TEMAT: CIASTA, CIASTECZKA i DESERY

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 24 Lut 2017 21:53 #525419

  • Agapa
  • Agapa's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 58
  • Otrzymane dziękuję: 43
O mam baardzo podobny przepis, ale bez jajka tylko z bananami:

Batoniki owsiane:

2 banany
2 łyżki miodu
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 i 1/2 szklanki ziaren i orzechów (dynia, sezam, słonecznik)
pół szklanki suszonych owoców - ja daję rodzynki, suszone jabłka , żurawinę i śliwki. Jak miałam to dosypałam posiekane morele. Z reguły też jest ich troszku więcej ;)
Ziarna uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Owoce pokroić drobno. Banany zmiksować blenderem, dodać miód i suche składniki wymieszać. Można na niedużej blaszce ugnieść łyżką i po upieczeniu pokroić w kwadraciki, a ostatnio robiłam ciasteczka - nieduże kółeczka układane na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obie wersje pyszne, tylko bardzo ...krótkotrwałe
Piec 20-25 min w 180*C

Aniu spróbuję i Twój przepis, bo od sześciu tygodni ciasteczka piekę co sobotę i mają naprawdę duże wzięcie w domu :yummi:
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, tilia66, minohiki


CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 27 Mar 2017 17:07 #531761

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 400
  • Otrzymane dziękuję: 435
Podam przepis na kilkukrotnie robiony deser mrożony,który w Internecie można znaleźć jako lody bez maszynki.
Potrzebne są:
Śmietanka kremówka i mleko skondensowane słodzone w stosunku objętościowym 2:1.
Śmietankę należy ubić na sztywno,ale nie za mocno ponieważ wówczas według mnie jest wyczuwalny posmak masła.
Dodać mleko skondensowane i wymieszać.Można dodać ziarenka wanilii,rozpuszczoną czekoladę,lub owoce i co nam jeszcze przyjdzie do głowy.Kiedyś zrobiłam i było smaczne z rozpuszczona miętową czekoladą,a ostatnio z przecierem z czerwonych porzeczek,który miałam w zamrażarce.Jest to jednak bardzo słodki deser i teraz robię tak,że część mleka słodzonego zastępuję skondensowanym niesłodzonym.Nie zauważyłam różnicy,ale też tego drugiego mleka nie dałam zbyt dużo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, minohiki

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 02 Wrz 2017 18:16 #563089

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 400
  • Otrzymane dziękuję: 435
Coś o ciastach cicho,a mamy sezon na owoce.
Od kilku lat robię proste ciasto z owocami z poniższego przepisu.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
jajka ubić mikserem z cukrem i dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wymieszać łyżką,lub mikserem na wolnych obrotach.Na końcu powoli wlewać olej cały czas miksując na wolnych obrotach.Wylać na blaszkę,ą na wierzch położyć owoce.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut do suchego patyczka.
W zimie piekę z mrożonymi jagodami amerykańskimi,lub porzeczkami i wtedy mieszam je z ciastem.Zawsze wychodzi i jest mało naczyń do zmywania.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Adasiowa, Armasza, dana581958, minohiki, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 11 Wrz 2017 11:14 #564319

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6735
  • Otrzymane dziękuję: 2173
Przepis na tort lwowski orzechowy przedwojenny

Placek
30 dag orzechów
25 dag cukru pudru
Pół szklanki kaszki manny lub bułki tartej
10 jajek żółtek
Z białek ubić pianę
Pół cytryny - sok
Żółtka utrzeć z cukrem i z cytryna
Na utartą masę wsypać zmielone orzechy w młynku do orzechów
Na to włożyć ubitą pianę
Lekko wymieszać
Piec w nagrzanym piekarniku 40-45 min w temp. 180 st. C
Zrobić masę z 2 szt. masła, 2 żółtek i 1 całego jajka, dodać kawę lub cacao
Placek przekroić dwa razy i nasączyć koniakiem lub rumem aby był mokry każdy krążek .
Smacznego!
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, kokolidek, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 11 Wrz 2017 13:04 #564336

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 635
  • Otrzymane dziękuję: 505
Krysiu - mąż nie raz wspomina ten tort, teściowa taki robiła, ale przepisu nie zapisałam, nie zdążyłam. Dziękuję Ci w imieniu swoim i M. Zrobię na spec-okazję. :kiss3:
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 20 Wrz 2017 20:18 #565518

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 485
  • Otrzymane dziękuję: 451
21935351_1679982412035044_1083326302_n.jpg



Mój ostatni wypiek. Postaram się niedługo wstawić przepis. Znalazłam go w internecie jakiś czas temu i spodobał mi się. Jest całkiem całkiem. Może być zrobiony jako tort :yummi:
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2017 20:22 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 22 Wrz 2017 12:06 #565686

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 485
  • Otrzymane dziękuję: 451
Nieraz korzystałam z przepisów zamieszczonych na forum, niektóre stały się hitem na moim stole. :hearts: Podam przepis na ciasto które ostatnio robiłam, zdjęcie wstawiłam wcześniej. Przepis skopiowany z internetu;

Piasek pustyni

Ciasto makowe:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki suchego maku
2/3 łużki proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki

Białka ubić na sztywno dodając cukier, połączyć z żółtkami które wcześniej wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mak, mąkę i delikatnie wymieszać. Upiec, gdy ostygnie przekroić na dwa blaty.

Ciasto kakaowe:
6 jaj
szklanka cukru
2/3 szklanki mąki
5 dag kakao
2/3 łyżeczki sody

Białka ubić na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku następnie dodać kakao, mąkę, sodę i delikatnie wymieszać. Gdy ostygnie przekroić na dwa blaty.

Masa kakaowa:
1/2 szklanki mleka
10 dag masła roślinnego
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
kostka masła

Do rondelka wlać mleko, dodać 10 dag masła, cukier, kakao. Wstawić na wolny ogień, mieszając zagotować składniki. Masę zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać po jednej łyżce masy.

Masa śmietanowa:
1 1/2 szklanki gęstej śmietany 30 %
2 opakowania galaretki cytrynowej

Galaretki rozpuścić 1 1/2 szklanki wody odstawić do stężenia. Śmietanę ubić stopniowo dodając tężejącą galaretkę.

Masa pomarańczowa:
2 pomarańcze
3 jabłka
10 dag rodzynek
1/2 szklanki cukru
1 galaretka pomarańczowa

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, jedną zewrzeć ze skórką na tarce o dużych oczkach, a z drogiej tylko miąższ. Jabłka obrać zetrzeć, dodać do pomarańczy , podlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier, rodzynki wszystko razem gotować na małym ogniu, mieszając aż masa się podsmaży. Na koniec wsypać galaretkę, ostudzić.

Wykonanie:
Na blat makowy wyłożyć masę kakaową, przykryć plackiem kakaowym, wyłożyć masę śmietanową na to położyć drugi blat makowy. Rozsmarować na nim masę pomarańczową. Przykryć drugim plackiem kakaowym. Na koniec udekorować polewą lub dowolnie wykonanymi ozdobami aby przypominał odświętny tort.

Jest z tym ciastem trochę zabawy ale jest smaczne. Polecam :bye:
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2017 12:08 przez anianiekurzak.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 01 Lis 2017 19:20 #572638

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 2009
  • Otrzymane dziękuję: 2278
O jejku,ale pracowity wypiek,mniam.
Nie mam aż tyle zapału.Piekę wręcz od święta ograniczając kalorie rodzinie.
Za to wczoraj na Halloween upiekłam mufinki dyniowe z orzechami.Z podwójnej porcji juz niewiele zostało,a kg.przybywa
Nic to pyszne są,sezon dyniowy w pełni to się przyda.

Dyniowe mufinki:
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2  jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki brązowego cukru (może być też biały)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
szczypta soli
1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich

Same muffiny robi się prosto. Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika, sól i orzechy – a następnie dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlewamy lekko rozkłócone jajka, śmietanę, olej i puree z dyni – składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką (niezbyt długo) – do czasu aż składniki się tylko połączą. Masa może być grudkowata. Tak przygotowaną masę wlewamy do otworów na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy 20 minut w 190ºC.

15095604859651634202077.jpg



Zrobiłam trochę ciasta kruchego i posypałam na wierzch.Z pomiędzy mufinek wychodziły robale żelkowe i obok żelkowe duszki.Efekt fajny.Młodsza nie odstępowała robali.
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 01 Lis 2017 19:23 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa, Łatka, minohiki, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 19 Lis 2017 17:57 #575372

  • minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 219
  • Otrzymane dziękuję: 338
Owocowe ciasto świąteczne przed świętami (tylko dla 18+).

Suszone owoce - 100g rodzynek sułtanek, 100g rodzynek złotych lub gigant lub jumbo, 100g fig, 100g moreli, 100g żurawiny, 100g wiśni - mogą być z nalewki, kilka kawałków mango (jak ktoś lubi)} większe owoce pokroić} wrzucić do słoika i zalać zagęszczonym sokiem pomarańczowym wymieszanym 1:1 z whisky lub brandy lub z czymś, jak kto lubi lub tylko samym sokiem dla tych co nie lubią innych składników. Wymieszać i zostawić na 2-3 tyg. Jeśli to będzie sam sok to 2-3 dni.

Ciasto:
200g masła,
200g cukru,
4 całe jajka,
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 opakowanie cukru waniliowego lub laska wanilii,
2 szklanki mąki (ewentualnie jak ciasto będzie zbyt rzadkie to dodać więcej mąki).

Cukier karmelizować dodać 2 łyżki wody i masło, które powinno się rozpuścić.
Przestudzić.
Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub wanilię i wymieszać.
Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Dodać całe jajko i 2 łyżki mąki, wymieszać. I tak dalej.
Odsączyć owoce. Do owoców dodać 2 łyżki mąki, wymieszać.
Pozostałą mąkę dodać do ciasta i wymieszać.
Do ciasta dodać owoce, wymieszać.

Tortownica około 18-20cm.
Z papieru do pieczenia wyciąć pasek dwukrotnie szerszy niż wysokość tortownicy.
Z papieru do pieczenia wyciąć koło o 3-4 cm większe niż średnica tortownicy.
Tortownicę wysmarować czym kto lubi.
Okrągły kawałek papieru ponacinać tak, żeby utworzył zagięcia na ściankach tortownicy.
Na ścianę tortownicy włożyć pasek papieru, chodzi o to żeby papier wystawał ponad tortownicę. W czasie długiego pieczenia ciasto nie będzie się przypalać.
Do tortownicy wyłożyć ciasto.

Ja piekłem 40min w 160C, potem 2godz. w 140C. Tak było w moim piekarniku - trzeba kontrolować pieczenie, bo każdy ma inny piekarnik.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy w zamkniętym piekarniku na 10-15min.
Ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy kilkoma łyżkami alkoholu lub sokiem i wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut.
Wyjmujemy ciasto.
Wystudzone ciasto polewamy kolejną porcją alkoholu lub soku. Zawijamy w papier, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia ciasto odwijamy i polewamy następną porcją alkoholu, zawijamy. I tak kilka razy.
Ciasto nasączaną tylko sokiem trzeb poddać konsumpcji 2-3 dnia.

Smacznego!
20171016_160807640x360.jpg

20171016_160814640x360.jpg

20171017_082919640x360.jpg

20171119_171555640x360.jpg


Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniany: 19 Lis 2017 18:00 przez minohiki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.147 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum