TEMAT: Ciasta domowe - nasze przepisy

Ciasta domowe - nasze przepisy 30 Kwi 2020 08:54 #706713

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Sernik królewski


IMG_20200430_083857.jpg


Ciasto na spód i kruszonkę:
2 szkl mąki
200g masła
3 żółtka
1/3 szkl cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate lub 3 płaskie łyżki kakao

Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki.
Podzielić na dwie części - większa na spód blaszki, mniejsza na kruszonkę na wierzch.

Wyłożyć spód blaszki, porobić dziurki widelcem, pięć 15 minut w piekarniku w 180 stopni.

Masa serowa
200 g masła
Szkl cukru
3 żółtka
3 łyżki kaszy manny
750 g sera białego
Można dodać namoczone rodzynki, skórkę z pomarańczy

Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać po jednym żółtku, ser i kaszę mannę.
Ubić pianę z białek, połowę piany wymieszać mikserem szybko, a resztę powoli łyżką.

Wyłożyć masę na upieczony spód i posypać kruszonką.

Piec w 180 stopniach pół godziny z włączoną grzałką dolną i drugie pół godziny z włączonymi dwiema grzałkami.

Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika na 15 minut i dopiero wyjmujemy.

Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka


Zielone okna z estimeble.pl

Ciasta domowe - nasze przepisy 30 Kwi 2020 09:36 #706722

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
Ależ to pysznie wygląda . :flower1: :bravo:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 30 Kwi 2020 09:44 #706723

  • Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2160
  • Otrzymane dziękuję: 12158
Pewnie też pysznie smakuje, szczególnie do kawy :coffe:
:thanks: :flower1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 31 Maj 2020 15:52 #712255

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Ciasto orzechowiec


IMG_20200531_154744.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Miragoral, Betula, Grazka2004, ewakatarzyna

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Lip 2020 10:18 #720977

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Ciasto z cukinii

- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- zapach waniliowy
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki tarkowanej cukinii

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać zapach,kakao i cynamon.Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z olejem. Na koniec przed włożeniem do piekarnika dajemy cukinię i mieszamy delikatnie łyżką.Piekarnik 180 stopni,termoobieg,45 min.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, pszczelarz5, Miragoral, Betula, Grazka2004, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Lip 2020 11:50 #720987

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Cukinię, nawet młodziutką, obrać ze skórki? Cukinię odcisnąć?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2020 11:50 przez Armasza.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 19 Lip 2020 11:57 #720990

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Haniu,ja do ciasta przeznaczam większe cukinie.Zawsze obieram ze skórki,nie odciskam
Maria
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2020 12:17 przez koma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zielona, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 23 Lis 2020 09:04 #735482

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Pleśniak/Skubaniec/

- 3 szklanki mąki
- 250g Kasi-lepiej masło
- 4 żółtka/dałam 5/
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru

Wyrabiamy ciasto i dzielimy go na 3 nierówne części,wkładamy do lodówki.
Największa część ciasta idzie na dno blaszki.
Na nią dajemy dżem z czarnej porzeczki.Mam porzeczkę we własnym soku,więc odcedziłam i do porzeczki dodałam łyżkę kisielu.
Do średniej części ciasta dodajemy 1,5 łyżki kakao,wyrabiamy i skubiemy na dżem/ja użyłam tarki o grubych oczkach/
Do sztywno ubitej piany ze szczyptą soli dodajemy ok.3/4 szklanki cukru i łyżkę kisielu lub mąki ziemniaczanej i ubijamy na lśniącą masę.Wykładany ją na ciemne ciasto i na górę najmniejsza porcja ciasta/starkowana/
Pieczemy w 180 stopniach 45 min.góra/dół.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, renaa, Miragoral, bastis, JaNina, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, Babcia Ala

Ciasta domowe - nasze przepisy 23 Lis 2020 09:14 #735484

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Miałam pytać o ten przepis, a tu proszę :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 23 Lis 2020 10:47 #735491

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2006
  • Otrzymane dziękuję: 14323
Marysiu dziękuję :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 16:18 #736394

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Pora na wypieki pierników.Stary przepis z tej książki-


20201129_155919.jpg


20201129_155807.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Adasiowa, Miragoral, lonia, aga, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, zwykły chłop, JaKasiula, ama

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 20:08 #736466

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
W tym roku po raz pierwszy startuję z piernikiem staropolskim. Do tej pory piekłam pierniczki i piernik przekładany 3-4 dni przed Wigilią, ale przeczytałam tyle pochlebnych opinii na temat ciasta, które powinno dojrzewać ponad miesiąc, że postanowiłam spróbować. 11 listopada wymieszałam niezbędne składniki, a uzyskaną masę przełożyłam do garnka i wyniosłam na zewnętrzny parapet.
Pierwsze pobranie kawałka ciasta zaplanowałam na 6 grudnia, aby tytułem próby upiec kilka pierniczków. Reszta będzie nadal leżakować w oczekiwaniu na swoją kolej - czyli pieczenia placków piernikowych.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, anaka, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula, ama, Eleni

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 21:04 #736478

  • ama
  • ama's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 311
  • Otrzymane dziękuję: 2147
Mój piernik staropolski ,jak co roku ,też dojrzewa na balkonie .Z części ciasta zrobię pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi.

Podam przepis na pyszne ciasteczka ,które robię zawsze na święta (i nie tylko)
Ładnie wyglądają i dobrze smakują .

KOŻUSZKI
50 dkg maki
25 dkg masła
20 dkg cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku

dodatkowo dżem morelowy
wiórki kokosowe

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem,dodać masło i wszystko razem posiekać nożem.
Żółtka i cukier utrzeć razem i połączyć z mąką.Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować tak na 2-3mm,wykrawać krążki szklanką .Ja robię to literatką ,bo lubię takie mniejsze ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy na jasnozłoty kolor.
Wystudzone krążki smarujemy dżemem i sklejamy razem.
Brzegi każdego ciasteczka obtaczamy w polewie czekoladowej ,a następnie w wiórkach.

polewa do ciasteczek:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
wszystko razem włożyć do rondelka i zagotować, następnie wystudzić.

Ja przygotowanie tych ciasteczek rozkładam sobie w czasie.Jednego dnia piekę ciasteczka ,a następnego dnia przekładam dżemem i
robię ,,kożuszek'' z polewy i wiórek.
pozdrawiam ama
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2020 21:39 przez ama.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Miragoral, ewakatarzyna, Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 21:17 #736481

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ama, a na czym polega nadziewanie takich pierniczków ? Mam na myśli technikę nakładania farszu do wnętrza ciastek i późniejszego pieczenia. Nigdy nie robiłam nadziewanych ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 21:26 #736489

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Od wielu lat piekę staropolski, raz, że pieczenie tydzień przed świętami, kiedy nie mam zamętu jeszcze, dwa pyszny, trzy podzielny, cztery od razu jest ciasto na pierniczki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek, ama

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 21:36 #736493

  • ama
  • ama's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 311
  • Otrzymane dziękuję: 2147
Zdjęcia ze strony ,,Moje wypieki'' Zainspirowałam się przepisem na Pierniczki nadziewane
IMG_20201129_213246.jpg

Robię tym sposobem i sprawdza się super.
pozdrawiam ama
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2020 21:36 przez ama.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 21:44 #736497

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Genialne ! Bardzo Ci dziękuję - już się cieszę na nowe wyzwanie :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Szczypiorek, ama

Ciasta domowe - nasze przepisy 29 Lis 2020 21:55 #736503

  • ama
  • ama's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 311
  • Otrzymane dziękuję: 2147
Boki serduszek trzeba docisnąć delikatnie na tyle, aby nie zmienić kształtu.Z ciasta na piernik staropolski udają się pięknie .Są ładnie wyrośnięte i mięciutkie .No pyszne.,
pozdrawiam ama
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.521 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum