TEMAT: Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 07 Mar 2012 21:44 #4469

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
Spis treści w wątku Przetwory na zimę - klikając na wybrany link przeniesiemy się do konkretnego przepisu



sałatka z pomidorów
dżem z dyni z pomarańczą
sałatka z kapusty na zimę
papryka konserwowa
ogórki po żydowsku i watykańskie wg doris65
papryka z kiszoną kapustą
pikle z curry, pikle z musztardą, sałatka z cukinii, grzyby marynowane
mizeria na zimę
sałatka z cukinii na zimę
suszone pomidory Zuzanny
buraczki z papryką Zuzanny
kiszone pomidory
kalafior pasteryz., śliwki kiszone,dżem jeżynowo-jabłkowy, konfitura z gruszek
fasolka szparagowa pasteryzowana
zielone pomidory słodko-kwaśne
brokuły w słoikach
keczup
przetwory z aronii
mus i konfitura z rajskich jabłuszek
buraczki marynowane
dynia marynowana
ogórki kiszone
ogórki z chili lub papryką
konfitura z żurawin
brokuły w sosie pomidorowym
ogórki konserwowe curry
syrop z owoców czarnego bzu
sos słodko-kwaśny
sos słodko-kwaśny II, pasta z papryki
keczup, sos pomidorowy, sałatka z pomidorów
syropy z bzu czarnego
dżem z gruszek i malin
kiszona kapusta
ogórki po kartuzku
fasolka szparagowa z papryką
sos pomidorowy z kolendrą
dżem porzeczkowo-brzoskwiniowy, morelowy z rodzynkami
ogórki "Teresy"
borówki amerykańskie na zimę
konfitura z pigwowca z pomarańczą
sos pikantny typu adżika
suszone pomidory w oleju
zielone pesto z bazylii
papryka marynowana z miodem
dżem z aronii i pigwowca
papryka z czosnkiem
keczup "włoskiej mammy"
przetwory z buraczków na zimę
sałatka z cukinii z papryką
dżem truskawkowy z cynamonem
gruszki w occie, w syropie, dynia w occie, papryka marynowana, ogórki kiszone
ogórki po kozacku, warszawskie, konserwowe
ogórki z kolendrą
ogórki z czosnkiem, kanapkowe, leczo z cukinii
sos słodko-kwaśny, ogórki po kaszubsku, królewskie
sałatka ogórkowa "na ostro"
sałatka z papryki i cebuli
zielone pomidory w zalewie, "kapary" z nasion nasturcji
śliwka w czekoladzie ( nutella śliwkowa )
sałatka z ogórków, marchewki i czosnku
sałatka warzywna z cukinią
dżem z zielonych pomidorów
surówka warzywna, buraczki z czosnkiem
papryka w musztardzie po chorwacku
keczup z dyni
sól smakowa
przecier pomidorowy
zielona adżika
pikantna konfitura z dyni
sos paprykowy
łagodna marynata z dyni
cukinia w zalewie curry
patisony w lekkiej zalewie
ogórki cytrynowe, z papryką, sałatkowe
pomidorki koktajlowe w słoikach
botwinka w słoikach na zimę
kiszona sałata
patisony z grzybami
surówka "od Chińczyka" na zimę
malinowy curd
kompot czereśniowy
ogórki kanapkowe II
cukinie smażone konserwowe
ogórki konserwowe
sałatka ogórkowa z koperkiem i natką pietruszki
ogórki kanapkowe III, papryka konserwowa, koreczki
pomidory kiszone
ogóreczki konserwowe
sałatka "diabelska"
sałatka ogórkowa w dwóch wersjach
sałatka jarzynowa w słoiki
buraczki marynowane w całości
buraczki tarte marynowane
modra kapusta na zimę
pomidorki z czosnkiem w delikatnej zalewie
fasolka szparagowa marynowana
przecier pomidorowy
keczup w dwóch wersjach
surówka warzywna w słoikach
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
ogórki po żydowsku II
sos cukiniowo-pomidorowy
keczup z pomidorów z suszonymi śliwkami
szybki przecier z pigwowca
leczo z kiełbasą i warzywami


Zielone pomidory nadziewane

Pomidorki koktajlowe nacinamy (tak na 1/3) w poprzek. W tę "paszczę" każdego pomidorka robimy wkładkę z roztartego czosnku, soli i grubo mielonego pieprzu i drobniutko posiekanej pietruszki.
Układamy pomidorki w słoiczku, można wrzucić kilka luźnych cząstek czosnku.
Słoiki zalać wrzącą solanką: na 3 litry wody — 250g 10% octu , 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli, liście laurowe 3 szt, nasiona kopru włoskiego.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania (pomidory powinny być jędrne).


24azyhh.jpg


używam ich jako jako przekąskę ale i do sałatek.
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2016 16:56 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1, bela, Maniaa


Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 07 Mar 2012 22:07 #4514

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
SAŁATKA Z POMIDORÓW

1kg twardych pomidorów
1 duża główka czosnku (6-8 ząbków)
3 średnie cebule
natka pietruszki
ZALEWA:
1L wody
3 łyzki cukru
1 łyzka soli
1 łyżka octu
Pomidory umyć i pokroić w poprzek w grubsze plastry.
W słoikach ułożyć pomidory przekładane czosnkiem, cebulą i posiekaną pietuszką.
Przygotować zalewę,wymieszać,doprowadzić do wrzenia,gotować 3 min.
Schłodzić, zalać pomidory. Pasteryzować 10 min. Potem tylko odlewamy zalewę i wykładamy na stół.


2igkieu.jpg
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, zuzanna, EWA1, bela, Adasiowa, zanetatacz, Marysia80, Maniaa, agabeata

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 09 Mar 2012 10:57 #6249

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Posty: 707
  • Otrzymane dziękuję: 314
Demzdyni.JPG


Demdyniazpomaracz.JPG


Demdyniazpom.JPG

Polu, wspaniały pomysł z tym wątkiem.
Podzielę się moim przepisem na dżem. Wypróbowałam go i nie wytrzymał do zimy. Jesienią został spałaszowany.
Dżem dyniowo pomarańczowy

Składniki :
1kg dyni
3 pomarańcze
2 laski wanilii
0,5 kg cukru
1 żelfix
ok. 3 łyżki soku z cytryny
można dodać cynamon w laskach oraz ziarenka kardamonu do smaku

Dynię obrać i pokroić na małą kostkę. Pomarańcze dokładnie umyć a potem ściąć delikatnie skórkę (bez białego miąższu). Najlepiej ostrym nożem albo specjalnym skrobakiem. Niestety nie mam takiego, więc dodatkowa robota – pociąć ją na drobne paseczki.
Dynię i miąższ pomarańczy wymieszać z 0,4kg cukru, dodać laskę cynamonu i ziarenka kardamonu oraz wlać sok z cytryny i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Następnie dodać pokrojoną skórkę z pomarańczy i ziarenka z lasek wanilii. Teraz dodać żelfix wymieszany z pozostałą ilością cukru i gotować jeszcze ok. 5 min. Teraz do czystych słoiczków. Zakręcić i postawić dnem do góry. W/g przepisu znalezionego przepisu nie pasteryzuje się dżemiku, ale dla bezpieczeństwa można to zrobić. Z tej porcji składników wyszły mi prawie cztery słoiczki. Jeden jest już w trakcie spożycia. Z bułeczkami maślanymi smakuje przepysznie. Skórka pomarańczowa daje taki świąteczny klimat. To chyba pozostało mi z czasów gdy cytrusy królowały właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Jeszcze jedna rada : aby łatwo było wybrać miąższ z pomarańczy, trzeba ją obrać ostrym nożem do golasa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Sosna1, bela

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 18 Kwi 2012 15:30 #27231

  • tasikk
  • tasikk's Avatar
  • Offline
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 32
Polu same pysznosci widze ze robisz. Te kabaczki :whistle: chyba sie w najblizszym czasie za nie zabiore :woohoo:

Ja dzisiaj mialam produktywny dzien w kuchni a oto jego efekty (no i przepisy oczywiscie)z dowodami w postaci zdjec.


Salatka z kapusty na zime:

1 sredniej wielkosci kapusta (ok 1,5 kg)
1kg ogorkow
1kg marchewki
0,5kg papryki
2-3 cebule

Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2-3 lyzki soli
mala garstka ziela angielskiego
mala garstka pieprzu w ziarenkach
5-6 duzych lisci laurowych

Kapuste szatkujemy, marchew scieramy na duzych oczkach, papryke drobniutko ktoimy, cebule kroimy w talarki. Wszystko wrzucamy do duzej miski.

Przygotowujemy zalewe i doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nia wszystkie skladniki z miski.Mieszamy dokladnie i odstawiamy na 1-2 godziny zeby sie ''przegryzlo''. Przekladamy do sloikow i pasteryzujemy 15-20 minut.


IMG_9030.JPG



Papryka konserwowa:

1 kg papryki
1-2 cebule
czosnek (do smaku-ja lubie duzo)
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lisc laurowy, gozdzik, gorczyca

Zalewa:
0,5l octu
2,5 l wody
2-3 szkl oleju
4 lyzki cukru

Papryke myjemy dokladnie, pozbywamy sie gniazd i przekrajamy na 4 czesci. Wrzucamy ja na ok 2 minuty do wrzatku aby sie spazyla.

Przygotowujemy zalewe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. Czekamy az chwilke przestygnie.

Do wyparzonych sloikow wkladamy papryke i przekladamy zabkami czosnku i cebula. Na koniec dorzucamy ziele, pieprz, gozdzik, lisc laurowy i gorczyce. Wlewamy lyzke oliwy. Zalewamy zalewa i pasteryzujemy ok. 15 minut.


IMG_9033.JPG
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Kasia
Poczatki mojej osobistej dzungli
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2012 15:57 przez tasikk.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Andzia1

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 31 Maj 2012 11:35 #41859

  • doris65
  • doris65's Avatar
  • Offline
  • Posty: 6
  • Otrzymane dziękuję: 2
Ogórki po żydowsku
ogórki
nać selera
nać pietruszki
koper (nasiona plus ziele)
marchew
cebula
czosnek
Na zalewe:
5 szkl wody
1 szkl octu 10 %
1,5 szkl cukru
2 łyżki soli

Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na 4 części. Do kazdego słoika włożycna dno trochę liści selera, pietruszki, kopru, 2 ząbki czosnku, kilka plasterków marchwi. Na to powkładać ogórki (gęsto upchać). Na wierzch położyć 3 plasterki cebuli.Zagotować wszystkie składniki zalewy i goracą zalewę wlać do słoików. Gorące słoiki zakręcić i pasteryzować 10 min. Można dodać do każdego słoika ostrą suszoną papryczkę chili to bedą pikantne.

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 31 Maj 2012 11:42 #41861

  • doris65
  • doris65's Avatar
  • Offline
  • Posty: 6
  • Otrzymane dziękuję: 2
Ogórki watykańskie
5 kg ogórków
2 łyżki soli

Zalewa:
1 kg cukru
0,5 litra octu
1,5 szkl. wody

Przyprawy (na jeden słoiczek wielkości ok. 400 g):
15 rodzynek
10 ziarenek pieprzu
zabek czosnku
nasiona kopru

Ogórki obrać, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wykroić nasionka, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć. Składniki na zalewę zagotować. Do słoiczków powkładać przyprawy i upychać dośc ciasno ogórki. Zalać zalewa i pasteryzować ok. 5 min.
U mnie robią furrorę wśrod gości jak również te po żydowsku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 17 Cze 2012 10:39 #47834

  • markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Offline
  • Posty: 1244
  • Otrzymane dziękuję: 1840
wlasciwab640x480.jpg


Pozdrawiam Markus
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2012 20:46 przez markussch01.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Andzia1, Bozi

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 27 Lip 2012 12:42 #57635

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Posty: 486
  • Otrzymane dziękuję: 196
Z wielka przyjemnością podzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami i ja...

Pikle curry
Ja na zimę robię pikle z cukinii w curry, robię tak też ogórka i patisona a każde smakuje trochę inaczej :lol:

• 5 - 6 kg dojrzałych ogórków, może być patison lub cukinia
• natka selera,
• 2 duże cebule,
• opakowanie przyprawy curry ,
• 3 litry wody,
• 2 szklanki cukru,
• 1½ szklanki octu,
• 5 łyżeczek białej gorczycy,
• 3 płaskie łyżki soli.

Obrane ogórki pokroić wzdłuż na cztery części, wykroić gniazda z pestkami. Ułożyć pionowo w słoikach. Jeśli używamy cukini lub patisonów to młodych nie obieram ze skóry, ale już te dojrzalsze koniecznie. Do każdego słoika dodać 2 - 3 liście z natki selera. Cebulę pokroić w plastry.
Wodę zagotować, do wrzątku dodać składniki zalewy i cebulę, ostudzić. Zalać pikle. Pasteryzować 5 - 10 min.

Jaśmina dała mi natomiast taki przepis na cukiniową sałatkę zimową:
8 kg cukinii
1 k startej marchewki
1 k cebuli
20 dag posiekanej pietruszki
1 szkl cukru
1/4 l oleju
1/2l octu
8 łyżek soli
główka czosnku zmiażdżona
30 ziaren pieprzu zmielić
20 ziaren ziela
wszystko wymieszać niech postoi trochę , do słoików i got 15-20 min

ACHA!! w ubiegłym roku robiłam jeszcze pikle z musztardą. Oczywiście jak mi brakło ogórków to dawałam też patisona i cukinię :;230 Wyglądają... szaro-buro, ale w smaku rewelacja, do wędliny i jako dodatek do obiadu.

Pikle z musztardą
• 2 kg przerośniętych ogórków
• 1 litr wody
• 1 szkl octu
• 4 łyżki musztardy
• 30 dkg cukru
• 2 łyzki soli

Etapy przygotowania:
1. Ze składników ugotować zalewę.
2. Ogórki obrać ze skórki i wydrążyć z pestek i pokroić wzdłuż na paski.
3. Włożyć ogórki do słoików i zalać zalewą.
4. Pasteryzować przez ok 10-15 minut.


Co roku robię paprykę konserwową i co roku gotuję za dużo zalewy do niej ;:60 , więc otwieram lodówkę i wyciągam wszystkie warzywa które mogłyby się nadawać do marynowania :lol: :
- marchewka w słupki(sparzyć)
- kalafior (sparzyć)
- czosnek (sparzyć)
- papryka
- fasolka szparagowa (sparzyć)
- cebula (jeśli malutka to w całości, jeśli nie to w ćwiartki)

a do tego zalewa jak do papryki, tzn.:
To zagotować:
• 1 szkl. octu
• 2 l wody
• 5 łyżki cukru
• 2 łyżki soli
Do słoików:
• ziele angielskie
• liść laurowy
• liść czarnej porzeczki lub wiśni
• pieprz
• gorczyca
• plaster cebuli, marchewki
• czosnek, chrzan, koper
Słoiki gotować 5-7 minut.

Na "stare lata" smaki mi się zmieniają i chyba w tym roku dam mniej octu do tej zalewy.

Ale... najważniejszy "przetwór zimowy" to marynowane grzybki!! Robię je tak jak moja mama, dla nas są idealne...
Oczywiście obrane i umyte grzyby gotuję z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego,kilka ziaren pieprzu, sól - na litr grzybów płaska łyżka soli, szczypta cukru. Pod koniec gotowania dodaję cebule pokrojoną w krążki, chwilkę jeszcze gotuje i dodaję ocet - i teraz nastąpi chwila prawdy MIGDY nie wiem ile mam go dodać, próbuję po prostu czy już i osiągnęłam ten smak, który chciałam ale myślę, że na litr takich grzybów w wywarze ok. 1/2 szklanki octu. NIE ODLEWAM absolutnie wody z grzybów, ponieważ tracą cały smak i czuć w nich tylko ocet. Tak zrobione grzyby są łagodniejsze i można rozróżnić smak poszczególnych gatunków. Pasteryzuję je ok. 30 minut.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 30 Lip 2012 10:44 #58241

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • gg 9117859
  • Posty: 10941
  • Otrzymane dziękuję: 6429
Kiedyś robiłam coś takiego:

Przygotować zalewę z 1 szklanki octu, 1/2 szklanki wody, ziela angielskiego, 20 dag cukru, 1 łyżki soli.
Kilka wyrośniętych ogórków, posiekaną cebulę zalać rano tą zalewą, wieczorem dodać 6-10 ząbków czosnku, 3 łyżki świeżego posiekanego koperku.
Zapakować ciasno do słoiczków, tak, aby całkowicie były przykryte zalewą, na wierzch wlać łyżeczkę oleju lub oliwy.
pasteryzować ok. 15 min.
Dla kolorku dodawałam trochę czerwonej papryki.
Ostatnio zmieniany: 30 Lip 2012 10:47 przez Hiacynta.

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 30 Lip 2012 14:20 #58264

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Posty: 486
  • Otrzymane dziękuję: 196
Zrezygnowałam z dodawania oleju na wierzch wszelkich marynat już dawno temu, nic to właściwie nie daje, oprócz tego, że pod koniec "sezonu" ten olej czuć starym olejem. Przetwory z octem są bardzo odporne na przechowywanie. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 06 Sie 2012 14:38 #59666

  • futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Offline
  • Posty: 1854
  • Otrzymane dziękuję: 630
Kochane, potrzebuję przepisu na mizerię na zimę. Mam kilka różnych ale we wszystkich jest 1. ocet 6% (mam tylko 10%)
2. koperek, którego nie mam wcale :placze:
Poratujcie dobrą radą, prooooszę

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 06 Sie 2012 16:00 #59681

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • gg 9117859
  • Posty: 10941
  • Otrzymane dziękuję: 6429
Weź mój przepis, a zamiast koperku daj gorczycę :happy:

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 23 Sie 2012 08:42 #63393

  • kryswdow
  • kryswdow's Avatar
Mizeria na zimę

Mam dwa sprawdzone przepisy
5kg.ogórków
6cebul(średniej wielkości)
Ogórki obierz pokrój w plasterki nieco grubsze niż zazwyczaj na mizerię.Cebulę obierz
ZALEWA
o,250 octu 10%
0,250 oleju
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 łyżeczki soli
ZALEJ ogórki i cebulę marynatą wymieszaj i odstaw na4-5 godz.następnie przełóż mizerię do czystych słoików dobrze ją ugnieć dopełnij zalewą. Gotuj 5min.
DRUGI PRZEPIS
1 kg.ogórków
1 czubata łyżka soli
1/2 szklanka wody
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
piórka koperku
obrane pokrojone ogórki zalewamy solą wodą i kwaskiem.wymieszać i odstawić.Gdy puści sok w takiej ilości że przykrywa ogórki,nakładamy do słoików wraz z sokiem na wierzch wkładamy koperek i szczyptę pieprzu,można dodać1/2 łyżeczki cukru.gotujemy 10 min.Gotowanie zawsze liczymy od chwili zagotowania
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2015 09:12 przez .

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 23 Sie 2012 12:04 #63445

  • Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Offline
  • Posty: 3835
  • Otrzymane dziękuję: 5364
Przepis na sałatkę na zimę z cukinii
-cukinie duże
-marchew
-cebule
-czosnek
-koper zielony
-gorczyca biała
-pieprz
-chrzan
-cukier
-ocet

Cukinie kroimy w kostkę (obieram ze skóry,gdy jest bardzo gruba).
Marchew obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w krążki.
Do słoików wkładamy cukinię,marchew (trochę 6-10 plastrów, raczej do ozdoby),trochę czosnku,kopru,cebuli,chrzanu.Po kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
Zalewamy gorącą,zagotowaną zalewą: woda z octem 1:3-5 szklanek wody (jak kto lubi) + 1,5 szkl. cukru.
Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2012 14:11 przez Orszulkaa.

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 23 Sie 2012 13:26 #63475

  • zuzanna
  • zuzanna's Avatar
  • Offline
  • Posty: 18
  • Otrzymane dziękuję: 11
Zatrzymuję pomidorowy smak na zimę na różne sposoby ale najbardziej smakują mi suszone a następnie mrożone pomidory. Zaletą tego rozwiązania jest moim zdaniem skumulowanie podrasowanego nieco pomidorowego smaku. Zacznę od abecadła czyli pomidory muszę być podłużne, mięsiste i prawie pozbawione gniazd nasiennych w rodzaju San Marzano.
Kroimy wzdłuż na pół i małą łyżeczką oczyszczamy gniazda nasienne. Robię mieszankę, w skład której zawsze daję sól, cukier i pieprz a dodatkowo na co mam ochotę mogą być zioła, czosnek, otarta skórka cytrynowa itd. Zioła i czosnek oczywiście drobniutko posiekane albo roztarte a najlepiej suszone. Mieszanką lekko częstuję połówki w miejscu przecięcia. Układam na metalowych siatkach (własna kombinacja) ważne aby był przewiew jeżeli wkładamy więcej niż jedna blachę. Podsuszam parę godzin ( 3 - 4) w temperaturze ok. 100 - 120 stopni z termoobiegiem, przy lekko uchylonym piekarniku. Piekarniki bardzo różnie działają trzeba pilnować. Obserwować i sprawdzać stopień wysuszenia. Powinny być trochę mięsiste, nie tak bardzo wysuszone jak te w sklepach czy słoikach. Następuje kumulacja smaku. Wrzucam do torebek na mrożonki. U mnie po rozmrożeniu znikają jako chipsy ale można rozbić pasty, dodawać dla smaku do sosów, sałatek, zup itd.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, bela

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 30 Sie 2012 15:28 #65420

  • zuzanna
  • zuzanna's Avatar
  • Offline
  • Posty: 18
  • Otrzymane dziękuję: 11
Buraczki z papryką
Kiedyś robiłam takie buraczki i były rewelacyjne i na ciepło i na zimno. Przekopałam zbiory ale nie znalazłam tego "mojego" przepisu (nie pamiętam ilości poszczególnych składników) natomiast mogę podać taki gazetowy z identycznymi składnikami:
- 3 kg buraków,
- 1/2 kg papryki (zawsze dawałam czerwoną i myślę, że może być 1 kg),
- 1\2 kg cebuli,
buraki ugotować, obrać, zetrzeć na grubej tarce,
cebule w półtalarki a paprykę w paski (pamiętam, że kroiłam oba te skłądniki w kostkę),
Zalewa: 1 szklanka octu (zawsze używałam tylko winnego lub jabłkowego)3/4 szklanki cukru, ziele angielskie, 2 liście laurowe, łyżka soli. W przepisie zalecają ugotować zalewę i wrzucić do niej cebulę i paprykę. Ja cebulę i paprykę dusiłam lekko w oleju i dodawałam do buraków. W skład mojej zalewy wchodził na pewno olej, w rozsądnej ilości. Zalewę dodawałam do warzyw i chwilę dusiłam. Gorące wkładałam do słoików i pasteryzowałam w zależności od wielkości słoików od 20 do 30 minut. Myślę, że zalewa powinna być intensywna i smaczna, trzeba próbować.
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2015 08:50 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, viola

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 07 Wrz 2012 00:14 #67390

  • marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Offline
  • Posty: 1421
  • Otrzymane dziękuję: 327
Jasna anielka no diabeł we mnie wstąpił :mad2: po raz 3 wpisuje przepis i jak teraz zniknie ,to uduszę Pol za to ,że mnie wieczorową porą naraziła na stres i dodatkową zmarszczkę pod prawym okiem :tongue2:
Kiszone tomaty:
Litr wody zagotować ,odstawić i dodać do niej:
1 łyżkę soli /dałam kamienną jak do ogórków/
2 łyżki cukru
1 łyżeczkę octu 25% /dałam łyżkę i ociupinę naszego 10%/
Pomidory umyć ,wysuszyć wsadzić do słoików /dałam wszystkie moje koktajlówe i trochę mniejszych egzemplarzy tomatów normalnych gatunków. Rosjanie kiszą też duże pomidory ja nie mam juz dużych słoików więc kombinuję z mniejszymi :jeez:
Do każdego słoika dodać kawałek chrzanu czosnek ,baldachy kopru,pieprz w ziarenkach,natkę pietruszki -gałązki,liście czarnej porzeczki,lub maliny/ ja dysponowałam malinowymi/
Zalać ciepławą zalewą zakręcić i czekać na ukiszenie.



Ogórki kiszone w tym samym dniu i już są mętne,a pomidorki jak kryształki :dance: już sie nie mogę doczekać :P
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2015 09:06 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Przetwory na zimę czyli zdrowie w słoiku 07 Wrz 2012 08:26 #67415

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4411
  • Otrzymane dziękuję: 2883
:hammer: Przegapiłam przepis na marmoladę ze śliwek z octem. Ja już swoje mam w słoikach. Mam gar z podwójnym dnem i nie przypala się zbytnio, ale mogłam spróbować. Część dusiłam w piekarniku w gęsiarce - polecam tą metodę :bye: I nauczona przykrym doświadczeniem psucia się części przetworów teraz zawsze wypiekam umyte słoiki :dance:
Jej, ale smakowicie wyglądają te pomidorki :tongue2:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 1.029 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum