TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 18:34 #564868

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Stanowczo niemiksowana ładniejsza.Już niedługo zrobię,bo pomidorki dojrzewają.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 19:35 #564876

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Muszę się jednak przyznać, że nie do adżiki nie dałam aż tyle czosnku; zamiast 6 główek, dałam 6 ogromnych ząbków. Trzymam ją z dala od rodziny :happy:
Uważajcie tylko z kolendrą - jest niezwykle aromatyczna i potrafi zdominować potrawę. Mnie to nie przeszkadza, lubię ten smak, ale jeśli ktoś jej nie zna, powinien używać kolendrę z wyczuciem.
Tymczasem kończę przerób pomidorków, dzisiaj zrobiłam jedną z ostatnich porcji przecieru na zupy, a wczoraj uroczyście otworzyłam sezon na paprykę - zamarynowałam kilka słoików, potem na tapetę pójdą piekielne sosy i salsy.
Od niedzieli kisi się kapusta, marzą mi się powidła śliwkowe, ale na razie ceny są zabójcze, a trzy moje śliwy w tym roku nie urodziły owoców.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 19:58 #564883

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Aniu śliwka nie stanieje bo prawie wszystko wymarzło :sad2:
Ja też będę robiła piekielnie ostrą paprykę, znaczy biedronkę jeszcze nie wiem jak bo wersji jest sporo i cały czas mam dylemat
Pozdrawiam
Aga

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 20:05 #564885

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Ja Adżikę w wersji pieczonej i niemiksowanej zaczynam jutro.
Dżem z pigwy i pozostałych nadal w planie bo nie mam czasu na niego. Sosy i przeciery ważniejsze, jako że pomidory pękają nagminnie.
Powidła z rumem już zrobione a teraz tylko muszę kupić prawdziwą węgierkę na zwykłe. Ostatnio widziałam takową na giełdzie po 4 zł ale trzeba było kupić 14 kg, mój garnek do powideł mieści tylko połowę czyli 7 kg.
A właśnie grzyby się zaczęły i syn wyjeżdża do Koroniewa na daczę, aż boję się jego powrotu. :unsure:
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 22:18 #564910

  • 1dorka
  • 1dorka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 2
  • Otrzymane dziękuję: 1
whitedame wrote:
A właśnie grzyby się zaczęły i syn wyjeżdża do Koroniewa na daczę, aż boję się jego powrotu. :unsure:
Ja mam właśnie dwa wiaderka grzybów do przerobienia W pierwszej kolejności z tych małych zrobię grzybki marynowane. Przepis znalazłam w necie na razie nie robiłam z niego więc nie będę polecała. Dam znać jak słoiki się udadzą
Resztę planowałam poddać suszeniu.
Grzyby już oczyszczone więc najgorsza część pracy za mną.
Chyba będę je suszyć w piekarniku bo nie mam specjalnego urządzenia do suszenia grzybów i owoców. Nie wydaje się to być skomplikowane. Wystarczy grzyby umieścić w piekarniku nagrzanym do 50°C przy lekko uchylonych drzwiczkach. Teraz wystarczy grzyby raz na jakiś czas obrócić by równomiernie się wysuszyły.
Moja babcia zazwyczaj grzyby suszyła nawleczone na nitkę nad kuchnią. Niestety w moim domu tak często się nie gotuje więc obawiam się, że grzyby suszone tą metodą mogą się nie udać
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2017 22:21 przez Adasiowa. Powód: usunięcie linku reklamowego
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 22:21 #564911

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Ja suszę na balkonie pokrojone na plasterki ułożone na blaszkach do pieczenia i nic się z nimi nie dzieje
Pozdrawiam
Aga

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 22:25 #564915

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Oj Agusia to zalezy od pogody, jest zimno wilgotno to piekarnik bezpieczniejszy, ale niezbyt gorący, ledwo ciepły.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 15 Wrz 2017 22:28 #564916

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Emalia oj zapominam się że Polska podzielona na strefy deszczowe i słoneczne :oops: U mnie prawie cały czas słonecznie coś ostatnio deszczyk nawiedza ale spokojny a tak przeważnie słoneczko ;) Masz kochana rację piekarnik bezpieczniejszy
Pozdrawiam
Aga

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 17 Wrz 2017 10:20 #565060

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
U mnie w domu też się robiło adżykę. Tylko że wszystkie składniki do niej surowe mieliło się na maszynce do mięsa. Pomidory nie były obierane ze skórki i nie były pozbawiane nasion. Robiono dwie wersje. Jedną gotowaną/duszoną przez 2,5 godziny i później rozlewało się do gorących słoików tak jak powidła i zamykano słoiki. A druga wersja: wszystkie warzywa mielone i doprawiane na surowo. Niegotowaną rozlewało się do słoików i taką adżykę trzymało się w lodówce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 17 Wrz 2017 20:13 #565163

  • nerina
  • nerina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 137
  • Otrzymane dziękuję: 57
Jak długo pasteryzować adżikę?

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 17 Wrz 2017 20:48 #565182

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zazwyczaj pasteryzuję duże słoiki ( 0.9l ) około 20-30 minut, a mniejsze ( 0,5l) 15 minut.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 17 Wrz 2017 21:41 #565199

  • nerina
  • nerina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 137
  • Otrzymane dziękuję: 57
Spróbuję zrobić. Dziękuję za odpowiedz.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 20 Wrz 2017 08:19 #565455

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Aluś, bardzo dziękuję za śliwkową nowinkę :kiss3: Dodatek suszonych owoców bardzo podnosi smak wszystkich przetworów, a przekonałam się o tym dwukrotnie: robiąc nutellę śliwkową i sos barbecue z pomidorów - faktycznie rewelacja.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Wrz 2017 00:26 #565545

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
MUS Z DYNI

www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/mus...48036-cfcd2-eqhbkyfq

500 g miąższu dyni
150 g marchewki
200 g bananów mocno dojrzałych
100 g cukru / xylitolu, opcjonalnie
skórka i sok z 1 cytryny
100 g wody letniej, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE

0
umieszczamy w kielichu składniki (poza wodą, ja miałam mało wodnistą dynię)
i miksujemy 10 sekund, obroty 10.

2. gotujemy mus :
czas 15 minut / obroty 3,5 / temperatura 90 (na kuchence gotujemy mieszając, ale tylko żeby "pyrkało")

3. mus ponownie mixujemy 30 sekund / obroty 9
jeśli mus jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze wodę i mieszamy

4. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

PORADY

W musie mocno są wyczuwalne kawałki marchewki dzięki czemu ma ciekawą konsystencję.

Jeśli wolimy zupełnie gładki mus należy najpierw zmiksować samą marchewkę i dalej postępować jak w przepisie.

Lecznicze właściwości dyni:
- wzmacnia układ odpornościowy
- pobudza trawienie i odtruwa jelita
- zaopatruje organizm w witaminę D
- pomaga zredukować tkankę tłuszczową
- obniża poziom tłuszczów we krwi, odciąża trzustkę
- wzmacnia osłonki włókien nerwowych, działa uspokajająco
- działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach nerek i gruczołu krokowego

Dynia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B

- Dostarcza sporych ilości witaminy C i PP
- Jest dobrym źródłem błonnika i pektyn
- Przeciętnie dostarcza 25 kcal/100 g, jest więc niskokaloryczna
- Skład dyni warunkuje jej korzystny wpływ na układ krwionośny, wzrok, układ pokarmowy
- Najlepszą wartość odżywczą mają dynie w pełni dojrzałe

Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; zachowuje wtedy swoją wartość odżywczą

Wiem, że nie muszę zachwalać dyni, ale mus w ubiegłym roku robił furorę, ja stosuję do płatków na śniadanie.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Wrz 2017 19:18 #565633

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
W idealnym momencie ten przepis. Wyrosła mi wielka Piena Lunga. Ostrożnie szacuje ją na 5-6 kg. Całej na soki nie przerobię, a że ona ma owocowy słodki posmak więc idealnie się na ten mus nada. Dzięki.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Wrz 2017 20:22 #565637

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Muskaty też się nadają na ten mus? Długo taki mus postoi?
Pozdrawiam
Aga

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 21 Wrz 2017 21:34 #565641

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Co to są muskaty?
Ja mam jeszcze kilka słoiczków zeszłorocznych.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Wrz 2017 07:38 #565670

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
dynie muskate de Provence i Rouge d'Etampes (jakoś tak ;) )
Pozdrawiam
Aga
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2017 21:40 przez Adasiowa.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.890 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum