jest też czarne, w białe, nieregularne kropki.
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2017 22:35 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Kasionek, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 28 Sie 2017 07:43 #562359

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2018
  • Otrzymane dziękuję: 1999
Dziękuje Hiacyno :flower2: myślę że ten co zamówiłam też będzie dobry ;)Aniu ja swój gotowałam 4 dni po kilka godzin :jeez: tylko zwyczajnie nie było dane mi go zrobić, ale teraz uzbrojona w nowy sprzęt i dodatkową motywację zrobię ten przecier choćbym miała i miesiąc parować te pomidory ;)
Pozdrawiam
Aga

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.179 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum