TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 19:53 #567509

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Anusia, robiąc mus z dyni do słoików nigdy nie dodawałam soku cytrynowego; gorącym musem napełniałam słoik, postukując dnem o szafkę, aby usunąć pęcherzyki powietrza, a następnie pasteryzowałam około 20 min.
Chyba, że chodzi Ci o mus Kokolidka ?

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kow?start=378#565545

I ja mam pytanie do znawców :) jak najlepiej przechowywać suszone grzybki, aby nie zwietrzały i zachowały smak i aromat ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2017 19:56 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, pszczelarz5


Zielone okna z estimeble.pl

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:01 #567511

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Aniu ja przechowuję w szklanych słoikach i koniecznie w suchym pomieszczeniu
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:03 #567512

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Też w szklanych słoikach z zakrętką i lekko posolone.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:06 #567514

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję kochani :)
Posolone ?! Aby wyciągnąć z nich resztki wilgoci i utrwalić ? Kurczę, tego sposobu nie znałam ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:44 #567524

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Ja również dziękuję :hug: debiutuje jeśli chodzi o przetwory z dyni niby banalne ale bałam się że coś sknocę :jeez:
Pozdrawiam serdecznie Ania.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 22:41 #567551

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Kilka lat temu zrobiłam w słoikach mus z dyni podobnie jak Adasiowa i wszystkie sfermentowały.Od tego czasu,podobnie jak mięso wekuję powtórnie po dobie.Nie mam pojęcia jaki błąd wtedy popełniłam,że wszystkie się otworzyły.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, pszczelarz5

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 22:58 #567556

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Kaja masz absolutnie rację ja mięso ZAWSZE poddaje procesowi tyndalizacji ,i jesli robie sobie konserwy to OBOWIAZKOWO trzy krotnie poz krzyś :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 03 Paź 2017 18:39 #567638

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Wszelkie przetwory z dyni oraz innych warzyw, które nie posiadają w sobie naturalnego kwasu, trzeba zakwaszać. Dlatego do dżemów dyniowych zawsze dodaję sok z cytryny lub inne kwaśne owoce - mirabelki, pigwowiec lub winogrona, na działce mam jeden krzew kwaśnych, jak ocet winogron, są one idealne jako dodatek do aronii lub dyni :)

Ponieważ warzywa w przetworach muszą być zakwaszane, sałatki warzywne konserwuje się zalewą z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 04 Paź 2017 10:35 #567748

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
TEN post napisałaAgusiak
Agusiak wrote:
Spieszę donieść że mus z dyni z przepisu Ali jest pyszny. Z połowy muskata wyszło mi 40 słoiczków po koncentratach. Dziś pierwszy degustowany w pracy z płatkami owsianymi i jogurtem, mniam... :kiss3: Marchewki nie dodawałam ani wody, dodałam do pierwszej partii imbiru ale chyba nie potrzebnie bo za bardzo dominuje. Rada dla robiących ten mus: przygotujcie wcześniej słoiczki bo robi się ekspresowo :)
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2017 13:52 przez Emalia112.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 07 Paź 2017 12:06 #568310

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pozbierałam dziś resztki warzyw I tak :
12 bakłażanów wielkości ziemniaka,
20 patisonów, niektóre spore tak ok 5 kg
3 kg papryk rożnych
od rana piekę te warzywa, zrobię pastę warzywna do chleba, coś jak ajwar tylko zagęszczę to dynią Jaune Gros De Paris która po upieczeniu jest twarda sypka. Wczoraj zrobiłam trochę na próbę i jest pyszne. Dawałam olej chili do miksowania.ale sadze ze olej sezamowy byłby lepszy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 07:11 #568615

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Robiłam wczoraj olej ChiliNa litrę oleju Dwie trzy wysuszone papryki typu cayenne 30 tyś SHU. Przy wysuszonych paprykach olej nie sfermentuje.
IMG_20171008_095414.jpg
IMG_20171008_100217.jpg

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 08:58 #568632

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Witam Lucynko czy jeśli ja papryczek nie suszyłem tylko pokroiłem na drobno: papryki Chilii, Lemon drop, Skorpions i Habanero to mogą sfermentować ? poz , życzę dobrego dnia Krzyś :coffe: :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 09:14 #568635

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja w ubiegłym roku robiłam z świeżych i nie sfermentowały mi, miałam do marca. Ale ktoś na forum zgłaszał ze sfermentowały. Wyczytałam ze na dłuższe przechowywanie oleju, z wysuszonych jest lepszy.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 09:35 #568640

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3984
  • Otrzymane dziękuję: 21386
Emalio, a jaki olej najlepszy do papryczek - jestem "kuchennie zielona"

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:01 #568645

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja używam tylko rzepakowy. Oliwę z oliwek nie stosuje, nie mam dostępu do oryginalnej, a to co jest w marketach jest wstrętne , w połączeniu z chilli gorzknieje.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, CHI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:11 #568649

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3984
  • Otrzymane dziękuję: 21386
Ech rzepakowy dla mnie jest najgorszy - mam uczulenie na GMO i chemię ładowaną w jedzenie...

A słonecznikowy - on mnie nie uczula...

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:26 #568651

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Ja nadziewane papryczki zalewam olejem słonecznikowym.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:28 #568652

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pewnie też dobry będzie. ja nie używam żadnego innego tłuszczu nawet masła,tylko olej rzepakowy, tak ze trudno mi powiedzieć.
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2017 10:28 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, CHI


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.274 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum