Buraczkowe impresje ...
Małe, niepozorne, trochę zapomniane ( choć niesłusznie ), "tanie jak barszcz", ale bardzo zdrowe ze względu na wysoką zawartość żelaza, wykorzystywane w wielu wariantach: barszczykowym, sałatkowym, surówkowym, kiszonym, marynowanym, zakwasowym ( zakwas pychotka ! ) i w każdym bardzo smakowite.
Ostatnio odkryłam nowy kształt buraka - podłużny, walcowaty ( nieco frywolny
) o cieniutkiej delikatnej skórce. Jest bardziej soczysty i słodszy od okrągłego kuzyna, podczas gotowania nie wydziela przykrego, ziemistego zapachu, a kolor np. barszczu to czysty rubin. Właśnie tę odmianę wykorzystałam w tegorocznych buraczkowych szaleństwach.
Buraczki z papryką
3 kg buraków - gotujemy w skórce do miękkości,obieramy i ścieramy na grube wiórki
1 kg papryki - myjemy, kroimy w paseczki
4 duże cebule - kroimy w kostkę
Paprykę i cebulkę parzymy wrzątkiem przez około 2 minuty.
Wszystkie warzywa mieszamy w duuużym naczyniu.
Zalewa:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%
1 szklanka oleju
1 łyżka soli
pieprz czarny w ziarenkach
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, lekko studzimy i zalewamy warzywka. Musimy wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w spokoju na ... powiedzmy godzinkę. Po tym czasie przekładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy 15 - 20 minut w zależności od wielkości słoików.
Genialny dodatek do obiadów, ale niezrównany podczas wyjadania prosto ze słoika
Z w/w składników otrzymujemy 5 słoików 900 ml.
Buraczanych rozważań ciąg dalszy ...
Sałatka z buraczków i kapusty
1 kg buraczków - ugotować, obrać i zetrzeć na grube wiórki
1 kg białej kapusty - poszatkować ( np. przy pomocy męskiej ręki )
20 dkg cebuli - pokroić w kosteczkę
Wszystkie warzywa wymieszać, zalać 1/2 szklanki 10% octu, ponownie dokładnie wymieszać.
W międzyczasie robimy zalewę:
1,5 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soli
Zagotowujemy i studzimy. Następnie wlewamy do warzyw, porządnie mieszamy i zostawiamy na 24 godziny.
Na drugi dzień przekładamy do słoików, pasteryzujemy 30 minut ( słoiki 900 ml ).
Z tej proporcji wychodzi 5 słoików po 400 ml.
Z ostatniego przepisu możemy podjadać buraczki zarówno na ciepło, jak i na zimno - czyli 2 w 1
Buraczki z jabłkiem
2 kg buraczków - ugotować, obrać i zetrzeć na grubej tarce
1 kg jabłek - obrać i również zetrzeć na grubej tarce
20 dkg cebuli - pokroić w kostkę i zeszklić na 3-4 łyżkach oleju
Ponadto :
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
Składniki przyprawowe w podanej ilości zagwarantują nam delikatny smak sałatki; ja wolę zdecydowaną nutę smakową i zazwyczaj szczodrą ręką daję ich więcej.
Warzywka mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i octem. Krótko zagotowujemy i przekłądamy do słoików. Pasteryzujemy 30 minut.
Pisała dla Was Adasiowa - buraczany fan