TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2021 17:27 #745513

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Oooo!
Coś słodkiego :hearts:

Drożdżowe w połączeniu z nadzieniem cynamonowym zawsze będzie przypominało mi szwedzkie drożdżówki.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 30 Sty 2021 12:30 #745708

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Po 18 godzinach leżakowania na piecu podmłoda wygląda na wyrośniętą; wymieszałam 150g mąki pszennej chlebowej, 150 ml ciepłej wody i 2 g suszonych drożdży:



Aktualnie, całość ciasta - po połączeniu z mąką pszenną chlebową, razową i żytnią chlebową oraz wodą, solą i drożdżami - wygrzewa się w cieple. A co z tego będzie i co wyrośnie ... zobaczymy wieczorem :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): lonia, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 30 Sty 2021 12:52 #745719

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Dodatek niefermentowanej mąki żytniej powoduje gorsze wyrastanie ciasta pszennego , przynajmniej u mnie tak jest za każdym razem . www.kreatorzdrowia.com/ciasto-zytnie-wlasciwosci/

Wczorajsza wieczorna podmłoda z 200g wody, 20g mąki 650 i szczypty drożdży. Po południu będą bagietki .

IMAG6413.jpg
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2021 12:58 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, lonia, anaka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 30 Sty 2021 18:25 #745770

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kalo, podejrzewam, że w Twoim przepisie na podmłodę ( post wyżej ) jakiś chochlik ukradł "0" z ilości dodanej mąki ... czy aby nie powinno być 200 g mąki ? Pytam z czystej ciekawości, bo być może to Twój osobisty wybór :)

Jeśli chodzi o dalsze losy mojej podmłody, to po tych 18 godzinach wymieszałam ją z:
- 400 g mąki chlebowej pszennej
- 250 g mąki razowej pszennej
- 200 g mąki żytniej chlebowej
- 550 ml ciepłej wody
- 12,5 g soli
- 3 g suchych drożdży

Całe ciasto powędrowało w dużym garnku na ciepły piec kaflowy, na około 4 godziny. W tym czasie "pomacałam" ciasto dwukrotnie. Za drugim razem wyglądało tak...

... garnek ma pojemność 5 litrów



Po tym drugim wymiąchaniu i odgazowaniu:



W keksówce ( 30 cm ) wyrastało mniej więcej 35 minut, bo tyle trwa u mnie rozgrzanie piekarnika z termoobiegiem do 240 stopni:



Po 40 minutach pieczenia w foremce i 5 minutach dopiekania bez formy wyjęłam taki bochenek ( nie mam porównania, czy bez dodatku mąki żytniej rósłby tak samo ).

Chleb mieszany na podmłodzie:





Pozdrawiam cieplutko znad pachnącego, gorącego chleba :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2021 18:26 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Marlenka, lonia, bastis, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 30 Sty 2021 20:15 #745795

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Adasiowa wrote:
Kalo, podejrzewam, że w Twoim przepisie na podmłodę ( post wyżej ) jakiś chochlik ukradł "0" z ilości dodanej mąki ... czy aby nie powinno być 200 g mąki ? Pytam z czystej ciekawości, bo być może to Twój osobisty wybór :)
Żaden wybór, takie tu smakowitosci, że zgłodniałem i zjadłem jedno zero. Przepis podawałem wczesniej w #745421
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2021 20:16 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 31 Sty 2021 15:20 #745961

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dzisiaj rano - kiedy chlebek na podmłodzie zdążył ostygnąć :)

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 06 Lut 2021 18:10 #746999

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Witam wszystkich miłośników domowego wypieku chleba. Jestem pod wrażeniem ogromnej różnorodności i zaangażowania.
Podzielę się swoimi spostrzeżeniami odnośnie użycia serwatki z sera podpuszczkowego przy wypieku chleba. Od wielu lat piekę chleb na zakwasie który mam z 10 lat wg receptury
0.5 kg mąki żytniej 720
0.5 kg mąki pszennej 650 lub 720
3 łyżeczki soli
Woda około 0.9l ale nie odmierzam tylko wg konst atencji
Wszystko mieszam na raz i potem rośnie w foremkach 8-12 godzin zależy od temperatury
Piekę w kuchence gazowej bez wcześniejszego nagrzewania około 65 minut cały czas na maxa.
Dziś postanowilam zamienić wodę na serwatke z sera podpuszczkowego. Smak bardzo dobry chlebek jakby słodszy i bardziej aksamitny w smaku polecam takie zastosowanie serwa ju
IMG_20210205_201815.jpg


IMG_20210206_083344.jpg

tki. Widzę różnice w wy pieczeniu ten z serwatką ma skórkę mocniej spieczoną
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 06 Lut 2021 18:14 #747002

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Jeszcze zdjęcie produktu finalnego
IMG_20210206_110133.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 06 Lut 2021 20:57 #747026

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1345
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Spróbuj też z maślanką, mnie zasmakowało =)
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2021 12:08 #747097

  • kasik 69
  • kasik 69's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 741
  • Otrzymane dziękuję: 1335
Aniu masz piec kaflowy? Super, w tą zimnicę chętnie by się człowiek przytulił. Pamiętam jak dzieciaczkom nagrzewałam o piec kołdry przed przykryciem :hearts.Piękne te wasze chlebki.Ja robię raczej szybsze, nie mam cierpliwości do długiego czekania, może kiedyś... Teraz upiekłam z tego przepisu:
100 g zakwasu żytniego (aktywnego)
425 ml wody
580 g mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
4 g suchych drożdży lub 8 g drożdży świeżych
Cały przepis tutaj www.mojewypieki.com/przepis/chleb-powszedni, tylko ja wkładam do piekarnika na 200 stopni,potem zmieniam na 180. Upiekłam też pączki z piekarnika, prawdziwe będą w czwartek ;)
IMG_20210206_210713-2.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2021 12:13 przez kasik 69.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula, Fina

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2021 17:32 #747174

  • Fina
  • Fina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 279
  • Otrzymane dziękuję: 1352
Newrom czy maślanke miałeś własnej produkcji czy sklepową? Dodawales wody do niej czy robiłeś na czystej?
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2021 20:05 #747214

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Nie wiem, czy powinnam tutaj napisać bo chleb prawie z gotowca. Musiałam na szybko upiec chleb, a własny zakwas nieaktywny stoi w lodówce. Wyciągnęłam z szuflady kupiony kiedyś suchy zakwas i takie same drożdże. Na zakwasie jest przepis. Trochę go zmodyfikowałam, bo oprócz tortowej i żytniej 2000 innej mąki w domu nie mam. Trochę się przypalił, bo piekę w takim małym piekarniku i za późno przykryłam wierzch. Dotychczas piekłam wyłącznie chleby żytnie lekko kwaśne, bo na własnym zakwasie. Takie właśnie lubię najbardziej. Ten niestety taki nie jest, ale i tak jest dobry.
IMG_20210207_185209.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 17 Lut 2021 15:41 #748764

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25488
Aż do skutku :wink2: :dance:
Tym razem mąka pszenna ,plus razowa i dodatek ziemniaków puree :supr3: to pomysł męża z lat ,gdy w domach pieczono chlebki .Chlebek na drożdżach .

20210217_143135-1.jpg


20210217_143154.jpg


Wyszedł naszym zdaniem ok .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, pszczelarz5, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2021 19:55 #749701

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kajku, naprawdę nie ma znaczenia, czy pieczesz chlebek z gotowej mieszanki, czy z mąki z młyna czy jeszcze z innego źródła. Najważniejsze, że PIECZESZ :hearts: , masz pomysły i chęci, a efekty tej pracy przynoszą Ci radość i smakują.

Bogusiu, bardzo się cieszę, że upiekłaś chlebek z dodatkiem puree ( bochenek na przekroju wygląda tak apetycznie, że nie sposób przejść obojętnie obok niego ); jakiś czas temu wpadł mi w oko taki przepis CHLEB ORKISZOWY Z ZIEMNIAKAMI i teraz, pod wpływem Twojego wyczynu, zamierzam taki chlebek upiec.
Zresztą ten przepis też wygląda obiecująco: przepisnachleb.pl/chleb-z-ziemniakami/

W międzyczasie opiekuję się własnym zakwasem, któremu stuknęły 4 miesiące. W zależności od potrzeb i wymagań przepisów dokarmiam go mąką razową żytnią lub pszenną ( nota bene bardziej smakuje mu żytnia ;-) ).

Pierwszy pod naszą strzechą chlebek razowy żytni ( w 100% razowy ):





Wariant j/w z ziarnami: słonecznikiem i czarnuszką:



I najczęściej pieczony, pszenny bochenek:





Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2021 21:28 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2021 21:44 #749738

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Aniu, jesteś mistrzynią :bravo: :bravo: Chlebki są piękne, a razowy jest naprawdę cudnie wyrośnięty i wypieczony :bravo: :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2021 21:49 #749740

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dziękuję :oops:
Jednak, co by nie powiedzieć o razowcach, to jednak chleby na mące chlebowej rosną efektowniej :devil1:




Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 22 Lut 2021 23:28 #749747

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Dodatek ugotowanych ziemniaków to nie jest nowy wynalazek. Jak pamiętam to babcia na wsi piekła chleb w soboty na cały tydzień własnie z dodatkiem ziemniaków bo takie chleby dłużej utrzymywały wilgoć i przez to wolniej czerstwiały. Czasem po upieczeniu chleba do jeszcze gorącego pieca wjeżdżała szynka cała oblepiona cienkim ciastem i zostawała tam do rana. Nie było to typowe pieczenie a raczej długotrwałe parzenie mięsa w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu było mięciutkie i bardzo soczyste.
Ostatnio zmieniany: 22 Lut 2021 23:29 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 23 Lut 2021 10:34 #749782

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Dodatek poduszonych ugotowanych ziemniaków wpływa też korzystnie na wilgotność ciast typu sernik czy piernik - wypróbowane i polecane pod warunkiem, że trafi się na dobre pyry.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bea612, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.921 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum