TEMAT: Ciasta domowe - nasze przepisy

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Sie 2012 10:02 #59588

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
2 3 BIT

* 7-8 paczek herbatników ( ja kupuję dużą paczkę Petitek)
* 2 budynie waniliowe
* galaretka cytrynowa
* 1 masło
* 1 puszkę masy krówkowej( lub mleka skondensowanego, gotować 2,5 godź)
* 1/2 l śmietany kremówki - ubić z 2 łyżkami cukru- po ubiciu dodać 2-3 łyżeczki rozpuszczonej w drobinie wrzątku i wystudzonej żelatyny
* czekolada

-Ugotować 2 budynie w 1/2 l mleka, w gorący budyń wkręcić 1 suchą galaretkę . Po całkowitym ostudzeniu utrzeć z masłem.

WYKONANIE- na dno blachy ułożyć
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- masa krówkowa ( mleko skondensowane ugotowane)
- herbatniki
- ubita śmietana
- na wierzch posypać obficie startą czekoladą
schłodzić w lodówce, musi postać ze 2-3 godź,


Zielone okna z estimeble.pl

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Sie 2012 10:03 #59589

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431

3 SNICERS


CIASTO
* 3 szkl mąki
* 1 masło
* 15 dag cukru
* 2 jaja
* 2 łyż miodu
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżka letniego mleka

Miód i sodę rozpuścić w mleku. Resztę składników wyrobić i dodać miód z mlekiem. Ciasto podzielić na 2 części.

MASA ORZECHOWA
* 12 dag masła
* 1/2 szkl cukru
* 2 łyżki miodu
To wszystko podgrzać, rozpuścić. Dodać 25 dag pokruszonych orzechów włoskich. Dobrze wymieszać i wylać gorące na jeden z placków( surowy) Placki upiec.

KREM BUDYNIOWY
* 1/2 l mleka
* 2 budynie waniliowe + cukier
* 1 masło
Wymieszać część mleka z budyniem, pozostałe zagotować z cukrem i masłem, wlać rozmieszany budyń, zagotować.
Gorący budyń wylać na upieczony placek bez orzechów, przykryć tym z orzechami......SMACZNEGO

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Sie 2012 10:03 #59590

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431

4 JABŁECZNIK Z BUDYNIEM


CIASTO
* 2 szkl mąki pszennej
* 1 szkl mąki krupczatki
* 2 jaja
* cukier wanilinowy
* 3/4 szkl cukru pudru
* 250 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

JABŁKA
* 1,5 kg jabłek- pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze szklanką cukru, ( jak puszczą sok-zlać) dobrze jest troszkę podprażyć , ale nie koniecznie, wtedy będą widoczne kawałeczki jabłek.

MASA BUDYNIOWA
* 1 l mleka
* 2 budynie śmietankowe + cukier- ugotować budyń

Wszystkie składniki ciasta połączyć i wyrobić na gładko. Podzielić na równe 2 części .
Dużą blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem. Wykleić połową ciasta. Na to wyłożyć jabłka, a na nie wylać ugotowany, gorący budyń. Chwilkę odczekać, żeby budyń odparował i przykryć 2 częścią ciasta. Piec w 190* przez ok 50 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Posypać cukrem pudrem.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Sie 2012 10:04 #59592

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431


5 Serniko-brownies z malinami lub wiśniami lub truskawkami ( mogą być mrożone)


* 200 g gorzkiej czekolady
* 200 g masła
* 400 g cukru pudru
* 5 jajek
* 110 g mąki
* 400 g sera białego ( ja używam mielonego z wiaderka)
* cukier wanilinowy
* budyń waniliowy
* ponad 100 g malin , truskawek lub wiśni

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali- wystudzić . Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając kolejno po jednym i dokładnie miksować. Wlać roztopioną czekoladę,ciągle miksując. Następnie dodać mąkę i miksować.
Wlać 3/4 masy do blaszki o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem .
Oddzielnie zmiksować ser z resztą cukru, jajkami , budyniem i cukrem wanilinowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać ją na masę czekoladową. Na wierzch rozłożyć owoce i wylać pozostałą masę czekoladową.
Piec ok 50 min w temperaturze 170ºC. Pozostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku.



Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Sie 2012 10:05 #59593

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
6 CIASTO JABŁKOWO CYNAMONOWE

* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 4 jaja
* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szkl oleju
* 3 czubate łyżeczki cynamonu
* 5-6 jabłek - obrać pokroić w sporą kostkę ( ok 1- 1,5 cm)
* ok szklanka orzechów włoskich - posiekać i podprażyć na suchej patelni
* ok szklanka rodzynek - sparzyć- odcedzić
* paczka płatków migdałowych - do posypania po wierzchu ciasta

-Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem.
-Rodzynki i orzechy oprószyć mąką
-Jaja utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodać mąkę i olej. Utrzeć na gładką masę, dodać bakalie i jabłka- dokładnie wymieszać.
-Wylać do natłuszczonej i posypanej bułką dużej prostokątnej blachy, wierzch posypać migdałami.
Piec 50-60 min w temp 180*
Piec w dużej prostokątnej blaszce



Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Sie 2012 10:05 #59594

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
7 CZEKOLADOWE MUFFINKI Z SEREM

* 1 szklanka mąki
* 1/3 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kakao
* 1/3 szklanki mleka;
* 1/4 szklanki oleju
*1 jajko

SER

*20 dkg białego sera
*1 jajko
*1 łyżka cukru
*1 łyżeczka cukru waniliowego

Sypkie składniki wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki wymieszać w drugiej misce.
Wlać mokre do suchych i szybko wymieszać.

-Składniki na nadzienie serowe wymieszać razem.

W foremki nakładać troszkę ciasta, na to łyżeczkę twarożku i znów troszkę ciasta. Piec około 25 minut w 180*
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 10:06 przez AGNESS.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Sie 2012 12:25 #59641

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dziś przepis na pyszny jagodowy serniczek. Fajne wykorzystanie sezonowych owoców i niepowtarzalny smak . Polecam :D

8 JAGODOWY SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

CIASTO
2 szkl mąki
2/3 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim natłuszczoną dużą blachę, tak, żeby i boki były wyklejone. Wstawić do lodówki.

Bułka tarta

SER JAGODOWY
750 g sera w wiaderku
4 jajka
1 budyń waniliowy
250-300 g jagód
1 szkl cukru
czubata łyżka masła

* Jagody miksujemy z cukrem
*Wszystkie składniki miksujemy, na końcu dodajemy jagody, łączymy.

Blachę wylepiamy ciastem, posypujemy bułką tartą, wylewamy ser. Pieczemy w 180*c przez około 60-70 min.

BITA ŚMIETANA
śmietana kremówka
2 łyżki cukru
cukier wanilinowy
łyżeczka żelatyny ( rozpuścic w odrobinie wrzątku, schłodzic)
jagody lub borówka do posypania

Śmietanę ubijamy z cukrami, dodajemy żelatynę. Wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto, posypujemy jagodami. Wstawiamy na kilka godzin o lodówki.

Sernik naprawdę przepyszny, bardzo ciekawy w smaku, leciutki, bardzo polecam Smacznego :wit







Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2012 12:25 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): dala, kero

Ciasta domowe - nasze przepisy 08 Sie 2012 00:11 #59985

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Przyszedł czas, kiedy zbieramy kosze papierówek.....bardzo lubię te jabłka do szarlotek, więc piekę różne warianty tego pysznego, pachnącego ciasta. Ostatnio miałam wielką ochotę połączyć jabłka z wiórkami kokosowymi....troszkę obawiałam się, czy nie przedobrzę...ale efekt jest naprawdę rewelacyjny....wyszło ciasto bardzo bogate i naprawdę pyszne :P

9 SZARLOTKA Z BUDYNIEM I WIÓRKAMI

Kruche ciasto
2 szkl mąki
2/3 szkl drobnego cukru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dk masła
1 łyżka smalcu
1 jajo
2 żółtka
Zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki.

2 kg jabłek- obrać pokroić w ćwiartki, następnie plasterki. Posypać cukrem , wymieszać. Gdy puści sok, zlać go.

2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 żółtka
4 łyżki cukru
1l mleka
Ugotować budyń.

Wylepić ciastem natłuszczoną dużą blachę. Posypać bułką tartą. Wyłożyć osączone jabłka. Wylać na nie budyń ( bez studzenia) Wstawić do piekarnika. Piec w 180*c przez około 50 min.

Ubić pianę z pozostałych białek z 3/4 szkl cukru. Wsypać 200gr wiórek kokosowych, wymieszać. Wylać na podpieczoną szarlotkę. Zapiekać jeszcze około 20 min ( piana musi nabrać ładnego złotego koloru)

Smacznego :P





Ciasta domowe - nasze przepisy 16 Sie 2012 13:43 #61781

  • robchem
  • robchem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 345
  • Otrzymane dziękuję: 406
:bye: Przepis na SZARLOTĘ Z BUDYNIEM I WIÓRKAMI bardzo mi się spodobał, więc postanowiłem upiec. Rzeczywiście smak wspaniały. Doradzam użyć lekko kwaśnych jabłek, wówczas wychodzi smmmmmmacznie orzeźwiający deser. :dance:


DSCN7702.jpg


DSCN7708.jpg
Pozdrawiam serdecznie Robert

Ciasta domowe - nasze przepisy 05 Wrz 2012 21:11 #67079

  • dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 803
  • Otrzymane dziękuję: 388
Witam.
Od czasu do czasu lubię sobie coś upiec.
Wystarczy, że zobaczę w TV lub na necie jakiś fajny przepis, to od razu biorę się do roboty.

Według mnie każdy poradzi sobie ze zrobieniem placka czy ciasteczek - w końcu wystarczy robić wszystko według przepisu..

Na pierwszy ogień pójdzie ciasto, które upiekłem w tym tygodniu.
Przepis znalazłem na necie, robiłem je pierwszy raz.

Wyszło przepyszne!
Polecam każdemu upieczenie tego ciasta.
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką o smaku malinowym

Ciasto pieczemy w głębokiej formie o wymiarach 20x30cm.

Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła/margaryny
- 5 pełnych łyżek cukru
- 5 dużych żółtek
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli

Składniki na budyniową piankę:
- 5 dużych białek
- niecała szkl. cukru (200 g)
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie malinowe bez cukru, choć ja robiłem z cukrem (każdy po 40 g)
- 0,5 szkl. oleju

Składniki dodatkowe:
- 400-500g malin (mogą być mrożone, choć najlepsze są świeże - na podany rozmiar blaszki wystarczy 400g malin)

Przygotowanie ciasta kruchego:
1.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
2.Dodać pokrojone w kostkę masło/margarynę.
3.Dodać cukier.
4.Dodać żółtka.
5.Dodać sól.
6.Ciasto wyrobić szybko w rękach lub zmielić dużymi nożami na proszek w malakserze.
7.Dodać do ciasta wodę i wyrabiać krótko/zmielić, aby ciasto utworzyło jednolitą i zwartą kulę.
8.Podzielić ciasto na 40% masy i 60% masy.
9.Obie masy włożyć oddzielnie do worka i zamrozić na kilka godzin lub na cała noc.
10.Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.
11.Większą część ciasta (60%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równo na dnie formy.
12.Ciasto docisnąć mocno łyżką na całej powierzchni.

Przygotowanie budyniowej pianki:
1.Białka ubić na sztywno.
2.Dodawać stopniowo cukier kryształ, a na koniec cukier waniliowy, stale ubijając do momentu, kiedy białka nabiorą połysku.
3.Wsypywać stopniowo budyń stale ubijając i ubijać chwilę do momentu, kiedy budyń dobrze się rozpuści (inaczej będzie to wyczuwalne w piance jako "proszkowe kryształki cukru").
4.Wlewać powoli olej, stale ubijając do momentu, kiedy składniki się połączą.

Przygotowanie końcowe:
1.Na wyłożone na spód blachy ciasto, wyłożyć piankę budyniową.
2.Wyrównać ją.
3.Wyłożyć ciasno obok siebie umyte i osuszone maliny (w przypadku mrożonych malin, układamy w ten sam sposób zamrożone bez uprzedniego rozmrażania) otworami do góry.
4.Rozgrzać piekarnik do 180*C.
5.Pozostałą mniejszą część ciasta (40%) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6.Wysypać równo po górnej powierzchni ciasta.
7.Ciasto włożyć do piekarnika.
8.Piec 30-40 min, aż kruszonka się upiecze.
9.Ciasto ostudzić.
10.Ostudzone kroić.


Powiem tak.
Ja piekłem go w starym, metalowym piekarniku tzw. "piekarniku przenośnym".
Nie mam pojęcia jaka jest w nim temperatura.
Piekłem go 40 minut - aż kruszonka zaczęła się lekko "przypalać" - wtedy stwierdziłem, że pewnie się już upiekło.
Z tego co teraz zauważyłem, to ciasto zrobiłem trochę inaczej niż w przepisie - dlatego nie wyglądało tak jak powinno wyglądać, ale było przepyszne!

Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2012 21:17 przez dawidbanan.

Ciasta domowe - nasze przepisy 05 Wrz 2012 21:24 #67088

  • dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 803
  • Otrzymane dziękuję: 388
Czas na następny przepis.
Tym razem coś na święta..
Pierniczki

Składniki:
- 250 g drobnego cukru
- 250 g płynnego miodu (np. lipowego)
- 100 ml mocnej kawy
- 300 g masła
- 800 g mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- skórka drobno starta z pomarańczy
- opakowanie przyprawy korzennej

Przygotowanie:
Cukier, miód, kawę i masło topimy w garnku na małym ogniu (cukier musi się dokładnie stopić), studzimy nieco (przed dodaniem reszty składników, masa powinna być lekko ciepła). Następnie dodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. berłem, a potem ugniatamy ręką. Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej. Nie trzeba się martwić, że ciasto jest kleiste - po nocy w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie ciasto wyciągamy (warto wyjąć je trochę wcześniej przed zabraniem się do wałkowania, bo zaraz po wyjęciu z lodówki jest bardzo twarde), rozwałkowujemy na ok. 5mm, wycinamy pierniczki i układamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy ok. 10 minut w 180*C.

Przepis na lukier:
2 białka z dużych jaj miksujemy z 3 szklankami cukru pudru (kilka minut, mikserem na średnich obrotach), na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i miksujemy, aż całość będzie biała i aksamitna. Można dodać aromat np. pomarańczowy i barwniki spożywcze.


Z tego przepisu wyszło mi tyle pierniczków, co na tym foto (było jeszcze troszkę więcej, ale ubywało podczas pieczenia :oops:)






Ostatnio zmieniany: 05 Wrz 2012 21:30 przez dawidbanan.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Wrz 2012 11:48 #67242

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Robercie, bardzo się cieszę,ze przypadło Wam do gustu :P

11 MUFFINKI CZEKOLADOWO-KOKOSOWE Z RODZYNKAMI

* 1 czubata szkl mąki
* 2 jajka
* 1 szkl wiórków kokosowych
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżka kakao
* 3/4 szkl cukru
* szczypta soli
* pół kostki ( 100g) stopionego masła (lekko przestudzonego)
* 3/4 szkl mleka
* paczka rodzynek

W jednej misce wymieszać suche składniki ( mąkę, proszek, kakao, wiórki )
W drugiej misce ubić jajka z cukrem i solą, dodać mleko i stopione i podstudzone masło. Dokładnie połączyć.
Wlać mokre składniki do suchych, dodać rodzynki, szybko wymieszać. Wyłożyć do foremek , po wierzchu posypać kokosem.
Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez około 25 min, do suchego patyczka.

12 MUFFINKI CYTRYNOWO-MAKOWE


* 3/4 szkl cukru
* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* sok i skórka otarta z jednej cytryny
* szczypta soli
* 180 ml kwaśnej śmietany
* 2 jajka
* czubate 2 łyżeczki cukru wanilinowego
* 110 g masła ( stopionego i ostudzonego)
* 2 czubate łyżki maku i ok. 1 łyżki do posypania

Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać cukier, rozetrzeć, żeby skórka puściła sok. Dodać pozostałe sypkie produkty, połączyć.
W drugiej misce dokładnie połączyć ze sobą składniki mokre, wlać do suchych, szybko wymieszać. Wykładać w foremki. Piec w temp 180* przez ok 20 min, sprawdzać patyczkiem.





Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 17:07 przez AGNESS.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Wrz 2012 12:02 #67245

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Czas jabłek, więc trzeba korzystać na maxa :P
13 SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

* 1 kg jabłek
* 3 szkl mąki
* 4 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 25 dag masła
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* aromat smietankowy

Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, masło i szybko zagnieść ciasto.
Jabłka obrać pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki. wymieszać z połową szklanki cukru i skropić aromatem śmietankowym( do jabłek można dodać rodzynek, orzechów, ja jednak najbardziej lubię same, tylko z aromatem)
Ubić na sztywno pianę z białek z pozostałym 0,5 szkl cukru.
Wysmarować blachę masłem, wykleić ją 2/3 ciasta . Posypać na wierzchu tartą bułką. Wyłożyć jabłka, na nie ubitą pianę i na wierzch skubać palcami kawałeczki ciasta i układać na pianę. Piec w 180* około 40-50 min, aż wierzch ładnie sie zrumieni.



Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 17:07 przez AGNESS.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Wrz 2012 12:14 #67249

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
14 MURZYNKO-SERNIK

Ciasto
* 250 g masła
* 1 szkl cukru
* 3 łyżki kakao
* 6 łyżek wody
* cukier wanilinowy
* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 jaja

Produkty rozpuścić na gazie, nie gotować. Do przestudzonej masy dodać żółtka- roztrzepać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Masa serowa
* 0,5 kg sera ( ja używam mielony w wiaderku)
* 1 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/3 kostki masła ( rozpuścić i ostudzić)
* 2 jaja

Białka ubić na sztywną pianę.
Wszystkie składniki ( poza pianą) dokładnie zmiksować, dodać pianę, lekko wymieszać.

Na prostokątną blaszkę wylać brązowe ciasto, na nie wyłożyć ser. Można miejscami lekko ruszyć łyżką, wtedy powstaną dwukolorowe fale :D Ciasto bardzo proste i naprawdę pyszne .Polecam :wit



Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 17:07 przez AGNESS.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Wrz 2012 12:20 #67250

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
15 SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto
* 3 szkl mąki
* 250g masła
* 5 żółtek
* 3 łyż cukru
* 2 łyżeczki proszku

Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na dwie części ( mniejszą i większą, tak ok 1/3 i 2/3 ) włożyć do lodówki.

Ser
* 0,5 kg sera
* 1 szkl cukru
* 1 jajo
* 1 budyń waniliowy
* 0,5 kostki masła

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

* Puszka brzoskwiń

Piana
* 5 białek
* 0,5 szkl cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wylepić prostokątną blachę większą częścią ciasta, wylać na to ser, ułożyć pokrojone na ćwiartki brzoskwinie ( mogą być gruszki) lekko wcisnąć. Ubić na sztywno pianę z 5 białek odrobiną soli, 0,5 szkl cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na ser, na wierzch zetrzeć na tartce resztę ciasta.
Piec ok 1 godzinę w 180*C



Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 17:08 przez AGNESS.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Wrz 2012 17:05 #67288

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
16 TORCIK SEROWYz owocami


BISZKOPT
* 5 jaj
* 1 szkl mąki pszennej w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 3/4 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do piecz

Ubić białka na sztywną pianę dodając cukier, dodać żółtka, ubić, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Upiec w większej tortownicy na złoty kolor w 180 C.

Masa serowa
* 1 kg mielonego sera
* 1 masło
* 2 galaretki cytrynowe
* 20 dag cukru
* 2 cukry wanilinowe
* owoce na wierzch
* 2 galaretki takie jak owoce

Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać ser i na końcu rozpuszczone w małej ilości gorącej wody galaretki.
*dżem
* poncz w wody, cukru i soku z cytryny

Biszkopt przekroić na 2 części. Spód nasączyć ponczem.Posmarować dżemem. Wyłożyć połowę sera. Następne drugi blat, również nasączyć, wyłożyć resztę sera. Na wierzch ułożyć owoce ( truskawki, maliny,jeżyny, brzoskwinie itp) i zalać odpowiednimi galaretkami rozpuszczonymi w trochę mniejszej ilości wody........SMACZNEGO



Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 17:09 przez AGNESS.

Ciasta domowe - nasze przepisy 06 Wrz 2012 21:24 #67352

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
17 SZARLOTKA

* 1 masło
* 4 żółtka
* 2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy

Wszystkie składniki zagnieśc, 2/3 włożyc do lodówki, 1/3 do zamrażarki.

* 1 kg jabłek- obrac pokroic w cząstki i następnie plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 czerwone kisielki ( wiśniowy, truskawkowy)
Jabłka zasypac cukrem, i kisielem, pozostawic aby puściły sok ( nie zlewac)

* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubic białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, pod koniec ubijania wsypac 2 budynie, pomiksowac jeszcze chwilę aby wszystko dobrze się połączyło

Formę wylepic większą częścią ciasta, posypac tartą bułką, wyłożyc jabłka, pokryc pianą z budyniami, na wierzch zetrzec resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C. Szarlotka naprawdę pyszna, szczerze polecam....



Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2012 21:24 przez AGNESS.

Ciasta domowe - nasze przepisy 08 Wrz 2012 03:07 #67605

  • dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 803
  • Otrzymane dziękuję: 388
Sernik na zimno z malinami i musem malinowym

Serniczek robiony z gotowego proszku, do którego dodałem tylko mleko (najlepiej dawać jeszcze dwa serki homogenizowane, ale akurat nie miałem, to dałem same mleko).

Najpierw wyłożyłem biszkopty na spód tortownicy, potem zakryłem je lekko masą, wyłożyłem maliny, wyłożyłem resztę masy i jeszcze raz na górę maliny.
Na to wylałem galaretkę.

Placuszek schłodził się w lodówce i po chwili był gotowy do jedzenia.
Zrobiłem mus malinowy, aby polać nim serniczek przed podaniem.

Do pojemniczka wrzuciłem świeże maliny, cukier i śmietanę.
Wszystko chwilę miksowałem blenderem, aż zrobił się ładny sosik :)


Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2012 03:15 przez dawidbanan.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.382 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum