TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 03 Wrz 2017 13:18 #563194

  • Mila
  • Mila's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 35
  • Otrzymane dziękuję: 20
Co roku obiecuję sobie, że poza konfiturami nie będę robiła żadnych przetworów. W tym roku nie było truskawek ani wiśni, więc ...po trochu przerabiam pomidory. Ale ponieważ nienawidzę przecierania przez sitko, kupiłam maszynkę do wyciskania owoców i warzyw. Stara, jeszcze mojej mamy, miała jedno sitko i miała już baardzo nieestetyczny wygląd. Nie potrafię uregulować tej nowej maszynki :oops: , a sprzedawca nie reaguje na zapytanie. W każdym razie udało mi się : 8kg pomidorów przepuściłam, wyszedł bardzo gęsty przecier, bo pomidory były bardzo mięsiste, z małą ilością pestek. Zagotowałam dodając trochę soli i wyszło 10 słoików po 0,33l .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak


PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 04 Wrz 2017 21:50 #563437

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
Jutro więc wielki dzień, zrywam i żmudnie nakłuwam Biquinho do marynowania, moczę w solance a potem do zalewy octowej.
Zobaczymy co wyjdzie ale degustacja dopiero za 3 tygodnie.
Jeśli macie na ogródku bazylię to ostatni czas na jej zbiory, każdy spadek temperatury ( a zbliża sie pełnia ) przypłaci życiem. Proponuję zerwać, obrać zdrowe listki i zblendować z czosnkiem lub bez, z solą i oliwą, przełożyć do słoików zalewając wierzch 2 cm warstwą oleju kujawskiego lub innego rzepakowego. Można ją tak trzymać w chłodnym miejscu nawet do 1 roku, używając do pomidorków i sałatek.
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Horti, Renia, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 04 Wrz 2017 22:01 #563438

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1973
  • Otrzymane dziękuję: 1863
Moja chyba uschła ale jutro zerknę na nią, dzięki kochana całkiem o niej zapomniałam :kiss3:
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:06 #564353

  • Galina
  • Galina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 134
  • Otrzymane dziękuję: 84
A moze macie jakis przepis na sos z zielonych pomidorow ostrej zielonej papryki itp.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:09 #564355

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
A ja właśnie się dowiedziałam, że zielone pomidory można kisić jak ogórki. Przepis jest ze wschodu, bo pracuje u mnie ekipa z Ukrainy i to od nich usłyszałam o tej metodzie. Robiła to już któraś z Was?
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:13 #564356

  • Galina
  • Galina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 134
  • Otrzymane dziękuję: 84
Wiesz moze i mozna ale czy beda smakowaly?ja na przyklad kisilam rzodkiewke i kalafiora o ile rzodkiewka mi smakuje kalafior juz nie koniecznie no i ten zapach jak sie otworzy sloik
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:48 #564362

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 894
Chyba spróbuję i zdam relację, oczywiście z tymi ostatnimi co nie będą miały kiedy dorosnąć na krzaku. Kiszenie chyba też unieszkodliwi solaninę?
Beata
Za tę wiadomość podziękował(a): Galina, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 14:51 #567452

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 416
  • Otrzymane dziękuję: 381
Przygotowuję mus z dyni, część będę mrozić a część będzie w słoikach. Jakie są proporcje soku z cytryny na kilogram dyni? Jedna cytryna na kilogram? Czy za dużo? Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o dynie. Słoiki łatwiej przewieźć a moja córka studentka lubi dynie...

Dziewczyny Chłopaki pomożecie? :flower1:
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2017 14:51 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 19:52 #567507

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 480
  • Otrzymane dziękuję: 421
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 19:53 #567509

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8477
  • Otrzymane dziękuję: 12127
Anusia, robiąc mus z dyni do słoików nigdy nie dodawałam soku cytrynowego; gorącym musem napełniałam słoik, postukując dnem o szafkę, aby usunąć pęcherzyki powietrza, a następnie pasteryzowałam około 20 min.
Chyba, że chodzi Ci o mus Kokolidka ?

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...kow?start=378#565545

I ja mam pytanie do znawców :) jak najlepiej przechowywać suszone grzybki, aby nie zwietrzały i zachowały smak i aromat ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2017 19:56 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, pszczelarz5

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:01 #567511

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 480
  • Otrzymane dziękuję: 421
Aniu ja przechowuję w szklanych słoikach i koniecznie w suchym pomieszczeniu
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:03 #567512

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6558
  • Otrzymane dziękuję: 6737
Też w szklanych słoikach z zakrętką i lekko posolone.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zbyszko46

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:06 #567514

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8477
  • Otrzymane dziękuję: 12127
Dziękuję kochani :)
Posolone ?! Aby wyciągnąć z nich resztki wilgoci i utrwalić ? Kurczę, tego sposobu nie znałam ....
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 20:44 #567524

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 416
  • Otrzymane dziękuję: 381
Ja również dziękuję :hug: debiutuje jeśli chodzi o przetwory z dyni niby banalne ale bałam się że coś sknocę :jeez:
Pozdrawiam serdecznie Ania.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 22:41 #567551

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 362
  • Otrzymane dziękuję: 365
Kilka lat temu zrobiłam w słoikach mus z dyni podobnie jak Adasiowa i wszystkie sfermentowały.Od tego czasu,podobnie jak mięso wekuję powtórnie po dobie.Nie mam pojęcia jaki błąd wtedy popełniłam,że wszystkie się otworzyły.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, pszczelarz5

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 22:58 #567556

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 480
  • Otrzymane dziękuję: 421
Kaja masz absolutnie rację ja mięso ZAWSZE poddaje procesowi tyndalizacji ,i jesli robie sobie konserwy to OBOWIAZKOWO trzy krotnie poz krzyś :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 03 Paź 2017 18:39 #567638

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11683
  • Otrzymane dziękuję: 7046
Wszelkie przetwory z dyni oraz innych warzyw, które nie posiadają w sobie naturalnego kwasu, trzeba zakwaszać. Dlatego do dżemów dyniowych zawsze dodaję sok z cytryny lub inne kwaśne owoce - mirabelki, pigwowiec lub winogrona, na działce mam jeden krzew kwaśnych, jak ocet winogron, są one idealne jako dodatek do aronii lub dyni :)

Ponieważ warzywa w przetworach muszą być zakwaszane, sałatki warzywne konserwuje się zalewą z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 04 Paź 2017 10:35 #567748

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 480
  • Otrzymane dziękuję: 421
TEN post napisałaAgusiak
Agusiak wrote:
Spieszę donieść że mus z dyni z przepisu Ali jest pyszny. Z połowy muskata wyszło mi 40 słoiczków po koncentratach. Dziś pierwszy degustowany w pracy z płatkami owsianymi i jogurtem, mniam... :kiss3: Marchewki nie dodawałam ani wody, dodałam do pierwszej partii imbiru ale chyba nie potrzebnie bo za bardzo dominuje. Rada dla robiących ten mus: przygotujcie wcześniej słoiczki bo robi się ekspresowo :)
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2017 13:52 przez Emalia112.

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.129 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum