TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 12 Lut 2014 22:33 #223986

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jolu-nieładnie oj nieładnie :teach: a gdzie przepis do tak wyjątkowo apetycznie wyglądających świnek?
Piotrek-chleb zawijam w lniane ściereczki i wtedy dłużej trzymają albo spokojnie możesz zamrozić.Choć powiem Ci,że kiedy piekę chleb to nigdy nie ma nadwyżek :P
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2014 22:38 przez Roma.


Chleb domowy i bułeczki 13 Lut 2014 11:16 #224043

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
Piotrek, jak chcesz dluzej zachwac swieżosc pieczywa, to do chlebaka wloz pol jablka, spradza sie, choc chleb na drozdzach niestety nie wytrzymje tygodnia, :huh: ale zazwyczaj i tak nic nie zostaje bo na takie domowe pieczywo w domu zawsze sa chetni :)

Chleb domowy i bułeczki 14 Lut 2014 12:02 #224345

  • jola
  • jola's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 168
  • Otrzymane dziękuję: 54
Poprawiam się ,
Przepis na świnki
CZAS PRZYGOTOWANIA OK. 120 MIN – na 26 sztuk
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 40 dag mąki pszennej
• 7 g suchych lub 14 g świeżych
• jajko 200 ml jogurtu naturalnego
• 100 ml ciepłego mleka
• łyżeczka soli
• łyżeczka cukru
Składniki na ciasto maślane:
• 15 dag mąki
• 15 dag masła
Farsz: dowolny
25-30 dag pieczarek podsmażonych na 15 dag boczku i cebulką – ja dodałam jeszcze potarty ser
Dodatkowo białko, łyżka mleka całe goździki albo pieprz ziarnisty ( oczy świnki ) ziele jest za duże i świnka z dużymi oczami traci urok.
Ciasto drożdżowe: zagnieść mąkę z drożdżami, jajkiem, jogurtem, ciepłym mlekiem ,solą i cukrem. Uformuj kulę , przykryj ściereczką, postaw w cieple miejsce aby podrosło.

Ciasto maślane:; zagnieć mąkę z masłem i dobrze wyrób. Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoja objętość , zagnieć je z ciastem maślanym – ja się w to nie bawiłam tylko wszystko razem do ciasta drożdżowego dodałam . Może to i ma jakieś znaczenie… ale

Ciasto rozwałkuj na 4-5 mm i wykrawaj szklanką głowy świnek na to farsz i drugie kółko. Zlep brzegi
Kieliszkiem wykrój kółko i podziel na 4 to będą uszka . całe kółko małego kieliszka to ryjek. Dziurki w ryjku zrób czubkiem noża. Jeszcze oczka z pieprzu i gotowe
Przygotowane bułeczki na blasze postaw w ciepłe miejsce by podrosły. Posmaruj białkiem rozmąconym z łyżką mleka . Piec 20-25 min. W temp 180- 200 stopni
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 14 Lut 2014 22:39 #224548

  • Roma
  • Roma's Avatar
Moje dzisiejsze bułeczki
Ciasto rozrobiłam w maszynie do pieczenia chleba (z lenistwa/)

Po uformowaniu bułeczek odstały jeszcze ze 20 minut w ciepłym

po posmarowaniu jajkiem i posypaniu makiem poszły na 25 minut do pieca

i voilà



Pasztet i mielonka ma się rozumieć własnej roboty :P
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2014 22:40 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 15 Lut 2014 01:14 #224566

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
Roma, a jaki masz na nie przepis? :) bo wyglądają smakowicie :D

Chleb domowy i bułeczki 15 Lut 2014 15:59 #224675

  • Roma
  • Roma's Avatar
Smakują tak jak wyglądają :)
50dag maki pszennej
25 gram swiezych drozdzy
2 jajka ( jedno do ciasta , a drugie do smarowania
1/4 l letniego mleka pół na pół z kiefirem
1 lyzka ojeju
1 lyzeczka soli
mak , sezam lub siemie lniane do posypania
Make wymieszc z sola , pokruszonymi drozdzami , jajkiem i mlekiem ( zmieszanym z kefirem) , dobrze wyrobic ( ja w maszynie do chleba)
zostawic do wyrosniecia , jak podwoi swoja obietosc, jeszcze raz ponownie wyrobic i podzielic na 10-12 rownych kawalkow, kazdy kawalek jeszcze dobrze wyrobic i uformowac buleczki ,zostawic do wyrosniecia na blaszce 30 min jak buleczki podwoja obietosc posmarowac roztrzepanym jajkiem , ponacinac i posypac zarkami, na dno piekarnika wstawic naczynie z goraca woda ,piec 25 min w temp 190-200 stopni

Chleb domowy i bułeczki 15 Lut 2014 17:31 #224707

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 453
  • Otrzymane dziękuję: 110
Romciu bardzo dziękuje za przepis zastosuje.Złote masz ręce wszystko potrafisz zrobić pewnie dla tego wieczna z Ciebie optymistka.Bardzo lubię takie kobiety :bravo: :garden1:Mam pytanie -odnośnie mielonki? jak ją zrobić pysznie wygląda. :coffe:

Chleb domowy i bułeczki 15 Lut 2014 22:58 #224864

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dzięki Anetko :hug: w poniedziałek wstawię moje sprawdzone przepisy na na pasztety i konserwy słoikowe ale to już w nowym wątku wędliniarskim
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2014 20:47 przez Roma. Powód: zmiana informacji o wątku wędkiniarskim

Chleb domowy i bułeczki 16 Lut 2014 13:20 #224967

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 453
  • Otrzymane dziękuję: 110
Bardzo dziękuje pozdrawiam :bye: :bye: :coffe:

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2014 20:16 #227318

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1446
  • Otrzymane dziękuję: 1225
Romo poniedziałek już minął a w wątku wędliniarskim nic nie przybyło :think: Ja też czekam na te przepisy :)

A tymczasem ostatnie pieczenie, chlebek tym razem ze słonecznikiem nie tylko na wierzchu a jedne z bułeczek wg przepisu Romy
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2015 19:36 przez Roma.

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2014 20:29 #227329

  • Roma
  • Roma's Avatar
Piotrek-pojutrze również jest poniedziałek :wink4: a tak na poważnie,przepraszam ,lecę szukać przepisów i jeszcze dzisiaj wstawię.
Wypieki co jeden to lepiej wygląda o smaku nie mówię bo i tak ślinka mi cieknie.Bułeczki smakowały?

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2014 22:33 #227411

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1446
  • Otrzymane dziękuję: 1225
Smakowały super ale za bardzo nam wyrosły do góry. Następnym razem ciasto będzie trzeba bardziej rozpłaszczyć :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Chleb domowy i bułeczki 23 Lut 2014 11:53 #227522

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
Wczoraj wieczorem pokusiłam się na zrobienie chleba razowego.
Robiłam z przepisu z mąki, trochę go przerobiłam :D

Wyszedł chrupiący, smaczny, ciężki i sycący, po prostu trzeba go spróbować :D

Oto przepis:
350g mąki razowej
150g mąki krupczatki
40g mokrych drożdży
kubek maślanki - pełny
połowę kubka wody
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli

Do miski wsypujemy wsypujemy wszystkie suche składniki, maślankę i rozrobione drożdże w letniej wodzie dolewamy. Wszystko razem mieszamy. Przekładamy do innego większego naczynia i odstawiamy do wyrośnięcia na 40min.
Nastawiamy piekarnik na 200 C i pieczemy chleb przez 50-60min.

efekt jest taki
2014-02-23-7541.jpg


Smacznego :D
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2014 20:49 przez Roma. Powód: dodano 1 łyżka oleju
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Roma

Chleb domowy i bułeczki 23 Lut 2014 20:30 #227725

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
Zapomniałam dodajcie 1 łyżkę oleju :)

Chleb domowy i bułeczki 26 Lut 2014 20:36 #228874

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
dzis zrobiłam kolejny chlebek :)

Ciasto robiłam na oko: dałam
1szklanke mąki żytniej
1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
wode
drożdże mokre
maslanka jakies 1,5 szklanki
1lyz soli
wsypałam garsc suszonego słonecznika
blaszke wysypalam płatkami owsianymi i górę chleba tez nimi wysypałam

tak wygląda zaraz po wyjeciu z piekarnika:

2014-02-26-7781.jpg



jak tylko chlebek bede mogła rozkroic po wystygnięciu zrobie zdjecie i Wam pokaże jak wyglądają kanapeczki <pycha>
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 26 Lut 2014 20:48 #228882

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wygląda bardzo apetycznie i zapewne tak samo smakuje.

Chleb domowy i bułeczki 26 Lut 2014 20:57 #228889

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 211
  • Otrzymane dziękuję: 128
Mam taką nadzieje :)
Razowiec po trzech dniach nadal był świeży choć nie byl już chrupiący :(

Muszę zrobic kolejny na zakwasie to sie podziele wrazeniami.

moze sama spróbujesz zrobic ten chlebek z mojego przepisu? I dasz znac czy wyszedł i jak smakuje?

Chleb domowy i bułeczki 14 Mar 2014 07:09 #233442

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1222
  • Otrzymane dziękuję: 474
Poradźcie co zrobić. Wyjęłam mój zakwas z lodówki (stał tam około 3 tygodni), a u niego ani śladu bąbelka. Zawsze był taki zbąblowany i wiedziałam że że jest aktywny. Teraz ani drgnie. Dokarmiłam, poczekałam 24 godziny a on ani drgnie, Czy to oznacza że czas zrobić nowy czy też można go jeszcze uratować, :( :(

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.158 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum