TEMAT: PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 18:54 #568707

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
U mnie też króluje rzepakowy i oliwa z oliwek. Ostatnio robiłam papryki marynowane i na wierzch każdego przetworu dałam łyżeczkę oleju, zakręciłam nakrętki i pasteryzowałam. Kiedyś zrobiłam tak ze słonecznikowym, ale zjełczał i zmienił smak takiej papryki.
W ubiegłym roku robiłam olej z posiekanymi świeżymi ostrymi papryczkami wg przepisu Piotra i to właśnie mnie sfermentowały, ale z mojej winy.

A jak najlepiej suszyć papryczki ? Chciałabym zrobić buteleczkę takiego oleju ( na razie mam tylko oliwę czosnkową ), a papryczek trochę mam.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....


Zielone okna z estimeble.pl

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 20:04 #568720

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Wiążę w takie pęczki wieszam nad kuchnia i schnie.
IMG_00132-7.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 09 Paź 2017 22:24 #568780

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Ponieważ ciągle któremuś z moich przeszkadzały powieszone pęczki, to zrobiłam girlandę i uczepiłam do karnisza. Szybko i ładnie podeschły :wink2: .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:03 #569110

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Aniu nie wiem jak się powinno suszyć papryczki ja zrobiłem to tak
wydrążyłem rozłożyłem na siatce i po kłopocie
Lemon Drop , Skorions , Scotch bonet, chili
DSC_0103.jpg

Bonett i Chilii
DSC_0112.jpg

Aniu ale ja póki co to jeszcze mam nad czym suszyć :happy: :happy2:
DSC_0117.jpg
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2017 22:21 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Lila25, Betula

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:19 #569118

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Krzysiu, bardzo Ci dziękuję za podpowiedź; moje papryczki już wiszą w pęczkach, w całości, ponieważ takie chciałabym włożyć do butelki z olejem. No i wiesz, przy aktywnym i energicznym kocie suszenie "na widoku" nie wchodzi w grę ;-)
Ale mniejsza o to ... taki piec/kuchnię miałam w swoim mieszkaniu 30 lat temu. Dzisiaj został mi tylko wielki kaflowy, ale nie zamieniłabym go na kaloryfery.
Przepraszam, że zapytam - co, na Boga, będziesz robił ze Scotch Bonnet ?????
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:24 #569120

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Aniu ,część poszła do oleju ,część na maść a reszta no cóż przecież nie wyżuce ,uschnie ,zmielę no i może chętni będą na moje chili :devil1: :devil1:
A co do pieca kaflowego to ty wiesz co dobre ,uwierz mi też cięzko rozstaje się z kuchnią chętnie bym ja ze sobą zabrał na zimowisko :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2017 10:25 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:31 #569123

  • Lila25
  • Lila25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 441
Chyba na zimę STULECIA ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 11 Paź 2017 21:37 #569124

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Lila25 no wiesz nigdy nic nie wiadomo co nas może spotkać :idea1: ,a po za tym uwierz mi w pewnym wieku własnie takie ciepełko bardzo się ceni :teach: :rotfl1: poz krzyś
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 12 Paź 2017 10:24 przez pszczelarz5.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 21 Paź 2017 10:26 #570683

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Może już pisaliscie,ale ostatnio w programie o zdrowym odżywianiu była mowa o proszku do pieczenia i sodzie.
Proszek do pieczenia ma jak dobrze pamiętam fosforany.Jak już musimy go używać to lepiej kupić ciut droższy,ale bez fosforanów.
Z kolei zamiennie stosujemy sodę.Z tym,że tylko do wypieków lub placków które w przepisie mają coś kwaśnego,np.maślankę,jogurt naturalny.Sodę możemy stosować tylko w kwaśnym środowisku bo jak nie zareaguje w cieście to potem zareaguje w żołądku z kwasami i ból brzucha gwarantowany.
Ot taka informacja ostatnio do mnie dotarła.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2017 10:27 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112, whitedame, Betula

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 21 Paź 2017 20:45 #570746

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Jest na to rada.Kiedyś skopiowałam sobie z jakiegoś forum o pieczeniu.
"Gaszenie sody octem, polega na tym, że na daną ilość sody, dodajemy taką samą ilość octu. Proces ten najlepiej wykonywać nad miską, w której znajdują się składniki na ciasto, bowiem soda z octem bardzo mocno się pieni. Pianę natychmiast dodajemy do ciasta i mieszamy.Gaszenie jest procesem koniecznym, gdy do pieczenia używamy tylko sody oczyszczonej. Aby ciasto na sodzie wyrosło, powinno zawierać w sobie składniki o kwaśnym PH (np. ocet, sok z cytryny)."
Z własnego doświadczenia wiem,że najlepiej robić to na łyżce.
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2017 20:47 przez Kaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Armasza, lucysia, Betula, lonia

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 22 Paź 2017 16:33 #570863

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Mąż codziennie pije wodę z sodą,bo ma za mało sodu.Lekarz nie kazał mu dodawać kwasu,ale mu podpowiem żeby dodawał trochę soku z cytryny, chociaż nie narzeka na ból brzucha.

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 22 Paź 2017 16:43 #570867

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Może to tylko o wypieki chodzi.Bo o tym tylko była mowa.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 30 Paź 2017 12:47 #572189

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Ja z innej beczki.

Skacze1.jpg


Skacze2.jpg


Skacze3.jpg


A ceny
30 cm wysokość 80 zl
40 cm wysokości 110 zł
50 cm wysokości 140 zł
Do kolorowych + 5 zł
Stojak z życzeniami 15 zł

Okazuje się, że robi to człek który mieszka ok 1 km. ode mnie. Tylko ich nie próbowałam. Nie wiem jaki smak.

Wieczorkiem zadzwonię do "mojej" kobitki, ile takie cacko kosztuje.
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2017 12:50 przez Zielona.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Adasiowa, Marysia80, Agusiak

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 30 Paź 2017 12:53 #572192

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
:supr3: A czy ten człek wysyła pocztą? I ile takie cudo może postać zanim hmmm...zzielenieje ;) Ja bym sobie na święta z wielką chęcią zamówiła. Piękne są :bravo:

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 30 Paź 2017 12:59 #572195

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Nie mam pojęcia czy wysyła. Z reguły dobrze zrobiony sękacz stoi bardzo długo. Ale też potem i wysycha. Ja osobiście preferuję świeże, tylko wtedy czuje się ten smak. Sękacz można też zamrozić, nie traci wtedy smaku.
Jeśli mam iść na wywiad, dajcie znać. Pójdę osobiście sprawdzić, jak to wygląda.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 30 Paź 2017 13:01 #572196

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
tilia66 wrote:
O matulu takie coś znalazłam, co to jest to mrowisko??? No chyba w tym roku oprócz dojrzewającego piernika nic nie będę piekła :supr3: sekacze.net/oferta/
Mrowisko robi się z ciasta jak na faworki, klejone miodem, makiem, rodzynkami i płatkami migdałów.

Zaraz mnie zabijecie, to nie w tym wątku. :club2:
Pozdrawiam Alicja.
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2017 13:04 przez Zielona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 30 Paź 2017 19:04 #572250

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Tak czy inaczej, bardzo Cię proszę Alicjo, o wywiad w terenie. Jestem zainteresowana zamówieniem dużego sękacza.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2017 13:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak, Zielona

PORADY W KUCHNI I SPIŻARNI 31 Paź 2017 15:11 #572405

  • kokoryczka
  • kokoryczka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 126
  • Otrzymane dziękuję: 58
Sękacze są przereklamowane, ciasto biszkoptopodobne, wysuszone, uwędzone, ohyda ;( Za to rogale marcińskie to pychotka :) Jutro będę na grobach w Poznaniu, może ktoś napisze, gdzie można kupić smaczne rogale?


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.431 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum