TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 12 Sty 2021 16:01 #742637

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
aga wrote:
Tak, Aniu. :) A muszę przyznać, że tę nazwę na bigę spotykam po raz pierwszy. Wszędzie, gdzie ja wyszukiwałam przepisy - była "biga". Ale teraz już wiem, bo sobie sprawdziłam.

Janeczko, dziękuję pięknie za dokładne wytłumaczenie :) Agatka odpowiedziała - zacytowałam Jej post.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Mejra


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 12 Sty 2021 16:20 #742643

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8236
Janinko a czy na taką rasową bagietkę to masz może przepis bo ja kilka razy próbowałem i kajzerki i bagietki i totalny niewypał.

Ato dzisiejszy chlebek :) , mam jeszcze słodką bułę drożdżową w planach :)

IMG_20210112_162318.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2021 16:25 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, whitedame, JaNina, Zygowa, anaka, Bea612, ewakatarzyna, PomiDorka, JaKasiula, Mejra, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 12 Sty 2021 16:38 #742645

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Adamie, moim wzorcem było to.
facetznozem.com/2015/12/bagiety-rustykal...owac-zrobilem-wideo/
Wg tego przepisu robię, jak dzień wcześniej nie zrobiłam podmłody. Jak robię podmłodę, to daję do niej trochę drożdży, a resztę w dniu następnym :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, lonia, Zygowa, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 16 Sty 2021 12:30 #743360

  • Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 621
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Cuda pokazujecie,coś muszę popróbować..... :bravo:
U mnie bardzo lubią chlebek pieczony...a ciepły z masełkiem to ...mmmniam..
Przy sobocie więcej czasu...więc...chlebek przenny z niewielką ilością mąki żytniej.


20210116_122324.jpg
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, lonia, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 16:27 #745349

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Teraz, zimą, pieczenie chleba ma jeszcze jedną, dodatkową zaletę - pozwala cieszyć się ciepłem rozchodzącym się od pracującego piekarnika :)
Właściwie odkąd zaczęłam samodzielnie piec domowy chleb na zakwasie ( a więc od 3 miesięcy ), to robię to co najmniej raz w tygodniu, zależnie od wielkości bochenków.
Jakiś czas temu obejrzałam na YT filmik o chlebie orkiszowym, który wyrasta w lodówce. Pominę szczegóły etapów "produkcji", ponieważ jest ich wiele i jeśli dysponujemy dużą ilością czasu, to mogę ten chleb polecić, choć ... w dużej mierze każdy chlebek pszenny/orkiszowy uda się pod jednym warunkiem: kilkakrotnego składania ciasta i umiejętnego uformowania bochenka ( tego nie potrafię :happy: ) - oczywiście, pomimo nacięcia, chleb postanowił żyć swoim życiem.

Chleb orkiszowy ( ostatni etap wyrastania odbywa się w lodówce )







Natomiast wielkim hitem okazał się niepozorny, ale rewelacyjny chleb staropolski, oparty głównie na mące żytniej chlebowej.

Kromki z pierwszej foremki :



Inna foremka okazała się bardziej odpowiednia do tego typu chleba:





Umyśliłam sobie, że do następnego ciasta dodam uprażone ziarna słonecznika - niech będzie "na bogato" .
Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): lonia, bastis, anaka, Bea612, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra, Eleni

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 19:12 #745374

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Też ostatnio piekłem na podmłodzie 24 godzinnej, mąka 650 i 1800 2:1. Chlebek prodiżowy. Następny siedzi w piekarniku, bez kombinowania, od momentu zaczynienia do pieczenia niecała godzina.

IMAG6399.jpg


IMAG6358.jpg


IMAG6361.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, lonia, anaka, Bea612, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 19:20 #745375

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
To ja poproszę o przepis - myślę, że nie tylko ja skorzystam, chleb wygląda świetnie.
Z góry bardzo dziękuję!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 21:56 #745421

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
IMAG6403.jpg

Ten prodiżowy jest z przepisu na stronie bochen-chleba.pl/przepisy/pieczywo-na-dr...odzienny-podmlodzie/ jak zacząłem szukać co to takiego ta "podmłoda" :think: . Ten w piekarniku to efekt szperania w sieci mojej mżonki jak ona też chciała upiec chleb i chciała jakiś prosty przepis. . Ważną rzeczą jest lekkie odgazowanie chleba przed pieczeniem czyli ponakłuwanie ciasta dość gęsto patyczkiem.

Do takiego pachnącego chlebka to swojska kiełbaska i swojska musztarda :yummi:
IMAG6385.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2021 22:01 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): lonia, anaka, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 22:14 #745429

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
KaLo wrote:
Ten w piekarniku to efekt szperania w sieci mojej mżonki

Uśmiałam się jak przy moich koszykach rozporowych :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 22:35 #745434

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jak czytałem o tych koszykach to nawet pomyślałem , że o kołkach rozporowych słyszałem a o koszykach nie. :laugh1: Ze szperaniem to było tak. Mam sporo przepisów na różne chleby ale mżonce wszystkie wydawały się zbyt skomplikowane, to naszła taki co to tylko wymieszać w misce łyżką , przełożyć do formy, trochę poczekać i upiec a efekt za każdym razem taki sam. Jutro będzie pokazany środeczek bo dzisiaj mam zakaz krojenia. :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2021 22:42 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 22:41 #745435

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Mżonka w końcu zaśnie i będzie można coś ukroić :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 28 Sty 2021 22:43 #745436

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Do rana chleb nie odrośnie to nawet nie będę próbował. :rotfl1:

Przypominam o bułkach pszennych jak z PRL Piotra Biotita forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=5028116#p5028116
i ich ziołowej odmianie, jedne i drugie warto upiec forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=5030389#p5030389
Te ziołowe z czubrycą (cząbrem) i czosnkiem smakują obłędnie.
Ostatnio zmieniany: 28 Sty 2021 22:46 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula, Mejra

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2021 10:12 #745467

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jak obiecałem, tak zrobiłem :yummi:

IMAG6409.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, anaka, Bea612, ewakatarzyna, JaKasiula

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2021 11:02 #745475

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy i komentarze :)
Osobiście najbardziej lubię takie chleby, które trzeba wymiąchać rękoma, powygniatać, aby mieć kontakt z ciastem i które muszą długo wyrastać. Natomiast te "foremkowe", mieszane łyżką też bardzo lubię - gdy trzeba "na gwałt" upiec domowy bochenek, a poza tym zazwyczaj wychodzą bardziej pulchne, chociaż i tak wiele zależy od użytej mąki.
To, co też bardziej mi odpowiada w chlebach na zakwasie, to dłuższy czas utrzymywania świeżości i wilgotności miąższu po upieczeniu.

Jeszcze raz dzięki!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2021 11:20 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Bea612, ewakatarzyna

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2021 14:09 #745491

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Janinko, malutka prośba :oops:
Czy do podmłody dajesz od razu całą ilość suchych drożdży ?
Pytam dlatego, bo zetknęłam się w przepisie ( podanym przez Kalo ) z podzieleniem tej dawki: część do podmłody, a część do ciasta końcowego.


JaNina wrote:
Wczoraj wieczorem nastawiłam podmłodę. Jest to zaczyn który powstaje z mąki, takiej samej ilości wody i niewielkiej ilości drożdży. W przepisie podam ilości które zużyłam dzisiaj, będzie widać co z tego wychodzi.
Zaczyn /podmłoda/:
300 g mąki chlebowej 750
300 ml wody
paczuszka suchych drożdży 8g /te drożdże na 0,5 kg mąki/
Wymieszać łyżką i zostawić do rana /przykryte/.
Rano dodać:
1700 g mąki
ok. 1000 ml wody /wlewam najpierw 800 ml, a później już na wyczucie dolewam/
25 g soli morskiej /5 łyżeczek – miarek/.
Wyrabiam 5 minut hakiem robota planetarnego, później jeszcze trochę na stole rękami. Wkładam do gara wysmarowanego olejem do wyrośnięcia. W czasie wyrastania dwa razy naciągam brzegi ciasta do środka.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2021 16:58 przez Adasiowa.

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2021 16:51 #745505

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aniu, o ile mnie pamięć nie myli, to jest to przepis na chleb/bułki z przeznaczeniem na bułkę tartą. Co nie znaczy, że nie można go jeść :) Jednak jak piekę chleb „do jedzenia jako chleb”, to dodaję resztę potrzebnych drożdży do ciasta końcowego, tak jak KaLo.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, anaka, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2021 16:58 #745509

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Janinko, dziękuję pięknie :hug:
Troszeczkę zmodyfikuję przepis i wykorzystam mąkę pszenną chlebową i razową lub z dodatkiem żytniej chlebowej. Zobaczymy, co mi przyjdzie do głowy. Podmłodę zrobię tylko z pszennej chlebowej.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, anaka, Babcia Ala

Chleb domowy i bułeczki 29 Sty 2021 17:14 #745512

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jeszcze jeden przepis wyszperany przez mżonkę , wypróbowany i godny polecenia
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.865 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum