TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Wrz 2017 13:31 #565694

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Powinny być dobre ze względu na maszkatołowy posmak.Lepsze do słodkich przetworów jak do zupy.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Wrz 2017 17:58 #565731

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Aga - nie wiem, czy się nadaje, dla mnie dynia to dynia i nigdy się nie zastanawiałam nad odmianą. Może i nie raz robiłam, a o tym nie wiem.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Wrz 2017 20:52 #565790

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Agusiak wrote:
Muskaty też się nadają na ten mus?
Muscat de Provence będzie idealna, przez swoją lekką słodycz i owocowy posmak. Muscat Rouge d'Etamps nie próbowałam, ale podobno też słodkawa.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Wrz 2017 21:04 #565793

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Po moich kilku letnich doświadczeniach z dyniami mogę stwierdzić, że dynie jak żadne inne warzywo różnią się smakiem i konsystencją w zależności od odmiany, a co za tym idzie zastosowaniem w kuchni. Np. Muscat de Provence jest idealna na wszelkie ciasta i słodkie przetwory. Ale frytki są z niej okropne, bo po upieczeniu ma grudkowatą konsystencję. Na frytki dobre są acorny i butternuty. Na zupy dynie o posmaku kasztanowym np Hokkaido i Australian Butter. Kotlety najbardziej smakowały mi z Whangaparaoa Crown.
Zawsze nową odmianę dyni próbuję na surowo a potem piekę mały kawałek i oceniam do czego będzie najlepsza.
W moim ulubionym gospodarstwie ogrodniczym każda odmiana dyni ma kartkę z opisem do czego w kuchni najlepiej się nadaje. Są też przykładowe przepisy.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia, Agusiak, UllaM

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 22 Wrz 2017 21:04 #565794

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kareta Kopciuszka jest typowo słodką dynią, nadaje się raczej na soki, do ciast, ewentualnie na zupy z ostrym dodatkiem. Ma bardzo wilgotny miąższ, soczysty i bardzo aromatyczny. Zjadam ją też na surowo .
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 23 Wrz 2017 07:51 #565838

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
To już jasne że, będzie mus dyniowy wątpliwości rozwiane :flower2:
Ale dziewczyny potrzebuję jeszcze waszej pomocy w innym przetworze. Otóż wczoraj zebrałam dosyć pokaźną ilość rokitnika, ugotowałam, przetarłam przez sito, dosypałam cukru i redukuję ale redukować się nie chce. Poza tym jest kwaśny jak diabli. Jak myślicie co by tu jeszcze dodać żeby trochę zmieniło smak i konsystencję? Myślałam o galaretkach owocowych lub zwyczajnie dodać żel-fix . Jestem trochę zawiedziona bo myślałam że, będzie bez ulepszaczy ale chyba tak się nie da :( A jeszcze do przetworzenia mam 2 kg dzikiej róży która czeka na swoją kolej.
Pozdrawiam
Aga

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 23 Wrz 2017 09:32 #565843

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Aguś, gdy robię domowe dżemiki z rozmaitych owoców, to przecier na kuchence odparowuję ok. 20 godzin, zanim się nie zagęści i nie zostanie z niego połowa :) W wypadku owoców bardziej mięsistych wystarczy jeden dzień :)
Kwaskowaty dżem - mus z rokitnika dobry byłby jako dodatek do mięsa, niekoniecznie trzeba go robić na slodko :)

Z rokitnika wprawdzie dżemu nie robiłam, ale z kwaśnych mirabelek owszem, trzeba dodać dużo cukru i odrobinę ostrej papryczki, wtedy smak robi się ciekawy :)

Kwaśne owoce łączę też z takimi, które potrzebują kwaśnych dodatków dla poprawy walorów smakowych. Np. aronia jest cierpka i gorzkawa, a w połączeniu z kwaśnymi mirabelkami czy pigwowcem robi się pyszna :)
Sprawdź, czy rokitnik z dynią będzie się dobrze komponował :) Przetwory z dyni też potrzebują kwaśnych dodatków, bo inaczej psują się w słoiku.
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2017 09:34 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 23 Wrz 2017 19:24 #565950

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Alinko miałaś rację zostawiłam na dłużej w garnku i zaczęło się w końcu redukować. Jeszcze godzinka i koniec. Nie dodawałam dyni bo nie chcę kolejnego dyniowego przetworu ;)Planuję mus z dyni z powyższego przepisu i nie chcę się zadynić :happy: Dżemik nabrał brązowego koloru takiego przypalonego chociaż nie jest przypalony mniej czuć kwas ale jednak czuć. Nie będę kombinować wykorzystam tak jak napisałaś do mięs a i jeszcze do tortów, lodów i innych mdłych rzeczy a nawet zamarzyła mi się herbata z dodatkiem takiego przetworu to chyba przez to że jestem mega przeziębiona.
Pozdrawiam
Aga

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 23 Wrz 2017 21:01 #565969

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Ja bym dodała trochę zmiksowanych suszonych śliwek - powinny złamać trochę smak :) Do mięs też powinno pasować.
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2017 21:02 przez kokolidek.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 24 Wrz 2017 12:14 #566013

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 639
  • Otrzymane dziękuję: 849
Hiacynta wrote:
Sprawdź, czy rokitnik z dynią będzie się dobrze komponował :) Przetwory z dyni też potrzebują kwaśnych dodatków, bo inaczej psują się w słoiku.

No proszę nie wiedziałam że dynia potrzebuje kwaśnych dodatków. Zmarnowałabym dynię, pierwszy raz będę robić mus z dyni.
W ubiegłym roku robiłam dżem z dyni z pomarańczą z pierwszej strony tego wątku. Pycha. W tym planuję zrobić ciasto z dynią. Tyle ciekawych przepisów na forum.
Mus byłby jak znalazł na zimę
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 24 Wrz 2017 12:17 #566014

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Nie zmarnowała byś, bo w przepisie na mus jest sok z 1 cytryny (o skórce nie wspomnę, ja jej nie daję) :happy:

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Wrz 2017 18:06 #566246

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Kochani, dzisiaj postanowiłam nie gotować obiadu i z synkiem wzięliśmy sobie pizzę. Zamiast ketchupu użyłam do posmarowania pizzy sosu z tego przepisu który kiedyś podawałam forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...do-sloikow?start=414
Jest wspaniały, niebo w gębie! Idealny do mięs duszonych, z grila, do makaronów z dodatkiem mięs, gulaszy. I jak dla mnie: REWELKA! :yummi: :yummi: :hearts:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Wrz 2017 20:32 #566274

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Ja dziś wtrąbiłam półlitrowy słoik ogórków po kozacku, mniam
Pozdrawiam
Aga
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Wrz 2017 20:34 #566276

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Masz rację Agusiak, są wyśmienite. U mnie na stałe weszły w plan wykonywanych zapasów na zimę. :yummi: :yummi:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Wrz 2017 20:44 #566279

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Wrz 2017 12:04 #566770

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Spieszę donieść że papryka Ani w miodzie pycha i ogórki kanapkowe w curry. Ogórki bardzo posmakowały mężowi mówi żeby za rok zrobić więcej.
Pozdrawiam
Aga

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Wrz 2017 12:10 #566773

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
U mnie też te przepisy które wymieniłaś robią furorę. Są zarąbiste w smaku!! Polecam wszystkim smakoszom!!! I jeszcze sos słodko kwaśny z przepisu Mirdem (Mirki) Pyyyyycha!!! :yummi: :yummi: :yummi:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 12:11 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 28 Wrz 2017 12:10 #566774

  • Agusiak
  • Agusiak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2828
  • Otrzymane dziękuję: 5500
Widocznie mamy podobne smaki :happy:
Pozdrawiam
Aga


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.862 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum