TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

Domowe sposoby na czyste garnki i patelnie 05 Gru 2016 14:42 #513171

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Taką gąbką właśnie czyściłam patelnię , rozglądnę się w sklepie za tym proszkiem.


Zielone okna z estimeble.pl

Domowe sposoby na czyste garnki i patelnie 05 Gru 2016 19:46 #513187

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Do czyszczenia garnków z metaliczną powierzchnią mam pastę polerską :) ponieważ mleczko do czyszczenia pozostawiało nieładne rysy. A ostatnio przerzuciłam się na naczynia z obustronną powłoką granitową. Wystarczy je przetrzeć szmatką lub wilgotną gąbką i są czyściutkie, jak nowe :)

Domowe sposoby na czyste garnki i patelnie 05 Gru 2016 20:27 #513195

  • beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Solina Bieszczady strefa 6a
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 5766
Mam czajnik też taki metaliczny i też go tak szoruje ,jedynie srebrnej lodówki tak nie czyszczę bo pewnie by się porysowała :)

Beata

Domowe sposoby na czyste garnki i patelnie 06 Gru 2016 20:25 #513294

  • zbynek
  • zbynek's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 144
  • Otrzymane dziękuję: 356
Osadów organicznych najlepiej się pozbyć za pomocą sody kaustycznej, mineralnych- kwaskiem cytrynowym lub octem. A z tym, z czym se nie poradzi ani ług, ani kwas, trzeba potraktować olejem. Tak sobie radzę z balonami i innym trudno od środka dostępnymi naczyniami.

Do prac z użyciem mocnej zasady trzeba podchodzić z należytym respektem, koniecznie w rękawicach, okulary też wskazane.
Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garba od roboty.

Domowe sposoby na czyste garnki i patelnie 07 Gru 2016 05:33 #513324

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Ciekawa rzecz o tych pomocach nie słyszałam , sprawdzę :)

Zupy 15 Gru 2016 00:57 #514334

  • babaewa
  • babaewa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 500
  • Otrzymane dziękuję: 1458
Polecam tą starą książkę ,są tam przepisy proste i czytelne ,bez zbędnych przypraw typu; Kucharek czy Vegeta .Są przepisy potraw również dla jaroszy ,dietetyczne ,dla lubiących potrawy tłuste a przede wszystkim smaczne . Są też potrawy już zapomniane ,ciasta i różne kluchy słowem dla każdego coś dobrego .Książka ma prawie 60lat [wydębiłem od teściów gastronomików],sporadycznie do niej zaglądam i to co upichcę mi smakuje.
liliowiec2.131256.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, minohiki

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 01 Lip 2017 10:30 #552215

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 220
  • Otrzymane dziękuję: 331
Słoik z kiszonymi pomidorkami jednak złapał, to nawet lepiej, bo moja ręka w nim nie miesza :D
Miałem nadmiar portulaki w ogródku, to też się kisi. Kiszę też kapustę z tartymi buraczkami, marchewką i pietruszką. Będzie na barszcz ukraiński. Jak obiecałem, kiszę też ziemniaki, a potem zrobię z nich potrawę i jak wyjdzie dobra, to przepis zamieszczę. No i standardowo kiszone ogórki.
P1010113.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia, Betula

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 13 Sie 2017 10:47 #560225

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Bardzo podobnie suszę pomidory. Dodam tylko, że gdy wystawiam je na tarasie to w rogach stawiam cztery cegły i narzucam dużą gazę. Pomidory suszone na słońcu bardzo przyciągają muchy, a ja nie znoszę jak te siadają mi na jedzeniu.
I nie kładę ręcznika papierowego, a suszę na kratce z piekarnika (z blachą pod spodem, żeby nie kapało).
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Armasza, zanetatacz, agabeata, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 15 Sie 2017 18:53 #560498

  • Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 914
  • Otrzymane dziękuję: 5437
Ostatnio cały czas spędzam w kuchni. Ogórki, przeciery pomidorowe, a dziś wspaniała sałatka z kapusty na zimę. Ogród niestety zarośnięty. Wszystko obrodziło (oprócz bakłażanów, które dopiero teraz zawiązały pierwsze owoce) i szkoda wyrzucać. Najbliższe koleżanki i rodzina zaspokojone, a teraz dalsze zaopatruję w dary ogrodu. W przyszłym roku o połowę mniej.
Pozdrawiam
Mirka
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Betula, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 16 Sie 2017 18:44 #560604

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
:happy: Też sobie co roku powtarzam, ze w przyszłym sezonie sieję mniej warzyw. I tak z roku na rok ubywa mi trawnika na rzecz warzywnych grządek :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Pestka, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 16 Sie 2017 19:32 #560608

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Tak Beatko, znam te podchody względem własnego trawnika, jak i obietnice, że w przyszłym roku na pewno oszczędzę sobie pracy. ... I tak od kilku lat ;-)
Za moment ruszam z przetwórstwem pomidorów i szczerze mówić, nie mogę się doczekać :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 21:35 #561726

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Qurcze jestem ze wszystkim do tyłu, dziś zebrałam 30 l pomidorów, wrzuciłam do gara i się przypaliły. Mogłam tu wcześniej zajrzeć i zrobić pieczone. No nic jutro dodam przypraw, ziół, warzyw i może ten zapach spalenizny jakoś zniknie :(
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 21:50 #561732

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Od kilku lat mam mega gar (8 kg pomidorów wchodzi do niego bez problemu) z granitową powierzchnią. Do tego jeszcze podkładka z metalowej siateczki i spokojnie mogę zostawić na gazie przecier na cały dzień lub na noc. Dżemy też w nim robię. Nic się nie przypala, mieszać i pilnować nie trzeba. Naprawdę polecam, jest o niebo lepszy, niż brytfanny emaliowane, powłoka jest też twardsza, niż w garnkach teflonowych. Teraz powoli wszystkie teflonowe patelnie i rondelki wymieniam na granitowe :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 21:51 #561735

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Też muszę taki kupić, bo wszystko przypalam
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 22:02 #561739

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Jak wrzucę teraz to mi sfermentują pomidory, spróbuję pod koniec jak zgęstnieją i jeśli dalej będzie czuć to wtedy wrzucę :jeez:
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 23 Sie 2017 22:08 #561744

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Przelałam w trzy nowe garnki :happy: bo tamten chyba był 15 l i do niego już nie będę lała może mąż mi kupi jutro w mieście nowy taki jak ty masz ;)
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 16:42 #562207

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Ja to tak się zniechęciłam do sosów pomidorowych, nic mi ostatnio nie wychodzi. Ten przypalony w końcu zrobiłam nie czuć nic a nic spalenizną ale gotowałam go 4 dni i dalej miał konsystencję soku typu Kubuś. I ostatecznie tak go wlałam do buteleczek, będzie zupa pomidorowa ale nie o taki przecier mi chodziło. Chciałam gęsty a tu masz babo placek. Ten przepis Mietka poczytam i się zastanowię bo pomidorów jest dużo.
A co do gara Hiacynty to mąż odwiedził wszystkie sklepy i nie znalazł. Hiacynta zlituj się pokaż fotę może na necie znajdę ;)
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:10 #562222

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Aguś, a jakich odmian używasz do sosów czy przecierów ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.408 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum