• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Magiczna Kuchnia Dino-saura.

Magiczna Kuchnia Dino-saura. 03 Sty 2018 15:48 #580779

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7150
  • Otrzymane dziękuję: 7757
Ty wiesz Zbyszku ze ja sobie zapomniałam,a kiedyś je często robiłam, tyle ze ja dodawałam mleko nie wodę, muszę spróbować na wodzie. Nie mam takiego urządzenia, przy najbliższej wizycie w dużym markecie rozejrzę się, ale póki co gruby worek plastikowy z kilkoma dziurkami musi mi wystarczyć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur


Magiczna Kuchnia Dino-saura. 17 Sty 2018 09:53 #583596

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 199
  • Otrzymane dziękuję: 419
Małe uzupełnienie do recepty na gulasz z rzepą.
Potrawa ta doskonale nadaje się do wykonania w kolejnym Magicznej Kuchennej Machinie o nazwie wolnowar (po angielsku "Slow Cooker"). Wspaniałym urządzeniu, które znakomicie ułatwia i usprawnia gotowanie, jest niedrogie, ekonomiczne i proste w użytkowaniu.

Nie, nie jestem producentem, sprzedawcą, marketingowcem tego urządzenia. I nie zarabiam na jego wychwalaniu.

Sam, po znalezieniu takiego czegoś w sieci, byłem bardzo ostrożny w decyzjach i długo myślałem nad zakupem. Przełomem było porównanie procedury gotowania we wolnowarze do znanych tradycyjnych potraw jak żydowski czulent, marokańskie tagine i wiele innych.

Co umyśliłem, to zrobiłem. Kupiłem. Wypróbowałem. Pokochałem. Teraz mam już dwa o różnej pojemności :woohoo:

Zasada jest prosta, wkładamy ingrediencje do wolnowaru, przykrywamy pokrywką, włączamy i po 6-8 godzinach gotowe. Miękkie mięso i warzywa, nic nie przypalone, nie trzeba mieszać, doglądać, sprawdzać.

Wieczorem włączacie i rano budzi Was zapach gotowego jedzenia. Albo robicie to rano, spokojnie idziecie do ogrodu a za kilka godzin obiad gotowy.

To tyle o wolnowarze, może kiedyś jeszcze do tego wrócę. Aha, co można w nim gotować? Praktycznie wszystko łącznie z pieczeniem chleba (tego nie próbowałem). Większość tradycyjnych potraw możne adaptować bez trudu do tej technologii. A w sieci znajdziecie tysiące dedykowanych przepisów dla tego urządzenia. Wystarczy w googlach wpisać "wolnowar" lub "slow cooker". Cena urządzenia - kilkadziesiąt złotych... (droższe też są).

A teraz zapowiedź następnego postu:
Red Curry Chicken with Squash czyli Czerwone Curry z Kurczaka z Dynią :yummi:


red_curry.jpg
Slowly and steady wins the race...

Pozdrawiam
Zbyszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Armasza, pszczelarz5, Zofix

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.121 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum