• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Magiczna Kuchnia Dino_saura.

Magiczna Kuchnia Dino_saura. 02 Sty 2018 13:42 #580531

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
Gulasz z rzepą.

Ile gospodyń, tyle przepisów na gulasz – taką prawdę oczywistą znamy wszyscy. Dotyczy ona zresztą nie tylko gulaszu, ale i zylionów innych potraw. Tutaj skorzystamy z tradycyjnego, prostego przepisu na gulasz węgierski. Z jednym małym odstępstwem. Zamiast mięsa wołowego będzie tam kawał pięknej łopatki lub szynki wieprzowej. Dlaczego nie wołowina – no cóż kupić w sklepie piękny, świeży kawałek młodej wołowiny to sztuka nad sztukami. A cena tego cudu – podnosi ciśnienie dwukrotnie. Więc zostajemy przy wieprzowinie.

Składniki:
• wieprzowina (łopatka, szynka) 1kg
• smalec (tak każe węgierska tradycja i smak)
• cebula ok.800g – pokrojona w półplasterki
• bulion (dowolny, jak nie ma to może być z kostki)
• papryka suszona słodka i ostra – dużo
• kminek
• sól, pieprz, cukier
Tak i to koniec składników na tradycyjny węgierski gulasz. Proste, a sami zobaczycie smak niepowtarzalny. Pomidory, przeciery, świeża papryka etc, to już wariacje na temat gulaszu. Zazwyczaj ‘nie-węgierskie’.

No i oczywiście nasz bohater tego dania – rzepa:

• rzepa w ilości 1,5-2kg

No to zaczynamy.

• mięso kroimy w kostkę o boku 1,5-2cm. Wrzucamy na rozgrzany w garnku gorący smalec. Obsmażamy aż do uzyskania pięknego koloru jasnego brązu. Obsmażoną partię mięsa odkładamy na bok i kolejna i kolejna… aż wszystkie osiągną bursztynowy kolor i spoczną na talerzu obok kuchenki
• pora teraz na składnik nr 2 czyli cebulę. Przypominam, mamy garnek z rozgrzanym smalcem i przywartymi fragmentami mięsa do dna – i tak ma być. Dodajemy teraz do garnka pokrojoną cebulę. Krótko podsmażamy aż zacznie mięknąć i podlewamy wodą. Mieszamy kopystką (to taki magiczny przyrząd z drewna o kształcie dużej łyżki :) ). Wszystkie najlepsze smaki, które z mięsa przywarły do dna, pięknie nam się rozpuszczają. Dodajemy sól, odrobinę cukru (¾ łyżki) i sporo kminku. Cebula kocha kminek :hearts: … Dusimy pod przykryciem na słabym ogniu, ewentualnie podlewając ponownie wodą, do zeszklenia cebuli. Odkrywamy garnek, zwiększamy gaz, odparowujemy wodę i lekko rumienimy cebulę. Ta odrobina cukru własnie teraz pomaga w karmelizacji cebuli
• wsypujemy suszoną papryke słodką i ostrą – ile? - dużo! Choć ilość będzie można jeszcze skorygować – w górę oczywiście – pod koniec gotowania. Szybko mieszamy i zdejmujemy z ognia, żeby papryka się nie skarmelizowała
• dodajemy obsmażone mięso, podlewamy bulionem tak by mięso było przykryte. I z powrotem na kuchenkę. Na niewielkim ogniu spokojnie dusimy do ‘prawie miekkości’ mięsa, mieszając kopystką co kilka minut.. Mięso z szynki stan ten osiąga szybciej niż z łopatki – ostrożnie, żeby za długo nie gotować
• mamy teraz chwilę czasu, więc czas na kąpiel :woohoo: . Napełniamy zlewozmywak (czysty!) letnią wodą, wsypujemy rzepę i bawimy się jak za czasów dzieciństwa, łapkami w wodzie, myjąc rzepę. Czyściutką obieramy i kroimy na kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa. Pokrojoną odkładamy na sito
• mięso już prawie gotowe. Wsypujemy rzepę do gara, zalewmy bulionem tak by pokrył wszystko i na średnim ogniu gotujemy do miękkości rzepy - oczywiście mieszając co jakiś czas. I to już prawie koniec. Zostało ostatnie doprawianie. Do akcji wkracza ponownie: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,kminek. Ile czego – każdy doprawia tak jak lubi i jak mu smakuje
• można podbić mąką. Ale jeśli daliście wystarczającą ilość suszonej papryki, to skrobia tam zawarta wystarczająco zagęści potrawę.

Najlepiej podawać z galuszkami (haluszki, szpecle) choć z kaszą jęczmienna też doskonałe. I do tego ogórek kiszony.

Smacznego :bye:

Ps. wariant w którym część suszonej papryki zastąpimy suszoną, wędzoną papryką daje temu daniu kolejny wymiar smaku :)
Ostatnio zmieniany: 09 Kwi 2018 22:47 przez Dino_saur.


Magiczna Kuchnia Dino-saura. 02 Sty 2018 14:09 #580541

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 8112
  • Otrzymane dziękuję: 9479
I koniecznie słodka papryka to Kapya, a ostra to Hungarian Black. Wtedy gulasz maa niepowtarzalny kolor i smak. Moja znajoma węgierka taki gulasz robiła , a przez to ze rzepa była składnikiem głównym wprawiała mnie w osłupienie. A w barze w Koszycach na stacji podawali go z knedlami. Też moze być, choć ja knedli nie lubię. Dzięki Zbyszku to moje klimaty.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 02 Sty 2018 14:13 #580542

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 12979
  • Otrzymane dziękuję: 22239
Zrobiło się pysznie, aromatycznie, przytulnie... Napisane z humorem, dużą dawką kulinarnej wiedzy i w świetnym stylu. Zbyszku, dziękuję bardzo za obiecany przepis, z którego nie omieszkam skorzystać po uprzednim odrzuceniu pewnego składnika, ale w sumie to mój wybór ;)
W Twojej Magicznej Kuchni będzie się działo, bo z tego, co pamiętam, to w zanadrzu chowasz wiele takich apetycznych i oryginalnych receptur.
Pozdrawiam serdecznie .... i cieszę się na ten nowy wątek z warzywami w roli głównej :)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 02 Sty 2018 14:43 #580552

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
Dziękuję za te wszystkie miłe słowa :)
Następne przepisy jak i opowieści ogrodowe przy kominku już wkrótce, na razie biorę się za pakowanie obiecanych nasion :bye:

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 02 Sty 2018 14:59 #580555

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 12979
  • Otrzymane dziękuję: 22239
Poproszę o przepis na zupę dyniową z curry i obowiązkowo na jakieś ciacho. Bez słodyczy nie ma magii w żadnej kuchni ;-), ale oczywiście cierpliwie poczekamy.
Galuszki to kluski z mąki ? Kładzione na wrzątek ?
Emalka wspomniała o knedlikach - jadłam na Słowacji sto lat temu, ale .... nie zachwyciły mnie smakiem.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 02 Sty 2018 15:12 #580558

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 592
  • Otrzymane dziękuję: 813
Zbyszek, masz rację gulasz wołowy to jest to.
Ja nieraz robię w prawdziwym kociołku na ogniskiem, wzorem Lucyny daję 2 rodzaje papryk, ale obydwie są własnoręcznie podwędzane, dobrze podbijają smak.

Co do knedlików, to są Houskove (z bułki) i Bramborove(z ziemniaków).
Mi zawsze smakowały tylko te drugie z czeskim gulaszem popite dobrym Lagerem.
Ale to jest kuchnia czeska, delikatniejsza i bardziej tłusta, od węgierskiej. Poza tym jedni popijają piwem, a drudzy dobrym wytrawnym Cabernet.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 02 Sty 2018 23:35 #580702

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
Pragniecie Słodkiej Magii - jutro (albo pojutrze ;) ) będzie to:


ciastodyniowe1.jpg


czyli dwie miski, jedna z suchym, druga z mokrym. A później dwie keksówki pełne aromatu. I 95% zjedzone przez moją Żonę. A dla mnie tylko okruszki :devil1: . A Ona waży mniej niż moja połowa :woohoo: - to niesprawiedliwe.....
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, obeata

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 02 Sty 2018 23:44 #580705

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
Adasiowa wrote:
...
Galuszki to kluski z mąki ? Kładzione na wrzątek ?
....

Galuszki, haluszki, szpecle to synonimy bardzo podobnych kluseczek, różniących się składem, choć tożsamych technologią wykonania. A technologia ta prosta, jedno tylko narzędzie jest konieczne. Niedrogie, proste. Przepis na kluseczki również prosty. A efekt - klękajcie narody. Bądź, jak mówią Rosjanie ( a i mnie bardziej się to podoba :) ) - "łuczszie cziem sieks" :woohoo:

Wkrótce w tym wątku - obserwujcie go pilnie :teach:
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, rozalia, pszczelarz5, kokolidek, lonia, obeata

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 00:36 #580723

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 576
  • Otrzymane dziękuję: 630
Witam no teraz to już Zbyszku podniosłeś zainteresowanie do max ,już nie mogę doczekać się zapowiedzianych wspaniałości. Poz. Krzyś :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2018 00:38 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 10:35 #580735

  • rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1114
  • Otrzymane dziękuję: 2152
piernik008.jpg

Ja mam takie ustrojstwo do szpecli. Właśnie zrobiłam kluseczki.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Zofix, Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 10:37 #580736

  • rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1114
  • Otrzymane dziękuję: 2152
A teraz pora na kawkę i ciasto.
piernik003.jpg



piernik011.jpg

:drink1: :drink1:
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, obeata, Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 11:47 #580741

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
rozalia, spoiler :(

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 12:54 #580749

  • rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1114
  • Otrzymane dziękuję: 2152
Dino_saur, pszepraszam.
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 13:37 #580754

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
Rozalko, nie ma problemu, :kiss3: , mnie też się zdarza falstart :oops:
Ludzka rzecz...
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 14:44 #580763

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
No i wracamy do zapowiedzianego ciasta dyniowego. Szykujcie dynie, rozmrażajcie dynie pomrożone, grzejcie piekarniki - zaczynamy :)

Spicy squash bread to doskonałe, delikatne, aromatyczne i wilgotne ciasto dyniowe. Amerykańska wersja naszego piernika. Przyznać trzeba, że wyjątkowo udana. W naszym domu gości często, przez cały rok. Jako że dynie dostępne są prawie cały rok a jak nie to jest zamrażarka z dynią :)

Przepis oryginalny pochodzi z tej strony: Spicy squash bread

W oryginale ciasto to jest sporządzone z dyni piżmowej. Robiłem je z dyni piżmowej, robiłem z Galeux d’Eysines, Tromboncino d’Albenga oraz Muscat de Provence. Efekt końcowy bardzo podobny – myślę, że każda dynia o słodkim miąższu się sprawdzi.

Składniki:
-3 jajka
-1 1/2 szklanki cukru
-1 szkl. oleju
-3 szkl. startej dyni (ok. 300g)
-3 szkl. mąki
-cukier waniliowy
-1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-przyprawa do piernika (wersja dla leniwych zalecana również do pierwszego pieczenia ciasta tytułem uproszczenia pierwszego
podejścia) *
-szczypta soli (dajcie 1/4 łyżeczki, będzie ok)
-2 łyżki kakao (lub upalony cukier – karmel)
-rodzynki

* zamiast przyprawy do piernika lepiej używać poniższą mieszankę zmielonych przypraw:

-1/2 łyżeczki goździków
-1/2 łyżeczki imbiru suszonego
-1/2 łyżeczki ziela angielskiego
-1/2 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej

Wykonanie:
-rozgrzewamy piekarnik do 175C
-dwie formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia
-mieszamy składniki suche w naczyniu: mąka, kakao, sól, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika. jeśli zamiast kakao
używamy karmel, to dodajemy go później
-w dużej misce ubić całe jajka na puszysto. Ubijając dalej dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać dynię i olej – wymieszać
(jeśli zamiast kakao używamy karmel – to teraz go tu dodajemy)
-do ‚mokrych’ składników dodajemy uprzednio przygotowane suche składniki. Mieszamy. Dodajemy rodzynki. Ponownie mieszamy
-wylewamy do przygotowanych dwóch foremek keksowych
-pieczemy 45-60 minut (na ‚suchy patyczek’). Studzimy 10 minut i wyjmujemy z foremek

Ciasto można mrozić – po rozmrożeniu niczym w smaku nie odbiega od świeżo upieczonego.

Smacznego :bye:

Ps. zdjęcie ciasta dyniowego było wcześniej przeze mnie publikowane, nie będę go drugi raz wgrywał - szanujmy zasoby serwera :)
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2018 14:47 przez Dino_saur.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, kokolidek, Zofix

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 14:44 #580764

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 690
  • Otrzymane dziękuję: 578
Problem jest, bo jak się nie doczekam лучше, чем to pozostanie mi to drugie :cry2: (ból głowy już nie działa :happy3: )

edit.:

Zbyszku - zamieściliśmy posty w tej samej sekundzie - rozumiem, ze to była odsiecz :happy4:
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2018 14:47 przez kokolidek.

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 14:48 #580768

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
Starałem się :woohoo: , ale mimo wszystko z tego drugiego nie rezygnuj - dwa to lepiej i więcej niż jeden :wink4:

Ps. Teraz dopiero uświadomiłem sobie, że ja tak o szpeclach a nie o cieście dyniowym pisałem :oops:. Teraz w takim razie bedzie szybko o szpeclach. Dajcie mi 15 minut.
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2018 14:53 przez Dino_saur.
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 15:21 #580776

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 490
  • Otrzymane dziękuję: 921
Szpecle.

Galuszki, haluszki, szpecle - drobne kluseczki robione przy pomocy prostego narzędzia (Rozalka już wrzuciła zdjęcia tych które ona używa). Moje narzędzie to plastykowa tarcza z otworami. Nakrywa się nią garnek z gotującą wodą i załączoną do komplety plastykową szpachelką przeciera się ciasto do gotującej się wody. Zdjęcia jutro.
Nie wiem jak narzędzia Rozalkisię sprawują. Trochę obawiam się że mogą przepuszczać gorącą parę z gotującej się wody wprost na rękę. A i metal się łacniej rozgrzewa. Ale może wszystko jest ok.

Podam teraz przepis na najprostsze kluseczki. Są bowiem i warianty z ciasta ziemniaczanego, dyniowego.....

Składniki:
- mąka 100g
- jajko 1szt.
- szczypta soli
- woda 50ml
- olej 1 łyżka

Wykonanie jest proste. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, odłożyć na 15 minut do odpoczynku. Konsystencja ciasta powinna być jak ciasto na kluski kładzione. W tym czasie w dużym garnku zagotować posolona wodę. Na garnek z wrzącą wodą nakładamy tarczę plastikową z otworami. Należy dobrze dopasować wielkość garnka do tejże tarczy, żeby dobrze przylegała. Na tarczo-pokrywę nalewamy 'wypoczęte' ciasto i przecieramy wprost do wody załączoną plastykową szpachelką.
I koniec - szpecle zrobione :) Pozostaje zdjąć tarczę, dogotować kluseczki (kilka minut) i jeść. Z sosem, gulaszem czy co tam Wam fantazja dopisze. Można i na słodko, można jako kluski do zupy...

Ja robię od razu z podwójnej porcji :devil1: , jesteśmy z Żoną kluskożercami :yummi: . A nawet jak coś zostanie, to podgrzane dnia następnego na smalcu z wędzonego podgardla lub boczku - boskie.
Mój plastykowy zestaw do szpecli kosztował kilkanaście zł, występuje w dwóch wersjach różniących się wielkością - co kto lubi :)

Smacznego :bye:
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2018 15:23 przez Dino_saur.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, kokolidek, Zofix, olegowa

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.165 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum