TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2012 21:45 #86597

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10436
Nalewka z czerwonych muchomorów na choroby reumatyczne do nacierania bolących stawów

Muchomory od dawien dawna były wykorzystywane w ludowej medycynie rosyjskiej do leczenia rozmaitych chorób, w tym do leczenia chorób reumatycznych. Ponieważ te grzyby zawierają bardzo toksyczne alkaloidy, należy wykorzystywać je bardzo rozważnie i tylko zewnętrznie, gdyż nawet niewielkie ilości grożą śmiertelnym zatruciem.

Aby zrobić ten preparat do nacierania obolałych miejsca, należy świeże bez uszkodzeń czerwone kapelusze muchomorów umyć, posiekać drobno, wrzucić do słoja i lekko ugnieść, a następnie na 3 dni umieścić w lodówce. Po 3 dniach zalać spirytusem. Nic nie może wystawać ponad powierzchnię, spirytus musi być w takiej ilości, aby był 1-2 cm ponad masą grzybów.

Zalane spirytusem muchomory odstawiamy 2 tygodnie w ciemne miejsce. Potem nalewkę trzeba przecedzić przez gazę a grzyby wyrzucić.

Inny przepis mówi, że z oczyszczonych muchomowów nalezy wycisnąć sok i zmieszać go z wódką w proporcji 1:1.

W leczeniu osteochondrozy i innych chorób stawów i kręgosłupa, aby złagodzić zespół bólu, wystarczy lekko namoczyć wacik w nalewce i przetrze równomiernie skórę. Można też robić ciepłe kompresy z tej nalewki, są one podobno bardzo skuteczne po ciepłej kąpieli. W roztworze nalewki należy zwilżyć kawałek gazy i dobrze wycisnąć. Tkanina do kompresu powinna być lekko wilgotna. Umieścić go w bolącym miejscu i przykryć kawałkiem folii i ręcznikiem, by utrzymać ciepło.

Uwaga:
Zasady bezpiecznego stosowania grzybów w medycynie ludowej
Preparaty z muchomorów nie mogą być stosowane w leczeniu dzieci.
W celu przygotowania lekarstwa konieczne jest użycie środków ochrony skóry (gumowe rękawiczki).
Niepożądane jest użycie urządzeń metalowych lub naczyń do sporządzania nalewek lub maści z kapeluszy muchowych.

Jeśli leczenie towarzyszy pojawieniu się bicia serca, nudności, wymiotów, drgawek lub omamy, lek należy natychmiast usunąć ze skóry wodą i mydłem i zadzwonić do pogotowia.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2017 14:49 przez Hiacynta.


Zielone okna z estimeble.pl

Nalewki - dzielimy się przepisami. 15 Gru 2012 22:54 #102353

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10436
Kolejna propozycja też zdrowotna, ale bardziej konwencjonalna :happy4:

Żubrówka

5-6 kawałkow długości ok. 30 cm trawy żubrowej,
1 łyżeczka cukru, lub miodu,
1 l czystej wódki.

Trawę żubrową pociąć na krótkie kawałki, włożyć do butelki z wódką, odstawić na ok. 3 tygodnie do maceracji. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier (lub miód) i wymieszać. Zakorkować butelkę i odstawic na 2-3 dni.

Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek. Do każdej butelki włożyć dla dekoracji długie źdźbło trawy żubrowej.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2017 14:51 przez Hiacynta. Powód: literówki

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Cze 2013 01:05 #167066

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1487
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ponieważ jestem nagabywany obwieszczam oficjalnie przepis na Plebanka:

1 litr spirytusu
1 litr Wyborowej
1 litr tokaju
1 litr miodu lipowego
5kg cytryn 12 dużych cytryn (sok wyciśnięty)
8 zmiażdżonych ziaren kardamonu

Można cytować na innych forach ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 04 Lip 2013 09:24 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem, rispetto, Jo37, futrzasta, piku, Joane, asia2

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Cze 2013 11:03 #167166

  • Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 563
  • Otrzymane dziękuję: 251
Pytanie - jakiego Tokaju należy użyć?
Pozdrawiam,Joanna

Nalewki - dzielimy się przepisami. 19 Paź 2013 16:37 #199103

  • robchem
  • robchem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 345
  • Otrzymane dziękuję: 406
Przedstawiam moją nalewkę aroniową.

Do 2-litrowej butelki wsypałem
- kilogram aronii
- 20 dkg pokrojonej pigwy
- 40 g świeżego pokrojonego imbiru
- dwie szklanki cukru
- 1/2 litra spirytusu
- 1/2 litra wódki
Na Gwiazdkę będę się delektował z rodziną

nalewka-aroniowa.jpg
Pozdrawiam serdecznie Robert
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2014 09:49 przez Hiacynta. Powód: spacje
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Joane

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Sty 2014 15:31 #216889

  • Roma
  • Roma's Avatar
W wątku "piku" natknęłam się na przepis z bzu czarnego.Może przyszłości będzie komuś pomocny.
sierika wrote:
Słowo się rzekło..........tako czynic nalewke nalezy:
0,5kg cukru,50 baldachów rozwiniętych kwiatów,
2limonki+1 cytryna,
1l spirytusu lub mocnej wódki/spirytus może byc nalewkowy-60%/.
1l wody

Kwiaty do słoja,poprzekładać plastrami cytryny,z cukru i 1l wody zagotowac syrop,przestudzonym syropem zalać baldachy,przykryc lnianą ściereczką i na 3-5dni wynieśc do ciemnego pomieszczenia.Potrząsać co jakiś czas.Zlać przez gazę dodając spirytus i sok z limonki-odstawic na 2 tygodnie w ciemne miejsce,nastepnie przelać i szczelnie zamknąć butelki.Smakowitych doznań :drink1:

Nalewki - dzielimy się przepisami. 22 Sty 2014 18:09 #216908

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10436
Ale skubanie tych kwiatków to praca dla sierotki Marysi :)

Ostatnio z rozmowy z miłośnikiem nalewek dowiedziałam się, że do nalewki z czarnej porzeczki dobrze dodać 3-4 ziarenka kawy, wtedy powstaje bardzo ciekawy bukiet smakowo-zapachowy.
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2014 18:12 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 23 Sty 2014 07:28 #217011

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5026
Tych kwiatków się nie skubie Alinko ;) , używa się całych baldachów :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Lip 2014 23:34 #283819

  • Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3980
  • Otrzymane dziękuję: 747
zaczynają kwitnąć jeżówki to zdrowotnie wrzucam coś.....

Nalewka z jeżówki

2 szklanki spirytusu
1 szklanka wody
4-5 kwiatów jeżówki (może być z zielonym, świeża lub suszona, zaś jesienią można już dać same liście)

Kwiaty (lub jesienne liście) zalewamy spirytusem z wodą i odstawiamy na tydzień do ciemnego, chłodnego miejsca, co jakiś czas należy słojem potrząsać. Po tym czasie nalewkę zlewamy i odciskamy zioło, jeśli chcemy wersję słodszą to należy zrobić syrop z cukru i wody i dodać do nalewki, mieszamy wszystko i zlewamy do buteleczek. I do spiżarni.
Jeśli nie chcemy robić syropu to po dodaniu takiej nalewki do herbaty, można ją posłodzić miodem.
Jest to typowe lekarstwo więc smak może początkowo odstraszyć ale pić się to da...ale w małych ilościach.

Aha i tej nalewki nie można pić samej bo uszkadza śluzówkę!!!!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Lip 2014 23:37 #283820

  • Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3980
  • Otrzymane dziękuję: 747
inna....coś dla dbających o linię i dla odchudzających się.... B)

Nalewka grejfrutowa

2-3 różowe grejfruty
1 pomarańcza
1 cytryna
300 g cukru (wedle smaku)
wanilia - esencja
500 ml wódki
500 ml wody
trochę spirytusu na wzmocnienie wedle uznania

Skórka z cytryny oraz wyciśnięte soki ze wszystkich cytrusów wlać do słoja, dodać ostudzony syrop zrobiony z wody i cukru z dodatkiem wanilii, potem wlać alkohol i zamknąć słoik. Odstawić na tydzień do ciemnego, nie za ciepłego miejsca i co jakiś czas potrząsać słojem. Po tygodniu przelać do butelek, można też wtedy przefiltrować nalewkę i jeszcze na kilka dni odstawić by doszła, potem można ją spożywać B)
Jest idealna dla ludzi dbających o linię, ponieważ działa na pracę jelit i wspomaga przemiana materii.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 16 Lip 2014 23:38 #283821

  • Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3980
  • Otrzymane dziękuję: 747
Nalewka pomarańczowa - aromatyczna i rozgrzewająca, doskonale wzmacnia organizm B)

składniki:
0,5 l spirytusu lub wódki
2-3 duże pomarańcze
kilka goździków
kawałki cynamonu
2 łyżki miodu
10 dag cukru
200 ml wody

Pomarańcze trzeba sparzyć wrzątkiem, następnie nożykiem do warzyw obieramy cieniutko tylko skórkę z pomarańczy, wrzucamy skórkę do słoja i zalewamy alkoholem. Aby nadać wyrazisty smak, wrzucamy cynamon, goździki i odstawiamy na 3 dni. Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzamy i wlewamy do garnka, dolewamy wody i dodajemy cukier oraz miód. Delikatnie podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia składników, ciepły (nie gorący!) syrop rozcieńczamy w 100 ml nalewki, następnie płyn ze słoja przecedzamy do naczynia z syropem, mieszamy i wlewamy do butelki (lub słoja), korkujemy i odstawiamy na kolejne 2 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia, ale będzie jeszcze lepsza jeśli postoi do tygodnia. Nalewka jest mętna przez cząstki owoców ale można ją sklarować jeśli odstawimy ją na kilka dni, potem gdy cząsteczki osiądą na dnie, rurką zlewamy płyn znad osadu, przelewamy do butelki i uzupełniamy wodą lub alkoholem.
hejka Marta :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 17 Lip 2014 22:06 #284114

  • riczi1804
  • riczi1804's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 52
  • Otrzymane dziękuję: 28
Dzisiaj zrobilem nalewke morelowa. Morele wypestkowalem, dalem do duzego sloika i zalalem wodka. Dodalem pare pestek dla smaku. Teraz przez dwa miesiace bede codziennie wstrzasal sloikiem. Po dwoch miesiacach mam dwie mozliwosci, zostawic wytrawna, albo dodac cukru. Potem przecedzic i zostawic na conajmniej pol roku. Pychotka.
„ jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się;
jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chcesz być szczęśliwy całe życie – to załóż ogród”


Pozdrawiam Riczi

Moje male krolestwo

Ogrod inaczej
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Sie 2014 09:39 #290553

  • Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3980
  • Otrzymane dziękuję: 747
jako, że jabłka teraz spadają na potęgę i można się pokusić o jakiś napitek z nich, wstawiam to.....

Domowy cydr

5 kg jabłek w całości, ale bez ogonków zmiksować w blenderze lub malakserze, przełożyć do wielkiego słoja lub naczynia z kamionki, dolać tyle przegotowanej, zimnej wody by przykryć jabłka, dokładnie wymieszać, przykryć gazą i dobrze zawinąć by gaza nie odleciała. Mieszać 2 razy dziennie, przez 7 dni, po tym czasie przecedzić płyn, wycisnąć miazgę. W osobnym rondlu zagotować 2 litry wody, pół kilo cukru (można dodać więcej, jeśli ktoś woli słodszy), sok z 5 cytryn, skórka z 1 cytryny, płaska łyżeczka cynamonu. Ostudzić i wymieszać z sokiem jabłkowym, wlać do wielkiego słoja i delikatnie wymieszać, zakręcić delikatnie i odstawić na 24 godziny. Potem ponownie przecedzić, wlać ponownie do słoja, zakręcić i przez 5 dni 2 razy dziennie odkręcać by wypuścić gaz. Po tym czasie nadaje się do picia, należy go pić mocno schłodzony!
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Nalewki - dzielimy się przepisami. 15 Sie 2014 10:19 #291718

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Nie zauważyłam przepisu na orzechówkę, a ta jest naprawdę lecznicza. Kiedy już się uraczymy wszystkimi pozostałymi, albo z innego powodu rozboli nas brzuszek to pozostaje nam tylko orzechówka. Można ją oczywiście zażywać profilaktycznie :P

Orzechówka

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 40-42o

300 ml zaprawy orzechowej
650 ml wódki czystej o mocy 40o
45 g cukru

Zaprawa orzechowa

150 g orzechów włoskich ( niedojrzałych, zielonych)
325 ml spirytusu o mocy 70o

Przygotować zaprawę:
240 ml spirytusu 95orozcieńczyć 95 ml wody, w ten sposób uzyskamy 325 ml spirytusu o mocy ok. 70o.

Orzechy opłukać, pokroić nierdzewnym nożem na drobne kawałki, wrzucić do gąsiorka, zlać przygotowanym powyżej spirytusem i szczelnie zamknąć. Macerować przez 4-5 tygodni, zamieszać 2-3 razy w tygodniu.
Po zakończeniu maceracji zaprawę przelać do butelki i odstawić do leżakowania na 2-3 miesiące.

Przygotowanie nalewki

Rozpuścić cukier w 2 łyżkach przegotowanej wody, dodać zaprawę, rozmieszać i dolać wódkę.
Znowu odstawić do leżakowania na 3-4 miesiące.

Można dodać 4 ml karmelu, uzyskamy wtedy ciemnobrązową barwę.

zaprawa orzechowa

orzechwka-nalew.jpg


Ten sezon jest już stracony, orzechy trzeba zerwać kiedy dają się przekroić całe, z zieloną łupiną, najczęściej jest to koniec czerwca, początek lipca, choć zdarzyło mi się, że już w połowie czerwca były za twarde, ale może za rok....

Jest to nalewka dla bardzo cierpliwych :lol: degustację można rozpocząć w okolicach Wielkanocy :jeez:


moje nalewki


nalewki.jpg



Jak widać na zdjęciach jestem cierpliwa, udaje mi się zachować resztki moich specjałów nawet przez kilka lat, wtedy dopiero smakują.

Miłośnikom wiśniówki polecam dodatek korzeni. Zazwyczaj robię wiśniówkę w dwóch wersjach, do jednej dodaję korę cynamonu, kilka goździków i czasami gwiazdkę anyżku, taką lubię najbardziej.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Ostatnio zmieniany: 15 Sie 2014 10:22 przez Krzysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, anabuko1

Nalewki - dzielimy się przepisami. 24 Sie 2014 07:38 #293785

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Likier malinowy jest co prawda bardzo malinożerny, ale długo zachowuje piękny kolor oraz smak i zapach świeżych malin, a pewnie wielu z Was dysponuje jeszcze malinami.

Likier malinowy

Zestaw na 2 l likieru

3 kg dojrzałych malin
1 l spirytusu o mocy 95o
1 kg cukru

1,5 kg malin wsypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Owoce można nieco ugnieść, alby były całkowicie zakryte.
Gąsiorek postawić w cieniu w temperaturze pokojowej na 24 godz.

Zlać spirytus z malin i zalać nim następne 1,5 kg świeżych owoców i ponownie odstawić na 24 godziny w takich samych warunkach jak poprzednio.

Po powtórnym zlaniu spirytus przefiltrować przez bibułkę/ filtr do kawy.

Zrobić syrop- rozpuścić 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzać wodę w garnku, wsypać cukier, po rozpuszczeniu doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min.

Do ciepłego jeszcze syropu wlać powoli spirytus, dobrze wymieszać, rozlać do butelek i pozostawić na 6 miesięcy do dojrzewania.

Maliny1.jpg


U mnie w tym roku zwyczajny nalew na malinach z laseczką wanilii, ale mam jeszcze odrobinę 7 letniego likieru, nadal rozpoznawalny zapach, tylko kolor już stracił.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, anabuko1

Nalewki - dzielimy się przepisami. 02 Kwi 2015 10:56 #354719

  • beataogrodniczka
  • beataogrodniczka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Moj ogrodek moje zycie
  • Posty: 54
  • Otrzymane dziękuję: 23
Witam. Moze zainteresuje Cie ten przepis na nalewke.Robie ta nalewke co roku;50-70dkg aronii,200 listkow wisni,2l.wody.To wszystko gotowac 10min.Po odcedzeniu dodac 0,5 kg.cukru,20g. kwasku cytrynowego,zagotowac. Po ostudzeniu dodac 0.5l.spirytusu. Powodzenia :jeez:

Moze jeszcze jeden przepisik na nalewke;Nalewka z pigwowca; :jeez: Owoce pigwowca obrac z nasionek i przekroic na kilka czastek. Wyplukac i zasypac cukrem. Odstawic az puszcza sok. Zlac sok,doslodzic do smaku i zalac spirytusem.Tyle ile ktos lubi.[slabsze lub mocniejsze] :flower2: Powodzenia.
Przebywanie i praca na dzialce to ogromna przyjemnosc.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2017 13:28 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów,
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin

Nalewki - dzielimy się przepisami. 14 Maj 2015 20:03 #368724

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
Nalewka cytrynowa orzeźwiająca, poprawiająca nastrój :wink4: (jak wszystkie nalewki) na letnie wieczory w ogrodzie, podana z kostkami lodu. :drink1:

15 cytryn
1,5 szklanki cukru
1 litr spirytusu 95%

Wyszorować cytryny, odciąć piętki cytryn, pokroić na plastry z pozostałą skórką. Zalać w słoiku spirytusem, zamknąć i odstawić na 10 dni. Odsączyć spirytus, pozostałe na sitku plastry cytryn przepłukać 2 litrami wody. Po kilku dniach nalewka gotowa do picia.
Pozdrawiam serdecznie - Basia

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 21:31 #384613

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Mnie dziś zostało całkiem sporo czerwonej porzeczki, której już mi się nie chciało przerabiać na kolejne dżemiki.
Zrobiłam nalewkę z czerwonej porzeczki: ;)

Skład:
3kg obranej z gałązek (szypułek) umytej czerwonej porzeczki
0,5 l gorącej wody
1kg cukru
spirytus
1 wódka

wyliczenia własne, eksperymentuje :P ;)
PS. nalewkę gruszkową też zrobiłam wg własnych proporcji i jest wyśmienita :D

Wszystko zalewam i do słoja :)
za jakieś 6 tygodni będzie można rozlać :)

Może ktoś się orientuje, czy można razem z ogonkami wszystko zalać?
Bo jak sobie pomyślę o obieraniu 10kg porzeczki to mnie krew zalewa :evil:

Tak wygląda zalane procentami 3kg owocu :)

DSC_0670.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.416 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum