TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 12 Wrz 2012 23:35 #68778

  • Roma
  • Roma's Avatar
Śliwówka
2 kg dorodnych węgierek
500ml brendy
50dkg cukru
mała laska cynamonu

Śliwki umyć i wytrzeć, każdą w kilku miejscach nakłuć wykałaczką.
Ułożyć w słoju,przesypując cukrem, zalać alkoholem, dodać cynamon i szczelnie zamknąć.Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 10 tygodni a po 4 tygodniach usunąć cynamon.
Co 304 dni słój obracać góra-dół aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Po 10 tygodniach nalewkę przecedzić przez starannie wypłukaną gazę i przelać do butelki.
zakorkować, odstawić na co najmniej 6 miesięcy.
pozostałe śliwki są atrakcyjnym dodatkiem do lodów, deserów lub jako dodatek do pieczonej wieprzowiny.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 23:36 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Nalewki - dzielimy się przepisami. 13 Wrz 2012 06:28 #68808

  • Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 647
  • Otrzymane dziękuję: 206
MagdaH- do tej nalewki z pigwy z pomarańczą dodaje się całe owoce ze skórką, czy samą skórkę pozostałą po wyciśnięciu soku? Bo jakoś nie zrozumiałam a zachęcająco ten przepis brzmi...

Nalewki - dzielimy się przepisami. 18 Wrz 2012 11:12 #70167

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Moja recepta na nieskomplikowaną nalewkę ziołową, coś w rodzaju trawaricy:

Do białej wódki (butelka 0,5 l) wrzucam listek żubrówki, 5 lub więcej listków trawy cytrynowej, ok. 5 cm gałązki rozmarynu, 1-3 owoce dzikiej róży i jarząbu szwedzkiego, trochę świeżego, płynnego miodu do smaku. Kilka kropelek soku pomarańczowego i wór skórki pomarańczowej.

Na zimę, jak znalazł.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem

Nalewki - dzielimy się przepisami. 20 Wrz 2012 16:37 #70769

  • Roma
  • Roma's Avatar
Nalewka z aronii I

3 litry wody,
2 kg aronii, ok.
400 liści wiśni,
2 kg cukru,
1 litr spirytusu,
1 kwasek cytrynowy (20 g)

Wiele osób przygotowujących przetwory z aronii twierdzi (i ma rację), że aronię najpierw należy przemrozić minimum 24-48 godzin. Owoce aronii, oraz liście należy najpierw umyć. Potem razem z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować około 20-30 minut. Następnie odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Gdy ostygnie dodać spirytus i rozlać w butelki. Uzyskuje sio w ten sposób 5 litrów nalewki o mocy około 20%.

Liście z drzewa wiśni dają specyficzny smak i „wyciągają” cierpkość z aroni. Kwasek cytrynowy utrwala kolor, lecz nie należy go nadużywać. Liście wiśniowe zebrane wczesną jesienią mają nieco za mało aromatu, trzeba przygotować się do tego latem i zebrać je w wkrótce po zebraniu owoców wiśni i włożyć do zamrażarki aż do czasu zbioru aronii. Można tez dodać nieco soku wiśniowego, aby upodobnić nalewkę do przetworu z wiśni.

Po zrobieniu nalewki można wyrzucić liście z wiśni, a do aronii dodać drobno pokrojone jabłka i gruszki i przesmażyć (niezbyt długo) dodając ok. 0,5 kg cukru, lub cukru żelującego – otrzymamy świetną konfiturę, którą wystarczy przełożyć do słoików.

Dżem z aronii można robić też pól na pół ze śliwkami lub z jabłkami..

Nalewka na aronii II

Aronię w ilości 2 kg. uprzednio należy przemorozić przynajmniej przez 2 dni. Następnie. 4 litry wody gotować, razem z liśćmi wiśniowymi przez 30 minut. Ostudzić, włożyć aronię i gotować 30 minut. Po ostudzeniu przetrzeć owoce aronii dodać 2kg. cukru i dwa kwaski cytrynowe. Gotować do rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu dodać litr spirytusu.

Mocna aroniówka

3 kg aronii, 1l spirytusu 96%, 1l wódki 40%, 1l miodu wielokwiatowego, lub 1kg cukru (lub pół na pół: 0,5kg cukru i 0,5L miodu), sok z jednej cytryny, kilka plasterków z korzenia imbiru. Składniki wrzucić do słoja i macerować przez około 6tygodni, często mieszając poprzez intensywne poruszanie słojem, żeby „przegryzł.się”.
Ostatnio zmieniany: 03 Kwi 2015 16:22 przez Roma.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 20 Wrz 2012 21:40 #70846

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Cebulla wrote:
MagdaH- do tej nalewki z pigwy z pomarańczą dodaje się całe owoce ze skórką, czy samą skórkę pozostałą po wyciśnięciu soku? Bo jakoś nie zrozumiałam a zachęcająco ten przepis brzmi...
Z pomarańczy wyciska sie sok i dodaje do nalewki, a pozostałe skórki wrzuca do pomoczenia sie i oddania aromatu :drool:
robchem wrote:
Może zamiast arcydzięgla, trochę imbiru dla wyostrzenia smaku

Zasadniczo Robchem można, to już zależy od indywidualnych upodobań, psiapsióła dodaje trochę korzenia kurkumy, ostrość w smaku jest, a do tego kolorek jakby bardziej słoneczny...Do czego straszliwie tęsknię zimą... Ale całorocznie (zwłaszcza w lecie) schłodzoną cytrynówkę, limonówkę albo własnoręcznego miętuska też baaaardzo lubię...
Roma wrote:
[...]
Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 -4 miesiące.
I ten etap działa wielce dołująco...Flaszki stoją, kuszą, a ruszać nie można...
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2012 21:56 przez MagdaH.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem

Nalewki - dzielimy się przepisami. 21 Wrz 2012 22:46 #71199

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mojej mięcie wyrosły świeże aromatyczne listki a więc jest okazja do nastawienia nalewki :drink1:

Nalewka z mięty
40 liści świeżej mięty
1/2 kg cukru
sok z ½ cytryny
szklanka wody
3/4 litra wódki


Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, do gorącego syropu wrzucić gałązki mięty i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i dodać wódkę. Rozlać do butelek i odstawić w suche i chłodne miejsce na 2-4 tygodnie.

a może ktoś ma ochotę na nalewkę z rokitnika?

Nalewka z rokitnika
1 kg owoców rokitnika
1 kg cukru
1 i 1/2 l spirytusu 80%

Owoce umyć, osączyć. Wrzucić do gąsiorka, zasypać połową cukru, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 3–4 miesiące.

Alkohol zlać, owoce zasypać pozostałym cukrem, przykryć i odstawić na 2–3 tygodnie, aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców.

Syrop połączyć z alkoholem, zamknąć, odstawić na 2–3 dni, od czasu do czasu potrząsać gąsiorkiem, aby płyny dokładnie się połączyły.

Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 5–6 miesięcy.

Nalewka powinna mieć piękny rubinowy kolor.

Nalewka z gruszek
1 kg dojrzałych gruszek
½ litra spirytusu 95%


Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroi ć na kawałki, ułożyć w słoju, ucisnąć, zalać spirytusem, Zakręcic słój, postawić na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce w temp pokojowej. Zlać przez gęste sito i przelać do butelek, ponownie odstawić w ciemne miejsce.
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2012 22:56 przez Roma.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Wrz 2012 18:33 #71416

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Roma, a zmienia Ci się kolor nalewki z mięty? Chodzi mi o to, że jak nastawiam ze świeżej mięty, to muszę ustawić w ciemnym miejscu, najlepiej w ciemnym szkle i zmieniać miętę na świeżą co 3 dni, bo pozostawienie mięty dłużej powoduje zmianę koloru nalewu. Robiąc pierwszy raz zapomniałam zmienić i miałam brązowy kolor, jak podmieniałam miętę na świeżą co 2-3 dni, kolor nalewu pozostał jasnozielony, miał też delikatniejszy aromat,a dodanie plastra cytryny podniosło walory napitku :drool: .

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Wrz 2012 18:57 #71420

  • Roma
  • Roma's Avatar
Magdo- miewam właśnie taką w kolorze pomiędzy zielonym a brązowym.Nie znałam takiego rozwiązania.Cytrynę dodaję w postaci soku.
Podaj proszę Twoją wersję i daj dla odróżnienia tytuł np.Nalewka miętowa Magdy.
Dodam go do spisu i użytkownicy będą mieli możliwość wyboru.W przyszłym tygodniu nastawię według Twojego przepisu :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2012 18:58 przez Roma.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 14 Paź 2012 18:54 #77878

  • Roma
  • Roma's Avatar
Nalewka z pigwy i owoców suszonych

Składniki na 2 litry nalewki
1 kg owoców pigwy
400 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
1 kg cukru
1 litr spirytusu 95%

1. Pigwę przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Suszone owoce pokroić na kawałki. Wszystkie owoce włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
2. Syrop z owoców zlać do szklanego naczynia, wymieszać ze spirytusem i odstawić na 3 miesiące. Owoce wykorzystać do innych przepisów.
3. Nalewkę przecedzić przez gazę do wyparzonych butelek. Zakorkować i odstawić na minimum 98 dni.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 15 Paź 2012 07:45 #78007

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Właśnie nazbierałam nieco tarniny, może ktoś ma wypróbowany przepis na nalewkę z tych owoców? :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2012 07:45 przez piku.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 15 Paź 2012 10:00 #78034

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wypróbowany , to może nie ale podam może się przyda.

Nalewka z tarniny

Podstawowe:
śliwa tarnina (1.5kg)
cukier (1kg)
spirytus 70% (1l)
Dodatkowe:jarzębina głóg dereń rodzynki śliwki mirabelki goździki ziele angielskie cynamon jałowiec kłącze tataraku arcydzięgiel miód karmel

Przygotowanie:
Dojrzałe owoce tarniny zbieramy tradycyjnie po pierwszych przymrozkach lub nieco wcześniej, może to być nawet końcówka września - wtedy pomagamy sobie XX-wiecznym wynalazkiem. Lekko obmywamy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Jeśli owoce nie zostały zmrożone naturalnie, wkładamy je do zamrażalnika na 12-24 godziny. Dzięki temu zabiegowi rozpadnie się część garbników i kwasów, a owoce staną się słodsze. Zaleca się wydrylować pestki, gdyż te zawierają szkodliwy kwas pruski, niestety, ze względu na wielkość śliweczek nie jest to zadanie proste. Niemniej jednak z dobrze przemrożonych owoców pestka powinna odchodzić stosunkowo łatwo. Jeśli nie chcemy tracić czasu, zebraliśmy wiele kilogramów tarniny, zachorowaliśmy na lenia - wystarczy, iż nalewki nie będziemy długo macerować - alkohol niedostanie się na do pestek, a kwas do nalewki.

Tak przygotowaną tarninę zalewamy spirytusem 70% - litr na kilogram owoców da trunek bardzo mocny, gdyż śliwki nie puszczą wiele soku, dlatego zaleca się proporcję 1:1,5. Do tego dodajemy kilogram cukru, lub syropu sporządzonego z niewielkiej ilości gorącej wody i cukru. Opcjonalnie wkładamy wszelkie inne ingrediencje takie jak - głóg, jarzębinę, dereń - inne leśne owoce, węgierki, rodzynki. Pamiętajmy, aby dodając dodatkowe owoce, nie zmienić ogólnej proporcji nastawu. Z tarniną wybornie komponuje się jałowiec i goździki. Cukier lub jego część, możemy oczywiście zastąpić miodem, wrzosowy, a także każdy leśny będzie w sam raz.

Wszystko szczelnie zamykamy w pojemniku, pamiętając aby alkohol zakrył owoce i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Jeśli wydrylowaliśmy tarninę - może postać do wiosny. I nalew filtrujemy, zlewamy - możemy pokusić się o zasypanie cukrem owoców i stworzenie II nalewu, który potem z I połączymy, bądź też poprzestać tylko na jednym. Raczej nie powinniśmy zasypywać nie wydrylowanych owoców. Butelki z nalewką odstawimy na co najmniej pół roku w ciemne i chłodne miejsce na zapomnienie...
Słodką podajemy do deserów, wytrawna idealnie komponuje się z dziczyzną.

Tarnina zawiera całkiem duże ilości witaminy c. Pamiętajm jednak, iż alkohol „zabija” kwas askorbinowy dlatego jeśli chcemy cieszyć się wartościami zdrowotnymi nie powinniśmy robić nalewki mocniejszej niż 20%, (teoretycznie podczas tzw. przeziębienia używanie witaminy c i alkoholu może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej). Owoce mają także właściwości przeciwzapalnie, ściągające, moczopędne; kwiaty działają lekko przeciw bólowo, łagodnie przeczyszczająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo, uspokajająco, uszczelniają naczynia krwionośne. Dlatego tarnina stosowana jest przy schorzeniach żołądkowo-jelitowych i za tą właściwość ceniona jest prawie na równi z młodymi orzechami włoskimi.

Metody alternatywne:
1. Nalewkę możemy rozpocząć przygotowywać już na wiosnę, zbierając i zalewając spirytusem kwiaty tarniny. Po 2 tygodniach, nastaw filtrujemy i tak uzyskany alkohol trzymamy do jesieni, poczym zalewamy nim owoce. Zabieg ten wzbogaci nasz trunek o walory zdrowotne i doda miodno-kwiatowy aromat. Po przemrożeniu, w niektórych przepisach zaleca się wstawienie owoców na blasze do piekarnika na parę minut. Zmiękną wtedy, a pestki będą odchodzić od miąższu z łatwością. Jest to dobry pomysł, o ile nie zostawimy owoców w wysokiej temperaturze nazbyt długo.
Jak już wspomniano powyżej, świetnym dodatkiem do tarniny są, goździki i jałowiec, możemy jednak wzbogacić smak, także niewielkim kawałkiem anyżu gwiaździstego, cynamonu, czy też kłączem tataraku i arcydzięglem.


(zaczerpnięte z www.bibliotekanalewek.pl/przepisy/nalewk...we/nalewka-z-tarniny)
poniżej kilka propozycji nalewek z tarniny
www.potrawyregionalne.pl/208,1453,NALEWKI_Z_TARNINY_.htm
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2014 20:41 przez Roma.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 15 Paź 2012 11:02 #78055

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Romo-jesteś Wielka, serdecznie dziękuję za fachową pomoc :)
Czy dodatki np. jałowiec mogą być suszone?
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 15 Paź 2012 22:44 #78238

  • Roma
  • Roma's Avatar
Niestety ale na to pytanie nie potrafię Ci Wiesiu odpowiedzieć :( ja bym zaryzykowała :P

Nalewki - dzielimy się przepisami. 18 Paź 2012 18:49 #78889

  • Dora
  • Dora's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 354
  • Otrzymane dziękuję: 139
NALEWKA Z BAZYLJI

100 g suszonych bazylji
1 g gozdzików
1 l wytrawnego wina
50 ml koniaku
Bazylię z gożdzikami zalać winem połączonym z koniakiem .
Przefiltrować i pozostawić na 2-3 tygodnie .
Nalewka ta reguluje trawienie i likwiduje wzdęcia.
pomaga też zwalczać kaszel .Pić najlepiej w trakcie jedzenia .
Zaczerpnięte z broszurki o nalewkach .
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2012 19:12 przez Dora.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem, Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 18 Paź 2012 19:21 #78911

  • Dora
  • Dora's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 354
  • Otrzymane dziękuję: 139
NALEWKA PIEPRZOWA
20 ziaren zwykłego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 l wódki .
Do wódki wsypać pieprz i ziele ,po tygodniu nalewka jest gotowa .
Ziarna najlepiej zostawić w butelce .
Działa wzmacniająco na żołądek i czyści krew .-
Zaczerpnięte z przepisu i wypróbowane.
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2012 19:23 przez Dora.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem, Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 18 Paź 2012 20:31 #78950

  • Dora
  • Dora's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 354
  • Otrzymane dziękuję: 139
NALEWKA BAKALIOWA
600g bakalii
5 lisci laurowych
spirytus 70%
Bakalie i liście laurowe wrzucić do gąsiora i zalać spirytusem tak ,aby przykrywały wszystkie bakalie .Po dwóch tygodniach przefiltrować ,zlać do butelek i pozostawić na 6 -7 miesięcy w chłodnym miejscu .
Nalewka wzmacnia organizm ,dobrze działa na serce i układ krążenia .
Zaczerpnięte z przepisu .Przetestowane .
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2012 20:33 przez Dora.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem, Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 18 Paź 2012 20:48 #78973

  • Dora
  • Dora's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 354
  • Otrzymane dziękuję: 139
A teraz nie koniecznie dla zdrowotności
Nalewka z kukułek

0.5 L wódki
30-40 dkg cukierków -kukułek najlepiej miękich
Cukierki zalać wódką w większym słoju -co jakiś czas
potrząsać słojem aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków .
Czynność tą wykonywać przez parę dni .Pychotka =Mniam ,mniam
Jeżeli ktoś preferuje słabsze trunki to można rozcieńczyć wodą.
Na święta jak znalaz .
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2012 18:56 przez Roma. Powód: wstawiono tytuł"Nalewka z kukułek"

Nalewki - dzielimy się przepisami. 18 Paź 2012 21:34 #79005

  • Dora
  • Dora's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 354
  • Otrzymane dziękuję: 139
Nalewka aleosowa
Z 4-5 letniego aloesu odciąć kilka dolnych liści,zmielić aby uzyskać sok .Uzyskany sok i rozdrobniony miąsz
zmieszać z taką samą ilością miodu i czerwonego wina i odstawić na 2 -3 tygodnie do chłodnego miejsca .
Aloesu przed ścięciem liści dobrze nie podlewać przez parę dni .
Nalewka aleosowa pomocna jest przy wrzodach przewodu pokarmowego oraz chorobach płuc i wczesnej chorobie nowotworowej .
Należy pić łyżeczkę dziennie do herbaty .
liscie aloesu
miód ,czerwone wino
Przepis zaczerpnięty z broszurki o nalewkach .
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem, Roma


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.408 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum