TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 14 Sty 2015 15:11 #329012

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Olu, to moze parówką sojową? Jak nie jadłam miesa 10 lat, to czasem je kupowałam.
Albo tofu najlepiej wedzonym :)
Daj znac czy smakowało :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 14 Sty 2015 18:07 #329049

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Własnie robie bułeczki kajzerki:)

ciasto na 20szt:

700g maki pszennej ja dałam pełnoziarnistą i resztkę ok 100g krupczatki

120g maki ziemniaczanej
1,5 lyzeczki soli
40g cukru
460 ml mleka
drozdze

mleko podgrzewamy z drożdzami
w tym czasie skladniki suche mieszamy
letnie mleko z drożdzami dodajemy i wyrabiamy cisto
nie moze sie ono kleic do rok,
po uformowaniu kulki smarujemy albo roztopionym maslem albo oliwa i przykrywamy sciereczka.
Odstawiamy do wyrosniecia :)
DSC_02871.jpg


DSC_02881.jpg


DSC_02891.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 14 Sty 2015 18:13 #329050

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Nastepnie dzielimi ciasto na kawalki ok 70g

robimy waleczki kulkunasto cm
i zawijamy o tak:

DSC_02911.jpg


odstawiamy na godzine do wyrosniecia przykryte czysta sciereczka
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 18:27 #329341

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A takijest efekt przed pieczeniem - u mnie z sezamem :)
Aby sie nie osypywał kazda nuleczke maczamy w wodzie - tylko ta strona, gdzie maja byc "ziarenka"
nastepnie namaczamy w sezamie lub czym kto lubi.
DSC_02922.jpg



A tak wygladają po upieczeniu :) Domownicy mówili, ze super, lekko słodkawe, ale do sera, szynki pasowały.
DSC_02931.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 19:02 #329353

  • Kondzio
  • Kondzio's Avatar
oj jak pachną te bułeczki i chlebek szkoda że jestem bezglutenowy :placze:

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 19:17 #329359

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
pomysle na wersja dla ciebie jakiegos wyrobu :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Kondzio

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 19:53 #329379

  • Roma
  • Roma's Avatar
Esti-w jakiej temperaturze pieczesz te bułeczki i jaki jest czas pieczenia?

Chleb domowy i bułeczki 15 Sty 2015 20:12 #329391

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
15-20 min na 180-200stopni,
mam elektryczny piekarnik wiec najpierw na maxa 9 potem na 7

na takiej wysokiej to 2-3 min max na bulki mozna od razu na 180
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2015 20:50 przez Roma. Powód: połączono posty
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2015 20:47 #334501

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Chlebek żytni na zakwasie - według Adasia ;-)





Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda

Chleb domowy i bułeczki 31 Sty 2015 22:53 #335735

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A podasz przepis? :) Bo wygląda super :D
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 02 Lut 2015 17:14 #336312

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

wg Adasiowego ;-)
Do chleba żytniego na zakwasie potrzebujemy dobrego, silnego zakwasu. Jak go zrobić?
Najlepiej kierując się poniższymi wskazówkami …
Z tego przepisu wychodzi naprawdę optymalny zakwas...

Zakwas - film instruktażowy

Przepis na właściwy chleb :)

Składniki:
330 g zakwasu wyhodowanego wg powyższych zaleceń
700 g mąki żytniej typ 720
380 g wody
2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju

Wykonanie:
1. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto ręcznie. W pierwszym momencie ciasto będzie bardzo , ale to bardzo lepić się do rąk, nie zrażamy się tym i dalej wyrabiamy podsypując mąką, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Czas wyrabiania około 5 minut.
2. Odstawiamy na 1,5-2 godzin w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
3. Następnie przystępujemy do właściwego wyrobienia ciasta – tym razem około 15 minut wygniatamy masę rękoma; im dłużej, tym lepiej, ponieważ ciasto żytnie wymaga dłuższego procesu „miętoszenia”.
4. Formę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami; umieszczamy w niej ciasto – w naszej formie zajmuje ono 1/3 objętości
5. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby minimum podwoiło swoją objętość; u nas ciasto dochodzi do krawędzi foremki. Wyrastanie – w zależności od siły zakwasu i temperatury w pomieszczeniu– może trwać do 4 godzin.
6. Naszym ciepłym miejscem jest piekarnik nastawiony na 50*;
7. Gdy ciasto urośnie, podwyższamy temperaturę w piekarniku do 210* plus termoobieg i po osiągnięciu tej wartości pieczemy 45 minut. Na 15 minut przed końcem chleb wyciągamy z formy i dopiekamy go już samego.
8. Adam życzy wszystkiego smacznego :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2015 17:16 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, affa

Chleb domowy i bułeczki 08 Lut 2015 12:33 #338424

  • affa
  • affa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 883
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Adasiowa pytania laika chlebowego ;) jaką dużą masz formę?, jak wyciągnąć gorący chleb z formy - obrócić do góry nogami?
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków

Chleb domowy i bułeczki 08 Lut 2015 12:42 #338428

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Anulka :)
Forma to określenie na wyrost ;-) Chlebek pieczemy w starej, jajowatej, emaliowanej brytfannie, w której piekło się onegdaj gęś ... taki wyrób z głębokiego PRL-u ;-)
Zgadza się - formę obracasz do góry nogami; chleb nie przywiera do ścianek i z łatwością wyskakuje z naczynia.
Pozdrawiam cieplutko ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): affa

Chleb domowy i bułeczki 10 Lut 2015 10:32 #339081

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3083
  • Otrzymane dziękuję: 5964
Aniu rzuć tym chlebkiem we mnie albo chociaż kromeczką, wygląda przepysznie :)

Chleb domowy i bułeczki 10 Lut 2015 19:38 #339252

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Ja wyrabiam sama bochenki i piekę jak pekną tak będa :)
Później wrzucę zdjęcie żytniego na zakwasie posypanego mąką:D Mniam.

Od ponad roku robie sama i nie wyobrażam sobie juz kupnego pieczywa. :evil:
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2015 20:20 #339567

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Paluchy Grissini
450 g maki pszennej
1 jajo
25 dag drozdży rozpuszczonych w 1 szklance cieplej wody
1/5 szklanki oleju
1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka cukru
tymianek i bazylia
mleko lub roztrzepane jajo do smarowania

1.suche składniki wymieszać, dodać resztę, dobrze wyrobić.
2.odstawić do wyrośnięcia
3.wyrośnięte podzielić na 30 części/mniej więcej/ i wyrobić na cienkie długie paluchy
4.kłaść na blachę i przykryć na 20 mninut
5. piekarnik 170
6.posmarować mlekiem lub jajem
7.piec około 20 minut

Powinny być cieńsze i dłuższe niz moje...... :oops: ,poza tym nie układajcie ciasno na blaszce, będą bardziej chrupiące


krogulec001.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2015 20:24 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Adasiowa

Chleb domowy i bułeczki 11 Lut 2015 20:28 #339571

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20234
  • Otrzymane dziękuję: 64542
Mam zadanie na weekend ... Adasiówka zamieni się w piekarnię - specjalizacja: sierikowe bułeczki i paluszki ;)
Czuję nosem wyobraźni zapachy snujące się po kuchni ... i już się cieszę na pieczenie :)
Dzięki kochana :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Chleb domowy i bułeczki 19 Lut 2015 17:19 #341694

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A to moje dzisiejsze wypieki:
chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej (resztka ok 25g) zziarnami
DSC_0312_2015-02-19.jpg


jeden okrągły pieczony bez formy, drugi z foremki :)
oba pięknie pachną, a jak tylko przestygną, pora je skosztować :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.543 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum