TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 07 Paź 2017 12:06 #568310

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Pozbierałam dziś resztki warzyw I tak :
12 bakłażanów wielkości ziemniaka,
20 patisonów, niektóre spore tak ok 5 kg
3 kg papryk rożnych
od rana piekę te warzywa, zrobię pastę warzywna do chleba, coś jak ajwar tylko zagęszczę to dynią Jaune Gros De Paris która po upieczeniu jest twarda sypka. Wczoraj zrobiłam trochę na próbę i jest pyszne. Dawałam olej chili do miksowania.ale sadze ze olej sezamowy byłby lepszy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula


PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 07:11 #568615

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Robiłam wczoraj olej ChiliNa litrę oleju Dwie trzy wysuszone papryki typu cayenne 30 tyś SHU. Przy wysuszonych paprykach olej nie sfermentuje.
IMG_20171008_095414.jpg
IMG_20171008_100217.jpg

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 08:58 #568632

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 481
  • Otrzymane dziękuję: 422
Witam Lucynko czy jeśli ja papryczek nie suszyłem tylko pokroiłem na drobno: papryki Chilii, Lemon drop, Skorpions i Habanero to mogą sfermentować ? poz , życzę dobrego dnia Krzyś :coffe: :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 09:14 #568635

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Ja w ubiegłym roku robiłam z świeżych i nie sfermentowały mi, miałam do marca. Ale ktoś na forum zgłaszał ze sfermentowały. Wyczytałam ze na dłuższe przechowywanie oleju, z wysuszonych jest lepszy.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 09:35 #568640

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 716
  • Otrzymane dziękuję: 1270
Emalio, a jaki olej najlepszy do papryczek - jestem "kuchennie zielona"

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:01 #568645

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Ja używam tylko rzepakowy. Oliwę z oliwek nie stosuje, nie mam dostępu do oryginalnej, a to co jest w marketach jest wstrętne , w połączeniu z chilli gorzknieje.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, CHI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:11 #568649

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 716
  • Otrzymane dziękuję: 1270
Ech rzepakowy dla mnie jest najgorszy - mam uczulenie na GMO i chemię ładowaną w jedzenie...

A słonecznikowy - on mnie nie uczula...

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:26 #568651

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11710
  • Otrzymane dziękuję: 7084
Ja nadziewane papryczki zalewam olejem słonecznikowym.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 10:28 #568652

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Pewnie też dobry będzie. ja nie używam żadnego innego tłuszczu nawet masła,tylko olej rzepakowy, tak ze trudno mi powiedzieć.
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2017 10:28 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, CHI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 18:54 #568707

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
U mnie też króluje rzepakowy i oliwa z oliwek. Ostatnio robiłam papryki marynowane i na wierzch każdego przetworu dałam łyżeczkę oleju, zakręciłam nakrętki i pasteryzowałam. Kiedyś zrobiłam tak ze słonecznikowym, ale zjełczał i zmienił smak takiej papryki.
W ubiegłym roku robiłam olej z posiekanymi świeżymi ostrymi papryczkami wg przepisu Piotra i to właśnie mnie sfermentowały, ale z mojej winy.

A jak najlepiej suszyć papryczki ? Chciałabym zrobić buteleczkę takiego oleju ( na razie mam tylko oliwę czosnkową ), a papryczek trochę mam.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 20:04 #568720

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6597
  • Otrzymane dziękuję: 6832
Wiążę w takie pęczki wieszam nad kuchnia i schnie.
IMG_00132-7.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 22:24 #568780

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 806
  • Otrzymane dziękuję: 1120
Ponieważ ciągle któremuś z moich przeszkadzały powieszone pęczki, to zrobiłam girlandę i uczepiłam do karnisza. Szybko i ładnie podeschły :wink2: .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:03 #569110

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 481
  • Otrzymane dziękuję: 422
Aniu nie wiem jak się powinno suszyć papryczki ja zrobiłem to tak
wydrążyłem rozłożyłem na siatce i po kłopocie
Lemon Drop , Skorions , Scotch bonet, chili
DSC_0103.jpg

Bonett i Chilii
DSC_0112.jpg

Aniu ale ja póki co to jeszcze mam nad czym suszyć :happy: :happy2:
DSC_0117.jpg
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2017 22:21 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Lila25, Betula

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:19 #569118

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8602
  • Otrzymane dziękuję: 12415
Krzysiu, bardzo Ci dziękuję za podpowiedź; moje papryczki już wiszą w pęczkach, w całości, ponieważ takie chciałabym włożyć do butelki z olejem. No i wiesz, przy aktywnym i energicznym kocie suszenie "na widoku" nie wchodzi w grę ;-)
Ale mniejsza o to ... taki piec/kuchnię miałam w swoim mieszkaniu 30 lat temu. Dzisiaj został mi tylko wielki kaflowy, ale nie zamieniłabym go na kaloryfery.
Przepraszam, że zapytam - co, na Boga, będziesz robił ze Scotch Bonnet ?????
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:24 #569120

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 481
  • Otrzymane dziękuję: 422
Aniu ,część poszła do oleju ,część na maść a reszta no cóż przecież nie wyżuce ,uschnie ,zmielę no i może chętni będą na moje chili :devil1: :devil1:
A co do pieca kaflowego to ty wiesz co dobre ,uwierz mi też cięzko rozstaje się z kuchnią chętnie bym ja ze sobą zabrał na zimowisko :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2017 10:25 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:31 #569123

  • Lila25
  • Lila25's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 85
  • Otrzymane dziękuję: 89
Chyba na zimę STULECIA ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:37 #569124

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 481
  • Otrzymane dziękuję: 422
Lila25 no wiesz nigdy nic nie wiadomo co nas może spotkać :idea1: ,a po za tym uwierz mi w pewnym wieku własnie takie ciepełko bardzo się ceni :teach: :rotfl1: poz krzyś
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2017 10:24 przez pszczelarz5.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 21 Paź 2017 10:26 #570683

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1748
  • Otrzymane dziękuję: 1909
Może już pisaliscie,ale ostatnio w programie o zdrowym odżywianiu była mowa o proszku do pieczenia i sodzie.
Proszek do pieczenia ma jak dobrze pamiętam fosforany.Jak już musimy go używać to lepiej kupić ciut droższy,ale bez fosforanów.
Z kolei zamiennie stosujemy sodę.Z tym,że tylko do wypieków lub placków które w przepisie mają coś kwaśnego,np.maślankę,jogurt naturalny.Sodę możemy stosować tylko w kwaśnym środowisku bo jak nie zareaguje w cieście to potem zareaguje w żołądku z kwasami i ból brzucha gwarantowany.
Ot taka informacja ostatnio do mnie dotarła.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2017 10:27 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, Betula

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.221 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum