TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:13 #562224

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2417
  • Otrzymane dziękuję: 3474
wszystkich wiem, że to źle ale moja siostra w ub. roku też robiła z każdych i super jej wyszedł tylko pewnie tajemnica tkwi w tym że ona używała do tego zabiegu kuchni kaflowej
Pozdrawiam
Aga


PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:25 #562226

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8205
  • Otrzymane dziękuję: 9625
Dodaj zelfix ( dzięki Mietku za podrzucenie pomysłu). Ja do czerwonych nie daje bo mi nie zależy na gęstosci alee do zielonej salsy dodaje i jest gęsta. Wręcz można kroić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 17:47 #562228

  • Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 58
  • Otrzymane dziękuję: 31
Ja robię zwykły keczup wg Mietka -Pomodoro i też jest bardzo dobry. Polecam też keczup "włoskiej mammy" też jest wspaniały,tylko trzeba poczekać z miesiąc na degustację-warto.Ilona
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 21:34 #562310

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2417
  • Otrzymane dziękuję: 3474
Nie czekając na zdjęcia z gara Hiacynty zamówiłam na necie oto taki www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-GRANITOWY-7....F-MARMO-KH-3767/2550 szukałam takiego z sitem, wkładem ale nic nie znalazłam. Zrobię w końcu porządnie ten cholr.... przecier ;)
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 21:53 #562314

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13332
  • Otrzymane dziękuję: 23013
Jestem w tyle za nowościami ... przeciery pomidorowe gotuję w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem, ale tak planuję ich robienie, aby mieć czas na pilnowanie; przeważnie przyrządzam je w ciągu trzech dni, codziennie po godzince. Podobnie robię powidła lub sos z pieczonych pomidorów, ale w tym przypadku korzystam ze starej, emaliowanej brytfanny ( w piekarniku ) lub żeliwnej patelni, równie starej ;-) - na gazie.
W ciągu wielu lat pichcenia w/w sposobem, nigdy niczego nie przypaliłam, choć, jak mówią, "nigdy nie mów nigdy"....
Acha, i zawsze staram się dobierać owoce czy warzywa przeznaczone do przerobu, chyba, że od razu wiem, że zrobię z nich sok, a nie przecier.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 27 Sie 2017 22:08 #562321

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13032
  • Otrzymane dziękuję: 8173
Aguś, zasięgnęłam języka u męża, co mi kupił :) To garnek z powłoką marmurkową BergHoff, pojemność 7 litrów. Z powłoką granitową mam inne garnki i 2 patelnie, też są świetne. Mąż twierdzi, że każda firmowa brytfanna z powłoką granitową lub marmurkową będzie dobra, kupił tę, bo akurat sklep miał po drodze i miejsce na parkingu było :)

Są też garnki z powłoką ceramiczną, wykończyłam taki po 3 latach, dno mu się wytarło i porysowało, bo w sezonie warzywno-owocowym brytfanny są u mnie wykorzystywane nieustannie po 6-10 godzin dziennie :)

Z tym, że dla pewności pod taki garnek na gaz kładę kółeczko z drobnej siatki, tak więc garnek bezpośrednio gazem nie jest podgrzewany.
Tutaj jest ta brytfanna w akcji z przecierem pomidorowym i warzywami:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...wdzone-smaczne#65649
A tu z owocami:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...twory-owocowe#382577
A tutaj pomidory na dżem smażę:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...cowe?start=54#509705

Ma jeszcze szklaną pokrywkę, ale do odparowywania przecieru pomidorowego jej nie używam. Teraz na fotkę jest za ciemno, a jutro od rana wyjeżdżam, ale zdjęcie z postu dość dobrze pokazuje, jak ten garnek wygląda. Wnętrze tego garnka jest też czarne, w białe, nieregularne kropki.
Ostatnio zmieniany: 27 Sie 2017 22:35 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Kasionek, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 28 Sie 2017 07:43 #562359

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2417
  • Otrzymane dziękuję: 3474
Dziękuje Hiacyno :flower2: myślę że ten co zamówiłam też będzie dobry ;)Aniu ja swój gotowałam 4 dni po kilka godzin :jeez: tylko zwyczajnie nie było dane mi go zrobić, ale teraz uzbrojona w nowy sprzęt i dodatkową motywację zrobię ten przecier choćbym miała i miesiąc parować te pomidory ;)
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 03 Wrz 2017 13:18 #563194

  • Mila
  • Mila's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 57
  • Otrzymane dziękuję: 54
Co roku obiecuję sobie, że poza konfiturami nie będę robiła żadnych przetworów. W tym roku nie było truskawek ani wiśni, więc ...po trochu przerabiam pomidory. Ale ponieważ nienawidzę przecierania przez sitko, kupiłam maszynkę do wyciskania owoców i warzyw. Stara, jeszcze mojej mamy, miała jedno sitko i miała już baardzo nieestetyczny wygląd. Nie potrafię uregulować tej nowej maszynki :oops: , a sprzedawca nie reaguje na zapytanie. W każdym razie udało mi się : 8kg pomidorów przepuściłam, wyszedł bardzo gęsty przecier, bo pomidory były bardzo mięsiste, z małą ilością pestek. Zagotowałam dodając trochę soli i wyszło 10 słoików po 0,33l .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 04 Wrz 2017 21:50 #563437

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 481
  • Otrzymane dziękuję: 1129
Jutro więc wielki dzień, zrywam i żmudnie nakłuwam Biquinho do marynowania, moczę w solance a potem do zalewy octowej.
Zobaczymy co wyjdzie ale degustacja dopiero za 3 tygodnie.
Jeśli macie na ogródku bazylię to ostatni czas na jej zbiory, każdy spadek temperatury ( a zbliża sie pełnia ) przypłaci życiem. Proponuję zerwać, obrać zdrowe listki i zblendować z czosnkiem lub bez, z solą i oliwą, przełożyć do słoików zalewając wierzch 2 cm warstwą oleju kujawskiego lub innego rzepakowego. Można ją tak trzymać w chłodnym miejscu nawet do 1 roku, używając do pomidorków i sałatek.
Beata

"Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty." Frank Zappa
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Horti, Renia, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 04 Wrz 2017 22:01 #563438

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2417
  • Otrzymane dziękuję: 3474
Moja chyba uschła ale jutro zerknę na nią, dzięki kochana całkiem o niej zapomniałam :kiss3:
Pozdrawiam
Aga

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:06 #564353

  • Galina
  • Galina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 171
  • Otrzymane dziękuję: 137
A moze macie jakis przepis na sos z zielonych pomidorow ostrej zielonej papryki itp.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:09 #564355

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 481
  • Otrzymane dziękuję: 1129
A ja właśnie się dowiedziałam, że zielone pomidory można kisić jak ogórki. Przepis jest ze wschodu, bo pracuje u mnie ekipa z Ukrainy i to od nich usłyszałam o tej metodzie. Robiła to już któraś z Was?
Beata

"Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty." Frank Zappa
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:13 #564356

  • Galina
  • Galina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 171
  • Otrzymane dziękuję: 137
Wiesz moze i mozna ale czy beda smakowaly?ja na przyklad kisilam rzodkiewke i kalafiora o ile rzodkiewka mi smakuje kalafior juz nie koniecznie no i ten zapach jak sie otworzy sloik
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Wrz 2017 16:48 #564362

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 481
  • Otrzymane dziękuję: 1129
Chyba spróbuję i zdam relację, oczywiście z tymi ostatnimi co nie będą miały kiedy dorosnąć na krzaku. Kiszenie chyba też unieszkodliwi solaninę?
Beata

"Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty." Frank Zappa
Za tę wiadomość podziękował(a): Galina, Agusiak

Domowe sposoby na czyste garnki i patelnie 15 Wrz 2017 22:22 #564914

  • 1dorka
  • 1dorka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 2
  • Otrzymane dziękuję: 1
moja koleżanka czysci naczynia mieszanką octu i sody oczyszczonej

Domowe sposoby na czyste garnki i patelnie 15 Wrz 2017 22:35 #564918

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13032
  • Otrzymane dziękuję: 8173
Metaliczne garnki najskuteczniej czyści się pastą polerska, nie ma wtedy rys, powierzchnia jest wygładzona, z połyskiem. Pasta polerska ma bardzo drobną granulację materiału ściernego.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 14:51 #567452

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 602
  • Otrzymane dziękuję: 721
Przygotowuję mus z dyni, część będę mrozić a część będzie w słoikach. Jakie są proporcje soku z cytryny na kilogram dyni? Jedna cytryna na kilogram? Czy za dużo? Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o dynie. Słoiki łatwiej przewieźć a moja córka studentka lubi dynie...

Dziewczyny Chłopaki pomożecie? :flower1:
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2017 14:51 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 02 Paź 2017 19:52 #567507

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 631
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.259 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum